GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Ce înseamnă ratingurile pentru filme şi jocuri

Autor: Echipa Giz.ro

Filmele pe care le urmărim în cinematografe sau la televizor şi jocurile pentru PC-uri sau console pe care le vedem în magazine au un anumit rating care arată categoria de vârsta cărora li se adresează.

De fiecare dată când mergi la cinema, înainte de începerea filmului este afişat un mesaj în care se menţionează ratingul peliculei, prin care eşti informat că filmul respectiv nu poate fi văzut de o anumită categorie de persoane.
De asemenea, fiecare joc pentru PC sau console este însoţit de un rating care specifică vârsta de la care acel titlu poate fi încercat.

De multe ori, ratingurile acordate filmelor şi jocuri dau naştere la controverse, întrucât în unele cazuri sunt interzise minorilor filme şi jocuri care nu sunt chiar atât de violente.

În ţara noastră, ratingurile filmelor sau jocurilor sunt de cele mai multe ori ignorate de părinţi şi de cei care comercializează bilete la cinema, însă un prim pas pentru ca acestea să fie respectate este înţelegerea concretă a modului în care sunt acordate.

In cazul jocurilor, ratingurile sunt afisate pe copera, in stanga-jos

In cazul jocurilor, ratingurile sunt afisate pe copera, in stanga-jos

Cum se acordă ratingurile pentru filme

În cazul filmelor care apar în cinematografele din România, ratingurile sunt acordate de o comisie specială a Centrului Naţional al Cinematografiei după ce membrii acesteia vizionează producţiile în premieră. Fiecare film primeşte unul dintre următoarele ratinguri:

  • AG – Audienţa Generală: filme care pot fi urmărite de copii de orice vârstă. Exemplu: How to Train Your Dragon 2
  • AP-12 – Acordul Părinţilor 12: filmele pot fi văzute de copii cu vârsta de până la 12 ani numai cu acordul sau împreună cu părinţii sau familia. Aceste producţii conţin violenţa fizică, psihică şi de limbaj minimă ca durată, intensitate şi număr de scene, dar şi nuditate fără conotaţii sexuale. Exemplu: Edge of Tomorrow.
  • N-15 – Nerecomandat 15: filme nerecomandate persoanelor sub 15 ani, întrucât acestea conţin violenţă fizică, psihică sau de limbaj intensă, scene de cruzime asupra oamenilor sau animalelor, scene de consum de droguri şi alcool, comportamente şi atitudini antisociale ce pot fi imitate cu uşurinţă, scene care descriu abuzuri asupra copiilor sau care prezintă femeile în ipostaze degradante. În această categorie sunt incluse, de regulă, aproape toate fiilme horror. Totuşi, aceste filme nu sunt interzise minorilor cu vârsta de până la 15 ani, ci doar nerecomandate. Exemplu: Lucy
  • IM-18 – Interzis Minorilor: filmele cu acest rating nu pot fi văzute la cinema de către minori întrucât acestea prezintă în detaliu actul sexual sau modalităţile de satisfacere a dorinţelor sexuale. Exemple: Saw IV, Nymphomaniac Vol. II.
  • IM-18-XXX – Interzis Minorilor şi proiecţiei cu public: filmele care primesc acest rating sunt interzise proiecţiei în cinematografe din cauza scenelor sexuale sau a celor cu un conţinut excesiv de cruzime sau sadism.
Anumite filme de la cinema pot fi interzise minorilor

Anumite filme de la cinema pot fi interzise minorilor

În schimb, în cazul filmelor transmise la TV, ratingurile sunt stabilite de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), ale căror coduri sunt uşor diferite.

Astfel, pe lângă ratingul AP-12, există şi ratingul 12, care interzice vizionarea filmelor de către copiii de până la 12 ani. De asemenea, ratingul N-15, catalogat ca o recomandare în cazul producţiilor de la cinema, este mai dur, întrucât interzice vizionarea de către persoanele de până la 15 ani.

Cum se acorda ratingurile pentru jocuri

În cazul jocurilor, lucrurile sunt semnificativ mai simple, întrucât ratingurile sunt stabilite de o singură asociaţie la nivelul Europei, pe numele ei PEGI (Pan European Game Information). Începând din 2003, PEGI acordă ratinguri de vârstă pentru jocuri pe cinci nivele, iar logo-ul corespunzător este aplicat pe coperţile DVD-urilor cu jocuri din magazine.

Ratingurile PEGI acordate pentru jocuri

Ratingurile PEGI acordate pentru jocuri

  • PEGI 3 – joc adevat pentru copii de peste 3 ani – jocul cu acest rating este considerat adecvat pentru toate grupele de vârstă, chiar dacă include un oarecare nivel de violenţă în context comic. Exemplu: Gran Turismo 6.
  • PEGI 7 – joc adevat pentru copii de peste 7 ani – în general, aici sunt încadrate jocurile care primesc PEGI 3, dar care conţin anume scene care pot produce panică pentru copii. Exemplu: Invizimals: The Lost Kingdom.
  • PEGI 12 – joc adevat pentru copii de peste 12 ani – un joc cu calificativul PEGI 12 prezintă unele scene de violenţă grafică şi un limbaj injurios moderat, fără niciun fel de conotaţie sexuală. Exemplu: World of Warcraft.
  • PEGI 16 – joc adevat pentru copii de peste 16 ani – lucrurile încep să devină serioase la jocurile potrivite celor de peste 16 ani, întrucât acestea conţin scene de violenţă sau scene sexuale care imita realitatea. În plus, limbajul licenţios poate fi extrem, pe lângă scene în care se vorbeşte despre utilizarea tutunului şi a drogurilor. Exemplu: Starcraft 2: World of Liberty
  • PEGI 18 – joc interzis minorilor – în această categorie intră jocurile al căror nivel de violenţă atinge o cotă la care devine o reprezentare a unei violenţe extreme şi/sau include elemente ale unor tipuri specifice de violenţă, ceea ce ar putea determina repulsie din partea copiilor. Exemplu: Call of Duty: Ghosts.

Pe lângă ratingul în sine, standardul PEGI presupune şi explicarea motivelor pentru care un joc a primit respectivul rating, prin afişarea unor iconiţe specifice pentru ca părinţii să înţeleagă ce conţine jocul respectiv:

Explicatii suplimentare pentru acordarea ratingurilor in jocuri

Explicatii suplimentare pentru acordarea ratingurilor in jocuri

  • Limbaj injurios – Jocul conţine limbaj injurios
  • Discriminare – Jocul conţine reprezentări sau materiale care ar putea încuraja discriminarea
  • Droguri – Jocul se referă la sau conţine reprezentări ale consumului de droguri
  • Frică – Jocul poate fi înspăimântător sau înfricoşător pentru copii mici
  • Jocuri de noroc – Jocul încurajează sau învaţă jocuri de noroc
  • Sex – Jocul conţine reprezentări ale nudităţii şi/sau comportamentului sexual sau referinţe sexuale
  • Violenţă – Jocul conţine descrieri cu un anumit grad de violenţă
  • On-line – Jocul poate fi jucat on-line

Concluzii

Ratingurile pentru filme şi jocuri sunt utile pentru ca părinţii să poată alege tipul de conţinut adecvat pentru copii atunci când merg împreună la cinematograf sau când le oferă acestora jocuri.

Inevitabil, ocazional apar numeroase controverse cu privire la ratingul aparent prea dur acordat filmelor şi jocurilor, aşa cum s-a întâmplat în România cu producţia “Nymphomaniac Vol. II”, care iniţial a fost interzisă în cinematografe.

Totuşi, noi credem că acest tip de clasificare a filmelor şi jocurilor este destul de util pentru părinţi chiar şi în aceste condiţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri