GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus K55VM review – laptop de 15.6” performant şi accesibil

Testat pe data de 9 mai 2012
Pe scurt: Daca sunteti in cautarea unui laptop performant , dar cu un pret bun, Asus-ul K55 este un model demn de laut in seama. El va face fata cu brio utilizarii de zi cu zi, rularii filmelor si chiar a jocurilor moderne. E drept ca ecranul sau nu este grozav si ca intregul laptop este cam masiv, insa la pretul acesta cu greu vei gasi ceva mai bun.
Produs testat: Asus K55 VM   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2700 - 3000 Lei

Asus a lansat recent seria de laptopuri Asus K55 bazată pe o platformă hardware compusă din noile procesoare Intel Ivy Bridge şi grafică Nvidia 6XX.

Laptopurile din gama Asus K55VM sunt cele mai puternice dintre acestea, însă păstrează un preţ decent cu scopul de a fi accesibile unui număr cât mai mare de utilizatori.

Zilele acestea ne-am jucat cu cea mai puternică configuraţie a gamei K55VM, dotată cu procesor quad-core Intel Core i7 şi grafică Nvidia 630M.

Înainte însă de a-ţi dezvălui punctele forte şi punctele slabe ale acestui laptop, este important să precizez că vorbim despre o unitate pre-lansare care nu este încă disponibilă în magazine. Chiar dacă configuraţia hardware va fi aceeaşi, driverele vor suferi probabil unele modificări care vor avea potenţialul de a îmbunătăţi performanţele şi, implicit, rezultatele din testele sintetice.

Dacă eşti în căutarea unui laptop pe care să-l foloseşti preponderent acasă sau la birou, Asus K55VM poate fi o soluţie foarte bună, întrucât beneficiază de o construcţie solidă, o platformă hardware nouă şi puternică, dar şi de un preţ competitiv. Nu lipsesc punctele slabe, însă în ansamblu Asus K55VM este un produs pe care merită să-l iei în considerare pentru o viitoare achiziţie.

Pentru a te convinge de acest lucru te invit să citeşti rândurile care urmează.

Specificaţii tehnice

Înainte de a intra în detalii despre performanţele laptopului, iată principalele sale caracteristici tehnice:

Asus K55VM
Ecran15.6”, 1366 x 768 pixeli, lucios
Procesorquad-core Intel Ivy Bridge Core i7-3610QM
ChipsetIntel HM77 Express
GraficaIntel 4000 HD si Nvidia GT 630M 2GB
Memorie6 GB DDR3
Hard-disk750 GB, 5400 rpm
ConectivitateWireless N, Fast Ethernet, Bluetooth 3.0
Porturi2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, VGA, HDMI, LAN, card-reader, webcam, DVD-RW
Acumulator6 celule, 4700 mAh, 50 Wh
Sistem de operareWindows 7 Home Premium
Dimensiuni251 x 378 x 25.5~31.9 mm
Greutate2.6 kg

Review video

Design şi exterior

Având în vedere că are un ecran de 15.6”, Asus K55VM este un laptop solid, masiv şi voluminos care cântăreşte aproximativ 2.6 kg. De aceea, este potrivit cu precădere celor care îl vor folosi acasă sau la birou şi mai puţin pentru cei care vor să aibă un calculator portabil în călătorii.

Ca materiale de construcţie, Asus a optat pentru un plastic texturat pentru carcasă care asigură o bună aderenţă şi un aspect elegant şi tot pentru plastic pentru partea din spate. Partea bună este că există acces atât la modulul de memorie, cât şi la HDD, componente care pe parcursul timpului pot fi upgradate în caz de nevoie.

Carcasa lui Asus K55VM este realizata din plastic texturat

O surpriză plăcută este palm rest-ul confecţionat din aluminiu, chiar dacă în jurul tastaturii şi a ecranului predomină din nou plasticul. Totuşi, vorbim de un plastic de bună calitate şi plăcut la atingere.

Părţile laterale ascund numeroase porturi, printre ele numărându-se două porturi USB 3.0 şi porturi USB 2.0, VGA, HDMI, LAN, un card-reader, o cameră web de 0.3 MP şi o unitate DVD-RW.

Important este însă că laptopul inspiră fiabilitate prin modul în care este construit, având şi unele elemente de stil care îl fac atrăgător din punct de vedere vizual.

Partea din spate asigura un acces usor la memorie si hard-disk

Porturile prezente pe partea stanga a laptopului

Porturile prezente pe partea dreapta a laptopului si unitatea DVD-RW

Tastatură şi trackpad

Odată cu noua platformă hardware, Asus a îmbunătăţit uşor şi tastatura disponibilă pe noua gamă de laptopuri. Tastele sunt acum mai moi, însă nu oferă un feedback ideal, pentru că nu sunt suficient de tari pentru a îţi da acea senzaţie că ştii exact când au înregistrat comanda. Asta poate fi deranjant dacă scrii mult la tastatură fără să te uiţi pe ecran foarte des, însă după o scurtă perioadă de acomodare ar trebui să te obişnuieşti cu neajunsul. Totuşi, dacă eşti în cautarea unui laptop pe care să îl foloseşti intens pentru redactarea de texte, acest Asus nu este modelul ideal.

Tastele direcţionale sunt un pic mai mici decât restul tastelor, însă suficient de mari pentru a fi utilizate cu uşurinţă.

Tastatura laptopului a primit cateva imbunatatiri comparativ cu seria K53

Poziţionat uşor spre partea din stânga a laptopului, trackpad-ul a suferit de asemenea unele modificări şi este unul care nu are butoane clasice, întrucât poţi face click pe întreaga sa suprafaţă. În general nu va trebui să apelezi la această metodă, întrucât gesturile multitouch şi simplele tap-uri vor fi suficiente pentru o utilizare facilă.

Un alt aspect pozitiv este mărimea generoasă a trackpad-ului, care ajunge foarte aproape de baza tastaturii.

Trackpadul este mare si pozitionat usor spre partea stanga

Ecran

Ecranul de 15.6” beneficiază de o rezoluţie de 1366 x 768 pixeli, una mai degraba adecvată unor diagonala mai mici. În plus, nici calitatea şi nici unghiurile de vizibilitate nu sunt prea bune, iar ecranul nu se rabatează foarte mult pe spate. De asemenea, ecranul este unul lucios, însă acest lucru nu reprezintă neapărat un defect, întrucât laptopul este mai degrabă destinat utilizării în medii închise.

Ecranul de 15.6" nu impresioneaza prin calitate

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de poziţionarea lui K55VM în segmentul laptopurilor accesibile ca preţ. Iar în această gamă este în general imposibil de găsit un laptop cu ecrane cu adevărat bune.

Unghiurile de vizibilitate ale ecranului nu sunt foarte bune

Hardware şi performanţe

Unitatea pe care am avut-o în test oferă cea mai puternică configuraţie din gama K55VM, fiind dotată cu procesor quad-core Intel Core i7-3610QM, placă grafică Nvidia GT 630, 6 GB de memorie RAM şi HDD de 750 GB.

Performanţele sunt superioare celor oferite de vechea platformă Intel Sandy Bridge, iar rezultatele din benchmark-uri sunt de asemenea bune. În plus, acest numere ar fi putut fi chiar şi mai bune dacă HDD-ul nu ar fi fost limitat la numai 5400 rpm. În utilizarea de zi cu zi, Asus K55VM s-a achitat foarte uşor de sarcini, inclusiv când a fost vorba despre multitasking sau de rularea unor clipuri video în diverse formate.


Cât despre jocuri, laptopul a rulat decent titluri precum FIFA 2012, Crysis 2, Battlefield 3 sau Call of Duty: Black Ops la rezoluţia nativă de 1366×768 pixeli, cu detaliile pe mediu. Există şi varianta de a utiliza detalii la o calitate mai bună, însă într-o astfel de situaţie framerate-ul va fi ceva mai mic.

În plus, atunci când utilizezi laptopul exclusiv pentru browsing pe internet sau editarea unor documente, grafica integrată Intel 4000 HD intră în rol în locul graficii dedicate furnizate de Nvidia, element care influenţează pozitiv consumul de energie, totul fiind gestionat de Nvidia Optimus.

În ansamblu, performanţele laptopului sunt bune, putând fi utilizat pentru o gamă diversificată de sarcini, mai ales că vorbim despre un produs de buget.

O serie de leduri indica activitatea curenta a laptopului

Zgomot, căldură, boxe şi altele

Asus K55VM nu este un laptop tocmai silenţios, în primul rând din cauza faptului că are un ventilator şi un HDD clasic. Totuşi, zgomotul nu este deranjant decât dacă foloseşti laptopul într-un mediu foarte liniştit, iar în cazul aplicaţiilor care pun la treabă placă grafică dedicată acesta va fi acoperit de cele mai multe ori de boxe.

Inevitabil, partea din stânga-spate se încălzeşte uşor, însă ventilatorul asigură o răcire rezonabilă, motiv pentru care laptopul nu devine fierbinte. Cu alte cuvinte, dacă vrei poţi utiliza fără probleme laptopul şi în pat.

În schimb, calitatea boxelor integrate este decentă, dar nu rupe gura târgului, mai ales că Asus ne-a obişnuit cu produse de top în această privinţă. Totuşi, sunetul este suficient de puternic pentru cei mai mulţi dintre potenţialii utilizatori.

Boxele se aud tare, dar calitatea sunetului putea fi mai buna

Baterie şi autonomie

K55VM beneficiază de un acumulator de 50 Wh care oferă performanţe bune pentru unitatea de test, având în vedere că vorbim despre una dotată cu un procesor quady-core Intel Core i7.

În utilizarea zilnică obişnuită, cu Wi-Fi activat pentru conexiunea la internet şi luminozitatea ecranului la 50%, acumulatorul rezistă aproximativ trei ore.

Inevitabil, valoarea scade spre o oră în cazul rulării de jocuri, însă pasionaţii de filme au motive de bucurie: laptopul rezistă cu uşurinţă patru ore în cazul vizionării unor filme în format HD Ready 720p.

În plus, nu trebuie să uităm că laptopul este potrivit mai degrabă pentru utilizarea acasă, pe birou.

Acumulatorul de 50 Wh ofera o autonomie buna

Preţuri şi disponibilitate

Aşa cum am precizat pe tot parcursul review-ului, Asus K55VM este un produs care se adresează unei game largi de utilizatori prin preţurile solicitate de producător.

Modelul testat de noi, care include procesor Intel Core i7-3610QM, grafică dedicată Nvidia GT 630 şi HDD de 750 GB costa 3.050 lei, însă preţurile scad până la 2.700 lei în cazul unităţilor dotate cu procesoare Intel Core i5.

Tot din seria K55 fac parte şi laptopurile K55VD, care beneficiază de configuraţii mai puţin puternice (grafică Nvidia GT 610M) şi sunt disponibile pentru preţuri cuprinse între 2.500 – 2.900 lei.

Toate configuraţiile nu includ însă şi un sistem de operare, o opţiune puţin ciudată, însă oarecum de înteles dacă ne raportăm la cerinţele pieţei româneşti.

Asus K55VM se adreseaza si clientilor cu mai putini bani in portofel

Concluzii

Asus K55VM reprezintă în mod cert un pas înainte pentru producătorul taiwanez comparativ cu precedenta serie K53SV construită pe platforma Intel Sandy Bridge.

Unitatea pe care am avut în teste oferă performanţe bune inclusiv în jocuri, are un format relativ compact şi beneficiază de tastatură şi trackpad îmbunătăţite, la care se adăugă o autonomie foarte bună.

Un ecran cu o rezoluţie mai mare decât cea HD Ready oferită pe K55VM ar fi fost de apreciat, însă din păcate nu poţi avea toate aceste “bunătăţi” pe un laptop care se adresează (şi) utilizatorilor cu un buget restrâns.

Având în vedere preţurile solicitate de Asus, concluzia generală este că Asus K55VM îşi merită banii pentru performanţele pe care le oferă, oferind un bun raport preţ/performanţe.

Aşteptam cu interes replica concurenţei.

Mobile Intel HM77 Express Chipse

14 comentarii

  1. ion

    2 mai 2012 la 09:05

    daca pentru tine 3.000 ron inseamna ACCESIBIL!!! atunci…

  2. rsilviu

    11 mai 2012 la 11:14

    sigur placa video este cu tehnologia optimus!? intreb deoarece majoritatea site-urilor nu specifica ca ar avea…

    • Daniel Popescu

      11 mai 2012 la 22:24

      Toate laptopurile Asus din seria K beneficiaza de tehnologia Nvidia Optimus in cazul utilizarii placilor video Nvidia.

  3. Alex

    12 mai 2012 la 04:22

    Are cumva si eSata? Intre acest laptop si Dell Inspiron N5110 i7 ce ati alege?

  4. floriceeel

    24 mai 2012 la 12:42

    Unde il gasesc la 3000 lei???am dat numai de preturi de 3700 pana aqm

  5. Andrei

    30 mai 2012 la 11:21

    ciudat ca a cam disparut de pe stocuri… L-am luat de aprox 2 saptamani… si ma uitam azi pe net sa vad daca au suferit modificari preturile…
    Nu imi pare rau deloc. la 3200 l-am luat cu 8gb ram.
    Nu sunt fan jocuri, insa am testat gta 4 si nfs run…doar sa vad ce poate..si au mers la detalii maxime ambele jocuri. (mai putin gta 4. cand l-am pus pe un alt monitor 1920/1080..) insa la detalii medii mergea perfect.

    Cum am spus, nu l-am luat pt jocuri, ci pentru editare video.
    Adobe premiere cs6 merge perfect.. randarea la o ora de lucru full hd dureaza cam o ora si jumatate daca nu mai faci nimic in acelasi timp.

    Despre laptop… sunt f multumit..mai putin ecranul cum spunea cineva mai sus, nu se vede din orice unghi..insa eu am un al 2-lea monitor si nu ma deranjat prea tare treaba asta.
    Racirea este f buna, se incalzeste putin doar cand e solicitat.

    Cam atat pot spune in 2 saptamani.. daca cineva vrea sa il cumpere si il mai gaseste, sa il ia cu incredere.

    • Andrei Girbea

      30 mai 2012 la 12:39

      Hei Andrei, mersi de feedback. Se pare ca momentan K55VM-ul nu se mai gaseste dar va reaparea in curand, insa cu preturi putin mai mari, din cauza evolutiei Leu – Euro

  6. Radu

    12 octombrie 2012 la 00:46

    Am modelul k55 cu procesor i5,nu i7, cu nvidia 630m, 4 giga ddr.. L-am gasit la emag,la 2850 ron. Dupa o luna de utilizare,pot spune ca sunt multumit de el. Hard disk-ul este cam lent,fiind de 5200 rpm. Se simte nevoia unui ssd,pe care probabil ca-l voi achizitiona cat de curand.
    Bateria tine cam 3 ore jumate (pe net,muzica,un film). Cand te joci,se incalzeste,dar sta pe la 80-85 de grade maxim. In desktop ,e rece,de parca ar fi stins. Dpdv al constructiei pare de calitate,insa atrage prafului destul de usor. Dupa parerea mea,merita din plin.

  7. Marius

    26 octombrie 2012 la 17:37

    Am si eu 2 intrebari… 1) este un laptop care sa faca fata in 3dmax/autocad/revit/archicad… chestii de genul asta in conditii decente ?
    2) este comparabil cu modelul Lenovo y570 ? (i7-2670QM + Nvidia 555m + 8gb Ram)?

    • Radu

      9 noiembrie 2012 la 02:15

      Da..o sa-ti mearga sigur programele alea bine. Dar sa stii ca se simte nevoia unu SSD pe el,ca hard-ul e f incet. Un SSD de 60 giga + un rack extern in care sa pui hdd-ul laptop-ului cred ca e tot ce mai ai nevoie la el sa fie perfect.
      In legatura cu Lenovo nu stiu ce sa-ti zic.. N-am avut,dar m-am uitat pe net la spectificatii si sunt aproximativ la fel. Asus-ul e un pic mai bun la frecventa proc,dar probabil ca nu o sa se simta prea tare. Eu cand l-am luat am avut in cap 3 firme: DELL, TOSHIBA si ASUS. Am vrut sa fie destul de rece,sa fie fiabil si bateria sa nu se duca dupa jumate de an. Si citind pe net despre fiecare laptop pana in 3000 ron si intreband printre cunoscuti am ajuns la concluzia ca singurul care le are pe toate era Asus-ul. Ca specificatii majoritatea sunt aproximativ la fel. Conteaza calitatea constructiei,sistemul de racire,fiabilitatea.

  8. Andrei

    7 noiembrie 2012 la 21:32

    Mi-am achizitionat si eu acest laptop de pe oktal cu 3200 Lei si am ceva probleme cu el:
    1. Nu merge windows photo viewer (da eroarea COM surrogate has stopped working)
    2. Windows explorer se restarteaza din cand in cand.. (APPCRASH. devine chiar stresant uneori)
    3. Uneori se aude un sunet de la cd-room (cand intru in winamp sau alte programe)
    4. Ledul care indica wireless-ul nu mi s-a aprins deloc pana acum.

    Ma puteti ajuta in rezolvarea acestor probleme? 1 si 2 m-ar interesa mai mult. Am schimbat windows-ul de 2 ori si tot asa face. ps am windows 7 pe 64 biti.
    Multumesc!

    • Andrei Girbea

      8 noiembrie 2012 la 14:30

      Andrei, din pacate nu prea avem cum sa te ajutam, pentru ca noi nu mai avem K55-ul pe aici… Incearca sa cauti pe google in limba ebgleza exact problemele tale. „Windows photo viewer not working on Asus K55” etc, vezi daca au mai patit si altii si ce solutii au aplicat.

      PS: Windows-ul tau e sigur OK? Vorbim de versiune cu licenta?

    • Radu

      9 noiembrie 2012 la 02:04

      probabil e din cauza windows-ului. Am avut ceva crash-uri de sistem cu primul windows 7. Am pus o alta versiune de win7 si acuma merge perfect. Incearca „Windows 7 Ultimate with Service Pack 1 EN” de pe filelist. Ce spui tu nu prea are cum sa fie o problema hard.Vezi daca ai instalat corect toate driverele de pe dvd,dupa cele de pe site.Totusi tind sa cred ca windows-ul e de vina. Eventual incearca cu xp si daca face tot la fel e de la laptop,daca merge ok e de la windows..CD rom-ul suna ciudat,dar numai cand e dvd/cd inauntru.cred ca e o chestie specifica laptopurilor Asus. Mai am un prieten cu un model mai vechi de Asus si suna ciudat insa numai cand ai un cd/dvd inauntru.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri