GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Test viteză internet – află ce viteză ai la net!

Autor: Echipa Giz.ro

Sunt convins că orice persoană care foloseşte un calculator conectat la internet şi-a dorit cel puţin o dată să realizeze un test de viteză internet pentru a afla cât de bună este conexiunea la internet.

Pentru asta au apărut o serie de site-uri româneşti şi străine care determină, mai mult sau mai puţin corect, lăţimea maximă de bandă şi viteza de download şi, respectiv, upload de care beneficiezi la un moment dat.

Astfel de teste pentru viteza internetului îţi oferă o imagine de ansamblu despre performanţele oferite de reţeaua operatorului tău de telefonie.

Cu toate acestea, trebuie să ştii că aceste teste de viteză depind de mai mulţi factori, astfel că au mai degrabă un rol informativ şi trebuie tratate ca atare.

De exemplu, viteza mea la net rezultată în urma unor astfel de teste poate fi mai mare sau mai mică decât cea reală, motiv pentru care, atunci când folosesc astfel de servicii, repet testul de cel puţin două ori şi apoi fac o medie aritmetică a valorilor obţinute. Aceasta metodă nu mă scuteşte de erori, dar îmi oferă un rezultat mai aproape de cel real.

Test viteză RDS

RDS este cel mai mare furnizor de internet din România, astfel că nu este o surpriză că operatorul oferă o pagină de internet specială unde poţi testa viteza conexiunii la internet. Testul durează mai puţin de un minut şi îţi oferă detalii despre viteza de download şi viteza de upload exprimate în Mbps şi KB, dar şi valoarea pingului.

Test viteza internet la RDS

Test viteza internet la RDS

Test viteză UPC

Rivalii de la UPC îţi oferă de asemenea posibilitatea de a afla viteza internetului, de data aceasta chiar pe un site dedicat. Testul durează numai câteva secunde şi îţi dezvăluie cele mai importante caracteristici ale conexiunii: viteza de download, viteza de upload şi pingul.

Test viteza internet la UPC

Test viteza internet la UPC

Test viteză Romtelecom

Romtelecom deţine de asemenea un site unde îţi poţi testa viteza la internet, oferind date despre viteza de download, viteza de upload, dar şi alte informaţii utile precum calitatea serviciului. Interfaţa serviciului este una rudimentară, iar pentru a utiliza acest test de viteză trebuie să ai Javascript activat.

Test viteza internet la Romtelecom

Test viteza internet la Romtelecom

Viteză internet – alte site-uri româneşti

Pe lângă serviciile oferite de operatori, există şi alte site-uri româneşti care îţi oferă posibilitatea să-ţi testezi viteza la internet, cum ar fi:

 • Alsys – indică lăţimea de bandă de care dispuneţi, exprimată în Mbps, şi viteza, exprimată în MB/sec, cu care puteţi descărca de pe respectivul server aflat în Bucureşti.
 • E-Pagina – test asemănător din multe puncte de vedere cu primele două din listă.
 • Speed-Test – este unul dintre cele mai simple servicii de măsurare a vitezei la internet, întrucât îţi prezintă doar lăţimea de banda şi viteza cu care poţi descărca date de pe serverul respectiv.

Viteză internet – site-uri străine

Oferta site-urilor internaţionale care oferă servicii de măsurare a vitezei la internet sunt mult mai diversificate. Iată câteva dintre cele mai interesante:

 • SpeedTest – este probabil cel mai cunoscut şi utilizat site de acest gen. De altfel mi se pare cel mai complet din ce am văzut până acum. Se pot efectua teste de viteză între calculatorul dvs. şi un server românesc, dacă selectaţi un oraş din România, sau străin, aflat în diferite puncte de pe glob. Bineînţeles că veţi obţine rezultate mult mai bune dacă alegeţi un server românesc faţă de unul aflat în America, Rusia sau cine ştie ce altă ţară. Pentru un rezultat cât mai bun încercaţi totuşi să efectuaţi teste de mai multe ori, selectând diferite oraşe din România.
 • BandwidthPlace – un site simplu cu un test simplu. Apăsaţi butonul “Start Test” şi în câteva secunde aflaţi viteza de download şi upload.
 • Bandwidth – un test oarecum asemănător cu cel oferit de SpeedTest.net.
 • AuditMyPC – deşi nu oferă o listă de locaţii şi nu puteţi efectua mai mult de două teste în 10 minute, site-ul oferă rezultate destul de uşor de analizat.
 • BandwidthTest – Dacă cele mai multe site-uri rulează teste de viteză între calculatorul tău şi un server aflat în România – Bucureşti, SpeedMeter poate afişa viteza de download/upload între calculatorul personal şi un server aflat fizic în ţări precum Polonia, Franţa, Italia, Germania sau SUA.
Test viteza internet la Bandwidth Place

Test viteza internet la Bandwidth Place

Concluzii

Dacă vrei să-ţi verifici viteza de conectare la internet există numeroase site-uri care îţi oferă astfel de servicii. Cel mai simplu ar fi să apelezi la serviciul oferit de operatorul tău de telecomunicaţii, care în cele mai multe cazuri va fi RDS, UPC sau Romtelecom, dar poţi opta şi pentru alte site-uri româneşti şi străine care îţi oferă astfel de informaţii.

Tu ce servicii foloseşti pentru un test viteză internet? Ai un serviciu preferat sau foloseşti mai multe pentru a observa diferenţele între datele oferite? Şi, cel mai important, ai încredere în informaţiile furnizate de testele care îţi dezvăluite viteza cu care te conectezi la internet?

23 comentarii

 1. gazduire web

  20 mai 2010 la 22:51

  foarte util

 2. upc test viteza

  30 mai 2011 la 16:50

  Sunt din bucuresti si am abonamentul cel mai mare la upc. Am facut toate testele de viteza upc posibile pe care le-am gasit pe net dar mai mult de 550 kb/s nu am obtinut la upc test viteza.voi ce rezultate ati obtinut ?

 3. test viteza romtelecom

  30 mai 2011 la 20:28

  am efectuat un test de viteza romtelecom dar rezultatele sunt foarte slabe sub 100 kb.de ce oare este asa de mica?stie cineva?

  • Radu

   24 martie 2016 la 18:29

   Exista solutii: Renunta la serviciile telecom,dupa 11 ani la telekom (romtelekom)
   Am renuntat.Cele mai proaste servicii au

 4. Miihai

  2 iulie 2011 la 04:58

  Eu am internet de la UPC 20 MB Fiber Power si la teste mi-a iesit destul de ok 19,7 MB/s si uploud 2.87MB/s

 5. Vik

  2 iulie 2011 la 15:29

  UPC fibra in Bucuresti sectoru 6 – 5.74 Mbps.

 6. Vlad

  4 octombrie 2011 la 19:05

  eu am internet de la romtelecom si mi-am marit viteza de la 2MB la 6MB dar cand descarc cu torent descarc doar cu maxim 600kb/s , asa era si inainte de a imi mari viteza la internet.Imi puteti explica de ce nu descarca cu viteza mai mare va rog?

 7. Ion

  14 octombrie 2011 la 20:18

  Hm!!!

  1MB = 1024 kilobytes = 128 KB/sec viteza care iti apare la download

  deci

  6MB = 6144 kilobytes = 768 KB/sec viteza maxima posibila

  daca tragi cu 600 KB/sec cam acolo este tinand cont de faptul ca toata lumea vinde net „UP TO…” adica „pana la …”

  O documentare mai buna inainte nu ar fi stricat.

 8. cochior Petre

  16 martie 2012 la 14:58

  platesc pt.viteza 14 si am 1-3 maxim am reclamat en ori vine operatoru la domiciliu si incearca sa-ma abureasca si spune ca nare ce sa faca.bine spun eu atuci raporteaza mai sus sa mi-se scada la viteza corespunzatoare ce am eu la domiciliu.tot asa mereu fara nici un rezultat operatoru sustine ca totul este bine si spune ca trebui sa inmultesc 1 MB cu 8 pt.a da rezultatu care sa iasa minimu din ce ar trebui sa am.adica banda ar fi 8-14.DECI TOTUL ESTE O MARE ABUREALA PE FATA.eu inteleg ca este o mare hotie…………………

 9. Sorin

  29 mai 2013 la 14:11

  Folosesc la birou un stick Digi Net Mobil (RDS) si testul zice asa:
  Viteza de download: 817 kbps (102.1 KB/sec rata de transfer)
  Viteza de upload: 347 kbps (43.4 KB/sec rata de transfer)
  Ping: 113 ms, 5/29/2013 3:04:49 PM
  Sint multumit. RDS is za best.
  O sa fac testul si pe conexiunea FiberLink de acasa.

 10. Sorin

  29 mai 2013 la 19:06

  Da, acasa am internet la cablu, abonament FiberLink de la RDS:
  Viteza de download: 77970 kbps (9746.3 KB/sec rata de transfer)
  Viteza de upload: 57599 kbps (7199.9 KB/sec rata de transfer)
  Ping: 17 ms, 5/29/2013 8:00:37 PM

 11. Stefan

  2 aprilie 2014 la 11:56

  Deci cei de la Romtelecom au internet foarte slab. Pe langa asta, nu vor sa bage cablu cu fibra optica prin sectorul 6 din nu stiu ce motiv. Am fost sa vorbesc cu ei, le-am spus ca sunt multi abonati pe langa mine si nici atunci nu au vrut sa bage cablu. Tot incercau sa ma abureasca si ziceau ca nu sunt multi care vor prin fibra, pe urma am facut o petitie, am dus-o la ei si au zis ca tot nu au ce face si iar alte abureli de ale lor. Le-am spus ca in Oltenia spre munte intr-un sat e cablu cu fibra optica tot de la ei, dar in Bucuresti nu baga deci e culmea nesimtirii. Nu luati internet de la Romtelecom. Dati banii aiurea.

  • Daniel Popescu

   2 aprilie 2014 la 22:11

   Conform datelor de pe site-ul Romtelecom, internetul este furnizat numai prin cablul clasic de telefonie fixa, de aici si obligativitatea de a achizitiona serviciul de internet la pachet cu telefonia fixa.
   Pe de alta parte, eu am cativa prieteni cu internet de la Romtelecom si, dupa spusele lor, merge foarte bine, chiar mai bine decat RDS.

  • andrei

   28 iulie 2016 la 12:01

   e asa ca la upc net de 2 lei va recomand rds

 12. ADI

  11 august 2015 la 21:03

  am o intrbare la teste ba am 5 cand 11 de unde e problema

  • Daniel Popescu

   12 august 2015 la 11:41

   Viteza de conectare la internet nu este constanta, ci variaza in functie de mai multi factori, printre care si numarul de utilizatori care se conecteaza la retea in momentul testului.

 13. Mihai

  29 octombrie 2015 la 12:16

  Si UPC, tot la fel isi mint abonatii. Eu platesc pentru 100 si primesc 6-8

 14. chelaru_p

  15 decembrie 2015 la 13:38

  la romtelekom viteza este foarte mica in comparatie cu RCS-RDS Digi

 15. Dan

  3 mai 2016 la 20:40

  Salutare !!! Sunt din Constanta si cand a aparut pe piata RCS-RDS m-am transferat de la Pacris (Un provider). Pot spune ca sunt foarte multumit, mai ales de viteza upload-ului (server interactions)

 16. toro

  30 iulie 2016 la 11:26

  Salut ! Nimic concludent in aceste teste . Sau facut masuratori pe diverse testere si rezultatele au avut erorori mari . Test RDS % Rcs download 85,4 Mbps … Upload 92,7 Mbps ping 11. Alt test cu OKLA dowload 88,2Mbps , Upload 95,4Mbps Ping 16 (?) …alt test cu SpeedTest …Download 24,6 Mbps / Upload 34,8 Mbps Ping 22 . Ce sa mai intelegi .Laptop ThinkPad 5600 / 6200U / 8Gb RAM / 1Tb HDD / i7./2015 model(nou)

 17. toro

  30 iulie 2016 la 11:28

  … abonat RDS % RCS

 18. Mitica

  13 august 2016 la 07:04

  Merge mai bine prin Novi Sad decât prin Pitești ! De ce ?

 19. Andreea

  22 octombrie 2016 la 12:55

  cum pot afla viteza de internet la vodafone?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri