GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire R14 R5-471T review – convertibil premium de 14”

Testat pe data de 22 noiembrie 2015
Pe scurt: Acer Aspire R14 R5-471T este un laptop convertibil de 14” care iese în evidenţă prin designul de calitate, performanţele bune şi autonomia ridicată obţinute pentru un preţ bun, însă tastatura deficitară şi luminozitatea mică pot reprezenta obstacole în calea achiziţiei.
Produs testat: Acer Aspire R14 R5-471T   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 4200 Lei

Dispozitivele convertibile care pot fi utilizate pe post de laptop şi tabletă se bucură de un succes din ce în ce mai mare, pe măsură ce tabletele sunt în declin din cauza popularităţii telefoanelor cu ecran mare.

Dacă până de curând aceste convertibile aveau de regulă diagonale de 10”-11”, în ultima perioadă lucrurile au început să schimbe şi asistăm inclusiv la apariţia unor dispozitive 2-în-1 de 14”, care cu greu pot fi utilizate pe post de tabletă pentru o perioadă îndelungată de timp.

Unul dintre acestea este noul Acer Aspire R14 R5-471T (model pe care este posibil să-l întâlneşti şi sub denumirea de Acer Aspire Cloudbook R5 471T), model care iese în evidenţă prin designul premium şi performanţele ridicate acompaniate de o autonomie bună, dar care inevitabil are şi câteva punctele sale slabe. Nu confunda acest nou produs cu vechiul Aspire R14 R3-471T pe care l-am testat şi noi.

Produsul se adresează în special calor care au nevoie de un laptop compact, dar ceva mai mare decât ultraportabilele de 11” sau 13”.

Acer Aspire R14 R5-471T este un convertibil de calitate

Acer Aspire R14 R5-471T este un convertibil de calitate

Ce este Acer Aspire R14 R5-471T?

Acer Aspire R14 R5-471T este un convertibil cu diagonală de 14” cu funcţie primară de laptop care poate fi utilizat şi pe post de tabletă.

Specificaţii tehnice

Iată principalele specificaţii tehnice ale dispozitivului:

 Acer Aspire R14 R5-471T / Acer Aspire Cloudbook R5 471T
Ecran14.0″, 1920 x 1080 pixeli, IPS, touchscreen
ProcesorIntel Skylake Core i7-6500U, dual-core 2.5 GHz
Placă videointegrata Intel HD 520
Memorie8 GB DDR3L
StocareSSD 256 GB M.2
ConectivitateWireless AC Intel 7265, Bluetooth 4.0
Porturi2x USB 3.0, 1x USB 3.1, 1xUSB 2.0 HDMI
Baterie48 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni342 x 246 x 18 mm
Greutate1.90 kg
Extratastatură iluminată, webcam, difuzoare stereo

Ce ne-a plăcut

Acer s-a evidenţiat în acest an prin lansarea unor produse premium, iar Acer Aspire R14 R5-471T nu face nici el excepţie: spre deosebire de predecesorul său, noul dispozitiv utilizează aluminiul pentru capac şi interior (zona tastaturii şi touchpad-ului), în timp ce părţile laterale şi spatele sunt realizate din plastic cauciucat plăcut la atingere. Estetica este completată şi de benzile de aluminiu tăiat şi nevopsit, prezente pe marginile interiorului şi în jurul trackpadului.

În plus, construcţia este una solidă, inclusiv în privinţa capacului şi a sistemului pentru care rotirea ecranului la 360 de grade. Acesta are un mecanism dublu de activare: cele două balamale se rabatează uşor cu o singură mână la aproximativ 90 de grade, după care sistemul devine mai rigid pentru a menţine ecranul într-o poziţie fixă.

Balamalele lui Acer Aspire R14 R5 sunt solide

Balamalele lui Acer Aspire R14 R5 sunt solide

Astfel, dispozitivul poate fi utilizat ca laptop, stand şi cort, în funcţie de tipul de conţinut consumat, însă postura de tabletă este mai complicată din cauza greutăţii, a dimensiunilor şi tastaturii expuse pe spatele tabletei.

Acer Aspire R14 R5, un dispozitiv polivalent

Acer Aspire R14 R5, un dispozitiv polivalent

La interior, tastatura a fost amplasată mai jos decât în mod obişnuit, ceea ce generează un spaţiu generos, dar practic inutil, în partea superioară, astfel că dimensiunea palmrestului este asemănătoare cu cea a unui laptop de 13”. Gurile de ventilaţie au fost amplasare pe spate pentru a elimina aerul cald departe de utilizator şi de ecran.

Conectivitatea este de asemenea bună, întrucât există 3 porturi USB, un port HDMI şi un conector USB Type-C, pe lângă card reader-ul deja uzual.

Porturile lui Acer Aspire R14 R5

Porturile lui Acer Aspire R14 R5

Trackpadul are dimensiuni potrivite şi, în cea mai mare parte a timpului, este precis. Cu o suprafaţă din plastic destul de rigidă, acesta gestionează corespunzător inclusiv tapurile simple şi gesturile, iar responsivitatea şi viteza acestuia pot fi modificate din setările driverelor bine puse la punct, întrucât avem de-a face cu un trackpad produse de Synaptics.

Trackpadul are o calitate buna

Trackpadul are o calitate buna

Tapurile şi gesturile realizate pe trackpad sunt vizibile pe ecranul touch IPS cu diagonala de 14” cu rezoluţie Full HD. Acesta oferă o reproducere corectă a culorilor, iar contrastul şi unghiurile de vizualizare sunt surprinzător de bune pentru acest segment de preţ. Aceste aprecieri subiective sunt confirmate şi de datele sintetice obţinute cu colorimetrul Spyder4 Elite, pe care le-am enumerat mai jos:

 • acoperire: 67% sRGB, 49% NTSC, 51% AdobeRGB;
 • gamma: 2.2;
 • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 166 cd/m2 la priză;
 • contrast la luminozitate maximă: 900:1;
 • punct de alb: 6300 K;
 • negru la luminozitate maximă: 0.18 cd/m2;
 • DeltaE mediu: 1.09 necalibrat, 1.05 calibrat.

acer-aspire-r14-r5-ecran-luminoz-distr

Noul Acer Aspire R14 R5 utilizează platforma hardware Intel Skylake, iar versiunea testată de noi face parte din gama superioară, cu procesor Intel Core i7-6500U, 8 GB RAM şi SSD cu capacitatea de 256 GB. Este important de menţionat că plăcuţa de memorie RAM nu poate fi schimbată, astfel că un viitor upgrade nu este posibil, din păcate.

Procesorul este unul puternic şi face faţă cu succes activităţilor uzuale de zi cu zi, inclusiv în cazul unor aplicaţii mai pretenţioase precum Adobe Photoshop, Premiere sau chiar şi în unele jocuri mai puţin pretenţioase. De asemenea, platforma suportă fără probleme lucrul în multitasking, inclusiv cu 10-20 de tab-uri deschide în browsing, iar redarea conţinutului multimedia nu reprezintă o problemă, nici măcar cel la rezoluţie 4K. Experienţa multimedia este întregită de cele două difuzoare amplasate pe spate, care oferă un sunet decent pentru filme. Totuşi, dacă eşti pretenţios la acest capitol, îţi recomandăm să foloseşti o pereche de căşti.

Deloc surprinzător, jocurile recente nu vor rula în mod corespunzător, mai ales că nu există placă video dedicată, însă platforma este suficient de bună pentru jocuri ceva mai vechi. Iată şi câteva exemple despre modul în care au rulat jocurile:

FHD HighFHD Low
Need for Speed: Most Wanted22 fps19 fps
Grid Autosport41 fps35 fps
Tomb Raider34 fps27 fps
Bioshock Infinite23 fps21 fps
Metro: last Light16 fps15 fps

Nu în ultimul rând, iată şi rezultatele obţinute în câteva programe de benchmark, pentru a-ţi face şi o părere “sintetică” despre performanţa laptopului:

 • 3Dmark 11: P1590;
 • 3Dmark 13: Ice Storm – 62972, Cloud Gate – 6254, Sky Diver – 3773, Fire Strike – 863;
 • PCMark 08: Home Conventional – 2781;
 • CineBench 11.5: OpenGL 33.13 fps, CPU 3.56 pts, CPU Single Core 1.42 pts;
 • CineBench R15: OpenGL 39.95 fps, CPU 319 pts, CPU Single Core 129 pts.
 • GeekBench 3: Single Core – 3115 , Multi Core – 6532;
 • x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 107.32 fps, Pass 2 – 20.44 fps.

Partea şi mai bună a acestei platforme hardware este că, deşi include un ventilator, acesta rămâne în idle în cea mai mare parte a timpului în care foloseşti dispozitivul pentru activităţi de rutină. În plus, ventilatorul este silenţios inclusiv la rularea unor jocuri sau la redarea conţinutului multimedia şi nu produce o încălzire prea mare a carcasei, mai ales că laptopul are dimensiuni destul de mari.

Carcasa rămâne întotdeauna suficient de rece, chiar şi în LOAD, încât să nu deranjeze dacă folosim laptop-ul pe genunchi, singura zonă care trece de 40 de grade Celsius fiind cea a evacuării aerului cald din spatele carcasei. În mod normal însă temperaturile vor fi mult mai scăzute.

temperatures-dailyuse

temperatures-load

Conexiunea wireless la Internet a funcţionat bine atât în apropierea routerului, cât şi la o distanţă de 10 metri cu 2 pereţi intercalaţi, astfel că nu avem nimic de reproşat la acest capitol.

Acelaşi lucru îl putem spune şi în cazul autonomiei generată de acumulatorul cu capacitatea de 48 Wh. În funcţie de modul în care foloseşti convertibilul vei obţine un timp de lucru care va oscila între 4 şi 9 ore, valori bune pentru un astfel de dispozitiv. Rezultatele au fost obţinute preponderent cu luminozitatea ecranului setată la 60%:

 • 12 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
 • 6 ore şi 45 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Edge, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
 • 8 ore – video fullscreen 1080p în Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
 • 9 ore şi 30 de minute – video MKV 1080p fullscreen în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
 • 4 ore – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;

Nu în ultimul rând, este util de menţionat că o încărcare a bateriei de la 10% la 100% durează aproximativ 2 ore şi jumătate.

Ce scârţâie

Pe lângă numeroasele aspecte peste aşteptări, Acer Aspire R14 R5 are şi câteva hibe, care pot fi trecute cu vederea de unii utilizatori, dar care pot influenţa decizia de achiziţionare pentru alţii.

O primă problemă este legată de tastatură, întrucât tastele sunt destul de mici şi, în orice caz, mai mici decât în cazul altor laptopuri de 13” şi 14”. În plus, experienţa de redactare a textelor nu este foarte bună, în special din cauza faptului că tastele au o cursă limitată, astfel că viteza de introducere a textelor fără greşeli a avut de suferit. Există însă şi veşti bune: tastele sunt iluminate şi sunt foarte lizibile, iar rândul de taste Fn este de asemenea prezent, deşi tastele sunt mai scurte decât celelalte rânduri.

Tastatura nu este punctul forte al laptopului

Tastatura nu este punctul forte al laptopului

A doua problemă majoră este legată de ecran. Într-adevăr, în ciuda aspectelor pozitive ale display-ului pe care le-am enumerat mai sus, luminozitatea este foarte scăzută, motiv pentru care este dificil să lucrezi pe laptop în aer liber, în special pe soare puternic. Dacă vei utiliza laptop-ul doar în interior atunci nu te vei lovi de această problemă.

Luminozitatea ecranului este foarte mica

Luminozitatea ecranului este foarte mica

În rest, vorbim mai degrabă de probleme minore: greutatea şi dimensiunile fac ca noul Aspire R14 R5 să nu aibă o portabilitate ridicată, însă utilizarea în mediu extern era oricum dificilă din cauza ecranului. În plus, butonul de Power amplasat pe laterala stângă poate fi apăsat accidental, în special până când te obişnuieşti cu poziţia acestuia. Totuşi, funcţia acestuia poate fi dezactivată cu uşurinţă din setări.

La nivel software, am remarcat o cantitate foarte ridicată de bloatware, inclusiv 6 aplicaţii de tip trial, printre care se numără McAfee şi Office. Prin urmare, îţi recomandăm ca primul pas să fie dezinstalarea aplicaţiilor proprietare, ceea ce va duce la o reducere a numărului de procese active de la 110 la numai 76.

Nu în ultimul rând, SSD-ul utilizat provine de la Kingston şi nu este printre cele mai rapide, în special când vine vorba despre copierea unor cantităţi mari de date.

Preţ Acer Aspire R14 R5 şi disponibilitate

Acer Aspire R14 R5 este deja disponibil pe piaţa din România, însă pentru moment există o singură versiune, pe care o vei găsi preponderent sub numele Acer Aspire Cloudbook R5-471T. Aceasta are o configuraţie similară cu cea testată de noi, cu excepţia procesorului: în loc de Intel Core i7-6500U, există un Intel Core i5-6200U. Preţul de comercializare este de aproximativ 4.200 lei.

Diferenţa dintre cele două procesoare dual-core există mai ales în privinţa frecvenţei maxime (2.5 GHz pentru i7 şi 2.3 GHz pentru i5), astfel că performanţa ar trebui să fie practic foarte aproapiată, cu excepţia multitasking-ului agresiv.

Acer Aspire R14 R5 are un pret bun pentru ceea ce ofera

Acer Aspire R14 R5 are un pret bun pentru ceea ce ofera

Concluzii

Acer Aspire R14 R5-471T este unul dintre cele mai bune laptopuri cu procesor Intel Skylake în această gamă de preţ, în care întâlneşti de regulă ecrane TN de 15”, 4 GB RAM şi stocare pe HDD. Prin urmare, dacă eşti interesat de un dispozitiv convertibil construit bine, cu un design premium, ecran IPS de calitate, performanţă ridicată şi autonomie bună, acest produs trebuie să fie pe lista ta de opţiuni.

Reţine însă că tastatura nu este cea mai potrivită dacă redactezi texte intensiv, iar luminozitatea mică a ecranului te va împiedica să-l foloseşti cu regularitate în mediu extern.

Pro

 • construcţie de calitate
 • performanţe bune
 • autonomie ridicată

Contra

 • tastatură dificil de utilizat
 • luminozitate scăzută a ecranului

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri