GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Predator Helios 300 review – laptop de jocuri de nivel mediu

Testat pe data de 15 iunie 2017
Pe scurt: Acer-ul Predator Helios 300 este un laptop din noua serie Predator adresată pasionaților de jocuri cu un buget mediu, care oferă performanțe excelente, o tastatură de calitate și o construcție bună. Deficiențele ecranului și autonomia modestă pot influența însă decizia de achiziționare, iar prețul final în momentul în care laptop-urile vor ajunge în magazine vor fi un criteriu major în eventuala decizie de cumpărare.
Produs testat: Acer Predator Helios 300 G3-571   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.75/5    Pret: 4800 Lei

În ciuda faptului că cei de la Acer nu au o istorie îndelungată în domeniul laptop-urilor dedicate de gaming, multe dintre modelele din gama Predator pe care le oferă sunt reușite și apreciate.

Până acum însă gama Predator se adresa doar doritorilor de laptopuri de top, cu cipuri grafice high-end precum Nvidia GTX 1070 și 1080. Acest lucru se schimbă însă odată cu introducerea familiei Predator Helios 300, construită pe platforme mid-range GTX 1050 Ti și 1060.

În cadrul acestui articol veți citi despre versiunea cu ecran de 15-inch a Acer-ului Predator Helios 300, în echiparea cu procesor Intel Core i7 și grafică Nvidia GTX 1060 6 GB, pe care am testat-o în ultimele săptămâni. Specificațiilor de top cei de la Acer le-au adăugat și linii estetice agresive, specifice seriei Predator, precum și o tastatură excelentă și un ecran mat cu panel IPS.

Cum s-a descurcat însă Predatorul-ul Helios 300 în testele noastre, care îi sunt punctele forte și care îi sunt lipsurile veți afla din rândurile următoare.

Specificații tehnice

Iată principalele specificații tehnice ale lui Acer Predator Helios 300:

Acer Predator Helios 300 G3-571
Ecran15.6 inch, 1920 x 1080 px, IPS
ProcesorIntel Kaby Lake Core i7-7700HQ
Placa videoIntel HD 630 + Nvidia GT 1060 4GB
Memorie16 GB DDR4
Stocare512 GB SSD (M.2 NVMe) + 1 TB 5400 HDD (2.5″)
ConectivitateGigabit LAN, Intel AC 7265 Wireless AC , Bluetooth 4.1
Porturi1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x USB 3.1 gen 1, HDMI, SD card reader, LAN
Baterie48 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni390  x 270 x 27 mm
Greutate2.56 kg
Extratastatura iluminata, webcam

Ce ne-a plăcut

Din punct de vedere al designului, Acer Predator Helios 300 împrumută numeroase elemente de la Aspire Nitro V15, dar iese în evidență prin linii ceva mai agresive de design care vor atrage publicul țintă, mai ales că se adresează gamerilor.

Laptopul este preponderent negru, cu margini ascuțite, logo-uri embosate și elemente roșii tipice seriei Predator: un logo Predator pe capac flancat de două bare roșii, o zonă roșie în jurul evacuării sau un branding agresiv Predator sub ecran. Cel mai important aspect este că, spre deosebire de gama Predator, mare parte din LED-urile din interior pot fi dezactivate simultan cu tastatura, în timp ce pe capac nu există elemente iluminate. Prin urmare, poți folosi laptopul și pe timp de noapte pentru a vedea filme fără să ai parte de multe lumini deranjante.

Capacul și interiorul au un finisaj metalic, în timp ce spatele și părțile laterale sunt realizate din plastic. Chiar dacă capacul flexează ușor, calitatea construcției este per total bună, inclusiv în privința celor două balamale. Ecranul este un pic mai lung decât corpul laptopului, astfel că poți ușor apuca și ridica display-ul cu o singură mână, iar acesta se rabatează până la circa 150 de grade.

Conectivitatea este una tipică pentru acest segment, cu trei porturi USB A, un port USB 3.1 Type-C fără suport pentru Thunderbolt 3, ieșire HDMI, LAN, card reader, jack pentru căști și microfon și sistem de securitate Kensington. Cele mai mute dintre ele sunt amplasate în partea stângă.

Helios 300 are două ventilatoare, însă acestea sunt amplasate unul lângă altul, astfel că ocupă doar o jumătate din buza spate a laptopului, în ciuda designului simetric al acestei zone, iar cealaltă jumătate este acoperită cu o componentă din plastic. Pe partea din spate există 4 piciorușe și numeroase guri de ventilație, dar și două capace pentru a accesa HDD-ul și, respectiv, memoria RAM. Pentru a accesa SSD-ul, modulul Wi-Fi sau acumulatorul trebuie să desfaci complet capacul spate.

Tastatura are un layout similar cu cel de pe Nitro V15: cursa este de numai 1.2 mm, iar tastele au un finisaj moale, cauciucat, astfel că sunt plăcute la atingere. În plus, tastatura este silențioasă și iluminată cu LED-uri roșii, însă exista un singur nivel de intensitate, iar redactarea textelor este de asemenea plăcută.

Cele mai multe taste au dimensiuni potrivite și sunt bine spațiate, cu excepția secțiunii NumPad și a săgeților direcționale, care sunt mai înguste. În plus, tasta Up este foarte apropiată de Shift-ul din partea dreaptă, element care poate genera ocazional erori.

Trackpadul are dimensiuni generoase și este poziționat central sub tasta Space, este ușor coborât în palmrest și are margini roșii, astfel că îl vei identifica cu ușurință. În plus, swipe-urile, tapurile și gesturile funcționează bine, însă plasticul emite un sunet ușor când faci click fizic sau apeși mai tare pe suprafața trackpadului.

Din punct de vedere hardware, versiunea de Acer Helios 300 pe care am avut-o la test este una dintre variantele de top, cu procesor Intel Core i7-7700HQ, 32 GB RAM, placă video Nvidia GTX 1060 cu 6 GB RAM și stocare pe un SSD NVMe de 512 GB și un HDD de 1 TB.

Deloc surprinzător, laptopul se descurcă foarte bine în sarcinile de zi cu zi, dar și în aplicații solicitante și jocuri. În plus, la fel de important este că procesorul nu ajunge la temperaturi prea ridicate atunci când este folosit intens, astfel că performanța rămâne similară pe tot parcursul utilizării. Pentru a obține rezultate și mai bune îți recomand să dezinstalezi numeroase aplicații bloatware preinstalate de Acer, cu excepția Predator Sense.

Iată și rezultatele obținute în câteva programe de benchmark:

  • 3DMark 11: P11774;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 23383, Fire Strike – 9399, Time Spy – 3440;
  • PCMark 08: Home Conventional – 3526;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3818, Multi-core: 14047;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4387, Multi-core: 13899;
  • CineBench 11.5: OpenGL 63.39 fps, CPU 8.12 pct, CPU Single Core 1.71 pct;
  • CineBench R15: OpenGL 88.57 fps, CPU 726 cb, CPU Single Core 144 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 170.25 fps, Pass 2 – 46.07 fps;
  • x264 HD Benchmark 5.1 64-bit: Pass 1 – 77.25 fps, Pass 2 – 16.40 fps.

Reține că versiunea noastră de test este o variantă preproducție care nu are toate driverele la zi, motiv pentru care este posibil că rezultatele unităților din retail să fie mai bune.

În jocuri, procesorul și placă video au funcționat conform așteptărilor, la frecvențe înalte. Totuși, atunci când te joci fără să ai laptopul la încărcat, frecvența procesorului scade la circa 800 MHz. Iată și rezultatele obținute în câteva jocuri:

FHD Ultra – Nitro V15FHD Ultra – Helios 300
Shadow of Mordor48 fps47 fps
Grid Autosport88 fps93 fps
Tomb Raider99 fps91 fps
Bioshock Infinite101 fps93 fps
Total War: Attila34 fps35 fps
Need For Speed Most Wanted60 fps60 fps

Acer Helios 300 include un sistem de răcire semnificativ îmbunătățit, întrucât ventilatoarele utilizează mai multe lame metalice care evacuează mult mai bine aerul cald. Tocmai de aceea, temperaturile medii ale procesorului ating 40-45 de grade, iar zgomotul este aproape inexistent: la utilizare obișnuită, vei auzi ventilatorul doar dacă apleci urechea pe laptop. Mai degrabă vei auzi sunetul emis de HDD. În plus, carcasa exterioară nu se încălzește excesiv.

Modulul Wi-Fi 7265 furnizat de Intel se achită bine de sarcini și, chiar dacă viteza de conectare scade destul de vizibil la 10 metri distanță de router și cu doi pereți despărțitori, aceasta este suficient de mare pentru a asigura inclusiv un streaming de calitate.

Calitatea sunetului este medie și nici volumul nu este prea ridicat, în primul rând din cauza faptului că difuzoarele au fost amplasate pe spatele laptopului, astfel că sunt destul de obstrucționate. În plus, sunetul nu devine distorsionat nici la un nivel ridicat al volumului.

Așa cum se întâmplă frecvent în cazul laptopulor, camera web își face treaba, însă nu oferă o calitate prea bună, mai ales că în cazul lui Helios 300 imaginea este destul de “zgomotoasă” și spălăcita inclusiv în condiții bune de iluminare.

Ce scârțâie

Chiar și pentru un laptop de 15 inch, Helios 300 are dimensiuni mari și cântărește mai mult (circa 2.5 kg) decât alte laptopuri echipate cu placă video Nvidia 1060. În plus, suprafețele metalice negre atrag foarte ușor murdăria și amprentele, așa că va trebui să le cureți cu regularitate.

De asemenea, marginile laptopului sunt plăcute estetic, dar ascuțite, motiv pentru care dacă ai mâini mari te vei confrunta cu probleme la nivelul încheieturilor. Partea bună este însă că palmrestul este generos în dimensiuni.

Una dintre principalele probleme ale laptopului este însă ecranul IPS de 15.6 inch, din cauza luminozității medii și a faptului că reproducerea culorilor nu este optimă. Prin urmare, culorile afișate par ușor spălăcite, în special dacă ești obișnuit să folosești ecrane de mai bună calitate pe telefoane sau laptopuri, astfel că valoarea bună a contrastului va trece aproape neobservată.

Iată și valorile obținute în cadrul testelor:

  • producător: LG Philips LGD0590 (LP156WF6-SPK6);
  • acoperire: 70% sRGB, 50% NTSC, 52% AdobeRGB;
  • gamma: 2.3;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 252 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 790:1;
  • punct de alb: 6900 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.32 cd/m2;
  • DeltaE medie: 1.46 necalibrat, 0.99 calibrat.

O altă problemă este reprezentată de temperaturile atinse de procesor în timpul jocurilor, întrucât acestea ajung la 80-85 de grade, în timp ce zgomotul creat de ventialtoare urca spre 45 dB. Aplicația Predator Sense care vine preinstalată îți permite să ajustezi manual viteza ventilatoarelor sau să setezi valoarea implicită pe Auto sau Max, însă această funcție ar fi fost mai utilă dacă puteam seta valorile în funcție de temperaturile înregistrate de procesor. Nu în ultimul rând, carcasa exterioară se încălzește puternic în partea din dreapta, acolo unde sunt montate procesorul și placa video.

Dacă vrei să folosești laptopul în călătorii, autonomia scăzută ar 1putea și ea reprezenta un obstacol în decizia de cumpărare, iar de vină pentru acest lucru este acumulatorul de numai 48 Wh. Iată valorile de autonomie obținute în cadrul testului, cu mențiunea că luminozitatea a fost setată la 50%, echivalentul a circa 120 cd/m2.

  • 3 ore – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore și 50 de minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore și 20 de minute – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore şi 45 de minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON
  • 50 de minute – jocuri, modul High Performance, ecran la 50%, Wi-Fi ON.

Laptopul vine la pachet cu un încărcător de 180 Wh care are nevoie de aproximativ 2 ore pentru a încărca complet bateria laptopului.

Preț Acer Predator Helios 300 și disponibilitate

Acer Predator Helios 300 nu este încă disponibil pe piața din România, însă va putea fi cumpărat în curând de la prețuri care începe de la circa 4.800 de lei.

Pentru moment, Acer a confirmat doar o configurație care va fi disponibilă pe piața din România, iar aceasta include procesor Intel Core i7-7700HQ, ecran Full HD IPS de 15.6 inch, 8 GB RAM, placă video Nvidia GTX 1050TI cu 4 GB RAM și SSD de 256 GB, la prețul anterior menționat.

Concluzii

Helios-ul 300 este un laptop de gaming interesant, cu linii estetice moderne, tastură și trackpad de calitate, hardware de ultimă oră și foarte bune performanțe în utilizarea de zi cu zi și în task-uri complexe.

Pe de altă parte, ecranul pe care cei de la Acer l-au ales pentru acest notebook este unul slab calitativ, iar bateria de doar 48 Wh este destul de mică pentru un laptop cu volumul și greutatea acestuia. Nici unul dintre acestea nu este un neajuns major, dar am fi apreciat dacă lucrurile ar fi stat altfel.

În concluzie, Acer-ul Predator Helios 300 este un produs cu bune și rele, pe care vă sfătuim să îl analizați atent și prin prisma prețului în momentul în care va fi disponobil în magazine, pentru că ne așteptăm să fie mai accesibil decât alte opțiuni cu grafică Nvidia 1060. În opinia noastră însă Aspire-ul Nitro V15 rămâne un produs mai reușit (ecran mai bun, baterie mai mare, cosntrucție mai unitară), în vreme ce aceia dintre voi care ar lua în considerare configurațiile cu grafică GTX 1050 Ti ale acestui produs ar trebui mai degrabă să aibă în vedere modele precum Acer Aspire VX15, Dell Inspiron Gaming 15 sau Asus ROG Stric GL553, cu un mai bun raport preț/performanțe.

Pro

  • construcție bună
  • tastatură și trackpad de calitate
  • performanțe excelente

Contra

  • ecran cu deficiențe de culori și luminozitate destul de scăzută
  • autonomie modestă
  • temperaturi exterioare neașteptat de mari

6 comentarii

  1. Cristy Dan

    27 iunie 2017 la 10:03

    Salut.De unde ati cumparat acest laptop,imi puteti lasa un link?Multumesc

    • Echipa Giz.ro

      27 iunie 2017 la 17:07

      Acer Predator Helios 300 nu este inca disponibil pe piata din Romania, insa ar trebui sa apara in magazine in viitorul apropiat.

  2. Adrian

    20 septembrie 2017 la 00:21

    Presupun ca nu Mai apare in Romania

    • Echipa Giz.ro

      20 septembrie 2017 la 08:10

      Nu a aparut inca pe piata din Romania, dar este posibil sa apara in viitor.

  3. Vasile

    21 octombrie 2017 la 19:53

    Imi doresc acest laptop foarte mult dar vad ca nu mai apar o data in Romania….

  4. nutu

    8 iunie 2018 la 22:38

    Abia ce am achizitionat 1 PREDATOR de la Flaco. Dar am si eu o intrebare UNDE ESTE MONTAT HARDUL ?? al meu are hard de 1 TERA ..Unde este ascuns ??? Am dat 5700 lei..la banii astia cred ca trebuia sa aiba 1 mic SSD.. Ms

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri