GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire 7 A715-71G review – laptop multimedia puternic și sobru

Testat pe data de 29 iunie 2017
Pe scurt: Acer Aspire 7 este un laptop multimedia bine construit, echipat cu un ecran mat IPS și performant atât în utlizarea zilnică, cât și în task-uri complexe sau jocuri. Prețul său accesibil vine însă cu unele neajunsuri pe care ar trebui să le aveți în vedere atunci când veți decide dacă este ceea ce căutați sau nu.
Produs testat: Acer Aspire 7 A715-71G   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.75/5    Pret: 3300-6000 Lei

Cei de la Acer au anunțat de curând o actualizare a gamei de laptopuri Aspire, iar in acest articol vom discuta despre seria de top din această gamă, notebook-ul multimedia Aspire 15 2017 (cod A715-71G).

Acesta este un computer cu ecran mat IPS de 15-inch, tastatură iluminată, hardware puternic de ultimă oră și o baterie de dimensiuni medii, toate împachetate într-un pachet cu preț atractiv.

Însă chiar dacă din punct de vedere hardware Aspire-ul 7 se aseamănă cu alte modele Acer, precum Aspire VX15 sau Predator Helios 300, el are un design aparte, mult mai simplu și mai sobru, fără elementele colorate și luminile enervante întâlnite pe modelele de gaming.

Articolul de mai jos vă va spune mai multe despre Acer-ul Aspire 7 A715-71G, despre aspectele pe care le-am apreciat în timpul petrecut testându-l și despre elementele ce ar putea fi îmbinătățite, astfel că până la final veți putea concluziona dacă acest laptop vă poate oferi ceea ce căutați sau nu.

Specificații tehnice Acer Aspire 7 A715-71G

Acer Aspire 7 A715-71G-79D2
Ecran15.6 inch, 1920 x 1080 pixeli, IPS
ProcesorIntel Kaby Lake Core i7-7700HQ
Placa videoIntel HD 630 + Nvidia GT 1050 Ti 4GB
Memorie24 GB DDR4 (2 x DIMMs, pana la 32 GB)
StocareSSD 512 GB (M.2 SATA) + HDD 2 TB
ConectivitateGigabit LAN, Intel AC 7265 Wireless AC , Bluetooth 4.1
Porturi1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x USB 3.1 gen 1, HDMI, LAN
Baterie48 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni381 x 263 x 30 mm
Greutate2.38 kg
Extratastatura iluminata cu LED-uri albe

Ce ne-a plăcut

Acer Aspire 7 are un aspect simplu și sobru, mai puțin obișnuit pentru segmentul laptopurilor multimedia. Carcasa exterioară are un finisaj din aluminiu, în special în cazul capacului și la interior, în timp ce părțile laterale și spatele sunt realizate din plastic, astfel că designul este mai degrabă specific notebook-urilor business.

Construcția este una de calitate, cu un șasiu solid, în timp ce ramele ecranului par să fie la rândul lor destul de rezistente. În plus, Aspire 7 este confortabil în utilizarea de zi cu zi, în special datorită ecranului mat și a posibilității de a ridica display-ul cu o singură mână și de a-l rabata până la 180 de grade. Acest ultim aspect va fi apreciat în special de persoanele care utilizează regulat laptopul în pat sau pe canapea.

Pe spate am remarcat prezența unor piciorușe din cauciuc aderent care au rolul de a stabiliza laptopul pe birou, în timp ce boxele sunt poziționate în colțurile de jos. Îți recomandăm să nu acoperi cele două fante prin care aerul proaspăt este absorbit pentru sistemul de răcire.

Din punct de vedere al conectivității, Aspire 7 este dotat cu 3 porturi USB Type A, dintre care doar unul USB 3.0, și un port USB Type C limitat la viteze de până la 15 Gbps. De asemenea, există o ieșire HDMI, port LAN, card-reader și sistem de securitate Kensington Lock. Cele mai multe porturi sunt plasate pe partea stânga pentru a nu te deranja atunci când folosi un mouse.

Tastatura are un layout decent, cu tastele principalele de 15×15 mm bine spațiate, însă secțiunea NumPad este îngustă, iar acest lucru forțează utilizează unor săgeți direcționale mici, în special în cazul lui Up și Down. Butonul de Power a fost integrat în tastatură în partea dreapta-sus, iar tastatura este iluminată cu LED-uri albe și există un singur nivel de intensitate, suficient de mare pentru cele mai multe situații.

Tastele sunt plăcute la atingere și au o cursă scurtă, astfel că vei avea nevoie de o perioadă de acomodare, în special dacă până acum erai obișnuit cu tastaturile pentru desktop. În plus, feedback-ul oferit de taste nu este suficient de precis, întrucât acestea nu oferă o rezistență prea bună, motiv pentru care numărul erorilor de tastare este destul de ridicat inclusiv pentru o persoană obișnuită cu o astfel de tastatură.

Trackpadul este poziționat sub tastatură și are dimensiuni suficient de mari, fiind ușor de identificat în întuneric datorită faptului că are marginile teșite. Acesta este realizat din plastic și include un cititor de amprente pentru logarea rapidă în Windows. Performanțele sunt destul de bune și vor satisface cei mai mulți utilizatori, întrucât funcționează bine în cea mai mare parte a timpului. Există mici probleme la swipe-urile foarte fine, iar click-ul fizic generează un zgomot puternic, însă acest aspect este comun la trackpad-urile din plastic.

Ecranul IPS are o diagonală de 15.6 inch, este mat și reprezintă o opțiune decentă pentru cei mai mulți utilizatori. Principalele sale avantaje sunt contrastul bun și posibilitatea de a-l rabata la 180 de grade, însă există și o serie de aspecte mai puțin plăcute. De exemplu, reproducerea culorilor nu este fidelă, în timp ce luminozitatea este scăzută, astfel că nu prea poți folosi laptopul în mediu exterior. Pe de altă parte, astfel de aspecte sunt întâlnite regulat în acest segment.

Iată și rezultatele sintetice obținute cu senzorul Spyder4:

  • producător: BOE BOE06c6 (NV156FHM-N42);
  • acoperire: 66% sRGB, 49% NTSC, 51% AdobeRGB;
  • gamma: 2.3;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 239 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 650:1;
  • punct de alb: 6700 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.32 cd/m2;
  • DeltaE medie: 1.66 necalibrat, 1.11 calibrat

Din punct de vedere hardware, Aspire 7 are o configurație puternică, pregătită inclusiv pentru jocuri. Astfel, în versiunea noastră de test, laptopul vine cu procesor Intel Core i7-7700HQ, 24 GB RAM DDR4, placă video dedicată Nvidia GTX 1050 Ți și stocare pe un SSD de 512 GB și un HDD de 2 TB.

Așa cum te poți aștepta, laptopul a rulat ireproșabil prin prisma acestei configurații. Singurul aspect deranjant este cantitatea de aplicații bloatware, însă în afară de acest aspect laptopul a gestionat în mod corespunzător atât activitățile de rutină, cum ar fi navigarea pe internet și editarea de texte, cât și aplicații solicitante și jocuri. În plus, nu au existat situații în care să semnalăm o scădere a performanțelor.

Iată și rezultatele obținute în cele mai importante programe de benchmark:

  • 3DMark 11: P9202;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 19323, Fire Strike – 6781, Time Spy – 2482;
  • PCMark 08: Home Convențional – 3267;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3742, Multi-core: 13864;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4519, Multi-core: 13500;
  • CineBench 11.5: OpenGL 65.34 fps, CPU 8.13 pct, CPU Single Core 1.70 pct;
  • CineBench R15: OpenGL 94.85 fps, CPU 729 cb, CPU Single Core 139 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 168.45fps, Pass 2 – 45.87 fps.

Jocurile au rulat bine în special la rezoluție Full HD, așa cum demonstrează și cifrele de mai jos. Aici merită să atragem atenția că unele versiuni ale laptopului vor fi echipate cu placa video Nvidia GTX 1050, care obține rezultate cu 10-25% mai slabe decât Nvidia GTX 1050 Ti. Astfel, în cazul în care intenționeze să te joci, merită să investești în varianta cu GTX 1050 Ti:

FHD Ultra – GTX 1050FHD Ultra – GTX 1050 Ti
Shadow of Mordor~45 fps55 fps
Dirt Autogrid~75 fps90 fps
Tomb Raider~75 fps85 fps
Bioshock Infinite~65 fps75 fps
Farcry 4~52 fps63 fps

Deloc surprinzător, posibilitățile de upgrade sunt destul de limitate și se rezumă la mărirea memoriei la 32 GB sau înlocuirea HDD-ului cu un alt SSD pentru o soluție de stocare mai rapidă și mai silențioasă.
Aceste două componente pot fi accesate cu ușurință, însă pentru SSD, acumulator și chipul Wi-Fi trebuie să scoți întregul capac spate, iar acest lucru necesită mai mult efort și cunoștințe mai avansate.

Prin prisma modului în care au fost implementate componentele hardware în cadrul carcasei, procesorul și placă video nu se încălzesc excesiv și rulează foarte bine chiar și la încărcări prelungite. De exemplu, în cazul jocurilor, procesorul ajunge la circa 80 de grade, iar placă video la aproximativ 65 de grade.

Laptopul este echipat cu două ventilatoare care funcționează simultan, dar sunt foarte puțin perceptibile în cazul utilizării de zi cu zi, iar în unele cazuri se opresc complet. În cazul utilizării intensive a laptopului, zgomotul emis de ventilatoare ajunge la numai 43-44 dB, sub nivelul înregistrat de notebook-uri concurente.

Conectivitatea este asigurată de un modul Wi-Fi ac, bluetooth și LAN. În cazul în care păstrezi laptopul în apropierea routerului, modulul Wi-Fi furnizat de Intel ofere viteze bune de transfer, însă lucrurile stau complet diferit la 10 metri distanță, cu doi pereți despărțitori: semnalul scade puternic și vei resimți asta inclusiv la o navigare uzuală.

Laptopul este echipat cu două difuzoare de nivel mediu care oferă un volum maxim de circa 75 dB la nivelul capului. Calitatea nu este prea grozavă, iar bass-ul este practic inexistent, însă pe de altă parte nu există distorsiuni ale sunetului.

Nu în ultimul rând, camera web este adecvată pentru sesiuni de chat cu prietenii și familia, însă ar fi bine să ai o cameră bine luminată, întrucât imaginea este destul de spălăcită.

Ce scârțâie

Acer Aspire 7 oferă în general performanțe bune pentru un laptop multimedia, însă există unele elemente care te pot deranja într-o măsură mai mică sau mai mare.

De exemplu, pe cât de sobru și elegantă este, carcasa atrage rapid murdăria și amprentele. O soluție ar fi să optezi pentru o carcasă de altă culoare, însă pentru moment laptopul este disponibil doar pe negru.

În plus, este posibil ca în utilizarea de zi cu zi să te deranjeze marginile foarte ascuțite ale palm-restului, în special în cazul în care ai mâini mari. Partea bună este însă că palm-restul este jos și de mari dimensiuni, astfel că în principiu nu ajungi cu încheieturile mâinilor pe margini.

Luminozitatea scăzută și reprezentarea mai puțin fidelă a culorilor în cazul ecranului pot reprezenta de asemenea obstacole în decizia de achiziționare, însă cea mai mare problemă a laptopului este, fără îndoială, încălzirea excesivă a carcasei exterioare.

Chiar dacă placa video nu este una de top, partea din spate a laptopului din apropierea procesorului și a plăcii video atinge și depășește 50 de grade Celsius. În plus, interiorul metalic se încălzește la rândul său puternic, astfel că mâinile au tendința de a transpira în timpul utilizării.

Nu în ultimul rând, nici autonomia oferită de acumulatorul de 48 Wh nu este una impresionantă. Chiar dacă vorbim despre un laltop multimedia cu placă video dedicată, ne așteptam la mai mult de 4 ore de utilizare medie. Iată cifrele pe care le-am obținut în cadrul testeor, cu mențiunea că am setat luminozitatea la 50%, echivalentul a circa 120 cd/m2.

  • 4 ore și 40 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore și 15 de minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore şi 40 de minute – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore şi 15 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore şi 20 minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON
  • 1 oră şi 10 minute – jocuri la rezoluţie Full HD, High Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON.

Practic, singurul aspect la care autonomia este ridicată este redarea de clipuri video, în acest caz optimizarea fiind foarte bună.

Încărcătorul de 120 Wh necesită circa 2 ore pentru o încărcare completă.

Preț Acer Aspire 7 și disponibilitate

Acer Aspire 7 nu este încă disponibil pe piața din România, însă oficialii companiei taiwaneze au confirmat că acesta va sosi în magazine în ultimul trimestru al anului, adică în perioada octombrie-decembrie 2017. De asemenea, versiunea de bază va costa circa 3.300 lei, iar cea de top circa 6.000 lei, însă Acer nu a furnizat date concrete despre specificațiile care vor fi disponibile în țara noastră.

Totuși, Aspire 7 utilizează o platformă hardware foarte apropiată de cea a lui Acer Aspire VX15, principala diferența dintre cele două modele fiind designul. Astfel, ne putem aștepta ca versiunea noastră de test a lui Aspire 7 să aibă un preț apropiat de cel solicitat pentru un Aspire VX15 cu o configurație similară, și anume 4.500 – 5.000 lei, în funcție de cantitatea de RAM și tipul de stocare.

În cazul versiunilor cu procesor Intel Core i5-7300HQ, 8 GB RAM, 256 GB SSD și placă grafica Nvidia GTX 1050, prețul ar putea scădea spre 3.300.

Mai multe detalii despre configuraţiile şi preţurile lui Acer Aspire 7 vor fi disponibile în viitorul apropiat urmând acest link.

Concluzii

Trăgând linie la finalul timpului petrecut cu acest produs, pot concluziona ca Aspire-ul 7 este în mare parte ceea ce mă așteptam de la un computer multivalent modern cu valențe multimedia.

Este bine construit și are de partea sa design-ul simplist, ce îl face o bună opțiune pentru cei ce doresc un laptop pentru scoală sau birou, oferă o tastatură bunicică, un ecran mat IPS (chit că nu unul extraordinar), hardware modern și capabil de performanțe foarte bune, atât în utilizarea zilnică cât și în jocuri sau task-uri complexe.

Aspire-ul 7 are însă și unele slăbiciuni, precum luminozitatea doar medie a ecranului și deficiențele în reproducere a culorilor, autonomia cel mult medie, speakerele slabe calitativ și faptul că se încălzește puternic în utilizare intensă. De fapt, acest ultim aspect este în opinia mea principalul neajuns al acestui laptop, care atinge temperaturi asemănătoare unor modele ultraportabile precum MSI GS63 sau Razer Blade, însă nu este nici pe departe la fel de compact sau chiar de performant ca acestea, fiind echipat doar cu grafică Nvidia 1050 Ti.

Prețul bun va convinge probabil pe multi dintre voi sa accepte neajunsurile Aspire-ului 7, care este una peste alta un laptop reușit, însă ar fi bine să aveți în vedere și alternative precum Dell Inspiron Gaming 15, Acer Aspire VX15, Lenovo Legion Y520 sau Asus FX553.

Pro

  • construcție bună
  • performanțe excelente
  • tastatură și trackpad decente

Contra

  • se încălzește excesiv
  • ecran cu deficiențe de luminozitate și culori
  • autonomie relativ scăzută

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri