Cum funcţionează un sistem de urmărire prin GPS
Înainte de a ne ocupa de modul în care funcţionează un sistem de urmărire prin GPS este util să aflăm ce reprezintă de fapt GPS. Aşadar…
Ce înseamnă GPS ?
GPS-ul (iniţialele derivă de la Global Positioning System), sau mai pe româneşte Sistemul de Poziţionare Globală, este un sistem care are la bază comunicaţia dintre o serie de sateliţi şi staţiile lor de recepţie de pe pământ.
În esenţă, GPS-ul foloseşte sateliţii ca puncte de reper în funcţie de care se calculează poziţiile dorite. Există numeroase tipuri de dispozitive care folosesc GPS-ul şi în funcţie de tipul acestora acurateţea poziţionării poate fi chiar şi la nivel de centimetri.
O explicaţie ceva mai completă şi tehnică a modului de funcţionare a GPS-ului este următoarea. La baza sistemului de măsurare folosit pentru GPS stă o procedură numită triangulaţie. Această procedură presupune măsurarea distanţei utilizându-se timpul de propagare al undelor radio.
Mai este nevoie de o poziţie exactă a sateliţilor din spaţiu şi la final de o corectare a semnalului radio de erorile ce pot apărea în timpul propagării semnalului. Ideea unei astfel de tehnologii a venit din partea Departamentului de Apărare al S.U.A, care a considerat această tehnologie utilă în cadrul armatei. Astăzi, GPS-ul a pătruns în viaţa de zi cu zi fiind o prezenţă comună în maşinile, calculatoarele sau telefoanele noastre.
Cele mai răspândite întrebuinţări ale Sistemului Global de Poziţionare sunt în :determinarea a diferite locaţii, stabilirea unor rute între două sau mai multe locaţii, creearea de hărţi sau (ceea ce ne interesează pe noi) monitorizarea deplasării oamenilor sau obiectelor.
Sisteme de urmărire prin GPS
Necesitatea monitorizării a venit din cauza unor motive diverse care ţin de securitate, management sau o mai bună comunicare în orice tip de sistem.
În continuare am alcătuit o mică listă cu cele mai comune întrebuinţări pentru sistemele de urmărire prin GPS :
- În comerţ, pentru monitorizarea vehiculelor de transport Eficientizarea şi asigurarea siguranţei pentru liniile de transport feroviar, aeronautic sau naval
- Eficientizarea serviciilor oferite de către poliţie, ambulanţă şi pompieri ( în acest caz se foloseşte GPS Automatic Vehicle Location, care presupune identificarea locatiei la care trebuie intervenit şi unitatea de intervenţie cea mai apropiată)
- Aplicaţii legate de siguranţa naţională şi publică
- Securizarea obiectelor valoroase
- Monitorizare în scopuri personale
Un exemplu generic de sistem de urmărire care foloseşte Sistemul de Poziţionare Globală ar arăta cam în felul următor. Un astfel de sistem conţine trei mari componente : Program de monitorizare, Serverul şi Terminalul mobil (sau receptorul) GPS. Le voi lua pe fiecare în parte.
- Programul de monitorizare – reprezentat de obicei de un calculator pe care rulează un soft specific de vizualizare şi monitorizare, împreună cu hărţile aferente.
- Serverul de comunicaţie – este legat permanent prin Internet/GPS cu terminalele mobile care emit semnale către acesta.
- Terminalul mobil (receptorul) – trebuie să conţină o antenă şi un receptor GPS, un mic procesor şi în funcţie de întrebuinţări senzori speciali care să transmită anumite date cerute.
Dacă sunteţi interesaţi de o soluţie de urmărire prin GPS puteţi să aruncaţi o privire peste următoarele site-uri :
viorel
18 august 2011 la 18:23
mar interesa un sistem de localizare a unui telefon..sa pot sti tot timpul unde se indreapta..astept sa fiu sunat 0754621113
costache
26 august 2014 la 16:42
Buna ziua ,pentru o monitorizare eficienta a intregii flote auto (cu masini care opereaza in toate regiunile tarii),pe langa dotarea cu echipamentul specific as dori sa aflu ce proceduri/reguli se stabilesc intre societate si utilizatorul autovehicolului (ce lege reglementeaza acest tip de activitate)
Multumesc.