GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire Switch 12 review – convertibil 2-in-1 cu design neobişnuit

Autor: Echipa Giz.ro

Acer este unul dintre producătorii care a lansat numeroase modele de laptopuri cu forme mai puţin obişnuite, iar printre cele mai recente se numără Aspire R13 şi R15.

Tot din această categorie face parte şi Acer Aspire Switch 12 SW5-271, un produs lansat în 2014 care iese însă în evidenţă printr-un design chiar şi mai ciudat.

Vorbim despre un laptop ultraportabil fără ventilator (fanless) cu un display de 12.5”, construit în jurul platformei hardware Intel Core M. Producătorul taiwanez pregăteşte deja un succesor pentru 2015, însă pentru moment detaliile concrete despre acesta sunt foarte limitate.

Formatul ciudat al carcasei este principalul lucru care diferenţiază Aspire Switch 12 de restul laptopurilor cu Intel Core M, însă în acelaşi timp poate reprezenta un impediment în decizia de achiziţionare, după cum veţi afla din cadrul acestui review.

Switch, un laptop cu design neobisnuit

Switch, un laptop cu design neobisnuit

Ce este Asus Aspire Switch 12?

Asus Aspire Switch 12 este un laptop ultraportabil cu platformă hardware Intel Core M, ecran cu diagonală de 12.5” şi un design neobişnuit, ce permite utilizatorului folosirea sa în mai multe moduri (tabletă, stand, notebook, etc).

Specificaţii tehnice Asus Aspire Switch 12

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Asus Aspire Switch 12:

Acer Aspire Switch 12 SW5-271
EcranIPS, 12.5″, 1920 x 1080 pixeli
ProcesorIntel Broadwell Y Core M-5Y10c
Placa videointegrata, Intel 5300 HD
Memorie4 GB LPDDR3 dual-channel
StocareSSD 128 GB
ConectivitateWireless AC, Bluetooth
PorturiUSB 2.0, micro-USB 3.0, micro-HDMI, microSD card reader
Baterie36 Wh
OSWindows 8.1
Dimensiuni318 x 220 x 17 mm
GreutateTableta: 1.08 kg
Tableta + tastatura: 1.41 kg
Extraplic de protecţie inclus în pachet, tastatura nu este iluminată

Ce ne-a plăcut

Încă de la scoaterea din cutie îţi poţi da seama că Aspire Switch 12 are o construcţie ciudată chiar şi pentru un dispozitiv care poate fi folosit în mai multe moduri. Teoretic, el arată ca un laptop clamshell, însă ecranul este amplasat pe exterior, nu pe interior ca la notebook-urile clasice.

Tastatura are balamale magnetice şi poate fi ataşată foarte uşor ecranului în două moduri: pe spate sau pe faţă. Cea mai evidentă este amplasarea în partea frontală, acolo unde joacă rol de tastatură, iar Acer numeşte acest mod de lucru Notebook. Tastatura este însă de tip Bluetooth, motiv pentru care nu trebuie neapărat ataşată fizic ecranului, iar de aici rezultă un mod de lucru botezat de Acer drept Desktop. În ambele situaţii este important să remarci că nu ai niciun fel de palmrest sau de trackpad. Acest lucru reprezintă poate reprezenta un inconvenient, în special atunci când NU foloseşti laptop-ul pe birou sau o suprafaţă plană.

Pe de altă parte, tastatura poate fi poziţionată şi în partea din spate a dispozitivului, după cum puteţi vedea în a 5-a poză de mai sus, acest mod fiind şi singurul în care tastatura se încarcă de la tabletă. Însă, în acest mod tastele sunt dezactivate, aşadar nu avem o modalitate de a folosi tastatura şi de a o încărca în acelaşi timp.

În poza de mai jos puteţi vedea şi alte moduri în care se poate utiliza Switch-ul 12. Modul Display este probabil cel pe care l-am apreciat cel mai mult, piciorul ajustabil şi foarte bine construit al tabletei fiind extrem de util atunci când am urmărit filme. Dispozitivul se poate plia şi complet pentru a fi folosit pe post de tabletă, însă una voluminoasă şi grea, aşadar nu cea mai prietenoasă în utilizare.

Toate modurile in care poate fi utilizat Switch 12

Toate modurile in care poate fi utilizat Switch 12

Iată şi un video care explică mai bine modurile în care poate fi utilizat dispozitivul:

Ecranul IPS al lui Switch 12 are o diagonală de 12.5”, rezoluţie 1920×1080 pixeli şi este acoperit cu un strat de Gorilla Glass 3, dar şi cu un înveliş care nu atrage amprentele. Rezoluţia aleasă este una potrivită pentru această diagonală, însă cel mai probabil vei scala interfaţa din Windows pentru o mai bună reprezentare a iconiţelor şi a fonturilor.

Calitatea imaginilor oferite de ecran este bună spre fparte bună: contrastul şi unghiurile de vizualizare impresionează iar punctul de alb este aproape de valoarea ideală. De asemenea, luminozitatea este ridicată, ceea ce înseamnă că poţi folosi laptopul şi în mediul exterior. Pe de altă parte, s-ar putea ca luminozitatea minimă să ţi se pară prea ridicată atunci când foloseşti dispozitivul în casă pe timp de noapte.

Singurul punct negativ al ecranului este reproducerea mai puţin fidelă a culorilor, lucru evidenţiat şi în cadrul măsurătorilor sintetice efectuate cu colorimetrul Spyder4Elite:

  • acoperire: 72% sRGB, 51% NTSC, 54% AdobeRGB;
  • gamma: 2.3;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 380 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 570:1;
  • punct de alb: 6800 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.66 cd/m2;
  • DeltaE medie: 3.07 necalibrat, 3.02 calibrat.

acer-aspire-switch-ecran-luminoz

Nu în ultimul rând, poţi folosi ecranul şi cu un stylus sau pen, însă acesta trebuie achiziţionat separat, întrucât nu este disponibil în pachet.

Aşa cum spuneam şi în introducere, laptopul utilizează o platformă hardware Intel Core M. Concret, la interior găsim un procesor Intel Core M 5Y10c acompaniat de grafică integrată Intel HD 5300, 4 GB RAM şi un SSD cu capacitatea de 128 GB. SSD-ul este singura componentă hardware care poate fi înlocuită, un element de luat în calcul dacă te gândeai la un upgrade pentru memoria RAM, de exemplu.

Platforma Core M este destinată în special utilizatorilor care nu au nevoie de performanţe majore, întrucât utilizează laptopul pentru sarcini uzuale precum browsing pe internet, vizionarea de clipuri video, ascultarea de muzică sau editarea de documente. La fel ca şi în cadrul altor teste efectuate cu această platformă, Google Chrome nu se mişcă prea grozav şi pune presiune mare pe resursele hardware, motiv pentru care îţi recomandăm să foloseşti Internet Explorer atunci când ţii la autonomie.

Prin urmare, acest laptop îţi va furniza performanţele dorite atât timp cât înţelegi limitările platformei hardware. Sigur, poţi edita câteva fotografii în Adobe Photoshop şi poţi încerca jocuri modeste precum Age of Empires 2, WOW sau Minecraft, însă evită să abuzezi de multitasking şi nu te aştepta să poţi rula jocuri moderne sau aplicaţii software complexe.

Pentru a obţine performanţe şi mai bune, recomandăm să dezinstalezi o mare parte dintre aplicaţiile cu care vine sistemul de operare. Aici ne referim în special la aplicaţiile proprietare Acer şi software-ul McAfee, Spotify sau Office Trial inclus.

Iată şi o serie de rezultate obţinute în programele de benchmark:

  • 3DMark 11: P671;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 29593, Cloud Gate – 3056, Sky Diver – 1473, Fire Strike – 445;
  • CineBench 11.5: OpenGL 14.95 fps, CPU 1.87 pts, CPU Single Core 0.93 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 19.08 fps, CPU 151 pts, CPU Single Core 79 pts.
  • x264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 59.23 fps, Pass 2 – 10.02 fps.

În absenţa unui ventilator, laptopul este silenţios, iar în utilizarea de zi cu zi nu se încălzeşte deranjant. Astfel, din acest punct de vedere, poţi folosi fără probleme Switch 12 oricum doreşti.

acer-aspire-switch-temp-daily-use-780x312

acer-aspire-switch-temp-load-780x312

Dispozitivul beneficiază de două difuzoare amplasate pe partea frontală, la o distanţă mică unul de celălalt, motiv pentru care nu există propriu-zis un efect de sunet stereo. Calitatea audio este medie, suficientă de bună pentru a te uita la filme şi la clipuri pe Youtube, dar bass-ul este aproape absent. De asemenea, volumul este un pic peste medie.

La rândul ei, camera web este decentă şi poate fi utilizată pentru convorbiri ocazionale pe Skype, însă nu te aştepta la o calitate foarte bună a imaginii.

Acer a optat pentru un acumulator de 36 Wh, unul de nivel mediu pentru un astfel de dispozitiv. Chiar dacă cifrele nu sunt impresionante, o autonomie de 5-6 ore chiar şi în cazul unei utilizări intensive ar trebui să fie suficientă pentru cei mai mulţi utilizatori.

Concret, iată la ce valori de autonomie trebuie să te aştepţi în funcţie de modul în care utilizezi laptopul:

  • 12 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 6 ore şi 30 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore şi 30 de minute – video fullscreen la 1080p pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore – video .mkv 1080 fullscreen în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 5 ore – browsing în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 5 ore şi 30 de minute – video 1080p fullscreen în Youtube în Chrome, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON.

Încărcătorul are 45 Wh şi aduce acumulatorul de la 10% la 100% în aproximativ 2 ore. Tastatura are propriul ei acumulator, care se încarcă prin ataşarea tastaturii de tabletă.

Autonomia acumulatorului este peste asteptari

Autonomia acumulatorului este peste asteptari

Ce scârţâie

În ciuda numeroaselor moduri în care poate fi utilizat, puţine dintre acestea sunt cu adevărat utile, cu excepţia celui care poate fi folosit pentru vizionarea filmelor. Absenţa palmrestului şi a touchpadului fac dificilă folosirea dispozitivului pe post de laptop, în timp ce utilizarea pe post de tabletă este greoaie din cauza dimensiunilor generoase şi a greutăţii ridicate.

Practic, aşteptările pentru un dispozitiv de tip 2-in-1 sunt semnificativ mai mari din partea utilizatorilor finali, care se aşteaptă la o experienţă plăcută atât în modul laptop, cât şi în cel tabletă, iar Switch-ul 12 al celor de la Acer nu se ridică la înălţimea aşteptărilor în niciunul din cazuri.

În plus, conectivitatea este destul de precară: există un singur slot USB, amplasat pe piciorul dispozitivului, în timp ce tableta include un port microUSB, un conector microHDMI şi un slot pentru carduri microSD. Prin urmare, îţi va fi destul de dificil să conectezi periferice.

Tastatura oferă o experienţă plăcută la utilizarea propriu-zisă, prin prisma tastelor ferme şi responsive, însă layout-ul ales de Acer este neintuitiv: rândul de taste funcţionale nu există, întrucât acestea au fost integrate în rândul cu taste numerice, nu există taste dedicate pentru funcţiile End şi Home, tasta CapsLock este îngustă, iar în partea dreaptă nu există tasta CTLR, ea fiind înlocuită de tasta Del. Un layout pe care l-am întâlnit şi criticat, de altfel, şi pe alte ultraportabile Acer, precum Aspire-ul S7-393.

Tastatura este de tip Bluetooth, astfel că poate fi detaşată de restul dispozitivului (vezi mai sus modul Desktop), însă pe de altă parte modul de încărcare este ciudat: tastatura trebuie ataşată în spatele ecranului şi nu poate fi utilizată pe timpul încărcării.

În absenţa unui touchpad, trebuie să te bazezi pe un trackpoint şi două butoane pentru click. Acestea din urmă funcţionează bine, însă trackpointul este mic, rigid şi pare să funcţioneze cu numai două viteze: fie foarte lent, fie foarte repede, fapt ce face controlul său o adevărată corvoadă, cel puţin până când te vei obişnui cu el.

Conexiunea Wi-Fi a avut o viteză decentă în apropierea routerului, însă la o distanţă de 10 metri şi între doi pereţi interiori lucrurile au stat altfel, vitezele scăyând drastic, până în punctul în care streamingul de conţinut 1080p de pe Youtube a avut momente în care a sacadat.

Preţ Acer Switch 12 şi disponibilitate

Acer Switch 12 este disponibil în România într-o versiune cu SSD de 60 GB în loc de 128 GB, o capacitate destul de mică pentru un computer cu sistem de operare Windows 8.1. În rest, specificaţiile tehnice sunt indetice cu cele ale versiunii testate de noi.

Preţul de comercializare al acestui model este de circa 2900 lei.

acer-aspire-switch-formfactor-2

Acer Aspire Switch are un pret adecvat

Concurenţa

Pe piaţa din România, principalul concurent pentru Switch 12 este Asus Transformer Book Chi T300. Acesta din urm poate fi utilizat mai confortabil pe post de laptop datorită tastaturii full-size şi a trackpadului, dar şi ca tabletă prin prisma dimensiunilor şi greutăţii mai mici. Ăn plus, configuraţiile oferite de Asus sunt ceva mai bine dotate, tableta fiind echipată cu 8 GB de RAM, 128 GB SSD şi ecran cu rezoluţie 2560 x 1440 px.

Switch-ul 12 se remarcă printr-o autonomie mai bună, o răcire ceva mai eficientă şi un preţ mult mai accesibil, Transformer Book Chi-ul costând în prezent circa 4300 lei.

Concluzii

Acer Switch 12 este un laptop portabil multifuncţional, însă din păcate nu excelează în utilizare nici ca tabletă, nici că laptop. Aceste aspecte minimalizează practic părţile sale pozitive, cum ar fi ecranul de calitate, implementarea hardware reuşită, autonomia ridicată şi răcirea eficientă.

Din păcate, vizionarea filmelor este singura activitate pentru care Switch-ul 12 mi s-a părut cu adevărat bine gândit, unde piciorul ajustabil îşi face simţită prezenţă, însă acest aspect este insuficient pentru a putea recomanda dispozitivul celor care se află în căutarea unui convertibil 2-in-1 cât mai capabil.

Tastatura, unul dintre punctele negative ale lui Switch 12

Tastatura, unul dintre punctele negative ale lui Switch 12

Pro

  • construcţie de calitate
  • performanţe bune
  • autonomie ridicată

Contra

  • design atipic, impractic
  • dificil de utilizat şi ca laptop, şi ca tabletă
  • conexiune Wi-Fi modestă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri