GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire S13 S5-371 review – ultrabook accesibil de 13 inch

Testat pe data de 30 iunie 2016
Pe scurt: Acer Aspire S13 este un ultrabook de 13 inch cu construcţie de calitate şi performanţe bune în utilizarea de zi cu zi, însă preţul foarte bun vine la pachet cu o serie de mici compromisuri.
Produs testat: Acer Aspire S13 S5-371   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 3100 - 4700 Lei

Ultrabook-urile au fost asociate pentru o lungă perioadă de timp cu produse scumpe, accesibile unui număr limitat de utilizatori, prin prisma caracteristicilor premium şi a performanţelor de top, aşa cum este cazul lui Dell XPS 13.

În ultimul an au început să apară inclusiv pe piaţa din România o serie de modele atractive adresate şi utilizatorilor cu buget mediu. Probabil că cel mai bun exemplu în acest sens este Asus Zenbook UX305UA, care poate fi achiziţionat pentru preţuri începând de la aproximativ 4.000 lei.

Jumătatea anului 2016 aduce un nou model interesant în acest segment, la un preţ şi mai bun decât cel oferit de Asus. Este vorba despre Acer Aspire S13 S5-371, care păstrează configuraţiile hardware standard pe platforma Intel Skylake şi face unele mici compromisuri pentru a ajunge la un preţ de pornire de doar puţin peste 3.000 lei.

Sunt însă aceste compromisuri suficient de minore pentru a putea fi trecute cu vederea? Vom afla împreună în cadrul review-ului de mai jos, după o perioadă de teste de două săptămâni cu versiunea de top a acestui ultrabook.

Cutia in care vine Acer Aspire S13

Cutia in care vine Acer Aspire S13

Specificaţii tehnice Acer Aspire S13 S5-371

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Acer Aspire S13:

Acer Aspire S 13 S5-371
Ecran13.3 inch, rezolutie 1920 x 1080 pixeli, IPS
ProcesorIntel Skylake Core i7-6500U
Placa videoIntegrata, Intel HD 520
Memorie8 GB DDR3L
StocareSSD 512 GB M.2 SATA 80 mm
ConectivitateWireless AC (Qualcomm Atheros QCA6174), Bluetooth 4.1
Porturi1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB 3.1 gen1, HDMI, SD card reader
Baterie45 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni327 x 228 x 14.6 mm
Greutate1.3 kg
Extratastatura iluminata

Ce ne-a plăcut

Din punct de vedere al designului, Acer Aspire S13 nu aduce noutăţi majore nici măcar în gama producătorului taiwanez, întrucât are linii similare cu cele întâlnite în ultimii doi ani pe modelele Aspire V15 sau V17, ceea ce nu reprezintă deloc un lucru rău.

Exemplarul pe care l-am primit la test este în versiunea neagră (există şi o variantă albă, o raritate în segment), iar construcţia este preponderent din plastic: capacul este realizat dintr-un plastic moale şi texturat, spatele dintr-un plastic mat, iar interiorul este acoperit cu aluminiu.

Prin urmare, ultrabook-ul are un aspect sobru, adecvat pentru un un astfel de notebook, iar petele de culoare sunt reprezentate de marginea din spate, balamalele de prindere şi logo-ul de pe capac, toate argintii. Apropo de balamale, acestea sunt puternice şi necesită două mâini pentru ridicarea ecranului, însă acest aspect este un compromis acceptabil.

Balamalele puternica necesita ambele maini pentru ridicarea capacului

Balamalele puternica necesita ambele maini pentru ridicarea capacului

Pe burta Aspire-ului S13 există două grilaje pentru absorbţia aerului, difuzoarele şi patru picioruşe de cauciuc care oferă o aderenţă decentă pe birou.

Conectivitatea este una adecvată şi include două porturi USB 3.0, un port USB 3.1 Type-C din prima genertie, fără suport pentru Thunderbolt 3, un port HDMI şi un cititor de carduri SD. Portul HDMI şi PSU-ul pentru încărcarea laptopului la priză sunt amplasate pe partea dreaptă, însă chiar şi aşa vei putea folosi cu uşurinţă un mouse, în cazul în care vei avea nevoie de unul.

Acer Aspire S13 are o selectie decenta de porturi

Acer Aspire S13 are o selectie decenta de porturi

În ansamblu, S13 este un ultrabook compact, cu o grosime de circa 15 mm şi o greutate de 1.3 kg, caracteristici tipice în acest segment.

Tastatura lui S13 este una decentă, cu taste bine spaţiate şi de dimensiuni potrivite. Aşa cum se întâmplă frecvent în cazul ultrabook-urilor, săgeţile direcţionale sunt de mici dimensiuni, iar butonul de Power este amplasat în partea din dreapta-sus, imediat deasupra tastei backspace. Partea bună este că, atunci când laptopul este pornit, tasta nu înregistrează comenzi, astfel că nu vei închide ultrabook-ul accidental.

Tastatura în sine nu excelează dar nici nu dezamăgește, întrucât tastele au o cursă scurtă, iar feedback-ul acestora nu este grozav. Cu toate acestea, pentru noi experienţa de utilizare a fost una plăcută, iar viteza de redactare a textelor a fost bună.

Aspectele pozitive nu se opresc aici: tastatura este silenţioasă, inclusiv tasta Space, şi iluminată în două trepte de albastru. Mai puţin plăcut este că, după stingerea tastaturii la 30 de secunde de inactivitate, reactivarea iluminării se face doar prin apăsarea oricărei taste, nu printr-un swipe pe touchpad, ca în cazul notebook-urilor premium.

Trackpadul este poziţionat în centrul laptopului, fără să ia în calcul poziţionarea tastei Space, iar suprafaţa acestuia este plăcută la atingere şi oferă performanţe bune. Chiar dacă poate fi considerat prea rigid de unele persoane, trackpadul funcţionează foarte bine la tapuri, swipe-uri sau gesturi, iar click-urile fizice nu sunt zgomotoase. Singura deficienţă este că nu oferă suport pentru Back şi Forward în browser prin swipe-uri cu două degete în dreapta şi stânga, fiind o suprafață Microsoft Precision Point.

Acer Aspire S13 utilizează un ecran IPS mat, fără touch, cu diagonala de 13.3 inch şi rezoluţie Full HD, caracteristici excelente pentru un ultrabook de 13-inch. Contrastul este puternic şi culorile sunt destul de bine reprezentate, în special pentru utilizare de zi cu zi. De asemenea, luminozitatea este suficient de puternică pentru a putea utiliza laptopul şi în mediu extern, în lumină naturală.

Alte aspecte de remarcat sunt lipsa fenomenului de light-bleeding pe margini și faptul ca display-ul se poate rabata până la circa 160-170 de grade, ceea ce înseamnă că îl poţi folosi cu uşurinţă şi pe genunchi.

Iată şi câteva date măsurate cu colorimetrul:

  • acoperire: 97% sRGB, 70% NTSC, 75% AdobeRGB;
  • gamma: 2.2;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 315 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 810:1;
  • punct de alb: 7300 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.39 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 1.66 necalibrat, 1.00 calibrat.

acer-aspire-s13-screen-brightness-distribution

Din punct de vedere hardware, am primit la test versiunea de top a lui Aspire S13, care mizează pe platforma hardware Intel Skylake cu procesor Intel Core i7-6500U cu placă video integrată Intel HD 520, 8 GB RAM şi un SSD Samsung cu capacitatea de 512 GB.

Previzibil, performanţele laptopului sunt de top: gestionează cu uşurinţă sarcinile uzuale, este capabil să ruleze conţinut multimedia variat şi este chiar adecvat pentru unele jocuri şi aplicaţii software mai solicitante. Totuşi, reţine că procesorul este din seria U, astfel că nu trebuie să ai aşteptări nerealiste.

Iată şi câteva rezultate obţinute în diverse programe de benchmark:

  • 3DMark 11: P1616;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 64332, Cloud Gate –6198, Sky Driver – 3745, Fire Strike – 876;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 2757;
  • Cinebench 3 32-bit: Single-Core: 3154, Multi-core: 6610;
  • CineBench 11.5: OpenGL 39.35 fps, CPU 3.59 puncte, CPU Single Core 1.49 puncte;
  • CineBench R15: OpenGL 43.05 fps, CPU 325 cb, CPU Single Core 130 cb;
  • x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 112.41 fps, Pass 2 – 21.33 fps.

Am încercat şi câteva jocuri la rezoluţie Full HD cu un nivel minim de detalii, iar acestea au rulat bine în aceste condiţii. Partea şi mai bună este că procesorul rulează la frecvenţele de TurboBoost şi la încărcare mare.

FHD Low
Need for Speed: Most Wanted23 fps
Tomb Raider35 fps
Bioshock Infinite21 fps

Aşa cum se întâmplă în cazul celor mai multe laptopuri, ai acces doar la SSD şi modulul Wi-Fi, în timp ce procesorul şi memoria RAM nu pot fi înlocuite.

Conectivitatea este asigurată de modulul Wi-Fi AC şi Bluetooth, iar conexiunea la internet a funcţionat bine, atât în apropierea routerului, cât şi atunci când te îndepărtezi de el. Ultrabook-ul nu a rămas în niciun moment fără semnal Wi-Fi pe parcursul testelor.

Calitatea sistemul audio este decentă, întrucât difuzoarele sunt puternice, însă volumul începe să fie distorsionat peste un nivel de 80%. În testele noastre, sunetul a fost cel mai potrivit pe modul Music al aplicaţiei Dolby inclusă în Windows. Nu în ultimul rând, camera web este decentă.

Cât despre autonomie, nu mă aşteptam la valori impresionante, în condiţiile în care Acer a optat pentru un acumulator de numai 45 Wh pentru S13, unul destul de mic chiar şi pentru un laptop de 13 inch. Totuşi, în mod surprinzător, autonomia a fost bună, cu 5-7 ore de utilizare obişnuită şi 9-11 ore de redare video. Iată ce poţi “stoarce” concret din bateria lui S13, cu menţiunea că în toate cazurile luminozitatea a fost setată la 30% (aproximativ 120 cd/m2):

  • 15 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 7 ore –browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 9 ore – video 1080p fullscreen pe Youtube în EDGE, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 11 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 9 ore – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 5 ore – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON

Laptopul foloseşte un încărcător de 45 W, iar o încărcare completă durează aproximativ 2 ore.

Autonomia lui Acer Aspire S13 este surprinzator de buna

Autonomia lui Acer Aspire S13 este surprinzator de buna

Ce scârţâie

Inevitabil, există şi unele aspecte mai puţin plăcute la Acer Aspire S13. Primul dintre ele este legat chiar de calitatea construcţiei, care în ciuda faptului că este în regulă, nu se ridică la înălţimea unora dintre concurenţi, iar aici mă refer inclusiv la Asus Zenbook UX305UA. Astfel, carcasa din plastic scârţâie şi flexează când iei laptopul în mână pentru a-l transporta, iar capacul ar trebui tratat cu atenţie, întrucât există pericolul de a se exfolia relativ uşor, dacă este să ne raportăm la feedbackul primit de utilizatorii de V15 si V17.

Palm-restul este spaţios, însă din cauza culorii metalice amprentele se vor observa cu uşurinţă, iar marginile sunt destul de ascuţite şi ţi-ar putea provoca unele neplăceri la redactarea textelor lungi, însă partea bună este că laptopul are un profil scăzut.

La utilizare intensiva, carcasa se incinge

La utilizare intensiva, carcasa se incinge

Din păcate, există şi un inconvenient destul de important la utilizare obişnuită: carcasa ajunge la temperaturi de 35-40 de grade Celsius în anumite zone de pe spate, astfel că laptopul nu este tocmai confortabil de utilizat pe genunchi.

acer-aspire-s13-temperatures-dailyuse

acer-aspire-s13-temperatures-load

În plus, ventilatorul este zgomotos, agresiv, intră rapid în funcţiune şi rămâne activ în cea mai mare parte a timpului. Astfel, chiar şi la o utilizare modestă a laptopului, ventilatorul ajunge la o tonalitate deranjantă. La utilizare agresivă, intensitatea zgomotului creşte şi mai mult, însă nu o depăşeşte pe cea a altor ultrabook-uri.

Acer Aspire S13 are unele probleme cu supraincalzirea

Acer Aspire S13 are unele probleme cu supraincalzirea

Nu în ultimul rând, laptopul vine cu Windows 10 preinstalat, însă şi cu numeroase aplicaţii inutile pe care îţi recomand să le dezinstalezi în prima zi: printre ele se numără aplicaţii de securitate McAfee, o versiune trial de Microsoft Office și cam o duzină de aplicații proprietare Acer.

Nu uita sa dezinstalezi aplicatiile preinstalate inutile

Nu uita sa dezinstalezi aplicațiile preinstalate dacă vrei să obții maximul de performanțe de care S13-le este capabil

Preţ Acer Aspire S13 S5-371 şi disponibilitate

Pe piaţa din România, Acer Aspire S13 este disponibil în trei variante. Versiunea similară cu cea testată de noi, cu procesor Intel Core i7-6500U, 8 GB RAM şi SSD de 512 GB, are numele de cod Aspire S13 S5-371-71SN şi costă aproximativ 4.700 lei.

Există însă şi o versiune cu procesor Intel Core i5-6200U, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB cu cod Aspire S13 S5-371-526E care costă circa 3.800 lei. Aceasta este de altfel şi varianta cu cel mai bun raport calitate-preţ, mai ales că procesorul i5 este mai mult decât suficient pentru utilizarea de zi cu zi.

Dacă însă bugetul tău nu se încadrează nici aici, te poţi orienta spre versiunea cu procesor Intel Core i3-6100U, 4 GB RAM şi SD de 128 GB cu cod Aspire S13 S5-371-37LK pentru care trebuie să scoţi din buzunar doar 3.100 lei. Totuşi, reţine că performanţele obţinute vor fi sensibil mai mici, întrucât procesorul este doar un i3 de bază. În plus, nu poţi face upgrade la memoria RAM de numai 4 GB.

Toate preţurile de mai sus sunt valabile pentru versiunile care vin cu Windows 10 preinstalat.

Acer Aspire S13 este o alegere atractiva in segmentul ultrabook-urilor

Acer Aspire S13 este o alegere atractiva in segmentul ultrabook-urilor

Concluzii

Raportat la preț, Aspire-ul S13 este un ultraportabil bun de tot, și în același timp una dintre foarte puținele opțiuni disponibile în România adresate celor ce doresc un laptop compact, performant și nu extrem de scump.

În cadrul articolului ați observat că am mai cârcotit pe ici pe colo legat de anumite aspecte, precum feedbackul tastaturii, calitatea construcției din plastic, bateria cam mică și sistemul de răcire ce lasă de dorit, atât termic cât și acustic. Însă atunci când ne uităm la întregul pachet și îl raportăm la preț, lucrurile stau bine.

Concurența pentru Aspire-ul S13 este reprezentată de Asus-ul Zenbook UX305, pe care l-am testat aici pe site în trecut. Ambele opțiuni au puncte pozitive și negative, astfel încât ne e imposibil să spunem ca am alege unul în dauna altuia. În foarte puține cuvinte, Zenbook-ul este un produs mai solid construit și echipat cu o baterie mai mare. Însă el vine și cu un ecran cu rezoluție QHD+, fapt ce îi scade autonomia, nu oferă o tastatură iluminată și este ceva mai scump decât modelul celor de la Acer.

Bun, cam astea ar fi de spus despre Aspire-ul S13 S5-371, unul dintre portbailele de 13-inch cu un foarte bun raport preț-calitate. Așteptăm părerile și întrebările voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.

Pro

  • ecran de calitate
  • performanţe bune
  • preţ accesibil

Contra

  • mici lacune de construcţie
  • ventilator zgomotos

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri