GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun epilator (clasic sau IPL): opțiuni, dotări și sugestii

Autor: Echipa Giz.ro

Epilatorul este unul dintre cele mai importante produse de îngrijire personală din arsenalul unei femei, pielea netedă de pe picioare sau brațe fiind un simbol al grijii pentru imaginea personală.

În acest articol vă vom ajuta să alegeți epilatorul cel mai bine adaptat nevoilor și bugetului vostru, prin prezentarea tehnologiilor existente în acest moment de piață, a dotărilor pe care trebuie să le ofere un epilator de calitate și, în final, vom atinge și tehnologia complementară cu impulsuri luminoase care vă va ajuta să încetiniți creșterea firelor de păr nedorite.

Piața oferă o multitudine de epilatoare electrice de la producători faimoși precum Braun sau Philips, acestea folosind de multe ori soluții tehnologice similare, dar diferențiindu-se prin dotări, accesorii, calitatea construcției sau preț. După cum vom vedea, aparatele cu impulsuri de lumină fac parte dintr-o categorie specială și le vom trata diferit, deoarece și modul lor de lucru și scopul lor este diferit.

Cei care doresc un epilator nou trebuie să decidă ce funcții doresc să folosească, care sunt dotările necesare și, în funcție de sensibilitatea pielii, și dacă doresc un model care să poată fi folosit pe pielea umedă sau chiar sub duș sau în cada de baie.

Pentru a vă ușura sarcina alegerii, vom încerca în continuare să vă ghidăm printre opțiunile disponibile în acest moment pe piață și să vă facilităm alegerea unui produs care să vă ofere ceea ce doriți, fără să exagereze cu un preț prea mare.

Ce fel de epilator trebuie să alegem

Primul epilator a folosit un sistem inovator care folosea un arc spiralat ușor arcuit în lungime, care era rotit cu viteză mare de către un motor electric. Firele de păr intrau între spirele destinse, erau prinse strâns între acestea atunci când arcul deformat se rotea și în final erau smulse.

epilady

Mepro Epilady, primul epilator electric apărut pe piață (1986)

Această tehnologie nu mai este folosită decât pentru epilatoarele faciale manuale, dar a inspirat apariția unor modele electrice îmbunătățite care oferă performanțe mai bune și sunt mai puțin predispuse la defecte. În acest moment, pe piață sunt disponibile două tehnologii, acestea fiind destul de asemănătoare între ele deoarece ambele sunt inspirate de vechiul model cu resort.

Epilatoarele cu discuri rotative: primul model care s-a dezvoltat din designul de origine cu arc spiralat, acestea folosesc o serie de discuri metalice care se rotesc. Având o formă specială și o suprafață rugoasă care le îmbunătățește șansa de a ține strâns un fir de păr, discurile prind firele de păr între ele, apoi se închid și le smulg din rădăcină. Aceasta nu mai este o tehnologie prea des întâlnită, dar există încă producători apreciați precum Philips care o folosesc cu rezultate foarte bune.

epilator cu discuri rotative

Capul unui epilator cu discuri rotative obișnuit

Epilatoarele cu pensete: o evoluție a modelului cu discuri rotative, acestea folosesc însă o serie de plăcuțe metalice fixate pe un cilindru rotativ din material plastic. În interiorul acestui cilindru există un sistem care deschide și închide plăcuțele metalice, firele de păr fiind prinse între acestea și alte plăcuțe statice. Deși poate nu este evident la o primă vedere, aceste plăcuțe metalice sunt de fapt ceea ce a rămas în urma decupării profilului discurilor folosite de modelele prezentate anterior. Numite „cu pensete” deoarece mișcarea perechilor de plăcuțe seamănă cu cea a unei pensete obișnuite, acestea sunt cele mai des întâlnite modele existente în acest moment pe piață.

epilator cu pensete

Sistemul de pensete al unui epilator modern

Deoarece diferențele dintre tehnologii sunt mici, și performanțele lor sunt asemănătoare. În general, modelele cu pensete sunt considerate superioare deoarece prind mai bine firele de păr și le rup mai rar, însă atunci când alegeți un model de epilator trebuie să fiți atenți mai degrabă la dotări și la calitatea generală a produsului decât la tehnologia folosită.

La ce detalii să ne uităm când cumpărăm un epilator

Pentru a găsi epilatorul ideal, trebuie să fi atenți la dotări și accesorii, alegând ceea ce considerați că va face utilizarea mai ușoară și mai comodă. Criteriile pe care ar trebui să le aveți în vedere sunt următoarele.

Numărul de pensete sau discuri. În vreme ce modelele cu discuri oferă în general 20 de puncte de prindere, modelele cu pensete oferă între 10 și 48 de pensete, adică tot atâtea puncte de prindere. Odată cu creșterea numărului de puncte de prindere, crește și șansa interceptării cu succes a firelor de păr, deci și timpul necesar pentru epilare scade. O legendă urbană afirmă că durerea resimțită crește o dată cu numărul de pensete sau discuri, însă durerea este influențată în realitate doar de calitatea aparatului, îndemânarea celui care-l folosește și obișnuință.

epilator numar de pensete

Unele epilatoare au chiar și 48 de pensete

Capul pivotant. Deoarece epilatorul este folosit în general pe suprafețe mari și netede, capul pivotant nu este o dotare obligatorie precum în cazul unui aparat de ras. Dacă ați avut însă probleme cu epilarea anumitor zone dificile, acesta s-ar putea dovedi util în anumite situații.

Capete suplimentare. Pe lângă sistemul de epilare, unele modele oferă suplimentar capete care pot fi folosite mai ușor în zonele sensibile sau chiar capete care oferă funcția de trimmer. Astfel, epilatorul devine un aparat mai sigur și mai versatil, suplinind alte produse de îngrijire personală.

epilator capete multiple

Capete multiple pentru zone sensibile și pentru ras

Alimentare cu fir sau fără fir. Un aparat cu acumulator vă oferă o libertate de mișcare mult mai bună, însă trebuie să fiți atenți la autonomia specificată de către producător. Multe modele oferă doar 30 de minute de autonomie, ceea ce ar putea fi insuficient, iar modelele care ajung la o oră sunt rare. Motorul unui epilator este gurmand, epilarea este o operațiune care poate dura destul de mult, iar un acumulator epuizat la jumătatea activității cu o oră înainte de ieșirea în oraș nu este o perspectivă prea plăcută. De aceea sunt recomandate fie modelele care se alimentează direct de la priză, fie cele pentru care se specifică în mod clar că pot fi folosite atât pe acumulator cât și direct conectate la priză. Modelele care se pot alimenta cu baterii obișnuite trebuie evitate deoarece autonomia este mediocră iar costurile în timp sunt mari.

Trepte de viteză. Unele epilatoare au un singur regim de lucru, însă uneori o turație mai mică poate fi extrem de utilă în cazul în care aveți pielea mai sensibilă în general sau doar în anumite zone. Epilatoarele cu putere ajustabilă oferă în general două trepte, arareori întâlnindu-se modele cu trei viteze.

epilator trepte de viteza

Epilatoarele cu două trepte de viteză sunt recomandate

Utilizare pe pielea udă. La fel ca mașinile de bărbierit, epilatoarele sunt gândite pentru utilizarea pe pielea uscată. Există însă cazuri în care pielea sensibilă necesită aplicarea unor creme, loțiuni sau geluri care limitează iritațiile și durerea. În acest caz, un epilator care poate fi folosit pe pielea udă este o alegere înțeleaptă. Modelele care pot fi utilizate pe pielea umedă sunt în general marcate ca Wet & Dry.

Carcasa ermetică. Practic o extensie a facilității de mai sus, carcasa ermetică permite utilizarea sub duș sau în cadă. Cei care au pielea sensibilă vor beneficia astfel de deschiderea mai bună a foliculilor sub acțiunea apei calde, minimizându-se astfel durerea. În plus, aceste epilatoare pot fi și spălate mai ușor fără prea multe bătăi de cap.

Sistem pentru masaj. Mișcarea ritmică rapidă a discurilor sau pensetelor efectuează un masaj asupra pielii, însă unele epilatoare suplimentează acest efect secundar cu un sistem activ de masaj. Implementat cel mai adesea sub forma unor role care vibrează cu frecvență ridicată, sistemul de masaj pregătește pielea pentru contactul cu capul de smulgere și minimizează senzația neplăcută.

epilator sistem masaj

Sistem de masaj cu role vibratoare

Sistem de iluminare. Foarte util, sistemul de iluminare permite vizualizarea perfectă a pielii indiferent de puterea luminii din încăpere și facilitează astfel descoperirea firelor de păr care au scăpat pensetelor.

Alte accesorii. Pe lângă dotările și accesoriile de mai sus, puteți alege și epilatoare care oferă capete speciale pentru exfolierea pielii, limitând astfel creșterea firelor sub piele, accesorii pentru întinderea pielii în timpul epilării sau accesorii pentru zonele sensibile.

Recomandări epilatoare

Pe piața românească există o gamă largă de epilatoare, iar pe cele mai apreciate le puteți găsi aici. Din multitudinea de modele, noi am selectat câteva pe care le considerăm cu adevărat interesante, enumerate mai jos:

Philips Satinelle HP6423 – 120 lei.

Un model accesibil din gama Satinelle, epilatorul Philips oferă un cap cu discuri rotative cu 20 de puncte de contract, alimentare la priză, un cap special pentru ras cu sită și două trepte de viteză.

Panasonic ES-ED22-V503 – 240 lei.

Un model care oferă un cap flexibil complex cu 48 de pensete, epilatorul mai oferă o autonomie de 30 de minute, două viteze de lucru și carcasă rezistentă la apă.

Philips Satinelle Advanced Wet & Dry BRE650 – 410 lei.

Epilatorul Philips are o formă cu o ergonomie superioară, un sistem cu discuri din ceramică cu 32 de puncte de contract, este rezistent la apă și oferă o autonomie de 40 de ore.

Philips SatinPerfect HP6577 – 540 lei.

Un model cu discuri rotative din gama superioară, epilatorul Philips oferă discuri ceramice rezistente cu 32 de puncte de contract, Wet & Dry, cap pentru ras și două viteze de lucru

Braun Silk-épil 9961 – 600 lei.

Un model de vârf faimos, epilatorul Braun oferă un cap cu 40 de pensete, acumulator cu o autonomie de o oră, epilare pe pielea udă, sisteme pentru iluminare și masaj, precum și două accesorii pentru exfolierea pielii

Ce este un epilator Intense Pulsed Light (IPL)

Comercializate adesea laolaltă cu epilatoarele obișnuite, aparatele cu impulsuri de lumină intensă nu sunt chiar epilatoare în adevăratul sens al cuvântului. Este adevărat, scopul lor final este același, adică eliminarea părului de pe corp, însă un ILP este în realitate un aparat complementar, nu unul alternativ.

Înrudite cu mai faimoasele aparate cu laser, ILP-urile sunt la bază echipamente medicale care sunt folosite în oftalmologie, cardiologie sau dermatologie pentru tratarea mai multor afecțiuni. Cum subiectul acestui articol este însă epilarea, ne vom rezuma la această utilizare. La fel ca aparatul cu laser, aparatul cu impulsuri de lumină puternică folosește energia termică pentru a-și atinge scopul. Spre deosebire de acesta, un ILP folosește o sursă care emite radiații electromagnetice ce acoperă spectrul luminii vizibile, dar intră ușor și în domeniul ultravioletelor și infraroșiilor.

epilator cu impulsuri luminoase

Un aparat cu impulsuri de lumină puternică standard

Aceste impulsuri energetice, a căror frecvență ridicată este controlată de un sistem electronic, lovesc pielea și sunt absorbite mai bine de către celulele mai închise la culoare, printre care se numără și foliculii mustind de melanină. Odată ce temperatura folicului părului de păr a ajuns suficient de mare, bulbul și papila sunt distruse, iar rădăcină firului de păr devine incapabilă să mai crească un fir de păr pentru o perioadă lungă de timp sau chiar niciodată.

Pentru a deveni efectiv, un tratament cu ILP trebuie repetat la intervale regulate de timp, deoarece nu toți foliculii sunt deschiși, deci și vulnerabili, în momentul unei ședințe. În timp, numărul foliculilor neutralizați va crește, iar eficiența tratamentului cu impulsuri de lumină intensă ajunge la circa 70% în șase luni. Pentru a fi efectiv, tratamentul trebuie aplicat pe o piele care a fost deja epilată sau rasă, din acest motiv ILP putând fi considerat un aparat care este complementar unui epilator, nu un înlocuitor.

Cam scumpe, deoarece și tehnologia din interiorul lor este mai complicată, aparatele cu impulsuri de lumină puternică sunt o soluție efectivă pentru persoanele care vor să scape de excesul de păr și au răbdarea necesară atât pentru o ședință completă, care poate dura și o oră și jumătate, cât și pentru repetarea acesteia la intervale lunare. Răbdarea va fi însă răsplătită în timp, când firele de păr vor începe să-și reducă numărul sau dimensiunile și vor reduce nevoia de a apela la un epilator sau aparat de ras.

Recomandări aparate cu impulsuri de lumină puternică

Rowenta IPL EP9600 – 660 lei.

Un aparat cu impulsuri ceva mai accesibil, EP9600 oferă o lampă interschimbabilă de putere mare și alimentare de la rețea.

Philips Lumea IPL SC2000 – 999 lei.

Un dispozitiv din segmentul mediu de preț, cu lampă de calitate, cinci trepte de putere și funcționare pe baterie.

Remington i-Light Prestige – 1100 lei.

 Un model din gama superioară, echipamentul Remington oferă cinci trepte de putere, moduri de lucru pentru zonele sensibile și o lampă cu quartz care nu necesită schimbare periodică.

Concluzii

Sperăm că acest ghid vă va ajuta să alegeți mai bine un epilator atunci când veți dori să cumpărați un produs nou. Pe piață există modele de la mai mulți producători, iar cei care vor și o metodă de a reduce treptat pilozitatea corporală pot arunca o privire și către aparatele cu impulsuri de lumină puternică.

Pentru alte recomandări de produse de igienă personală, puteți consulta și articolele noastre similare care acoperă uscătoarele de păr sau ondulatoarele.

Pe același subiect, vă vor interesa și ghidurile noastre menite să vă ajute în menținerea igienei bucale (despre periuțe de dinți electrice și despre irigatoare bucale), precum și articolele care vă explică cum să alegeți un cântar electric de baie, sau cum să alegeți un aparat de îngrijire a bărbii sau un aparat de tuns modern.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri