GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Yoga 2 Pro review – convertibil laptop-tabletă cu preţ bun

Testat pe data de 21 ianuarie 2014
Pe scurt: Lenovo Yoga 2 este un convertibil care poate fi folosit ca laptop şi tabletă datorită ecranului care se poate roti la 360 de grade. Oferă performanţe bune şi are un preţ imbatabil în segment, dar nu este lipsit de mici probleme precum rezoluţia mare a display-ului sau autonomia redusă.
Produs testat: Lenovo Yoga 2 Pro   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 5300 - 6100 Lei

Gadgeturile care pot fi utilizate pe post de tabletă şi laptop sunt prezente de mai mulţi ani pe piaţă, însă până în prezent nu s-au bucurat de o popularitate majoră în rândul utilizatorilor finali.

Practic, convergenţa laptopurilor cu tabletele a avut de suferit din mai multe cauze, cum ar fi îmbinarea defectuoasă a ecranului cu tastatura sau un sistem de operare mai puţin adaptabil pentru ambele situaţii.

Lucrurile încep însă să se schimbe în bine pe măsură ce producătorii capătă experienţă pe baza feedback-ului primit din partea clienţilor, iar un bun exemplu în acest sens este Lenovo Yoga 2 Pro.

Prezentat în premieră în vara anului trecut la IFA Berlin, Yoga 2 Pro a ajuns în magazinele de comerţ electronic din România spre finalul lui 2013 sub forma unui dispozitiv care poate fi utilizat cu uşurinţă pe post de laptop şi tabletă, dar şi în alte două moduri distincte.

Ce este Lenovo Yoga 2 Pro?

Lenovo Yoga 2 Pro este un laptop ultraportabil cu diagonala de 13.3” care se poate converti în tabletă prin rotirea ecranului la 360 de grade. În plus, acest mecanism de rotire permite utilizarea dispozitivului în alte două moduri pentru un plus de stabilitate sau de eficienţă.

Review video

Înainte de a discuta pe larg despre particularităţile dispozitivului lansat de Lenovo, iată un review în format video în care poţi vedea exact cum se roteşte ecranul la 360 de grade:

Specificaţii tehnice Lenovo Yoga 2 Pro

Lenovo Yoga 2 Pro
EcranIPS, 13.3”, 3200×1800 pixeli
ChipsetIntel Haswell HM87
ProcesorIntel Core i5-4200U
Placa videoIntel 4400 HD
Memorie RAM4 GB
StocareSSD 128 GB
ConectivitateWi-Fi ac, bluetooth 4.0
Porturi1xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, microHDMI
Acumulator4 celule, 54 Whr
Sistem de operareWindows 8.1
Dimensiuni329x219x15.5 mm
Greutate1.39 kg
Extraecranul se roteste la 360 de grade

Ce ne-a plăcut

Fără îndoială, principalul aspect care ne-a plăcut la Lenovo Yoga 2 Pro este construcţia de calitate, element crucial având în vedere că discutăm despre un convertibil. Practic, un astfel de gadget are nevoie de un mecanism stabil, dar uşor de utilizat, iar Yoga 2 Pro respectă ambele cerinţe.

Ecranul este prins de restul corpului gadgetului prin două balamale de mici dimensiuni, dar cu adevărat solide, care permit rotirea display-ului la 360 de grade. Evident, acest mecanism permite utilizarea dispozitivului în două moduri principale: cel de laptop şi cel de tabletă.

Există însă şi alte două moduri interesante în care poţi folosi gadgetul. De exemplu, poţi roti ecranul spre partea din spate până în punctul în care îl poţi aşeza sub formă de cort, poziţionare care permite o vizualizare mai bună a filmelor, fără să te deranjeze tastatura.

În plus, poţi folosi tastatura pe post de suport pentru a ţine dispozitivul în format de prezentare, facilitate utilă dacă ai nevoie de o bună stabilitate a produsului.

Yoga 2 Pro devine o tableta inedita de 13.3" cand rabatezi ecranul

Yoga 2 Pro devine o tableta inedita de 13.3″ cand rabatezi ecranul

La prima vedere, cele trei moduri de utilizare mai puţin convenţionale ale unui dispozitiv de 13.3” ar putea ridica unele semne de întrebare, însă nu este cazul să-ţi faci griji.

Poate că este dificil să foloseşti o tabletă de 13.3”, dar această soluţie este interesantă în special când vrei să citeşti un document sau să navighezi pe internet, mai ales dacă este vorba despre un PDF care nu permite un zoom bun sau un site care nu are versiune mobilă.

Mecanismul de prindere al lui Yoga 2 Pro este foarte bine realizat

Mecanismul de prindere al lui Yoga 2 Pro este foarte bine realizat

Sunt sigur că eşti nedumerit cu privire la posibilitatea reală de a atinge accidental tastatura atunci când foloseşti Yoga 2 Pro pe post de tabletă. Din fericire, producătorul chinez a implementat un sistem care dezactivează automat tastatura şi touchpad-ul atunci când gadgetul nu este folosit pe post de laptop, astfel că nu trebuie să-ţi faci griji în această privinţă. În plus, existenţa în sine a tastaturii în format de tabletă nu reprezintă un dezavantaj major, însă pe de altă parte acest lucru este pur subiectiv şi nu este exclus ca unele persoane să nu aprecieze acest format.

Un alt avantaj este că poţi folosi dispozitivul pe post de laptop cu ecranul rabatat la 180 de grade, mod de lucru util dacă îţi place să lucrezi din pat sau de pe canapea.

Yoga 2 Pro poate fi folosit ca laptop cu ecranul rabatat la 180 de grade

Yoga 2 Pro poate fi folosit ca laptop cu ecranul rabatat la 180 de grade

Dimensiunile fizice sunt potrivite pentru un laptop cu diagonala de 13.3”, iar greutatea de 1.39 kg îl transformă într-un portabil uşor de transportat în călătorii, chiar dacă nu se compară la acest capitol cu Sony Vaio Pro 13, unul dintre cele mai portabile ultrabook-uri dina ceastă clasă.

Din punct de vedere al materialelor de construcţie, Lenovo a optat pentru o combinaţie adecvată de metal şi plastic, care nu impresionează neapărat din punct de vedere estetic, dar care este foarte practică în utilizarea de zi cu zi. Carcasa este plăcută la atingere datorită unui înveliş cauciucat, iar sistemul de răcire este amplasat inteligent, întrucât elimină aerul cald prin partea din spate, departe de utilizator. În plus, cele mai multe porturi sunt amplasate pe partea din stânga, lucru important pentru dreptacii care vor să utilizeze un mouse.

Noi am avut la test varianta gri a laptopului, însă cei care vor o pată de culoare în casă pot alege versiunea portocalie.

Tastatura este una decentă, fără însă să impresioneze. Grosimea redusă a dispozitivului nu a permis integrarea unei tastaturi similare cu cele de pe modele ThinkPad, însă tastele sunt bine spaţiate şi au dimensiuni decente, astfel că nu ţi se va întâmpla prea des să apeşi accidental pe „lângă”. Trasa tastelor este însă destul de scurtă, motiv pentru care vei avea nevoie de un oarecare timp de acomodare la scris.

Lenovo Yoga 2 Pro are o tastatura decenta

Lenovo Yoga 2 Pro are o tastatura decenta

Săgeţile unidirecţionale au dimensiuni la fel de mari ca tastele obişnuite, lucru de apreciat pentru un laptop, însă Lenovo a optat şi pentru o serie de butoane în partea din dreapta, lucru care nu va fi pe placul tuturor utilizatorilor.

Clickpad-ul este de asemenea decent şi nu vei întâmpina probleme în activităţile de zi cu zi, însă are dimensiuni relativ mici pentru un portabil de 13” şi este relativ rigid la utilizare.

Un alt lucru demn de apreciat este că partea frontală a laptopului este bine concepută pentru a nu te deranja la nivelul încheieturilor atunci când scrii documente lungi.

Trasa tastelor este destul de scurta in cazul lui Yoga 2 Pro

Trasa tastelor este destul de scurta in cazul lui Yoga 2 Pro

Lenovo Yoga 2 Pro este disponibil pe piaţă în patru versiuni, iar noi am avut la test varianta de bază dotată cu procesor Intel Core i5-4200U cu frecvenţa de 1.6 GHz, placă video integrată Intel HD Graphics 4400, 4 GB RAM şi SSD cu capacitatea de 128 GB.

Cu toate acestea, dispozitivul s-a achitat bine de sarcinile de rutină, întrucât este fluent în navigarea pe internet, ascultarea de muzică online, editarea de documente sau vizionarea filmelor. Este capabil inclusiv să redea anumite jocuri, dar nu este cazul să te aştepţi la minumi pentru că nu are placă video dedicată, însă nici nu îşi propune acest lucru.

Gândeşte-te însă bine dacă această configuraţie este suficient de puternică pentru nevoile tale, întrucât opţiunile de upgrade sunt extrem de limitate.

Capacitatea de numai 128 GB a SSD-ului poate reprezenta o problemă, mai ales că sistemul de operare Windows 8.1 ocupă, împreună cu aplicaţiile preinstalate, aproximativ 70 GB. Totuşi, dacă nu instalezi prea multe jocuri şi nu obişnuiţi să stochezi filme Full HD pe laptop, cei 128 GB pot fi suficienţi pentru un utilizator obişnuit.

Yoga 2 Pro obtine performante bune in utilizarea de zi cu zi

Yoga 2 Pro obtine performante bune in utilizarea de zi cu zi

Sistemul de operare Windows 8.1 este acompaniat de o serie de aplicaţii mai mult sau mai puţin utile, cum ar fi Yoga Photo Touch sau Yoga Camera Man, la care se adăugă şi alte aplicaţii preinstalate din alte surse, precum Evernote Touch, Kindle sau Netflix. Evident, poţi dezinstala cu uşurinţă aplicaţiile de care nu ai nevoie, ocazie cu care vei câştiga şi ceva spaţiu pe SSD.

Din punct de vedere al performanţelor, Yoga 2 Pro a obţinut rezultate decente în testele de benchmark-uri, aşa cum poţi observa mai jos:

  • 3DMark 11: P954;
  • 3DMark 13: IceStrom – 26894, Cloud Gate – 4096, Fire Strike – 608;
  • PCMark 07: 4785;
  • CineBench 11.5: OpenGL 19.21 fps, CPU 2.44 puncte;
  • CrystalDiskMark: Seq – 505 MB/s pentru citire / 134 MB/s pentru scriere , 4K – 28 MB/s pentru citire / 69 MB/s pentru scriere. 

În plus, Yoga 2 Pro a avut nevoie de 13 secunde pentru a arhiva 220 MB de fotografii cu opţiunea standard Send to Compressed Folder din Windows 8 şi de 150 de secunde pentru encodarea unui clip în format MOV Full HD de două minute şi jumătate cu aplicaţia Movie Maker.

Prin urmare, performanţele generale ale laptopului sunt bune chiar şi în configuraţia de bază, însă dacă simţi că ai nevoie de mai multă putere poţi opta şi pentru una dintre versiunile mai puternice (mai multe detalii despre acestea poţi citi în secţiunea despre preţuri).

Yoga 2 Pro, un ultrabook bun si ieftin

Yoga 2 Pro, un ultrabook bun si ieftin

Pe lângă performanţele bune, platforma hardware este una care rămâne silenţioasă pe parcursul utilizării, întrucât ventilatorul rămâne oprit în cea mai mare parte a timpului. Partea bună este că laptopul nu se încălzeşte practic deloc la utilizarea uşoară. Am remarcat o uşoară încălzire doar atunci când am forţat laptopul, însă aceasta apare doar în partea superioară a tastaturii şi pe spate, în jurul sistemului de răcire. În ansamblu, temperaturile înregistrate sunt însă minore, astfel că poţi folosi laptopul pe genunchi fără emoţii.

Conectivitatea este asigurată de tehnologiile bluetooth 4.0 şi Wi-Fi, prezent în versiunea Wi-Fi 802.11 ac, care cel puţin terioretic asigură viteze mai mari. Totuşi, este important de menţionat că există doar un modul Intel Centrino 7260 single band care funcţionează la frecvenţa de 2.4 GHz pe această configuraţie.

Nu în ultimul rând, cele două boxe amplasate pe laptop se achita bine de sarcini pentru un laptop de 13.3”, chiar dacă nu excelează.

Ce scârţâie

Lenovo Yoga 2 Pro ne-a plăcut atât pentru designul său, cât şi prin prisma performanţelor, însă asta nu înseamnă că este lipsit de probleme.

De exemplu, chinezii au făcut o alegere mai puţin inspirată pentru butonul de pornire, care a fost amplasat într-o poziţie neobişnuită pe partea dreaptă, îndreptat spre utilizator. În plus, numărul de porturi este limitat, întrucât există doar două porturi USB (unul de tip USB 2.0 cu On-Sleep Charging, unul USB 3.0), un port microHDMI şi un card-reader în care nu încape integral un card de tip SD. De asemenea, nu există niciun adaptor inclus în pachet.

Butonul de pornire al lui Yoga 2 Pro este amplasat neinspirat

Butonul de pornire al lui Yoga 2 Pro este amplasat neinspirat

La prima vedere, ecranul ar trebui să fie un alt punct forte al laptopului, întrucât acesta este construit în tehnologie IPS şi are rezoluţia 3200×1800 pixeli. Totuşi, există două probleme destul de deranjante.

În primul rând, reproducerea culorilor este deficitară, în special în privinţa galbenului, care are o tentă de verde. De asemenea, nici culorile roşu, verde şi albastru nu sunt afişate în mod corespunzător, iar o paletă de culori adecvată poţi obţine doar dacă selectezi modulul Performance Mode din aplicaţia Power Manager. Aceste probleme au fost corectate de Lenovo printr-un update al aplicaţiei Power Manager şi al BIOS-ului, însă nici în acest caz galbenul tot nu este afişat corespunzător în cel mai eficient mod de utilizare a laptopului din punct de vedere al consumului de energie.

Cel puţin la fel de deranjantă este şi rezoluţia foarte mare a ecranului, întrucât sistemul de operare Windows nu scalează foarte bine. Practic, în momentul în care foloseşti laptopul în modul tradiţional desktop, vei fi nevoit să scalezi fonturile, iar noi am reuşit să le facem inteligibile doar la zoom de 200%. Într-o astfel de situaţie vei putea citi cu uşurinţă documente şi pagini de internet, dar problemele nu sunt rezolvate complet.

În cazul aplicaţiilor third-party te vei confrunta deseori cu texte foarte mici şi cu butoane de dimensiuni reduse în cazul cărora va trebui să te chinui să dai click. Probabil că în timp dezvoltatorii vor updata software-ul pentru rezoluţii înalte, dar deocamdată ecranele cu astfel de rezoluţii nu sunt tocmai potrivite pentru o utilizare de zi cu zi, atât timp cât doreşti să utilizezi modul Desktop. În interfaţa Touch Friendly, lucrurile stau mult mai bine.

Rezolutia mare a ecranului nu este tocmai potrivita pentru Windows 8

Rezolutia mare a ecranului nu este tocmai potrivita pentru Windows 8

Pe de altă parte, nici autonomia nu străluceşte. Deşi utilizează un acumulator de 54 Whr, Yoga 2 Pro rezistă doar aproximativ 5-6 ore în utilizarea de zi cu zi, care constă în navigare pe internet cu circa 10 taburi deschise, vizionarea unor clipuri pe Youtube, editare de text şi ascultare de muzică cu ecranul setat la luminozitate 60%.

În funcţie de modul în care vei utila gadgetul, probabil vei obţine o autonomie cuprinsă de 4-7 ore, un rezultat relativ decent, dar mai slab decât cel obţinut de alte ultrabook-uri cu Haswell.

Preţ Lenovo Yoga 2 Pro şi disponibilitate

Lenovo Yoga 2 Pro este disponibil pe plan internaţional în patru versiuni. Noi am avut la test varianta de bază, cu procesor Intel Core i5-4200U, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB, care costă aproximativ 5.000 lei, dar care în prezent nu este disponibilă la niciun magazin decent de comerţ electronic.

În schimb, în România poţi achiziţiona varianta imediat superioară, dotată cu acelaşi procesor, acelaşi SSD, dar cu 8 GB RAM, care costă aproximativ 5.300 lei. În plus, există şi o altă versiune, cu procesor Intel Core i7-4500U, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB, iar preţul acesteia ajunge la aproximativ 6.100 lei.

Preţurile solicitate de Lenovo sunt foarte atractive pentru utilizatorul final în raport cu ofertele producătorilor rivali. De exemplu, Asus Zenbook UX301LA într-o configuraţie cu procesor Intel Core i7-4558U, 8 GB RAM şi SSD de 512 GB ajunge la circa 9.500 lei, în timp ce un Sony Vaio Pro 13 cu procesor Intel Core i7-4500U, 4 GB RAM şi SSD de 128 GB costă circa 7.000 lei iar cel mai ieftin Macbook Air 2013 de 13 inch pleaca de la circa 5400 de lei.

În plus, dacă nu te interesează jocurile de ultima generaţie şi editarea grafică, poţi alege versiunea de bază, care are un preţ şi mai atrăgător.

Yoga 2 Pro impresioneaza prin pretul scazut solicitat de producator

Yoga 2 Pro impresioneaza prin pretul scazut solicitat de producator

Concluzii

Prin Yoga 2 Pro, Lenovo a reuşit să creeze un convertibil laptop-tabletă la un preţ greu de bătut, care iese în evidenţă prin construcţia de calitate, mecanismul solid de prindere şi rabatare a ecranului, performanţele bune obţinute chiar şi în versiunea de bază şi alte mici detalii pozitive.

Sigur, Yoga 2 Pro nu este nici pe departe perfect, cele mai mari probleme fiind generate de rezoluţia prea mare a ecranului ( în coroborare cu limitările sistemului de operare WIndows), care determină şi o autonomie scăzută. Totuşi, dacă aceste lucruri nu te deranjează, iar bugetul tău se învârte pe la 5.000 lei, este aproape imposibil să găseşti un convertibil laptop-tabletă mai bun şi mai ieftin.

Pro

  • mecanism solid de rotire a ecranului a 360 de grade
  • posibilitatea de a folosi dispozitivul în patru moduri diferite
  • performanţe bune chiar şi în versiunea de bază

Contra

  • rezoluţia prea ridicată a ecranului
  • autonomia decentă, dar inferioară produselor rivale

4 comentarii

  1. incarcari cartuse constanta

    24 ianuarie 2014 la 15:18

    Acest „hibrid” daca putem sa ii spunem asa arata foarte bine din punct de vedere al designului cat si al specficatiilor, si e facut sa si de Lenovo (fostul IBM) deci un plus de incredere din strat. Cred ca isi merita banii.

  2. Eduard

    26 ianuarie 2014 la 03:01

    Sincer sa fiu, parca tot mai frumos era daca vorbeam despre un ultrabook cu ecran fara touch screen, la ce rezolutie are este "magnific". Astfel de produse sunt mai degraba pentru marketing si mai putin pentru a fi utile sincer sa fiu…

    • Daniel Popescu

      27 ianuarie 2014 la 14:45

      Daca ecranul nu era de tip touchscreen, dispozitivul nu ar mai fi putut fi utilizat pe post de tableta. De fapt, problema este la rezolutie, nu la touchscreen. Altfel, ecranele touchscreen nu prea sunt utile pentru ultrabook-urile standard, dar vin la pachet cu Windows 8…

    • Andrei Girbea

      31 martie 2014 la 21:12

      Portabilele de top fara touchscreen se numara pe degete in zilele astea. Sper ca pe viitor sa se schimbe acest lucru, si eu sunt fanul laptopurilor cu monitoare mate

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri