GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus VivoBook Pro N580VD review: laptop multimedia performant, cu aspect simplu și elegant

Testat pe data de 26 septembrie 2017
Pe scurt: Asus VivoBook Pro N580VD este un laptop multimedia cu design curat și simplist, o caracteristică aparte în gama sa, careia i se adaugă și o construcție bună, o tastatură rapidă și precisă, hardware modern și performanțe excelente în utilizare. El este tras oarecum în jos de bateria de dimensiuni medii și cipul wireless ușor problematic, însă principalul neajuns este echiparea cu paneluri TN a configurațiilor disponibile la momentul testării, lucru ce se reflectă în nota primită. Cu un ecran IPS decent, seria VivoBook N580 ar urca la 4.25 și ar fi o recomandare în gama sa, cu opțiunea TN însă nota și concluzia se schimbă complet.
Produs testat: Asus VivoBook Pro N580VD   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 3800 - 5200 Lei

O să pară ciudat, dar dacă sunteți în căutarea unui laptop full-size cu hardware modern și grafică dedicată de nivel mediu, opțiunile care să nu fie negre sau negre cu roșu sau cumva decorate cu elemente de design stridente sunt extrem de limitate.

Asus-ul VivoBook Pro N580 este unul dintre puținele excepții, iar faptul că se prezintă ca succesor al popularelor laptopuri multimedia Asus din seria N (N551, N550) ar trebui să vă trezească și mai mult interesul pentru el.

În cadrul acestui articol vom discuta pe larg despre particularitățile acestei serii, cu părțile sale bune și cu aspectele care scârțâie. În puține cuvinte, seria VivoBook N580VD este construită pe o platformă Intel Core HQ și grafică Nvidia GTX 1050, alături de o tastatură iluminată, un sistem audio de bună calitate, o baterie de 47 Wh și construcție solidă, majoritar metalică. Bateria s-ar putea să vă pară cam mică, și în plus multe din configurațiile disponibile sunt echipate cu ecrane de slabă calitate, însă N580-urile încearcă să compenseze micile neajunsuri printr-un preț competitiv.

Reusește? Aflați din rândurile următoare.

Specificații

  • Ecran: 15.6”, 3840 x 2160 pixeli, IPS, mat, non-touch
  • Procesor: Intel Kaby Lake Core i7-7700HQ
  • Video: Intel HD 620 + Nividia GTX 1050 4 GB GDDR5
  • Memorie: 16 GB DDR4 (2x DIMMs, up to 32 GB)
  • Stocare: 256 M.2 NVMe SSD (80 mm) + 2 TB 5400 rpm HDD (2.5″ bay)
  • Conectivitate: Wireless AC (tri-band Intel AC 8265), Bluetooth 4.2
  • Porturi: 2x USB 3.0 (Type-A și Type-C), 2x USB 2.0, HDMI, mic/headphone, microSD card reader
  • Baterie: 47 Wh, încărcător 120 Wh
  • OS: Windows 10
  • Mărime: 380 mm x 256 mm x 19.2 mm
  • Greutate: 1.91 kg +0,54 kg pentru încărcător
  • Altele: tastatură cu iluminare, senzor amprentă, cameră Web, difuzoare stereo

Ce ne-a plăcut

Chiar dacă este un laptop proaspăt lansat, ASUS nu a folosit un design modern cu ecran cu ramă subțire și carcasă compactă, așa cum a făcut de pildă în cazul Zenbook-ului Pro UX550. Deoarece gama VivoBook Pro este una multimedia din segmentul intermediar de preț, compania se pare că a preferat să aloce costurile de producție pe dotări în defavoarea designului, iar cei care preferă linii mai moderne vor putea opta pentru alte produse, care sunt însă și mai scumpe.

asus-vivobook-n580-final

Folosind un design standard cu ecran cu ramă lată și carcasă cu colțuri curbate, VivoBook N580 este însă bine clădit. ASUS folosește expresia „aluminium design” pentru a descrie laptopul, însă trebuie remarcat faptul că acesta nu are o carcasă fabricată integral din metal.

asus-vivibook-n580-exterior2

Capacul ecranului, interiorul și rama laterală sunt fabricate într-adevăr din aliaj de aluminiu, însă pentru capacul inferior s-a optat pentru plastic. Cum acesta este în general mai greu de văzut, alegerea ASUS nu este deranjantă, însă aspectul trebuie menționat deoarece poate crea potențiale speranțe inutile.

asus-vivobook-n580-screen-bezel

Aliajul de aluminiu ales de ASUS are o textură destul de ciudată, acesta nepărând să fie metal la un prim contact superficial. Combinația dintre grosimea materialului și textura finisajului îl fac ușor de confundat cu un material plastic bun, însă la o analiză mai atentă se vede că avem de-a face cu un aliaj metalic. Unii utilizatori ar putea fi însă dezamăgiți, deoarece senzația lăsată este destul de ciudată.

Privind însă partea bună a lucrurilor, VivoBook N580 se face remarcat deoarece este cam singurul model în această gamă și în această categorie de preț care oferă o carcasă argintie, simplă, restul produselor similare optând în general pentru nuanțe închise de negru sau pentru alte culori puternice precum roșul.

Așa cum este de așteptat pentru acest segment de piață, construcția are unele mici hibe, însă impresia generală este bună. Carcasa lui VivoBook N580 este suficient de bine făcută pentru a nu dezamăgi, însă există unele zone care flexează, cum ar fi cea de deasupra tastaturii sau capacul ecranului. Din fericire, această rigiditate mai scăzută nu afectează experiența de utilizare, iar pentru a afecta ecranul va trebui să apăsați foarte ferm pe capac. În concluzie, chiar dacă nu este un campion, VivoBook N580 este suficient de bine închegat pentru a nu dezamăgi.

Materialul subțire al carcasei are și un așa zis avantaj atunci când vine vorba de ergonomie, N580-ul fiind mai ușor decât cele mai multe opțiuni din gama de 15”. Finisajul argintiu ascunde bine urmele de mizerie sau amprentele, iar textura este antiderapantă și permite apucarea fermă a laptopului fără nici o problemă.

Balamaua ecranului are o deschidere de 150 de grade, suficientă pentru utilizarea tipică pentru un laptop multimedia, iar piciorușele de cauciuc de pe capacul inferior vor asigura o priză fermă pe suprafața de lucru. Trebuie remarcat aici că acest capac inferior din plastic se încapsulează bine în metalul din jur, neexistând colțuri sau muchii deranjante așa cum se întâmplă în cazul multor alte laptopuri fabricate de către ASUS.

Tastatura este una tradițională pentru ASUS, cu butoane mari în cea mai mare parte și butoane cu dimensiuni mai reduse pentru săgețile direcționale și NumPad. Săgețile înguste și înghesuite sunt nervante, iar coloana de taste din dreapta se termină în partea de sus cu un buton Power care promite probleme cu apăsările accidentale, însă dincolo de acest aspect nu se pot reproșa prea multe.

Asus-VivoBook-Pro-N580VD-keyboard-general

Butoanele au o cursă scurtă de 1,4 milimetri, însă ASUS a reușit să fabrice un mecanism suficient de bun care cere un timp scurt de acomodare și oferă o viteză bună de scris. Tastele par ușor cauciucate, o tradiție pentru gama multimedia N de la ASUS, iar mecanismul este suficient de bun pentru a nu crea probleme cu apăsările parțiale.

Tastatura este silențioasă, singura excepție fiind tasta Spacebar, și oferă un sistem de iluminare cu trei trepte. Iluminarea poate fi controlată din gesturi direct de pe touchpad, însă uniformitatea ei pare să sufere în zona centrală.

Privind în ansamblu, VivoBook Pro N580 oferă o experiență de tastare bună care va mulțumi mai toți utilizatorii, și care este surprizător mult superioară celei oferite de modelul din gama superioară, Zenbook-ul UX550.

Touchpad-ul este unul clasic ASUS, ceea ce înseamnă că opțiunile de control sunt reduse iar ajustarea după preferințele personale este practic imposibilă. Din fericire, experiența în utilizare este bună cu setările implicite, iar utilizatorii nu vor avea prea multe de criticat nici măcar în condițiile acestea.

Suprafața din material plastic are o fricțiune redusă, iar suprafața amplă a acestuia este îngropată într-o adâncitură și încadrată de o ramă argintie, ceea ce-l face ușor de găsit pe dibuite. Butonul este ascuns sub întreaga suprafață, ceea ce-l face ușor de folosit, însă declanșarea silențioasă este mai moale către margini și mai zgomotoasă în partea inferioară.

ASUS-Vivobook-Pro-N580-trackpad

Așa cum ne-a obișnuit în ultima vreme, ASUS a implementat pe touchpad și un senzor pentru amprente care lucrează cu platforma de autentificare Hello din Windows 10 și care oferă astfel o metodă simplă și fiabilă de securizare.

Disponibil în multe configurații, VivoBook Pro N580 oferă și mai multe tipuri de ecrane. Din păcate pentru cumpărători, aceste ecrane riscă să nu fie specificate în amănunt în ofertele magazinelor, iar cei care vor opta pentru acest laptop vor trebui să fie atenți la detalii pentru că VivoBook Pro N580 oferă nu mai puțin de patru tipuri de panou și nu toate sunt de bună calitate.

Cel mai ieftin și cel mai slab este un ecran cu rezoluție Full HD și panou TN fabricat de AU Optronics, acesta oferind o acuratețe coloristică slabă, luminozitate maximă redusă și unghiuri mici de vizualizare. Următoarea opțiune este un panou IPS Full HD ceva mai bun, fabricat tot de aceeași companie, dar care, conform specificațiilor, are și el o acuratețe coloristică inferioară.

Lucrurile încep să devină bune odată cu panoul AH-IPS fabricat de LG Philips, acesta având rezoluție Full HD la fel ca modelele anterioare, dar o acuratețe coloristică mult mai bună: 70% NTSC. În final, modelul de vârf, cel testat de altfel în acest articol, oferă un panou IPS fabricat de LG Philips care oferă aceeași acuratețe coloristică de 70% pentru spectrul NTSC, dar care face saltul la rezoluția UHD.

ASUS-Vivobook-Pro-N580-screen-colors

La fel ca alte companii care au încercat să ofere un ecran cu rezoluție UHD la un cost ceva mai mic, și ASUS a optat pentru un panou IPS de tip PenTile. În locul unei matrice standard RGB, acesta folosește una de tip RGBW (cu un subpixel suplimentar alb), iar asta înseamnă că panoul nu va avea în realitate o rezoluție UHD reală.

În teste, ecranul s-a dovedit bun pentru multimedia, lucru și jocuri, însă nu poate satisface toate pretențiile, oferind o acoperire de doar 74% în spectrul AdobeRGB. Ecranul are o uniformitate bună și o luminozitate maximă suficientă, însă panoul PenTile nu oferă un contrast prea grozav. Ținând cont și de prețul ridicat al acestui ecran, recomandarea Giz.ro merge călduros către panoul AH-IPS fabricat de LG Philips, cu rezoluție Full HD.

Cum era de așteptat în cazul unui laptop ASUS din gama N, VivoBook N580 este echipat cu un sistem audio Harman Kardon. Cele două difuzoare, care sunt amplasate pe capacul inferior și pot fi acoperite cam ușor, oferă un nivel sonor ridicat de 82 dB și o calitate audio bună. Sunetul redat este curat și clar, redarea în spectrul frecvențelor joase începe de pe la 65 Hz, iar distorsiunile sunt neglijabile chiar și la puterea maximă.

ASUS-Vivobook-Pro-N580-speakers

Dotările multimedia sunt completate de o cameră Web și de două microfoane, acestea oferind o prestație suficient de bună pentru video-conferințe fără a se face remarcate însă cu ceva.

ASUS VivoBook N580 este oferit în multiple configurații hardware, toate bazate pe procesoare Intel Core i5 sau i7 cu configurație quad-core și plăci video NVIDIA GTX 1050. Modelul testat de noi este unul de vârf, acesta oferind un procesor Intel Core i7-7700HQ, NVIDIA GTX 1050, 16 GB de memorie RAM, o unitate de stocare SSD M.2 de 512 GB și o unitate de stocare HDD cu o capacitate de 2 TB.

Procesorul și placa video sunt lipite pe placa de bază, însă utilizatorul va putea actualiza memoria RAM (pentru care sunt disponibile două sloturi, pentru un maxim de 32 GB), placa de rețea wireless, unitățile de stocare și bateria. Slotul M.2 pentru unitatea SSD este limitat la interfața SATA și nu poate beneficia de vitezele mărite aduse de PCIe.

Așa cum era de așteptat, configurația oferă performanțe excelente pentru aplicații și se comportă bine și în sarcinile intensive precum jocurile, grație unui sistem de răcire bunicel. Cei care doresc maximum de putere pot opta pentru configurațiile bazate pe Core i7, în timp ce aceia care nu au nevoie de un sistem atât de rapid pot face economie apelând la soluția Core i5. Atenție însă, în general versiunile bazate pe Core i5 oferă doar 2 GB dedicați pentru placa video NVIDIA, în timp ce versiunea Core i7 oferă 4 GB.

După cum se observă, rezultatele în teste sunt foarte bune, laptopul neîncălzindu-se suficient de mult pentru a declanșa throttlingul pe CPU sau GPU.

  • 3DMark 11: P7778;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 16857, Fire Strike – 5468, Time Spy  – 1838;
  • 3DMark 13 Graphics: Sky Driver – 19641, Fire Strike – 5992, Time Spy  – 1690;
  • PCMark 08: Home Conventional – 3384;
  • PCMark 10: 4191;
  • Cinebench 3 32-bit: Single-Core: 3479, Multi-core: 12662;
  • Cinebench 4 64-bit: Single-Core: 4206, Multi-core: 12327;
  • CineBench 11.5: OpenGL 61.15 fps, CPU 8.12 pts, CPU Single Core 1.75 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 83.80 fps, CPU 711 cb, CPU Single Core 140 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 161.37 fps, Pass 2 – 45.12 fps.

În jocuri, sistemul s-a comportat la fel de bine, însă este evident că NVIDIA GTX 1050 nu prea poate face față rezoluției UHD, deci alegerea modelului Full HD este mai bien adaptată acestei configurații.

MX150 – FHD UltraMX150 – FHD High1050 4GB – FHD Ultra1050 4GB – FHD High1050 4GB – UHD High
Grid: Autosport37 fps65 fps66 fps106 fps50 fps
Bioshock Infinite35 fps53 fps64 fps99 fps– fps
Far Cry 425 fps29 fps43 fps58 fps19 fps
Shadow of Mordor24 fps32 fps59 fps73 fps21 fps
Tomb Raider28 fps52 fps51 fps101 fps32 fps
Total War: Atilla11 fps16 fps18 fps27 fps8 fps

ASUS VivoBook N580 a făcut față cu succes chiar și testelor de anduranță Prime95 și Furmark. În cazul primului, temperatura pe procesor nu a depășit 80 de grade și nu s-a declanșat astfel throttlingul, în timp ce utilizarea combinată a celor două teste a dus doar la scăderea ușoară a frecvenței maxime Turbo Boost atinsă de Core i7, în timp ce placa video a părut ceva mai afectată și a funcționat la cel mult 1,1 GHz.

Performanțele acestea sunt garantate de un sistem de răcire bun cu două conducte de răcire și două ventilatoare. Am fi preferat ca fantele de admisie să fie mai mari și să acopere mai bine ventilatoarele și radiatoarele, însă sistemul s-a comportat bine și așa.

ASUS-Vivobook-Pro-N580-cooling

Singura deficiență este faptul că ventilatoarele sunt active în permanență și sunt sincronizate, ceea ce înseamnă că ventilatorul de pe partea plăcii video se va învârti chiar și atunci când nu este nevoie de el. Într-un regim normal de utilizare, ventilatoarele ating un nivel audio de 38 dB, adică sunt suportabile și pot fi auzite doar într-o cameră foarte tăcută. Temperaturile în acest regim de lucru sunt reduse, ASUS VivoBook N580 depășind doar într-o zonă bariera de 31 de grade.

În sarcină, ventilatoarele ating un nivel de zgomot de 47 dB, ceea ce le face ceva mai zgomotoase decât alte modele implementate pe configurații similare, însă acestea asigură un nivel termic bun, după cum am văzut. În acest caz, temperaturile ating valori de 46 de grade în zona tastaturii, care este cea mai fierbinte, ceea ce face laptopul cam inconfortabil pe perioade lungi de utilizare.

Ce nu ne-a plăcut

Bateria implementată pe N580 are o capacitate de numai 47 Wh, ceea ce este cam puțin pentru un laptop din această clasă. În plus, combinația dintre bateria cam mică, procesorul puternic și ecranul cu rezoluție UHD nu e deloc una grozavă, ASUS VivoBook N580 oferind o autonomie sub așteptări.

Cei care vor opta pentru un ecran Full HD vor obține rezultate mai bune, însă nici așa nu vă asteptați la mai mult de 4 ore de lucru sau 6 ore de redare video.

  • 4h – editare text în Google Docs, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 4h – redare video YouTube la rezoluție Full HD, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 5h:30m – redare video Full HD MKV în aplicația Movies, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 4h:15m –  redare video 4K MKV în aplicația Movies, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 2h:40m – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 1h:30m – jocuri, High Performance Mode,  ecran la 40%, Wi-Fi pornit

Încărcătorul este cam masiv și cam greu, având cam jumătate de kilogram. Având o putere de 120W, el oferă însă și încărcare rapidă, fiind astfel capabil să încarce bateria de la 10% la 100% în numai 1 oră și 15 minute.

ASUS-Vivobook-Pro-N580-battery

Conectivitatea oferită de ASUS VivoBook N580 este în general bună, acesta oferind două porturi USB 3.1 (din care unul cu conector Type-C), două porturi USB 2.0, interfață Ethernet, card reader și ieșire video HDMI.

Din păcate, conectorul Type-C nu asigură și compatibilitatea cu Thunderbolt 3, acesta fiind compatibil doar cu specificațiile generației întâi și oferind rate de transfer de cel mult 10 Gbps, iar interfața de rețea wireless, care este bazată pe un cip Intel bun, are probleme cu semnalul care se traduc prin căderi aleatorii ale semnalului.

Preț și disponibilitate

ASUS VivoBook N580 va fi disponibil în România începând de la prețul de 3800 de lei pentru configurația cu procesor Intel Core i5, 8 GB memorie RAM, HDD de 1 TB și ecran Full HD și va ajunge până la 5200 de lei pentru configurația cu procesor Intel Core i7, 16 GB de memorie RAM, SSD de 128 GB, ecran Full HD și HDD de 1 TB.

În acest moment nu este clar ce fel de ecrane vor fi disponibile pe piața din România, însă se pare că modelul UHD și cel Full HD cu ecran AH-IPS nu vor fi prezente pe la noi. Mai mult, toate opțiunile listate la momentul acestui articol (Septembrie 2017) vin echipate cu panelul TN.

Pentru o ofertă actualizată a modelelor disponibile la noi puteți căuta aici sau aici.

Concluzii

VivoBook-ul N580VD este unul dintre cele mai accesibile laptopuri multimedia cu grafic dedicat GTX 1050 disponibile în România la momentul acestui articol, la concurență cu modelele de gaming precum Dell Inspiron Gaming 7567, Lenovo Legion Y520, Acer Aspire 7 sau Acer Nitro 5. El are de partea sa designul cuminte și curat, cu finisaj metalic argintiu, în vreme ce competiția este neagră sau colorată. Are de partea sa și greutatea redusă, performanțele excelente atât timp cât este conectat la priză sau tastatura de bună calitate.

Capacitatea bateriei este însă un compromis, însă doar Dell-ul Inspiron oferă cu adevărat o baterie semnificativ mai mare, de 73 Wh, în vreme ce celelalte laptopuri din segment se învârt tot în jurul valorii de 50 Wh.

Ecranul este însă punctul cu adevarat critic al acestui laptop. Din câte îmi pot da seama, configurațiilE disponibile pentru N580 în acest moment sunt echipate cu panelul TN, iar din punctul nostru de vedere un astfel de panel, cu unghiuri de vizibilitate înguste, luminozitate de circa 200 cd/m2 și gamut NTSC de 45%, nu are ce căuta pe un notebook mid-range in 2017, cu prețuri de peste 4000 de lei. Majoritatea competitorilor oferă un panel IPS pe modelele cu prețuri similare, nu unul grozav, dar cu siguranță cu mult mai bune decât opțiunea TN. Excepția este Dell-ul Inspiron Gaming, la rândul său echipat tot cu un panel TN mediocru.

În concluzie, ecranul este pentru mine unul dintre cele mai importante elemente ale unui laptop și eu unul nu pot recomanda nimănui să achiziționeze unul cu panel TN în segmentul în care se învârte VivoBook-ul N580VD. De fapt, n-aș recomanda un ecran TN nici în game mult inferioare de preț, dar mergeți totuși și îl vedeți în magazine dacă puteți, astfel vă veți da seama singuri dacă puteți utiliza un astfel de ecran sau nu. De nu, piața oferă destule alternative bunicele, atât timp cât nu sunteți limitat de alegerea unei teme coloristice simpliste. În cazul în care sunteți însă limitat, sfatul meu este fie să urcați spre gama superioară dacă bugetul vă permite ( Asus Zenbook UX550VD, DEll XPS 15, Lenovo Yoga 720-15IKB), fie să așteptați configurații cu paneluri IPS pe VivoBook-ul Pro N580, car emă aștept totuși sp fie disponobile la un moment dat.

Pro:

  • construcție bună
  • tastatură și touchpad
  • performanțe excelente
  • sistem audio capabil
  • răcire bună

Contra:

  • performanțe slabe pe baterie
  • opțiuni de bază echipate cu ecran TN prost
  • autonomie limitată
  • wireless problematic

2 comentarii

  1. Florin Pop

    29 noiembrie 2017 la 15:17

    Daca as fi citit articolul inainte de a achizitiona Asus VivoBook Pro N580VD cu siguranta nu l-as mai fi luat. Intrebarea mea este, se poate face ceva cu wireless-ul? Imi cade foarte des, in sensul ca se deconecteaza 10-15 secunde de la retea si este de ajuns ca sa distruga tot ce am lucrat fara sa dau save (in cazul meu, lucrez mult on-line). Articolul surprinde foarte bine si plusurile si minusurile acestui laptop.
    M-ar ajuta enorm o sugestie sau un sfat.
    Multumesc

    • Stefan

      12 septembrie 2018 la 14:54

      Salut, imi poti spune te rog ce model ai de N580VD? Are cumva ecranul IPS? Si eu sunt interesat de el, insa as vrea si un feedback. Mersi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri