GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nvidia – Back to School, și o privire asupra laptopurilor interesante în finalul lui 2019

Autor: Andrei Girbea

Cei de la Nvidia derulează zilele astea o campanie de reduceri la plăci video și laptopuri cu cipuri grafice dedicate. Cum noi testăm câteva zeci de astfel laptopuri în fiecare an (atât aici, dar mai ales pe UBR), în articolul de față vom analiza puțin oferta existentă, dar și alte opțiuni demne de interesul celor ce doresc un laptop nou și performant în acest final de 2019.

Ca să fie totul clar de la început, da, articolul face parte dintr-o campanie realizată în parteneriat cu Nvidia, însă acest lucru nu influențează în vreun fel opiniile de mai jos.

Bun, oferta Nvidia – Back to School se desfășoară în colaborare cu magazinul online Evomag.ro, iar lista produselor acoperite o găsiți aici. Ea include, după cum ziceam mai sus, câteva plăci video, asupra cărora nu mă pot pronunța, și câteva laptopuri. E subțire, e drept, tocmai de aceea vă voi oferi și alte opțiuni ceva mai jos.

Totuși, înainte de a trece la produsele propriu-size, ar trebui să vă asigurați că un astfel de laptop cu hardware performant și cipuri grafice dedicate de la Nvidia este cu adevărat ceea ce aveți nevoie.

Aceste notebookuri se pretează, desigur, utilizării de zi cu zi, însă sunt în primul rând alegerea potrivită pentru cei ce le vor pune cu adevărat la treabă, atât în aplicații profesionale (programare, editare grafică și video, mașini virtuale, alte soft-uri specializate ce necesită putere de calcul etc.), cât și în jocuri. Pentru utilizarea de zi cu zi, aș recomanda mai degrabă unul dintre modelele mai compacte și mai accesibile existente pe piață.

Revenind la oile noastre performante, dacă jocurile nu se situează pe primul plan între cerințele voastre, puteți alege o soluție cu un cip grafic din gama de bază Nvidia (GTX 1050 sau 1050Ti), dar cu un procesor puternic, suficientă memorie și spațiu de stocare rapid. Atenție însă, editorilor grafici li se recomandă utilizarea unor monitoare externe cu gamut de culoare mai amplu și bine calibrate, pentru că ecranele existente pe aceste laptopuri nu excelează la aceste capitole. Și asta pentru că marea parte a laptopurilor cu cipuri dedicate existente în prezent în magazine vin echipate cu ecrane potrivite gamingului, cu timpi rapizi de răspuns și rată de refresh de 144/240 Hz, însă cu acuratețe calitativă (luminozitate, contrast, culori) doar medie.

Opțiunile sunt mult mai ample pentru cei interesați de gaming, și variază în funcție de cerințe și buget.

La limita de jos, recomandarea noastră la momentul Septembrie 2019 ar fi pentru o soluție cu cip grafic Nvidia GTX 1060, procesor Core i5, 8 GB de RAM și stocare SSD. Un i7 nu va avea un impact major în jocuri, însă este o opțiune de urmărit dacă doriți un computer multivalent, capabil atât în jocuri cât și în alte aplicații solicitante. În acest caz, v-am recomanda și un upgrade al memoriei, la 16 GB.

La limita de sus, producătorii oferă notebook-uri de gaming cu performanțe impresionante, dotate cu procesoare octa-core i9, grafică RTX 2080 în diverse opțiuni, până la 128 GB de RAM, diverse metode de stocare și multiple alte funcții și dotări. Desigur, toate acestea necesită bugete pe măsură, ce depășesc cu ușurință 10000 de lei.

Indiferent de alegerea voastră, vă recomandăm să nu cumpărați un laptop doar pe baza unei liste de specificații. Documentați-vă pe cât posibil înainte, citind review-uri ce analizează cu atenție diversele aspecte precum construcția, experiența de tastare, calitatea ecranului, performanțele și comportamentul termic/acustic în task-uri solicitante, calitatea audio sau autonomia. Review-urile noastre de pe Giz.ro acoperă toate aceste puncte, iar alte surse excelente de informare sunt site-urile în Engleză Ultrabookreview.com și Notebookcheck.net.

Revenind la oferta Back to School, observăm un value-buy în listă, HP-ul Omen 15 într-o configurație cu procesor hexa-core Core i7, GTX 1060 3 GB, 8 GB de RAM și 256 GB SSD pentru stocare, la prețul de 3999 lei. Oferta e bună, dar atenție, ecranul are rată de refresh de doar 60 Hz, iar cipul grafic cu doar 3 GB memorie va cere reducerea detaliilor în jocurile de ultimă oră.

Alternative la acest model Omen 15, cu prețuri în intervalul 4000-4500 de lei și dotări relativ similare, veți găsi în Acer-ul Nitro 5, Asus-ul TUF Gaming FX505, Lenovo-ul Legion Y530 sau MSI-ul GL63, toate testate de noi în trecut.

O opțiune interesantă din ofertă o reprezintă și Asus-ul ROG GL704GM, unul dintre cele mai echilibrate notebook-uri cu ecran de 17-inch. Prețul său urcă spre 6500 de lei, însă obțineți un laptop mai bine închegat, o tastatură RGB de bună calitate, ecranul cu rată de refresh 144 Hz și o soluție de răcire competentă, capabilă sa balanseze performanțele și să țină în frâu partea termică și acustică.

E drept însă că în această gamă de preț veți găsi și câteva configurații mai moderne, bazate pe procesoare din generația a 9-a și cipuri grafice Nvidia Turing (GTX 1660Ti și chiar RTX 2060). Mai mult, mă aștept ca oferta să devină tot mai amplă în lunile ce urmează, atât în rândul versiunilor cu ecrane de 17-inch, cât mai ales în cazul celor cu ecrane de 15-inch. Iar cum sporul de performanțe în jocuri oferit de cipurile Turing este semnificativ în comparație cu modelele Pascal, aș recomanda mai degrabă achiziționarea unui model GTX 1660Ti/RTX 2060 în bugetul de 6000-7000 de lei.

Oferta Back to School include și câteva configurații ale HP-ului Omen X 2S, un produs pe care nu l-am testat și despre care nu vă pot oferi detalii amănunțite. Review-urile externe nu îl prea laudă însă, astfel că personal aș fi cu băgare de seamă, mai ales în condițiile în care opțiunile listate pleacă de la 13999 lei la momentul acestui articol, iar un astfel de buget vă permite să luați în considerare alternative cu un design mai simplist, dar cu dotări și performanțe superioare.

Una peste alta, lunile ce vor urma reprezintă un moment propice pentru a vă achiziționa un laptop nou. Atât Intel cât și Nvidia au lansat generații hardware noi în 2019, și acestea există pe piață de suficient timp pentru ca prețul lor inițial să fi scăzut spre nivele competitive. Mai mult, un update semnificativ pe partea de cipuri grafice nu va apărea în 2020, astfel că produsul vostru nu va fi depășit prea curând.

Pe lângă aceasta, majoritatea producătorilor dispun încă de configurații din 2018 pe care vor dori să le lichideze, astfel că cei cu un buget mai mic la dispoziție vor putea găsi oferte excelente la notebookuri cu cipuri Pascal, cele de interes fiind cu precădere modelele bazate pe cipuri GTX 1060 și 1070.

Acest articol face parte dintr-o campanie realizată în parteneriat cu Nvidia.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri