Test viteză internet – află ce viteză ai la net!

Sunt convins că orice persoană care foloseşte un calculator conectat la internet şi-a dorit cel puţin o dată să realizeze un test de viteză internet pentru a afla cât de bună este conexiunea la internet.

Pentru asta au apărut o serie de site-uri româneşti şi străine care determină, mai mult sau mai puţin corect, lăţimea maximă de bandă şi viteza de download şi, respectiv, upload de care beneficiezi la un moment dat.

Astfel de teste pentru viteza internetului îţi oferă o imagine de ansamblu despre performanţele oferite de reţeaua operatorului tău de telefonie.

Cu toate acestea, trebuie să ştii că aceste teste de viteză depind de mai mulţi factori, astfel că au mai degrabă un rol informativ şi trebuie tratate ca atare.

De exemplu, viteza mea la net rezultată în urma unor astfel de teste poate fi mai mare sau mai mică decât cea reală, motiv pentru care, atunci când folosesc astfel de servicii, repet testul de cel puţin două ori şi apoi fac o medie aritmetică a valorilor obţinute. Aceasta metodă nu mă scuteşte de erori, dar îmi oferă un rezultat mai aproape de cel real.

Test viteză RDS

RDS este cel mai mare furnizor de internet din România, astfel că nu este o surpriză că operatorul oferă o pagină de internet specială unde poţi testa viteza conexiunii la internet. Testul durează mai puţin de un minut şi îţi oferă detalii despre viteza de download şi viteza de upload exprimate în Mbps şi KB, dar şi valoarea pingului.

Test viteza internet la RDS
Test viteza internet la RDS

Test viteză UPC

Rivalii de la UPC îţi oferă de asemenea posibilitatea de a afla viteza internetului, de data aceasta chiar pe un site dedicat. Testul durează numai câteva secunde şi îţi dezvăluie cele mai importante caracteristici ale conexiunii: viteza de download, viteza de upload şi pingul.

Test viteza internet la UPC
Test viteza internet la UPC

Test viteză Romtelecom

Romtelecom deţine de asemenea un site unde îţi poţi testa viteza la internet, oferind date despre viteza de download, viteza de upload, dar şi alte informaţii utile precum calitatea serviciului. Interfaţa serviciului este una rudimentară, iar pentru a utiliza acest test de viteză trebuie să ai Javascript activat.

Test viteza internet la Romtelecom
Test viteza internet la Romtelecom

Viteză internet – alte site-uri româneşti

Pe lângă serviciile oferite de operatori, există şi alte site-uri româneşti care îţi oferă posibilitatea să-ţi testezi viteza la internet, cum ar fi:

  • Alsys – indică lăţimea de bandă de care dispuneţi, exprimată în Mbps, şi viteza, exprimată în MB/sec, cu care puteţi descărca de pe respectivul server aflat în Bucureşti.
  • E-Pagina – test asemănător din multe puncte de vedere cu primele două din listă.
  • Speed-Test – este unul dintre cele mai simple servicii de măsurare a vitezei la internet, întrucât îţi prezintă doar lăţimea de banda şi viteza cu care poţi descărca date de pe serverul respectiv.

Viteză internet – site-uri străine

Oferta site-urilor internaţionale care oferă servicii de măsurare a vitezei la internet sunt mult mai diversificate. Iată câteva dintre cele mai interesante:

  • SpeedTest – este probabil cel mai cunoscut şi utilizat site de acest gen. De altfel mi se pare cel mai complet din ce am văzut până acum. Se pot efectua teste de viteză între calculatorul dvs. şi un server românesc, dacă selectaţi un oraş din România, sau străin, aflat în diferite puncte de pe glob. Bineînţeles că veţi obţine rezultate mult mai bune dacă alegeţi un server românesc faţă de unul aflat în America, Rusia sau cine ştie ce altă ţară. Pentru un rezultat cât mai bun încercaţi totuşi să efectuaţi teste de mai multe ori, selectând diferite oraşe din România.
  • BandwidthPlace – un site simplu cu un test simplu. Apăsaţi butonul “Start Test” şi în câteva secunde aflaţi viteza de download şi upload.
  • Bandwidth – un test oarecum asemănător cu cel oferit de SpeedTest.net.
  • AuditMyPC – deşi nu oferă o listă de locaţii şi nu puteţi efectua mai mult de două teste în 10 minute, site-ul oferă rezultate destul de uşor de analizat.
  • BandwidthTest – Dacă cele mai multe site-uri rulează teste de viteză între calculatorul tău şi un server aflat în România – Bucureşti, SpeedMeter poate afişa viteza de download/upload între calculatorul personal şi un server aflat fizic în ţări precum Polonia, Franţa, Italia, Germania sau SUA.
Test viteza internet la Bandwidth Place
Test viteza internet la Bandwidth Place

Concluzii

Dacă vrei să-ţi verifici viteza de conectare la internet există numeroase site-uri care îţi oferă astfel de servicii. Cel mai simplu ar fi să apelezi la serviciul oferit de operatorul tău de telecomunicaţii, care în cele mai multe cazuri va fi RDS, UPC sau Romtelecom, dar poţi opta şi pentru alte site-uri româneşti şi străine care îţi oferă astfel de informaţii.

Tu ce servicii foloseşti pentru un test viteză internet? Ai un serviciu preferat sau foloseşti mai multe pentru a observa diferenţele între datele oferite? Şi, cel mai important, ai încredere în informaţiile furnizate de testele care îţi dezvăluite viteza cu care te conectezi la internet?

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!