GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun ventilator de baie sau bucătărie: tehnologii și opțiuni

Autor: Echipa Giz.ro

Ventilatorul pentru baie sau pentru bucătărie este cel mai simplu aparat care este folosit pentru instalațiile de ventilație și aerisire, acest putând asigura un confort sporit fără prea mari cheltuieli atunci când cerințele nu sunt prea drastice. În cadrul acestui articol vom prezenta criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cumperi un ventilator cu evacuare pentru bucătărie sau baie și vom oferi și nelipsitele recomandări. 

Aerul din bucătărie sau baie poate fi ușor viciat de aburi, dioxid de carbon, gaze arse, substanțe de curățare volatile sau de mirosuri neplăcute, evacuarea naturală nefiind întotdeauna o soluție bună sau măcar posibilă. În cazul băilor, ventilatorul este cea mai bună și mai ieftină soluție, însă și bucătăriile pot beneficia de aceste servicii în cazul în care montarea unei hote nu este posibilă din cauza lipsei de spațiu pentru aparatul efectiv sau pentru tubulatura de evacuare. 

Un ventilator cu evacuare (pe care-l vom denumi pe scurt doar ventilator) va permite evacuarea aerului viciat fără investiți prea mari, utilizatorii putând beneficia astfel de un confort sporit în baie sau bucătărie. Acesta nu trebuie confundat cu ventilatorul de cameră, despre care am vorbit pe larg aici.

Pentru alegerea unui model de calitate care să ofere funcții utile și o funcționare îndelungată trebuie să fiți însă atenți la detalii pentru a vă asigura că alegeți ceva capabil să vă satisfacă pretențiile. 

Deoarece ventilatoarele pentru baie și cele pentru bucătărie seamănă din multe puncte de vedere, le vom trata la un loc, subliniind atunci când este cazul dacă anumite detalii se aplică doar unuia dintre aceste două tipuri. 

ventilator-thumb

Criterii de bază pentru alegerea unui ventilator pentru baie sau bucătărie 

Înainte de a intra în detalii, trebuie să vă asigurați că produsul sau produsele corespund atât din punct de vedere al formei și puterii, dar și că sunt silențioase și construite bine, abia după aceea putându-vă orienta atenția și către alte detalii. 

În funcție de tipul de ventilator 

Cele mai des întâlnite ventilatoare pentru uz casnic sunt cele cu design axial, acestea fiind de altfel și cele mai ieftine și mai ușor de proiectat. Avantajul acestor ventilatoare este debitul mare care poate fi obținut la o turație în general scăzută, ceea ce le face să fie mai silențioase și foarte bune pentru evacuarea unei mase mari de aer în scurt timp. 

Dezavantajele acestui design sunt presiunea scăzută la ieșire, ceea ce le face improprii pentru evacuarea forțată, și fluctuațiile în funcționare, care pot produce variații neplăcute de zgomot. La acestea se adaugă și alte deficiențe, cum ar fi cavitația, însă din păcate nu prea puteți analiza calitatea designului palelor fără o diplomă solidă în inginerie. 

ventilator-axial

Cel de-al doilea design întâlnit în mod curent este cel de tip centrifugal, acesta absorbind aerul în zona centrală, împingându-l către exterior (de unde vine și numele, de altfel) și colectându-l aici într-un canal de fugă care dă către exterior. Avantajul mare al acestui tip de ventilator este presiunea mare obținută la ieșire și fluxul de aer constant, ceea ce-l face bun pentru evacuarea forțată, însă debitul este mai mic iar turațiile mari necesare pentru buna funcționare pot să-l facă și cam zgomotos. 

ventilator-centrifugal

În funcție de formă și montare 

Cele mai comune ventilatoare pentru uz casnic sunt cele numite „de perete”, acestea montându-se într-o gaură circulară făcută în geam sau în perete. Designul preferat pentru aceste modele este cel de tip axial evacuarea se face direct în exteriorul casei și nu este nevoie de presiune mare la ieșire, iar debitul mare de aer specific tehnologiei le face și eficiente. 

ventilator-de-perete

Cel de-al doilea tip de ventilator este cel de aerisire sau de tubulatură, denumit așa pentru că este pretează pentru hornurile de aerisire specifice bucătăriilor sau băilor fără geam. Deoarece hornurile de evacuare nu au întotdeauna un tiraj bun, aceste modele folosesc designul centrifugal. Este adevărat, debitul va fi mai mic decât în cazul unui model axial, însă presiunea mare de la ieșire va asigura evacuarea forțată de care aveți nevoie pentru o funcționare optimă. 

ventilator-de-aerisire

În final, ventilatoarele de tavan sunt rare în casele autohtone deoarece necesită o tubulatură de evacuare ascunsă după plafonul fals sau îngropată direct în tavan. Dacă tubulatura are diametru mare, un ventilator axial este mai potrivit, însă tubulaturi înguste pot necesita ventilatoare centrifugale care pot fi îngropate parțial și orientate în direcția specificată de constructor. 

În funcție de angrenaj și motor 

Alături de palele efective ale ventilatorului, zgomotul angrenajului este cel care afectează cel mai mult nivelul de zgomot. Cele mai ieftine modele vor folosi lagăre simple, care pot fi foarte tăcute în primele luni, dar care apoi vor deveni zgomotoase din cauza uzurii. Unii producători pot opta pentru lagăre avansate fabricate sau acoperite cu carburi sau ceramici speciale și auto-lubrifiere, însă în lipsa unor detalii clare, puteți presupune că aveți de-a face cu un model banal cu fiabilitate slabă. 

Cea mai bună opțiune este angrenajul cu rulmenți cu bile sau role. Rulmenții au un zgomot ușor de fond din cauza frecării, însă modelele capsulate folosite îndeobște pentru ventilatoare vor rezista foarte mult timp la uzură și nu vor deveni mai zgomotoși în timp. 

ventilator-motor

Cel mai avansat tip de angrenaj este cel cu fluid, acesta fiind perfect silențios și rezistând foarte bine la uzură atât timp cât producător și-a făcut bine treaba și a etanșeizat perfect perna de ulei, apă sau aer din interior. Aceste modele sunt însă cam rare și adesea sunt și mai scumpe decât un model cu rulment. 

Cele mai multe ventilatoare casnice se vor alimenta de la tensiunea alternativă standard de 230V, existând și modele alimentate cu curent continuu de 24V, în acest ultim caz fiind necesară și montarea unei punți redresoare suplimentare. Este bine să alegeți un motor fără perii (brushless) deoarece este mai eficient și mai rezistent în timp, iar protecția la supraîncălzire este călduros recomandată pentru a preveni accidentele. 

În funcție de debit, zgomot și anduranță 

Ca regulă generală, este recomandată alegerea unui ventilator capabil să evacueze aerul din încăperea în care este montat de circa 7 – 8 ori în interval de oră. Astfel, pentru o baie mică este suficient de ventilator cu un debit de 80 mc/h, în timp ce pentru o bucătărie mai mare veți fi nevoit să urcați la modele de 150 – 200 de mc/h.  Pe lângă această caracteristică, se înțelege de la sine că trebuie să fiți atenți la forma gurii de evacuare (rotundă sau dreptunghiulară) și la dimensiunile acesteia.

Nivelul de zgomot este foarte important pentru confortul personal, de aceea este bine să alegeți un model care poate asigura un nivel sonor de 25 – 30 dB sau chair mai puțin, modelele mai zgomotoase de 30 – 35 dB fiind recomandate doar pentru modelele de mare putere. După cum am spus deja, ventilatoarele centrifugale sunt ceva mai zgomotoase, deci puteți face unele concesii de 3-5 dB în plus dacă aveți nevoie de presiunea mare a acestora. 

Un producător serios va specifica și anduranța produsului său, un ventilator bun având garantate 30.000 de ore de funcționare și mai mult. Unele modele de vârf pot ajunge chiar și la 60.000 de ore, însă adesea este vorba de modele cu angrenaj fluid cu motoare brushless scumpe pe care nu sunt toți dispuși să le achiziționeze. 

ventilatie-de-usa

Pentru a beneficia însă de întreaga capacitate a unui ventilator, nu uitați însă de necesarul de aer al acestuia. Dacă un aparat de aer condiționat, un dezumidificator sau un filtru de aer recirculă aerul din interiorul spațiului de locuit, un ventilator îl va arunca afară, de aceea are nevoie și de o sursă de aer pentru egalizarea presiunii. În cazul unei bucătării deschise sau lăsată cu ușa deschisă, acest aspect probabil că nu va fi o problemă, însă un cazul unei băi mici care stă mereu închisă, montarea unui grilaj de aerisire în partea inferioară a ușii este o idee călduros recomandată. 

Cum alegem un ventilator de baie sau bucătărie în funcție de dotări 

Dacă v-ați hotărât pentru formă, design și specificații, este timpul să verificați și celelalte aspecte care vă vor permite să găsiți produsul ideal. 

Senzor de umiditate: o dotare apreciată pentru ventilatoarele de baie și bucătărie, acesta pornește și oprește ventilatorul în funcție de umiditatea din aer, iar uneori ajustează și viteza de rotație. Modelele mai simple sunt setate să se declanșeze între 40 și 80 de procente umiditate relativă, în timp ce altele pot fi ajustate în funcție de preferințe. Deoarece necesită un senzor special, un circuit de control și un motor mai bun, această dotare este însă cam scumpă. 

ventilator-sensor

Senzor de prezență: o dotare utilă pentru ventilatoarele de baie, acesta pornește ventilatorul în mod automat atunci când intrăm și-l stinge atunci când plecăm, cel mai adesea funcționând cu ajutorul unui senzor infraroșu sau de mișcare. 

Clapetă anti-retur și jaluzele de protecție: amplasate pe canalul de evacuare (în cazul clapetei) sau frontal (în cazul jaluzelelor), aceste sisteme previn formarea curentului, intrarea ploii (în cazul modelelor de perete) sau intrarea mirosurilor urâte (în cazul modelelor de aerisire și de tavan). Modelele mai simple folosesc un sistem manual de control, în timp ce modelele mai bune automatizează procesul și le închid sau le deschid în funcție de funcționarea motorului. 

ventilator-clapeta-jaluzele

Temporizator sau timer: util pentru ventilatoarele de baie, acestea opresc ventilatorul la un interval ajustabil de timp după părăsirea spațiului. Acestea pot fi declanșate manual, caz în care temporizarea pornește când stingem ventilatorul de la buton, sau pot fi automatizate prin legarea la un senzor de prezență. 

Turație variabilă: utilă pentru limitarea nivelului de zgomot, turația variabilă poate fi una continuă sau poate fi setată în trepte. Poate fi legată de un senzor de umiditate și unul de prezență pentru o funcționalitate mai bogată. 

Telecomandă: în cazul în care ați ales un ventilator cu turație ajustabilă și senzor de umiditate reglabil, telecomanda poate simplifica mult utilizarea. 

Protecție la apă: o dotare utilă pentru ventilatoarele de baie, aceasta previne accidentele grave care pot surveni, de pildă, prin orientarea accidentală a capului de duș către ventilator și intrarea apei în motor și circuitul de alimentare a acestuia. 

Recomandări ventilatoare pentru baie și bucătărie 

Vent-Axia Basics – între 110 și 180 de lei

O gamă de calitate cu preț ceva mai mic, acesta include modele de 10 și 15 cm cu debite între 90 și 260 mc/h, clapetă anti-retur și timer programabil între 5 și 30 de minute.

Gama Elicent Elegance – între 150 și 420 de lei

O gamă largă cu design elegant și discret, acesta include ventilatoare cu diametre de 10, 12 și 15 cm cu clapetă anti-retur și motor garantat pentru 30.000 de ore. Modelele mai scumpe includ timer și senzor de umiditate.

Gama Vortice Punto M – între 215 și 445 lei

O gamă de calitate superioară, aceasta oferă ventilatoare de 10, 12 și 15 cm, carcase etanșe și zgomot redus. Modelele mai scumpe oferă angrenaje cu rulmenți, senzor de prezență, senzor de umiditate, timer și toate celelalte dotări de vârf.

O gamă diversificată de ventilatoare pentru baie și bucătărie este disponibilă și urmând acest link, cu review-uri de la utilizatori, prețuri actualizate și discounturi interesante.

Concluzii 

Chiar dacă par foarte simple, ventilatoarele pentru baie și bucătărie sunt disponibile într-o varietate suficient de mare pentru a asigura niveluri diferite de pretenții și cerințe. Sperăm că acest ghid v-a oferit suficient de multe detalii pentru găsirea unui produs optim, iar dacă sunteți grăbiți, recomandările noastre vă economisesc timpul. 

În încheiere, pe același subiect s-ar putea să vă intereseze și ghidurile noastre care vă vor ajuta să alegeți aparatul de aer condiționat cel mai bien adecvat nevoilor voastre, fie de tip fix sau de tip mobil, a unui boiler electric pentru baie, a unor soluții adecvate încălzirii locuințelor în caz de rugență (calorifere, aeroterme electrice), sau acest ghid care explică cum să alegeți umidificatoare, dezumdificatoare și purificatoare de aer.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri