GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem o cameră foto – Ghidul cumpărătorului

Autor: Echipa Giz.ro

Camerele foto de pe telefoanele şi smartphone-urile pe care le utilizăm zilnic sunt din ce în ce mai puternice, însă cel puţin deocamdată calitatea fotografiilor nu se apropie foarte mult de cea a unui aparat profesionist.

Totuşi, atunci când vine vorba de achiziţionarea unei camere foto dedicate, mulţi dintre noi se rezumă la citirea superficială a specificaţiilor, care te pot induce în eroare cu uşurinţă. Înainte de a studia ofertele, trebuie să-ţi restrângi câmpul de căutare în funcţiile de pretenţiile pe care le ai de la un astfel de obiect, de modul în care vrei să-l utilizezi şi, evident, de bugetul pe care îl poţi aloca.

Ca de obicei, GiZ este aici pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie şi îţi prezintă paşii de bază pe care trebuie să-i respecţi înainte de a lua o decizie.

Determină tipul de cameră foto de care ai nevoie

Inainte de orice, stabileste bugetul si ce tip de camera foto vrei

Cel mai important lucru este să înţelegi ce aparat foto ţi se potriveşte. Dacă eşti un fotograf începător, priveşti realizarea fotografiilor ca pe un simplu hobby sau vei folosi camera doar în vacanţe, ai nevoie de un aparat foto entry-level, compact sau cu setări automate.

Dacă ai pretenţia să realizezi fotografii de calitate şi vrei să te joci cu mai multe setări până obţii rezultatul cel mai bun, ai nevoie de o cameră foto entry-level din gama DSLR-urilor, astfel de aparate fiind în clasa medie de performanţe şi preţ.

Dacă eşti fotograf profesionist vei avea nevoie aproape sigur de un DSLR puternic, care îţi va stoarce însă un buget semnificativ.

Nu uita că preţul aparatelor foto creşte direct proporţional cu pretenţiile tale, motiv pentru care trebuie să găseşti un echilibru între aceste două elemente cheie.

Atenţie şi la senzor, nu numai la numărul de MP

Tipul senzorului este cel putin la fel de important ca numarul de MP

O greşeală frecvent întâlnită în rândul începătorilor este accentul pus pe numărul de megapixeli ai camerei. Acesta are importanţa sa, însă nu este nici pe departe factorul decisiv pentru a stabili calitatea fotografiilor. Cel mai mult contează calitatea lentilelor, astfel că, de exemplu, un senzor performant de 5 MP poate produce fotografii mai bune decât un senzor de 10 MP. De asemenea, fotografiile realizate cu senzori la fel de puternici cu o diferenţă de numai 1-2 MP vor fi aproximativ la fel de bune.

În prezent există două tipuri de senzori pe camerele foto: CCD (Charge-Coupled Device) şi CMOS (Complementary Metal–Oxide–Semiconductor). Dintre aceştia, cea mai bună calitate o oferă senzorul CCD.

Nivelul de zoom optic

Un alt aspect la care trebuie să fii atent este nivelul zoom-ului optic, funcţie regăsită în prezent la aproape toate camerele foto de pe piaţă. Cu cât valoarea acestuia este mai mare, cu atât mai bine. Fii atent să nu confunzi zoom optic (care se referă la mişcarea lentilei în faţă pentru a se apropia mai mult de subiect) cu zoom digital (care se referă la “tăierea” unei părţi din subiect şi are ca efect o calitate mai slabă a fotografiei decât în mod obişnuit).

Valorea ISO

Unele camere foto sunt rezistente la socuri si functioneaza chiar si sub apa

Sensibilitatea la lumina se regăseşte în opţiunile camerei prin acronimul ISO. Cu cât acestea este mai mare, cu atât imaginea este mai luminoasă, dar mai puţin clară. Totuşi, nu trebuie să exagerezi, o sensibilitate medie fiind suficient de bună pentru fotografii de calitate.

Uşurinţă de utilizare

Indiferent cât de performant este un aparat foto, acesta trebuie să fie şi uşor de utilizat. Ne referim în primul rând la simplitatea de a accesa diverse funcţii şi opţiuni pentru ca realizarea fotografiei să se facă într-un interval de timp cât mai scurt, dar şi la uşurinţa cu care poţi adăuga accesorii precum lentile, filtre sau blitz-uri externe.

Opţiuni secundare

În oarecare legătură cu punctul de mai sus, opţiunile secundare se referă la funcţii precum detectarea automată a feţei, detectarea zâmbetului, mod de fotografiere nocturnă sau în funcţie de peisaj. Aceste funcţii se regăsesc în special la camerele compacte, în timp ce DSLR-urile mizează de regulă pe dotări tehnice mai bune în privinţa procesorului de imagine sau pe posibilitatea de a fotografia în format RAW.

Multe dintre camere foto moderne pot detecta automat care este cea mai potrivită opţiune pentru o fotografie, iar într-un astfel de caz trebuie doar să apeşi pe buton pentru a imortaliza evenimentul.

Display LCD

Nu uita sa te interesezi si de blituri externe sau calitatea display-ului

Camerele moderne beneficiază de display-uri LCD, în unele cazuri touchscreen, pentru vizualizarea şi chiar editarea fotografiilor. Cele mai multe au diagonală de 3”, însă îţi recomandăm să testezi produsul pentru a te convinge de luminozitatea şi contrastul oferite.

Acumulatori

La camerele foto lucrurile stau un pic diferit faţă de telefoane mobile. Pe cât posibil, încearcă să cumperi un aparat care funcţionează pe baterii clasice AA (cele normale) sau AAA (cele subţiri).

Unii producători folosesc acumulatori speciali care se găsesc mai greu în comerţ şi sunt mai scumpi decât bateriile clasice.

Construcţie şi design

Nu în ultimul rând, camera foto pe care o achiziţionezi trebuie să-ţi placă din punct de vedere vizual şi să fie bine construită. Analizează factori precum dimensiunea, forma, culorile disponibile sau greutatea camerei pentru a lua cea mai bună decizie.

Concluzii

Alegerea camerei foto ideale nu reprezintă o misiune tocmai uşoară, însă sperăm că acest ghid te va ajuta să iei cea mai bună decizie.

În final, nu uita să testezi pe propria piele camera foto înainte de achiziţie, pentru a nu avea surprize neplăcute.

1 comentariu

 1. george stan

  18 aprilie 2012 la 14:04

  Informatiile sunt utile, in special pentru cei care nu au avut/utilizat o camera foto digitala. Ar fi bine, daca informatiile prezentate, ar putea fi completete cu informatii:
  – privind zoom-ul dinamic;
  – daca utilizarea unui zoom optic mare, afecteaza sau nu calitatea imaginii, si daca da, care ar fi valoarea maxima a zoom-ului optic utilizat, care sa permita o fotografie de calitate buna, in raport de senzorul camerei si de pixeli (citeva exemple)
  – despre lentile ( daca s-ar putea un clasamunt, al celor mai intilnite lentile foto, pe piata )

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri