GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Internet banking – ghid de utilizare şi cele mai bune aplicaţii de internet banking

Autor: Echipa Giz.ro

Internet banking este numele sub care este cunoscut în România serviciul oferit de băncile locale cu ajutorul căruia poţi efectua operaţiuni bancare pe internet.

Serviciul de internet banking are astfel marele avantaj că te scuteşte de drumurile la bancă pentru o gamă diversificată de operaţiuni, de la transferuri de bani la servicii de direct debit, plata facturilor, vizualizarea extraselor de cont, constituirea de depozite sau solicitarea unui credit.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare GFK în iunie 2011, numai 4% dintre românii care au un cont bancar utilizează un serviciu de internet banking. Rata mică de penetrare a internet banking-ului are drept cauze atât temerile privind securitatea tranzacţiilor pe internet, cât şi modul deficitar în care cele mai multe bănci promovează astfel de servicii.

GiZ încearcă prin articolul de faţă să-ţi explice principalele caracteristici ale unui serviciu de internet banking şi modul în care sunt securizate tranzacţiile, însă îţi oferă detalii şi despre costurile şi comisioanele percepute de băncile de top pentru acest tip de serviciu.

Cum obţin serviciul de internet banking?

Nu este greu deloc, iar procedura este în general aceeaşi la orice bancă: trebuie să te duci la banca la care ai deschis un cont curent şi să soliciţi serviciul de internet banking. După ce completezi formularul, primeşti un dispozitiv de securitate numit token (unele bănci folosesc alţi termeni), pentru care trebuie să stabileşti un cod PIN format din 4 cifre.

Accesul la banii din cont este la un click distanta prin internet banking

Accesul la banii din cont este la un click distanta prin internet banking

Token, dispozitivul care garantează securitatea tranzacţiilor

Pentru a te conecta la serviciul de internet banking, intri pe site-ul securizat dedicat aplicaţiei de internet banking pus la dispoziţie de banca cu care lucrezi şi te loghezi cu datele de utilizator stabilite împreună cu banca şi cu codul generat de token pentru această operaţiune.

Ulterior, pentru orice tranzacţie pe care vrei s-o realizezi prin internet banking va trebui să introduci pe site un cod de securitate generat de asemenea de token. În acest fel, tranzacţia este securizată, iar tu ai garanţia că nimeni nu poate efectua tranzacţii în numele tău.

Totuşi, în ultima perioadă, unele bănci au început să renunţe la dispozitivul token pentru autentificare şi au ales o metodă mai simplă de securitate. De exemplu, ING îţi oferă posibilitatea să te autentifici printr-un username şi o simplă parolă, iar securitatea este dublată de trimiterea unui cod prin SMS la numărul de telefon menţionat în contul personal.

Avantajele utilizării internet banking-ului

Utilizarea unui serviciu de internet banking are două avantaje majore:

 • câştigi timp preţios – Efectuezi tranzacţii bancare din faţa computerului la orice oră din zi şi din noapte, fără să mai depinzi de programul de lucru al băncii, iar tranzacţiile vor fi procesate la fel ca şi cele obişnuite.
 • ai comisioane mai mici – Aproape toate băncile percep comisioane mai mici la utilizarea internet banking-ului decât pentru operaţiunile similare efectuate la ghişeu.

Aplicaţii de internet banking

Dacă efectuezi multe tranzacţii bancare, îţi recomadam să apelezi cu încredere la un serviciu de internet banking, în primul rând datorită avantajelor explicate mai sus.

Aproape toate băncile din România oferă în prezent servicii de internet banking, iar GiZ a sintetizat cele mai importante informaţii despre acestea în cadrul tabelului de mai jos, care cuprinde principalele taxe şi comisioane pe care trebuie să le plăteşti la tranzacţiile efectuate în lei.

BancaGarantie tokenTaxa lunaraConturi propriiTranzactii intrabancareTranzactii interbancareDetalii
BCR3 lei02 lei3 leidetalii
BRD1 EURN/A1-4 lei3-7 leidetalii
Transilvania1 leiN/A1-7.5 lei2.4-16 leidetalii
Raiffeisen4 lei01-5 lei2.5-5 leidetalii
CEC50 lei0002.17-3.9 leidetalii
UniCredit15 EUR00N/A2.5-3.5 leidetalii
Volksbank15 EUR3 lei003.5-12.5 leidetalii
Alpha Bank003-5 lei6-12 leidetalii
ING0-3 lei00 lei3 leidetalii
Bancpost30 USD1004 leidetalii

Aşa cum observi din datele de mai sus, taxele şi comisioanele percepute de băncile locale pentru internet banking variază foarte mult.

Câteva bănci solicită chiar şi garanţii consistente pentru token, banii urmând a fi returnaţi doar în momentul în care renunţi la serviciile băncii.

Unele bănci nu percept taxe lunare pentru utilizarea serviciului, în timp ce altele solicită chiar şi 4 lei pentru acest lucru.

Nu în ultimul rând, acordă atenţie comisioanelor percepute pentru transferurile bancare. Caută o bancă fără comisoane la transferurile în conturi ale aceleaşi bănci, iar în cazul transferurilor către alte bănci ai grijă să nu plăteşti comisoanele consistente solicitate de unele bănci.

Funcţionalitatea aplicaţiilor de internet banking

Din motive lesne de înţeles, nu îţi putem oferi o prezentare a funcţionalităţii interfeţei pentru fiecare aplicaţie de internet banking (nu cred că există măcar o persoană care să aibă internet banking la fiecare bancă). Totuşi, din informaţiile existente pe internet, îţi putem spune că:

 • ING Bank are o aplicaţie de internet banking apreciată de numeroşi utilizatori din mediul online şi este considerată o bancă “user-friendly”
 • BRD solicită înregistrarea în prealabil la sucursală a unui nou cont IBAN în care vrei să efectuezi un transfer prin aplicaţia online, ceea ce “ucide” practic noţiunea de internet banking
 • Raiffeisen Bank are de asemenea o interfaţă modernă pentru serviciul de internet banking şi îţi oferă inclusiv grafice despre modul în care a evoluat soldul contului tău.
Tranzactiile bancare sunt mult mai usoare prin internet banking

Tranzactiile bancare sunt mult mai usoare prin internet banking

Măsuri de precauţie anti-phising

Atunci când foloseşti un serviciu de internet banking este foarte important să respecţi câteva reguli elementare pentru securitatea banilor tăi:

 • nu dezvălui numele de utilizator şi/sau PIN-ul aplicaţiei de internet banking
 • intră pe site-ul aplicaţiei de internet banking manual, tastând adresa în browser, şi verifică securizarea acestuia (să înceapă cu https://)
 • nu da click pe link-urile conţinute în e-mail-uri care aparent provin de la bancă, dar care în realitate sunt tentative de pishing.

Concluzii

Alegerea serviciului de internet banking depinde de o multitutidine de factori, plecând de la notorietatea şi reputaţia băncii, continuând cu tipurile de servicii oferite şi terminând cu comisioanele percepute. Sperăm că informaţiile pe care ţi le-am furnizat în acest articol te vor ajuta să iei cea mai bună alegere în acest sens.

Tu ai încredere în serviciile de internet banking? Dacă da, te invităm să ne spui în câteva cuvinte cât de util este pentru tine să faci tranzacţii bancare fără să te mai deplasezi la ghişeul băncii.

6 comentarii

 1. etgv

  13 iunie 2014 la 22:05

  Eu sunt client ing, am acel dispozitiv token, il folosesc mai mereu cred ca is client de 2 ani daca nu gresesc, insa sa fiu sincer nu am avut nici o problema cu ei.
  Platesc 3 lei pentru dispozitiv si cred ca inca 3 pentru administrarea card, dar avand in vedere ca platesc facturi si ca dau mai mult pe maxi taxi cred ca mai mult decat ok.

  • alexandra

   22 iulie 2015 la 20:29

   Inca de anul trecut daca nu ma insel au introdus abonamentul de homebanking pe baza unei parole si cod de securitate trimis prin sms iar abonamentul este gratuit. Tot ce trebuie este sa te duci la banca si sa renunti la token. Mi se pare mai elegant pe baza de sms pentru ca inainte uitam mereu tokenul acasa, plus de asta ma pot loga direct pe telefon fara sa am tokenul la mine. De multe ori mi-am transferat bani din contul de economii in contul de card cand eram in magazin la cumparaturi si aveam nevoie de bani mai multi.

 2. Campian Simona

  6 aprilie 2016 la 06:07

  Buna! As vrea sa știu daca e vreo posibilitate sa îți faci internet banking de la distanța? Online? Daca esti plecat din țara.

  • Daniel Popescu

   13 aprilie 2016 la 12:44

   Pentru a avea acces la servicii de internet banking trebuie intai sa fii clienti al bancii respective, adica sa inchei un contract, sa prezinti o copie dupa actul de identitate etc. Nu cred ca poti face acest lucru de la distanta.

 3. danstefan marin

  3 iulie 2018 la 16:43

  da e ok
  ar mai fi detaliile
  de utilizare
  dar probabil ca sunt specifice fiecarei aplicatii web folosite

 4. ernest

  9 octombrie 2018 la 22:27

  care ar fi conditiile necesare schimbarii numarului de telefon pentru accesarea ID-lui ? si daca sunt in strainatate se poate solicita si primii o astfel de schimbare de nr de telefon pentru smms token?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri