GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Spin 1 SP111-32N review – convertibil ultra-compact și interesant

Testat pe data de 25 octombrie 2017
Pe scurt: Acer Spin 1 este un laptop ultra-compact cu ecran tactil și convertibil de 11-inch, care oferă o construcție solidă, un panel IPS de bună calitate și autonomie mulțumitoare, dar care este construit pe o platformă hardware ce îl limitează la task-uri uzuale, fără multitasking.
Produs testat: Acer Spin 1 SP111-32N   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3,75/5    Pret: 2500 - 3000 Lei

În acest articol discutăm despre un laptop convertibil ultra-compact, cu dimensiuni reduse și o greutate de doar 1.2 kg: Acer-ul Spin 1 SP111-32N.

Cei familiari cu gamele de produse Acer și-au dat probabil deja seama ca Spinul 1 este un convertibil, un notebook cu ecran touch ce se poate rabata la 360 de grade, permițând astfel utilizarea produsului atât ca un laptop, cât și ca o tabletă.

În ciuda acestor detalii, acest computer nu face rabat de la calitatea construcției și materialelor folosite, a ecranului sau a porturilor disponibile, însă în același timp este ceva mai scump decât alte laptop-uri cu ecrane de 11-inch disponibile pe piață și în continuare destul de limitat în ceea ce privește abilitățile sale de a face față utilizării zilnice ceva mai intensive.

Pe larg despre toate punctele forte și lipsurile acesti produs de nișă, versiunea din 2017 a Acer-ului Spin 1, veți putea citi în cadrul paragrafelor de mai jos.

Specificații 

  • Ecran: 11,6″, 1920 x 1080 pixeli, IPS, glossy, tactil 
  • Procesor: Intel Apollo Lake Pentium N4200 
  • Video: Intel HD 505 
  • RAM: 4 GB LPDDR3 
  • Stocare: 128 GB eMMC (Toshiba G32) 
  • Conectivitate: Wireless AC (Intel Dual-Band 7265), Bluetooth 4.0 
  • Porturi: 1x USB-C 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, mic/headphone, microSD card reader 
  • Baterie: 36 Wh, încărcător 45 W 
  • OS: Windows 10 
  • Dimensiuni : 290 x 200 x 14.1 mm 
  • Greutate: 1,18 kg, încărcător 0,15 kg 
  • Altele: Cameră web VGA, difuzoare stereo 

Ce ne-a plăcut 

Noua versiune a laptopului compact Acer Spin 1 se diferențiază vizibil de majoritatea celorlalte laptopuri cu ecran de 11″ disponibile acum pe piață, deoarece nu prea face compromisuri atunci când vine vorba de construcție, calitatea materialelor și a ecranului.  

acer-spin-1-design

Compact și ușor, Spin 1 este fabricat integral din metal. Datorită acestei alegeri, ne putem bucura de o carcasă solidă al cărei capac nu flexează neplăcut și un corp rigid care nu scârțâie atunci când este apăsat, doar zona tastaturii având o vagă tendință să flexeze sub acțiunea unei presiuni prea mari. Finisajul părților metalice este unul semi-mat, singurele excepții fiind balamalele și banda decorativă de pe capac, care au un finisaj cromat lucios. 

acer-spin-1-design-profile

Privit ca un laptop, Acer Spin 1 este bun deoarece oferă o tastatură mulțumitoare, un ecran care se poate deschide după cât avem nevoie și un palmrest suficient de spațios. Fiind vorba însă de un laptop de 11″, trebuie să fim însă pregătiți să acceptăm compromisurile de dimensiune făcute de ecran și tastatură. 

Deoarece avem de-a face cu un model convertibil, Acer Spin 1 poate fi folosit și ca o tabletă. Experiența în acest mod de lucru este bună datorită dimensiunilor, sistemului de răcire pasiv și a construcției superioare, fiind însă trasă în jos de rama cam lată a ecranului, care nu se poate ridica la nivelul pretențiilor actuale. 

Carcasa lui Acer Spin 1 nu este însă perfectă, finisajele având unele probleme. Muchiile carcasei, chiar dacă sunt teșite, sunt destul de ascuțite. Acest aspect nu pune o problemă prea mare în timpul utilizării deoarece marginea de sub încheieturi este suficient de subțire pentru a evita contactul permanent, însă este enervant atunci când vreți să deschideți ecranul deoarece nu există o teșitură de unde puteți să-l apucați, iar balamaua rigidă necesită o apăsare fermă pe o zonă prea ascuțită. 

De asemenea, Spin 1 are o problemă cu capacul spate care nu se închide perfect peste bază, iar grosimea redusă i-a obligat pe inginerii Acer să lase descoperite marginile inferioare ale porturilor USB, acestea fiind astfel vizibile și mai ales ascuțite. 

Din cauza dimensiunilor reduse ale laptopului, este destul de clar că avem de-a face cu o tastatură de mici dimensiuni. Aceasta folosește butoane cu dimensiuni de 14 x 14 milimetri, însă aranjarea și spațierea bună o fac destul de asemănătoare cu ce am văzut pe modelele mai mari ale producătorului. 

keyboard-layout

Dacă veți reuși să treceți repede și cu succes peste dimensiunea redusă a tastelor, o încercare dificilă pentru cei cu mâini mari, veți descoperi că Acer Spin 1 stă destul de bine la capitolul experiență de tastare. Butoanele au un răspuns plăcut și o cursă destul de adâncă, însă sunt cam ușor de apăsat, ceea ce va provoca apăsări accidentale ocazionale.  

Butoanele sunt însă cam zgomotoase și nu dispun de iluminare, acest aspect din urmă fiind un compromis destul de neplăcut ținând cont că a devenit o facilitate practic de bază pentru un laptop modern. 

Touchpad-ul este mic, însă suprafața din material plastic a acestuia are o fricțiune redusă și o acuratețe ridicată, trecând fără probleme peste proba gesturilor complexe. Butoanele sunt ușor cam rigide și cam zgomotoase. 

Ecranul ales de Acer pentru Spin 1 este unul cu diagonală de 11,6″ și un panou IPS fabricat de către producătorul chinez CEC Panda. După cum se observă din capturi, acesta are o calitate bună, remarcându-se culorile plăcute și contrastul ridicat. 

Având o acoperire de 96% pentru spectrul sRGB, panoul este deci foarte bun pentru multimedia, însă acoperirea de 75% pentru AdobeRGB îl face doar acceptabil pentru activitățile foto/video mai pretențioase. În mod implicit, ecranul are o culoare albă prea rece și un nivel gamma cam anapoda, însă aceste deficiențe pot fi corectate destul de ușor cu o calibrare.  

screen-brightness-coverage-acer-spin1_1

Ecranul are o strălucire maximă de 260 nits, problema luminozității fiind acutizată în lumina puternică de stratul protector lucios care îi afectează brutal vizibilitatea. Iluminarea de fundal are ceva bleeding la margini, însă acest aspect al calității neuniforme afectează din nefericire și modele mai scumpe. 

Fiind vorba de un laptop convertibil, este de la sine înțeleasă prezența suprafeței tactile capacitive. În plus, Spin 1 este compatibil și cu stiloul digital Acer Active Stylus, acesta oferind 1024 de niveluri de presiune și palm-rejections, însă având și unele deficiențe de viteză suficient de mari care necesită o verificare atentă înainte pentru a vedea dacă într-adevăr corespunde pretențiilor cumpărătorului interesat de scrisul de mână electronic sau desen. 

Carcasa ascunde un sistem de răcire complet pasiv, opțiune posibilă deoarece procesorul este unul cu consum foarte scăzut. Lipsit de ventilatoare și neemițând alte sunete provocate de bobine, Acer Spin 1 este complet laptop complet tăcut. 

temperatures-dailyuse-acer-spin1_1

Căldura degajată de procesor este redusă, iar acest aspect face ca utilizarea lui Spin 1 să fie extrem de plăcută în orice condiții. Multitaskingul va ridica puțin temperatura, însă chiar și așa, carcasa lui Spin 1 nu a trecut niciodată de pragul de 34 de grade în cel mai cald punct, laptopul putând fi ținut deci fără nici o problemă pe genunchi sau în mână. 

internals-passive-cooling

Laptopurile ultra-compacte nu prea strălucesc atunci când este vorba de conectivitate, lipsa spațiului fiind o piedică evidentă, însă Acer s-a descurcat binișor. Spin 1 oferă două porturi USB Type A, un port HDMI standard și un cititor de carduri MicroSD, niște dotări poate nu tocmai impresionante, dar superioare celor oferite de alte modele din gama 11″. 

La aceste dotări se adaugă un modul Bluetooth 4.0 și o interfață de rețea Intel Dual-Band 7265. Foarte importantă pentru un laptop fără conectivitate Ethernet, placa de rețea wireless oferă rate de transfer bune și o rază de acoperire suficient de mare pentru a putea face față barierei puse de doi pereți. 

Bateria are o capacitate de 36 Wh, fiind astfel în rând cu cele integrate pe alte laptopuri compacte. Chiar dacă ecranul IPS consumă ceva mai mult decât obișnuitele modele TN pe care le vedem în segmentul ieftin, Spin 1 reușește să se descurce mai mult decât onorabil. 

  • 5h:45m – editare text în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit; 
  • 7h:30m – redare video 1080p YouTube, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit; 
  • 11h – redare video 1080p MKV, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit 
  • 7h – redare video 4K MKV, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit; 
  • 4h – browsing Web intensiv, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit; 

Laptopul folosește un încărcător ușor și compact cu o putere de 45W, însă deoarece nu există vreun sistem de încărcare rapidă, readucerea sistemului la 100% necesită circa două ore. 

Ce nu ne-a plăcut 

Chiar dacă este diferit din punct de vedere al construcției de multe dintre laptopurile compacte curente și diferit de strămoșii săi spirituali, netbook-urile, Acer Spin 1 folosește tot o platformă hardware cu consum redus și putere scăzută. 

Modelul testat de noi a folosit un procesor Intel Pentium N4200, dar există și modele mai ieftine motorizate de Celeron N3350. Acestă configurație a fost însoțită de 4 GB de memorie RAM și o unitate de stocare internă eMMC cu o capacitate de 128 GB. 

Având un consum de circa 6W și o frecvență nominală de lucru de 1,1 GHz, procesorul nu poate oferi prea multe. Puterea acestuia este suficientă pentru activități de bază, cum ar fi navigarea pe Internet, vizionarea de filme sau editarea de text, însă orice tentativă de multitasking îl îngenunchează. 

De fapt, chiar și deschiderea mai multor taburi ale browser-ului Chrome sau actualizarea sistemului de operare Windows 10 provoacă o încetinire vizibilă a sistemului și o încărcare de 100% a procesorului, la această limitare contribuind și memoria RAM cu o capacitate de numai 4 GB. 

Unitatea de stocare eMMC nu este la fel de rapidă ca un SSD, însă este mai rapidă ca modelele eMMC văzute în trecut și va avea un impact mai redus asupra performanțelor decât procesorul sau memoria RAM. Atenție însă, trebuie să vă gândiți clar de la bun început ce veți alege deoarece orice tentativă de actualizare hardware este exclusă: procesorul, memoria RAM și unitatea de stocare sunt lipite pe placa de bază, singurele componente care pot fi înlocuite relativ ușor fiind interfața wireless și bateria. 

  • 3DMark 11: P774; 
  • PCMark 10: 1529; 
  • PassMark: 1114; 
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 1527, Multi-core: 5052; 
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 1613, Multi-core: 4800; 
  • CineBench 11.5: OpenGL 13.67 fps, CPU 2.05 pts, CPU Single Core 0.65 pts; 
  • CineBench R15: OpenGL 17.65.69 fps, CPU 148 cb, CPU Single Core 45 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 59.61 fps, Pass 2 – 11.95 fps. 

După cum se observă, laptopul este recomandat doar pentru activități de bază, aplicațiile mai pretențioase sau jocurile neputând fi luate în calcul. 

Dotările multimedia sunt completate de un sistem audio limitat și o cameră Web. Difuzoarele sunt ascunse pe marginile laterale în spatele unor grilaje perforate și au un nivel sonor bun ( 80 dB la nivelul capului) și distorsiuni minime, însă răspunsul în frecvență este deficient, deoarece începe doar de la 130 Hz, iar fidelitatea și ea destul de slabă. Camera Web este un modul banal cu rezoluție VGA. 

internals-speakers

Preț și disponibilitate 

Acer Spin 1 SP111-32N este disponibil în Europa începând de la un preț de 500€ pentru configurația cu procesor Pentium, 4 GB de memorie RAM și 64 GB de stocare internă. Versiunea cu unitate de stocare eMMC cu capacitate de 128 GB are un preț cu circa 100€ mai mare, în timp ce versiunea cu procesor Celeron va fi ceva mai ieftină și va oferi chiar și o stocare internă de 32 GB, nerecomandată din cauza spațiului mic rămas. 

Acer Spin 1 nu este încă disponibil pe piața românească, pentru oferte actualizate putând intra aici sau aici. 

Concluzie 

Una peste alta, Acer-ul Spin 1 este un produs de nișă, așa cum vă spuneam de la început. El se adresează doar celor pentru care dimensiunile și greutatea primează, celor care doresc un laptop 2-in-1 bunicel, fără însă a face rabat de la calitatea construcției și fără a costa o avere.

Astfel, Spin-ul 1 poate fi un bun computer secundar pentru cei ce călătoresc mult sau pentru elevi. E foarte important însă să înțelegeți că performanțele sale sunt limitate, iar autonomia nu este nici ea impresionantă, acestea fiind rezervate produselor cu prețuri mult mai piperate, sau produselor cu ecrane mai mari (și automat dimensiuni și greutate superioară).

Pro:

  • compact, ușor și solid
  • design simplu și construcție bună
  • ecran IPS bun
  • răcire pasivă eficientă
  • autonomie mulțumitoare
  • preț rezonabil

Contra:

  • platformă hardware slabă
  • tastatură cu butoane mici
  • muchii ascuțite din loc în loc
  • difuzoare neimpresionante
  • cameră Web slabă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri