GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Predator Helios 300 review și teste detaliate (generația 2021, PH315-54)

Testat pe data de 19 august 2021
Pe scurt: Versiunea din 2021 a laptopului Acer Predator Helios 300 aduce o actualizare hardware bine venită, acesta fiind oferit în mod implicit cu un procesor Intel Core i7 din generația a 11-a cu 8 nuclee și placă video RTX 3060/3070 cu TDP de 80 - 100W, la care se adaugă memorie și stocare SSD mai rapide și un ecran IPS mulțumitor. Chiar dacă designul începe să-și arate vârsta, Helios 300 rămâne un laptop din gama medie foarte interesant, care oferă un echilibru excelent între performanțe, temperaturi și nivel de zgomot, toate într-un pachet cu preț competitiv.
Produs testat: Acer Predator Helios 300 PH315-54   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 9000 Lei

La nivel mondial, seria Predator Helios 300 a celor de la Acer este una dintre cele mai populare în segmentul laptopurilor performante și de gaming, grație excelentului raport oferit între capabilități, dotări, construcție și prețul de achiziție.

Dea lungul timpului am testat toate generațiile de Helios 300, iar acum a venit rândul update-ului din 2021, versiunea Predator Helios 300 PH315-54 cu ecran de 15-inch.

La exterior, acest ultim update nu schimbă multe față de modelele precedente, aducând doar mici retușuri estetice. La interior, însă, update-ul din 2021 primește procesoare Intel de ultimă generație (Tiger Lake), cipuri grafice Nvidia RTX tot de ultimă generație, memorie și stocare mai rapide, conectică nouă, precum și opțiuni noi de ecrane, toate contribuind la îmbunătățirea experienței în utilizarea de zi cu zi.

Pe larg, despre punctele foarte și neajunsurile generației 2021 de Acer predator Helios 300, discutăm în articolul de mai jos.

acer predator triton 300 main

Specificații Acer Predator Helios 300 PH315-54

Ecran15,6″, 1920 x 1080 px, IPS, 144 Hz, mat, non-tactil
ProcesorIntel Tiger Lake Core i7-11800H, octacore
VideoIntel UHD, Nvidia GeForce RTX 3070 8GB 80-100W
Memorie32 GB DDR4-3200 (2x 16 GB DIMM, dual-channel, dual-rank)
Stocare2x 1 TB PCie gen4 SSDs, 2x M.2 slots + locaș 2.5″
ConectivitateWiFi 6 (Killer AX1650i) with Bluetooth 5.2, Killer 2600 Gigabit Ethernet LAN
Porturi3x USB-A 3.2 gen2, 1x USB-C with Thunderbolt 4, HDMI 2.1, miniDP, LAN, headphone/mic, Kensington Lock
Baterie58 Wh, încărcător 230 W
Dimensiuni363 mm x  255 mm x  22,9 mm
Greutate2,2 kg, încărcător 0,75 kg
Alteletastatură iluminare RGB patru zone, NumPad, 2x stereo speakers, webcam HD

Construcție și design

Noul Predator Helios 300 din 2021 este construit în bună parte pe același șasiu pe care l-am văzut acum un an pe versiunea din 2020, deci cei interesați pot citi mai pe larg despre aspect și construcție aici.

acer predator triton 300 fin

Pe scurt, Helios 300 rămâne un laptop cu dimensiuni rezonabile și o construcție rigidă, bine ranforsată de foile metalice folosite pentru zona tastaturii și pentru capacul ecranului. Designul începe să-și arate însă vârsta, remarcându-se marginile cam late ale ecranului, muchia frontală ascuțită, indicatoarele LED albastre de sub ecran sau dungile de plastic care încadrează sigla Predator de pe capac. Acer a îmbunătățit vizibil designul noului lor Triton 500, și sperăm că și Helios 300 va fi actualizat la anul.

O schimbare de design se face totuși remarcată, masiva și nu tocmai arătoasa siglă Predator de sub ecran a fost înlocuită cu una mai mică și mai discretă.

Cea mai mare actualizare vizează conectivitatea. Helios 300 oferă acum un port HDMI 2.1 și compatibilitate Thunderbolt 4, însă din păcate încărcarea prin intermediul acestui ultim port tot nu este disponibilă, iar cititorul de carduri este în continuare absent. Apreciez însă faptul că etajul de alimentare este amplasat în continuare în spate, ascunzând astfel conectorul și cablul de utilizator.

Tastatură și touchpad

Aceste două componente nu s-au schimbat de două generații și, chiar dacă oferă încă o prestație bună, nu mai sunt la fel de competitive cum erau în 2019.

Tastatura este plăcută și rapidă, chiar dacă nu este în topul preferințelor personale deoarece răspunsul moale și activarea rapidă o fac cam neiertătoare, chiar și după perioada de acomodare cerută de orice tastatură nouă. Cei mai mulți utilizatori o vor găsi însă pe placul lor deoarece este rapidă, tăcută, plăcută la atingere datorită stratului moale care acoperă tastele și, în plus, va fi și pe gustul amatorilor de jocuri datorită 26 key rollover.

acer predator helios 300 keyboard clickpad

Butoanele au dimensiuni standard de 15 x 15 mm, doar blocul numeric din dreapta folosind butoane mai înguste. Aranjamentul este unul complet, ceea ce ar putea fi un punct de atracție dacă ținem cont că alte modele de 15” oferă tastaturi centrate fără bloc numeric.

Tastatura oferă o iluminare RGB cu patru zone, acestea putând fi controlate din cadrul aplicației Predator Sense. Iluminarea pare mai puternică și mai uniformă decât la generațiile anterioare de Helios 300, iar Acer a implementat acum și un indicator luminos pentru Caps Lock. Din păcate, sistemul de iluminare nu poate fi activat prin atingerea touchpad-ului, ci doar prin apăsarea unei taste, singura soluție alternativă fiind activarea permanentă a LED-urilor.

Touchpad-ul are dimensiuni medii și este fabricat din material plastic, o versiune inferioară celei din sticlă de pe gama Triton 500. Butoanele ascunse sub ea sunt cam dure, însă suprafața tactilă se achită bine de sarcini, inclusiv atunci când vine vorba de gesturi complexe. Laptopul nu oferă nici un fel de senzor biometric, fie el amprentă sau cameră IR.

Ecran

Acer oferă mai multe opțiuni pentru ecranul lui Helios 300, toate având diagonală de 15,6 inchi și strat protector mat fără suport tactil.

Exemplarul testat de noi a fost echipat cu cea mai banală opțiune, aceasta oferind un panou LG Philips cu rezoluție FullHD, timp de răspuns de 3 ms și rată de împrospătare de 144 Hz. Acesta are o prestație mulțumitoare, iar acoperirea coloristică sRGB de 90% este suficientă pentru jocuri, însă contrastul și nivelul de negru nu sunt prea grozave.

  • Panel HardwareID: LG Philips LGD061E (LP156WFG-SPF3);
  • Coverage: 92.6% sRGB, 63.9% AdobeRGB, 66.9% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.29;
  • Max brightness in the middle of the screen: 395.18 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 27.28 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 978:1;
  • White point: 7400 K;
  • Black on max brightness: 0.40 cd/m2;
  • PWM: No.

Calibrarea implicită nu este grozavă, temperatura și nivelul gama fiind prea ridicate, însă după o calibrare rapidă am obținut un ecran uniform și plăcut. Exemplarul nostru a avut probleme cu bleeding-ul, deci va trebui să verificați produsul achiziționat pentru a-l putea returna în caz că problema este deranjantă.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi este unul cu o configurație de vârf, acesta oferind un procesor Intel Core i7-11800H, 32 GB de memorie DDR4-3200, stocare SSD 2×1 TB în RAID 0 și interfață grafică duală Nvidia RTX 3070 și Intel Iris Xe cu Optimus. Acest exemplar este unul timpuriu și a fost testat cu software-ul disponibil în iunie 2021, adică BIOS v0.09, software Predator Sense 3.00.3161 și drivere GeForce Game Ready 466.63, deci este posibil să apară îmbunătățiri până la apariția pe rafturile magazinelor.

Procesorul Intel Tiger Lake i7-11800H cu 8 nuclee este una dintre schimbările majore survenite de la generația anterioară, care oferea cel mult un procesor i7 cu 6 nuclee. Platforma Tiger Lake mai aduce PCIe gen 4 pentru stocare, în cazul de față având de-a face cu 2 unități SSD în RAID 0, și memorie DDR4-3200, în cazul de față având de-a face cu 32 GB dual-channel dual-rank.

Placa video este NVDIA RTX 3070 în configurație Max-Q 80 – 100W cu Dynamic Boost 2.0. Aplicația Predator Sense oferă mai multe profiluri pentru placa video, însă acestea par nefinalizate în acest moment deoarece nu am remarcat diferențe de putere sau frecvențe de lucru, ci numai de plafon maxim pentru turațiile ventilatorului.

Profilurile energetice Quiet și Default sunt gândite pentru un regim uzual de lucru și nivel de zgomot redus. Profilul Extreme este gândit pentru aplicațiile pretențioase, acesta alocând mai multă putere pentru procesor și ridicând frecvențele de lucru ale plăcii video, iar Turbo este destinat performanței maxime, cu neajunsul unui nivel de zgomot ridicat.

Accesul la componentele interne este simplu, doar înlăturarea capacului necesitând ceva atenție deoarece este securizat cu clame din plastic. Utilizatorul va avea acces la cele două locașuri M.2 și la cușca pentru unitățile de stocare de 2,5”, la interfața wireless, la cele două locașuri pentru memorii, la sistemul de răcire și la baterie. Am apreciat utilizarea suprafețelor de transfer termic pentru cele două unități de stocare, acestea fiind lipite de capacul interior metalic pentru o disipație cât mai eficientă.

De așteptat pentru un sistem atât de puternic, Helios 300 nu are nici o problemă cu aplicațiile uzuale, acesta fiind rece și tăcut. Ventilatoarele nu se opresc niciodată, însă nivelul lor de zgomot este suficient de scăzut în acest mod de lucru pentru a nu fi sesizabil decât într-o încăpere foarte liniștită.

Am trecut apoi la testele de performanță, începând ca de obicei cu CineBench R15, care este folosit timp de 15 cicluri cu 2-3 secunde de pauză între ele. După cum am zis deja, profilurile nu par finalizate și nu schimbă alocarea de putere a procesorului, acesta urcând mereu până la 70W, prag unde se remarcă rezultatele bune, temperaturile bune și nivelul de zgomot scăzut.

Pentru profilurile Extreme și Turbo, factorul limitator este puterea, în timp ce pentru modul Default, factorul limitator este temperatura. Mă aștepta însă ca viitoarele actualizări software pentru modelele Helios 300 disponibile în comerț să aplice o limită de putere pentru profilurile economie Quiet și Default. Pe baterie, limita de putere aplicată procesorului este de numai 25W, cu inerentele scăderi de performanță.

cinebench1 predator helios 300 2021

Pentru a pune aceste rezultate într-o perspectivă mai bună, Helios 300 2021 este semnificativ mai rapid decât predecesorul cu procesor cu 6 nuclee, și se plasează cu circa 10% mai jos decât rivalii bazați pe AMD Ryzen 7 sau 9 sau Intel Core i9 din generația a 11-a. Acesta este aspect îmbucurător, Intel având deci din nou un procesor competent în gama mainstream pentru laptopuri.

cinebench2 predator helios 300 2021

Am trecut apoi la mai pretențioasele teste CineBench R23 și Prime 95, rezultatele putând fi văzute mai jos.

În testele sintetice combinate de procesor și placă video, Helios 300 2021 s-a comportat bine. 3DMark Stress Test face 20 de treceri prin același test pentru a vedea degradarea performanțelor în timp, iar Helios 300 a trecut cu succes de el, semn că energia termică nu se acumulează excesiv în interiorul carcasei.

Am folosit apoi bine cunoscuta noastră suite de teste sintetice cu profilul Extreme activat.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 20534 (Graphics – 23917, Physics – 21614, Combined – 9616);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 5499;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 8876 (Graphics – 8952, CPU – 8473);
  • Unigine Superposition – 1080p Extreme: 5903;
  • Unigine Superposition – 1080p Medium: 17521;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 49.41 average fps;
  • PassMark 10: Rating: 4695 (CPU mark: 24883, 3D Graphics Mark: 15713, Disk Mark: 45570);
  • PCMark 10: 7149 (Essentials – 11022 , Productivity – 9099 , Digital Content Creation – 9885);
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1453, Multi-core: 8320;
  • CineBench R15 (best run): CPU 2189 cb, CPU Single Core 229 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 5268 cb, CPU Single Core 578 cb;
  • CineBench R23 (best run): CPU 13621 cb, CPU Single Core 1495 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 29.51 s.

Rezultatele sunt bune, remarcându-se performanțele bune în testele care folosesc doar procesorul și performanțele medii în testele combinate. În acest ultim caz, de vină sunt frecvențele de lucru și alocarea de putere de pe placa video, pe care rivalii le setează ceva mai sus.

Pentru a compensa măcar parțial acest aspect, am ridicat frecvențele plăcii video cu 120 MHz pe GPU si 60 MHz pe memorii, folosind în rest același profil Extreme.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 20746 (Graphics – 24475, Physics – 21351, Combined – 9495);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 5635;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 9020 (Graphics – 9161, CPU – 8300);
  • Unigine Superposition – 1080p Extreme: 6045;
  • Unigine Superposition – 1080p Medium: 17673.

Se remarcă deci o creștere cu circa 2-3 procente în testele de placă video, dar și o scădere ușoară a scorurilor pentru procesor. După cum ziceam, profilurile de putere nu par finalizate în acest moment, deci sunt posibile îmbunătățiri la acest capitol, însă chiar dacă acestea nu vor surveni până la apariția în ofertele comercianților, Helios 300 rămâne oricum un laptop performant.

Am testat laptopul și cu suita clasică de aplicații profesionale în cazul în care doriți să folosiți Helios 300 ca pe o stație de lucru.

  • Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 17s (Extreme);
  • Blender 2.90 – BMW Car scene- GPU Compute: 40s (CUDA), 19s (Optix);
  • Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 9m 13s (Extreme);
  • Blender 2.90 – Classroom scene – GPU Compute: 2m 30s (CUDA), 1m 5s (Optix);
  • Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: -;
  • SPECviewerf 13 – 3DSMax: 194.12 (Extreme);
  • SPECviewerf 13 – Catia: 135.91 (Extreme);
  • SPECviewerf 13 – Creo: 173.91 (Extreme);
  • SPECviewerf 13 – Energy: 22.02 (Extreme);
  • SPECviewerf 13 – Maya: 227.05 (Extreme);
  • SPECviewerf 13 – Medical: 60.62 (Extreme);
  • SPECviewerf 13 – Showcase: 1118.62 (Extreme);
  • SPECviewerf 13 – SNX: 19.05 (Extreme);
  • SPECviewerf 13 – SW: 97.37 (Extreme).
  • SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 91.71 (Extreme);
  • SPECviewerf 2020 – Catia: 59.05 (Extreme);
  • SPECviewerf 2020 – Creo: 87.00 (Extreme);
  • SPECviewerf 2020 – Energy: 22.17 (Extreme);
  • SPECviewerf 2020 – Maya: 259.85 (Extreme);
  • SPECviewerf 2020 – Medical: 28.04 (Extreme);
  • SPECviewerf 2020 – SNX: 18.98 (Extreme);
  • SPECviewerf 2020 – SW: 174.01 (Extreme).

Și aceste rezultate sunt bune, Helios 300 fiind doar la 5 – 10 procente în urma unui laptop mai puternic și mai matur precum ASUS Zephyrus M16, care oferă un procesor i9-11900H și o placă video similară RTX 3070.

Am ajuns în final la jocuri, pentru care am ales mai multe titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan. Acestea au fost testat atât cu profilul Extreme, cât și cu profilul Extreme OC (cu frecvențe mărite pe placa video), la rezoluție nativă FHD și la rezoluție QHD cu un monitor extern conectat la portul miniDP, care este conectat la rândul lui direct la placa video NVIDIA.

Intel i7-11800H
+ RTX 3070 Laptop 80+W
FHD ExtremeFHD Extreme OCFHD Ex OC ExternalQHD Ex OC external
Battlefield V
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
109 fps (78 fps – 1% low)113 fps (81 fps – 1% low)115 fps (78 fps – 1% low)86 fps (67 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
52 fps (42 fps – 1% low)56 fps (45 fps – 1% low)48 fps (37 fps – 1% low)38 fps (31 fps – 1% low)
Dota 2
(DX 11, Best Looking Preset)
116 fps (82 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
112 fps (82 fps – 1% low)110 fps (77 fps – 1% low)116 fps (91 fps – 1% low)87 fps (76 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
55 fps (33 fps – 1% low)59 fps (35 fps – 1% low)55 fps (38 fps – 1% low)46 fps (34 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor
(DX 11, Ultra Preset)
175 fps (120 fps – 1% low)182 fps (108 fps – 1% low)188 fps (126 fps – 1% low)131 fps (98 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
87 fps (68 fps – 1% low)89 fps (68 fps – 1% low)91 fps (72 fps – 1% low)69 fps (56 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
96 fps (58 fps – 1% low)96 fps (57 fps – 1% low)97 fps (62 fps – 1% low)74 fps (58 fps – 1% low)
Strange Brigade
(Vulkan, Ultra Preset)
156 fps (116 fps – 1% low)158 fps (118 fps – 1% low)168 fps (124 fps – 1% low)126 fps (98 fps – 1% low)

Cum aceste teste sunt doar de rasterizare, am făcut și câteva teste de raytracing.

Intel i7-11800H
+ RTX 3070 Laptop 80+W
FHD Extreme FHD Extreme OCFHD Ex OC ExternalQHD Ex OC External
Battlefield V
(DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF)
72 fps (56 fps – 1% low)75 fps (56 fps – 1% low)62 fps (41 fps – 1% low)52 fps (39 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Quality)
46 fps (37 fps – 1% low)50 fps (40 fps – 1% low)52 fps (40 fps – 1% low)35 fps (28 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra)
63 fps (42 fps – 1% low)64 fps (42 fps – 1% low)66 fps (36 fps – 1% low)48 fps (27 fps – 1% low)

Performanțele sunt foarte bune, ceea ce nu este o surpriză, remarcându-se în special prestația bună atunci când vine vorba de numărul minim de cadre pe secundă (1% low). Conectarea la un ecran extern nu a schimbat prea mult lucrurile, remarcându-se o creștere a performanțelor de cel mult 5 procente.

La fel ca în cazul precedentelor Helios 300, sistemul de răcire se achită foarte bine de sarcină, temperaturile pe procesor fiind de 75 – 90 de grade iar cele pe placa video fiind de 65 – 68, în condițiile utilizării la rezoluție FHD cu ecranul intern. Nivelul de zgomot a fost de 46 – 48 dB.

După supra-tactarea plăcii video cu profilul Extreme OC, rezultatele arată astfel.

Comutarea la modul Turbo mai reduce puțin din temperaturi, însă acest mod de lucru nu este prea recomandat deoarece răcirea este deja bună iar nivelul de zgomot urcă acum la 51 dB.

Ridicarea laptopului de pe masă se pare că este o idee mai bună decât apelarea la profilul Turbo, prestația arătând acum astfel.

cyberpunk extreme OC raised

Laptopul oferă și profilurile mai silențioase Default și Quiet. Pe Default, nivelul de zgomot scade la 44 dB, dar răcirea mai slabă împiedică orice șansă de overclock pentru placa video. Profilul Quiet nu este funcțional în acest moment.

În final, am atașat rezultatele obținute cu laptopul conectat la un ecran extern, atât pe masă cu capacul închis, cât și așezat vertical într-un stativ.

În concluzie, Acer Predator Helios 300 este un laptop pentru jocuri excelent, acesta oferind performanțe foarte bune, un sistem de răcire competent și un nivel de zgomot scăzut.

Răcire, conectivitate și audio

La fel ca o bună parte din restul laptopului, și sistemul de răcire este neschimbat de la generația anterioare. Acest aspect nu este o problemă deoarece sistemul de răcire deja își arătase calitățile, sistemul cu două ventilatoare, patru radiatoare, trei conducte de transfer termic și multiple suprafețe metalice de transfer fiind echilibrat pentru pretențiile platformei hardware.

acer predator helios 300 cooling

Sistemul de răcire se achită foarte bine de sarcini, utilizatorul putându-se așteptat la aceste niveluri sonore în timpul utilizării:

  • Extreme, ventilatoare Turbo – 51-53 dB în jocuri;
  • Extreme, ventilatoare Auto – 46-48 dB în jocuri, 42-43 dB în CineBench;
  • Default, ventilatoare Auto – 43-45 dB în jocuri, 37-38 dB în Cinebench, 25-35 dB în uz normal.

Ventilatorul procesorului este activ în permanență și, chiar dacă aș fi preferat un regim complet silențios în sarcinile banale precum redarea video, măcar nivelul sonor în acest caz este foarte scăzut și nu poate fi sesizat decât într-un mediu complet tăcut.

Laptopul este tăcut și în timpul activităților care folosesc intensiv numai procesorul, doar aplicațiile care utilizează concomitent placa video și procesorul urcând nivelul sonor la nivelurile specificate mai sus.

Cu un sistem de răcire competent și duze de admisie și evacuare bine amplasate, nu este de mirare că Predator Helios 300 atinge temperaturi bune și la exterior. În sarcină ridicată, am măsurat circa 45 de grade pe tastatură și ceva mai mult deasupra ei, în timp ce zona tastelor WASD și a săgeților direcționale au atins sub 30 de grade. La fel ca generația anterioară, și Predator Helios 300 este una dintre cele mai bine răcite laptopuri pentru jocuri din clasa lui.

temps predator helios 300 daily temps predator helios 300 default temps predator helios 300 extreme

Conectivitatea este asigurată de interfețe Wi-Fi 6/Bluetooth 5.2 și Gigabit Ethernet, ambele din gama Killer/Realtek. Am folosit doar interfața wireless și nu am remarcat probleme de stabilitate sau putere în nici una din situații.

Camera Web este amplasată deasupra ecranului și este flancată de două microfoane. Calitatea imaginii capturate este modestă, aceasta fiind bună pentru utilizări ocazionale, dar pentru nimic altceva mai pretențios.

Sistemul audio folosește difuzoare amplasate pe capacul inferior și rămâne în continuare unul dintre cele mai nesatisfăcătoare aspecte ale acestui laptop. Nivelul audio este de numai 73 – 75 dB, iar calitatea sonoră nu este nici ea prea grozavă deoarece fidelitatea este mediocră iar acoperirea frecvențelor joase este insuficientă.

acer predator helios 300 speakers

Baterie și autonomie

Bateria din Predator Helios 300 are o capacitate de numai 58 Wh, fiind deci cam mică pentru un laptop din această clasă. Este adevărat, laptopul oferă un locaș pentru unități de stocare de 2,5”, ceea ce poate fi pe placul anumitor utilizatori, însă spațiul ocupat de acesta nu lasă loc pentru o baterie mai mare, cum ar fi cele de 80 Wh sau chiar mai mult oferite de către concurenți, iar autonomiile sunt și ele reduse.

  • 2-3h – editare text Google Docs, Power Saver Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 3-4h – redare video FullHD YouTube, Power Saver Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 3-5h – redare video Netflix, Power Saver Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 2-3h – navigare Web intensivă, Balance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.

Aceste autonomii sunt mai mici decât cele măsurate pe generația anterioară Helios 300. Pe de o parte, fiind vorba de un laptop nou, putem spera la îmbunătăți prin actualizări de BIOS sau software, însă, pe de altă parte, am văzut autonomii mai slabe decât cele așteptate și pe alte laptopuri cu procesoare Intel din generația a 11-a, deci rămâne de văzut dacă vom avea parte de schimbări în bine.

Modelele Helios 300 cu configurații de vârf sunt însoțite de un încărcător compact de 230W, în timp ce modelele inferioare sunt însoțite de un încărcător mai compact și mai ușor de 180 W. Încărcarea completă a bateriei durează circa 2 ore și nu este oferită facilitatea de încărcare rapidă.

acer predator helios 300 charger

Preț și disponibilitate

Acer Predator Helios 300 2021 nu este încă disponibil pe piață, dar mă aștept ca prețurile acestuia să fie similare cu cele ale versiunii anterioare din 2020. Astfel, mă aștept ca varianta testată aici să fie oferită pentru circa 8000-9000 lei, în timp ce varianta cu RTX 3060 să fie oferită la un preț de circa 7000-7500 de lei.

Pentru mai multe detalii despre stocuri, configurații și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Deși la primă vedere doar un upgrade minor al generației precedente, update-ul 2021 al seriei Acer Predator Helios 300 rămâne o foarte bine echilibrată soluție de gaming, muncă și utilizarea zilnică în segmentul mid-range.

Hardware-ul de ultimă generație, alături de soluția de răcire echilibrată, conectica îmbunătățită și opțiunile noi de ecrane, păstrează această serie competitivă și la nivelul anului 2021, chiar dacă estetic modelul a rămas în urma design-urilor mai recente. În plus, autonomia și soluția audio lasă și ele de dorit în comparație cu ce oferă competiția, iar prețurile locale ale laptopurilor Acer parcă nu mai sunt la fel de agresive în prezent precum erau în anii trecuți, sau cum sunt pe alte piețe internaționale.

De altfel, mi-ar fi plăcut poate să văd și un Helios 300 bazat pe hardware-ul AMD, fapt ce l-ar fi ajutat să obțină autonomie mai bună din bateria de mică capacitate pe care o incorporează. Momentan însă, seria Helios 300 rămâne una exclusiv bazată pe hardware Intel, iar acest lucru s-ar putea să nu fie pe placul unora dintre voi.

Pro:

  • bine clădit și suficient de compact
  • tastatură rapidă și tăcută cu NumPad și RGB
  • ecran IPS FHD 144 Hz 3 ms mulțumitor
  • performanțe bune
  • echilibru bun între performanțe, temperaturi și zgomot
  • oferit implicit cu procesor Intel octacore
  • ușor de actualizat hardware

Contra:

  • design neschimbat cu unele elemente vizuale depășite și muchie frontală ascuțită
  • fără senzori biometrici, card reader sau USB-C pentru video și încărcare
  • baterie mică cu autonomie scurtă
  • prestație audio slabă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri