GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer TravelMate P6 P614 review – ultraportabil business mid-range

Testat pe data de 20 februarie 2020
Pe scurt: TravelMate P6 P614 este un produs oarecum atipic în segmentul ultrabook-urilor business, cam voluminos și cu un design cam depășit, însă face mai puține compromisuri de construcție, conectivitate, răcire sau ergonomie ca modelele cu design mai modern. Luminozitatea ecranului, răspunsul tastaturii sau performanțele hardware nu-i vor satisface pe cei mai pretențioși, însă laptopul nici nu concurează în segmentul superior, ci în gama mid-range cu prețuri de circa 1000 EUR, unde este o ofertă competitivă.
Produs testat: Acer TravelMate P6 P614-51-G2   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: începând de la 4800 Lei

Deși acest aspect nu este foarte cunoscut, Acer oferă o serie de laptop-uri cu specific business sub denumirea de TravelMate, iar modelul TravelMate P6 P614 este varianta lor ultraportabilă cu ecran de 14-inch.

Am testat pe parcursul ultimelor săptămâni versiunea 2020 a TravelMate-ului P6 P614, iar mai jos am adunat impresiile lăsate, cu bune și cu rele.

Important de menționat că P6-le nu este un produs total nou, așadar nu este la fel de compact ca modelele actuale din segmentul business. În același timp, însă, P6-le nu concurează la vârful acestui segment, ci mai degrabă undeva în zona de mijloc, cu produse precum HP EliteBook 850, Lenovo ThinkPad T490 sau Dell Latitude 14 5000, astfel că și așteptările clienților ar trebui să fie pe măsură.

Mai mult, formatul mai voluminos se traduce într-un produs cu mai puține compromisuri, astfel că veți vedea pe parcursul acestui review că TravelMate-ul P6 P614 2020 este un ultrabook bine echilibrat, ce bifează cu brio cam toate aspectele pe care noi le-am dori într-un ultrabook modern și oferă cam toate dotările de ultimă oră. Astfel, dacă aveți la dispoziție un buget mediu și puteți accepta formatul ceva mai mare al acestui notebook, P6-le ar putea fi un excelent partener în activititățile voastre zilnice.

acer-travelmate-p6-main

Specificații Acer TravelMate P6 P614

Ecran14″, 1920 x 1080 px, 16:9, IPS, mat, non-tactil
ProcesorIntel Comet Lake Core i5-10210U CPU, quad-core
VideoIntel UHD 620 (opțional Nvidia MX250)
Memorie12 GB LPDDR3 2133 MHz (4 GB lipiți, 1x DIMM)
Stocare512 GB SSD (Samsung PM981), M.2 2280 PCIe x4
ConectivitateWiFi 6 Gig+ (Intel AX201), Bluetooth 5.0, Gigabit LAN, LTE
Porturi2x USB-A 3.1 gen2, 1x USB-C cu Thunderbolt 3, HDMI, LAN, micro SD card reader, SIM tray, Smart Card, mic/headphone, Lock
Baterie45 Wh sau 60 Wh, încărcător 45W
Dimensiuni325 mm x 230 mm x 16.6 mm
Greutate1,13 kg, încărcător 0,30 kg
Alteletastatură iluminare albă, webcam HD cu capac și IR, senzor amprente în butonul Power, difuzoare stereo frontale, opțional modem 4G

Construcție și design

Șasiul și întregul înveliș exterior al acestui laptop sunt fabricate din aliaj de magneziu, ceea ce permite atingerea unei greutăți de numai 1,13 kilograme în cazul versiunii testate de noi. Însă, spre deosebire de alte laptopuri Acer fabricate din acest material, cum ar fi de pildă Swift 5, noul TravelMate P6 P614 este mult mai bine clădit și finisat.

acer-travelmate-p6-1

Ranforsarea este bună și, în consecință, capacul ecranului nu se îndoaie sau torsionează, iar zona tastaturii are și ea o rigiditate foarte bună și se deformează ușor doar la o apăsare foarte puternică. Suprafața metalică are un finisaj neted plăcut la atingere, care reușește să ascundă bine murdăria în ciuda culorii gri, însă am remarcat deja unele zgârieturi, deci este recomandată alegerea unei huse de protecție.

Designul este curat și profesional, așa cum se cuvine în cazul unui laptop business. Elementele de identitate vizuală sunt puține, iar indicatoarele luminoase sunt reduse la minimum și amplasate discret pe buza frontală a carcasei.

Totuși, TravelMate P6 P614 nu este însă la fel de ușor ca Swift 5 sau alte ultrabook-uri cu ecran de 14” disponibile pe piață deoarece carcasa sa nu este una ultra compactă.

Acest ultim aspect este ușor de remarcat dacă ne uităm la rama groasă care încadrează ecranul, însă Acer a profitat de design și TravelMate P6 P614 oferă un arm-rest mai mare, spațiu intern mai generos, evacuare mai bună pentru sistemul de răcire și difuzoare amplasate frontal în spatele grilajului plasat deasupra butonului Power.

Mecanismul capacului este ferm și menține ecranul în orice poziție fără probleme, beneficiind în plus de o deschidere de 180 de grade. Balamalele sunt însă totodată și cam rigide, necesitând ambele mâini pentru deschidere, iar buza frontală este cam ascuțită și cam agresivă cu încheieturile. Cele patru piciorușe cauciucate asigură o aderență suficient de bună pentru o stabilitate confortabilă.

TravelMate P6 P614 oferă un set complet de porturi: două USB-A 3.1 Gen 2, un USB-C cu suport Thunderbolt 3 și conectare PCIe 4x, interfață Gigabit Ethernet și ieșire video HDMI, la care se adaugă un cititor de carduri MicroSD, un cititor Smart Card și locaș Micro SIM pentru modemul de date opțional. Reminiscențele vechiului design se remarcă însă și aici, laptopul oferind un conector de încărcare cilindric standard, iar dacă doriți să folosiți funcția de încărcare USB-C, va trebui să cumpărați un adaptor separat.

Tastatură și touchpad

La acest capitol, Acer TravelMate P6 P614 ar fi putut beneficia de ceva îmbunătățiri. Tastatura are un mecanism cu cursă cam scurtă, cei 1,3 milimetri specificați de producător părând mai puțini în realitate. În cazul meu acest aspect nu a pus probleme deoarece sunt obișnuit cu un astfel de feedback de la Dell XPS13 și m-am adaptat relativ repede, dar în cazul altora experiența de tastare s-ar putea să nu fie tot atât de fericită.

În plus, tastatura este cam zgomotoasă, în special atunci când vine vorba de tasta Space, ceea ce este destul de neobișnuit pentru o implementare cu cursă scurtă. Lumina se strecoară pe sub unele butoane iar activarea ei se poate face doar prin apăsarea unei taste, nu și prin atingerea touchpad-ului. Și cum avem de-a face cu o implementare Acer standard, trebuie remarcate tastele direcționale înghesuite și absența unui indicator fizic pentru Caps Lock, suplinit de un indicator software.

Touchpad-ul este cam mic, din nou o moștenire a designului învechit, însă este plăcut la atingere și funcționează așa cum trebuie. Suprafața cu fricțiune redusă este acoperită cu Gorilla Glass și este completată de un controller hardware cu drivere compatibile Precision, neavând deci probleme cu gesturile complexe. Butoanele de click sunt și ele suficient de plăcute în utilizare.

Acer oferă și sisteme de autentificare biometrică, acestea nefiind însă vizibile din prima deoarece senzorul de amprente este încorporat în butonul Power iar camera IR este ascunsă bine lângă camera Web și microfoanele aferente.

Ecran

Pentru acest laptop, Acer a ales un ecran de 14” cu panou IPS și strat protector mat fabricat de către AU Optronic, modelul fiind văzut recent și pe ASUS ExpertBook B9450.

Acesta este un ecran bunicel care oferă contrast ridicat, reproducere coloristică de 99,5% pentru spectrul sRGB și unghiuri bune de vizualizare, însă care stă slab la capitolul luminozitate, deoarece atinge doar 250 nits în centru și ceva mai puțin pe margini.

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUO623D (B140HAN06.2);
  • Coverage: 99.5% sRGB, 73.0% AdobeRGB, 77.4% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.29;
  • Max brightness in the middle of the screen: 270 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1105:1;
  • White point: 7600 K;
  • Black on max brightness: 0.24 cd/m2;
  • PWM: TBD.

acer-travelmate-p6-p614-51-screen-brightness

Ecranul poate fi ajutat suplimentar de o calibrare, care poate corecta temperatura cam mare (și nuanțele de alb cu tentă albăstruie aferente) și nivelul gamma din modul implicit. Nu am remarcat bleeding, însă luminozitatea are variații cam mari în colțurile superioare.

Privind în ansamblu, acesta este un ecran bun dacă intenționați să folosiți laptopul doar în interior, dar luminozitatea sa slabă va pune probleme în lumina soarelui și chiar în interioarele luminate puternic.

Configurație și performanțe

Acer TravelMate P6 P614 este construit pe o platformă Intel Comet Lake Core U și oferă configurații care pot oferi procesoare până la modelul quad-core i7-10510U, 20 GB RAM și 1 TB spatiu de stocare internă SSD, precum și o opțională placă video NVIDIA MX250.

Modelul testat de noi este o configurație medie, care oferă procesor quad-core i5-10210U, 12 GB RAM (4 GB lipiți pe placa de bază și un DIMM de 8 GB) și o unitate de stocare SSD cu capacitate de 512 GB. Aceasta este de altfel și configurația pe care o considerăm că oferă cel mai bun raport între preț și performanță, în special dacă ținem cont că Acer nu oferă procesoare Core i7 cu șase nuclee pe acest notebook.

Procesorul și memoria RAM de 4 GB sunt lipite pe placa de bază, însă laptopul oferă un locaș DIMM și un conector M.2 2280 , ambele fiind ușor accesibile și făcând upgrade-ul hardware destul de simplu. Componentele sunt ușor de accesat după înlăturarea șuruburilor Torx care fixează capacul interior, oferindu-se astfel acces rapid la componentele deja menționate precum și la modelul de date, la sistemul de răcire, la sistemul audio și la baterie. Modelul testat de noi a avut o baterie de 45W, de unde și spațiul gol din lateral, însă puteți opta și pentru o baterie mai mare de 60W.

Înainte de a trece la analiza performanțelor, trebuie să menționăm că exemplarul testat aici este unul pre-producție care beneficiază de driverele și BIOS-ul disponibile la jumătatea lui februarie 2020, deci pot surveni schimbări până în momentul în care produsul va ajunge pe rafturile magazinelor. Acest aspect trebuie subliniat în special dacă intenționați să puneți laptopul și la treburi mai dificile deoarece, din motive neclare, procesorul i5 a fost limitat la un TDP de numai 10W și nu am reușit să-l deblocăm ca să atingă standardul de 15W pentru o astfel de implementare hardware.

Această limitare nu afectează lucru uzual, ci doar activitățile intensive.

Chiar și în aceste condiții, am folosit testele noastre clasice de performanță pentru procesor, adică CineBench R15 folosit timp de 10 cicluri cu pauze de 2 – 3 secunde între acestea. Procesorul a funcționat la numai 10W și temperaturi scăzute de 60 – 62 de grade, deci sistemul de răcire lasă suficient loc pentru ca o implementare de 15W să se poată desfășura în voie. Sub-alimentarea procesorului, care a fost stabilă la – 80mV, a ajutat la îmbunătățirea performanțelor, iar comutarea la alimentarea pe baterie a dus la scăderea TDP-ului maxim la 8W.

cinebench1-travelmate-p6-960x571 cinebench2-travelmate-p6-960x570

Am trecut apoi la testele combinate care solicită procesorul și interfața grafică în același timp, adică 3D Mark Stress Test și Luxmark 3.1. Laptopul nu a trecut de testul de stress, semn că performanțele se degradează atunci când limita de putere este atinsă. În Luxmark, procesorul demarează în forță, dar apoi se stabilizează la un TDP variabil între 10 și 15W, atât procesorul, cât și interfața grafică, funcționând la frecvențe sub cele standard.

Am testat apoi cu Need for Speed: Most Wanted, nu pentru a vedea neapărat nivelul performanțelor în jocuri, ci pentru a avea o încărcare concomitentă CPU și GPU într-un scenariu real. Rezultatele se pot vedea mai jos și sunt similare cu cele remarcate în testele sintetice: sistemul atinge uneori 15W, caz în care temperaturile urcă la 70 de grade, dar apoi sunt limitate la 10W, cu scăderile inerente de performanțe și temperatură. Mă aștept ca modelele finale disponibile comercial să funcționeze constant la 15W.

perf-temps-gaming-1-960x508

În final, am trecut la suita obișnuită de teste. Mai întâi, rezultatele obținute cu setările implicite și profilul energetic Max Performance.

  • 3DMark 11: P1675 (Graphics – 1519, Physics – 5179);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 953 (Graphics – 1044, Physics – 7359);
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 4645, Multi-core: 14389;
  • GeekBench 5.1.0 64-bit: Single-Core: 1096, Multi-core: 2610;
  • CineBench R15 (best run): CPU 486 cb, CPU Single Core 155 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 994 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 –142.24 fps, Pass 2 –27.15 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 126.64 fps.

Am repetat apoi testele, de data aceasta cu procesorul sub-alimentat cu 80 mV.

  • 3DMark 11: P1848 (Graphics – 1677, Physics – 6347);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 980 (Graphics – 1027, Physics – 8205);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 418 (Graphics – 365, CPU – 2399);
  • Passmark: 3757 (CPU Mark – 9170, GPU Mark – 1174);
  • PCMark 10: 3979 (Essentials – 8799 , Productivity – 6711 , Digital Content Creation – 2896);
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 4863, Multi-core: 14613;
  • GeekBench 5.1.0 64-bit: Single-Core: 1047, Multi-core: 2856;
  • CineBench R15 (best run): CPU 580 cb, CPU Single Core 165 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 1209 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 –166.63 fps, Pass 2 – 32.88 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 118.22 fps.

În concluzie, exemplarul nostru de TravelMate P6 P613 s-a comportat bine în sarcinile uzuale, dar a fost limitat în cele pretențioase din cauza limitării la 10W a platformei hardware. Astfel, în cazul în care acest laptop vă atrage, vă sfătuim să citiți și alte prezentări făcute cu modelul final pentru a vedea dacă problema aceasta se va fi rezolvat, sau persistă și pe versiunile retail.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire din TravelMate P6 P613 este unul simplu, acesta folosind un singur ventilator și o singură conductă de transfer termic, la care se adaugă o cușcă metalică pentru procesor, care îmbunătățește transferul de căldură. Sistemul de răcire beneficiază de o multitudine de fante de admisie pe capacul inferior, iar evacuarea aerului cald se face prin spate, departe de ecran, spre deosebire de alte implementări.

acer-travelmate-p6-p614-51-cooling

Sistemul de răcire se achită excelent de sarcini, însă nu trebuie să uităm de limita de 10W de pe procesor. Ventilatorul se învârte la turații foarte joase în sarcini uzuale, mod în care este practic tăcut chiar și într-o cameră cu nivel de zgomot redus, și atinge un nivel de numai 38 – 40 dB în sarcini pretențioase. Și temperaturile exterioare sunt excelente, însă acest aspect se va modifica în mod clar atunci când procesorul se va putea desfășura la puterea maximă de 15W.

temperatures-daily-travelmatep6-960x384 temperatures-load-travelmatep6-960x384

Conectivitatea este asigurată de un adaptor wireless Intel AX201 cu compatibilitate Wi-Fi 6, care s-a comportat excelent în toate testele, acesta fiind secondat de o interfață Gigabit Ethernet. La acestea două se adaugă opțional un modem 4G, care a fost inclus în configurația testată, ceea ce oferă o flexibilitate mult mai bună pentru cei care călătoresc des.

Camera Web are rezoluție HD și este amplasată deasupra ecranului, fiind protejată în plus și de un capac de plastic. Aceasta este însoțită de microfoane bune care oferă o captură fidelă și atenuează bine zgomotul tastaturii, însă calitatea imaginii este slabă în lumină scăzută și medie în lumina puternică. Sistemul audio nu este prea impresionant, dar este suficient de bun pentru clasa business. Difuzoarele mici sunt amplasate deasupra tastaturii, ceea ce le permite să emită sunetul direct fără probleme de reflexie sau atenuare, iar nivelul sonor atinge 75 – 77 dB. Calitatea sunetului nu este însă prea grozavă, remarcându-se în special lipsa frecvențelor joase, care încep să fie redate doar de la 110 Hz în sus.

acer-travelmate-p6-p614-51-speakers

Baterie și autonomie

Acer oferă laptopul TravelMate P6 P613 cu două opțiuni pentru baterie: 45Wh, cum a avut modelul testat de noi, și 60Wh, care este în mod cert cea mai bună alegere. Mai jos puteți vedea rezultatele la care va puteți așteptat în cazul modelului cu baterie de 45 Wh.

  • 7h – editare text Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit;
  • 8h – redare video YouTube Full HD, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 9h – redare video netflix, Better Battery Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit;
  • 4h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit.

Am văzut implementări Whiskey Lake și Comet Lake Core U mai bune, deci Acer ar putea face ceva îmbunătățiri la acest capitol, însă nu m-aș așteptat la schimbări semnificative.

Laptopul este însoțit de un încărcător compact de 45W cu conector standard cilindric și cabluri lungi. O încărcare completă durează circa două ore, iar dacă încărcarea prin intermediul portului USB-C este și ea posibilă, va trebui să vă cumpărați separat un adaptor pentru asta.

Preț și disponibilitate

Laptopul Acer TravelMate P6 P614-51-G2 nu este încă disponibil în magazine, însă versiunea anterioară Whiskey Lake (P6 P614-51, deci fără G2 în coadă) este oferită de ceva timp, iar cum diferențele dintre acestea sunt doar apariția modului Wi-Fi 6, nu mă aștept ca prețurile să fie mai mari și să înceapă tot de la mai puțin de 1000 EUR.

Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți intra aici sau aici.

Concluzii

În comparație cu modelele premium din segmentul business, TravelMate-ul P6 nu impresionează la o primă vedere. Însă, cu timpul, funcționalitatea sa m-a făcut să uit de formatul său ceva mai voluminos și greutatea mai ridicată decât a altor produse business moderne.

De altfel, P6-le nu concurează nici din punct de vedere al prețului cu modelele de top, astfel că trebuie judecat și prin prisma acestui aspect.

Așadar, da, TravelMate-ul P6 este ceva mai mare și mai greu ca alte ultrabook-uri de business, nu integrează cele mai noi platforme hardware sau opțiunea de procesor Core U cu șase nuclee, și s-ar putea să fie greu de acceptat de către cei neobișnuiți cu tastaturi cu o cursă limitată. În același timp, însă, produsul este unul ergonomic și bine închegat, ce nu face rabat la capitole precum construcție, conectică sau dotări.

Recomandarea noastră merge cu precădere spre configurațiile mid-range ale acestui laptop, dar recomadăm și să optați pentru bateria de 60 Wh dacă este disponibilă, pentru că cea standard de 45 Wh oferă autonomie cam limitată.

Nu în ultimul rând, înainte de a lua o decizie finală vă recomandăm să cercetați mai amănunțit aspectele legate de performanțe în task-uri solicitante, date fiind limitările întâlnite pe versiunea noastră de test pre-producție. Mă aștept ca versiunile retail să funcționeze în parametri, caz în care TravelMate-ul P6 ar primi recomandarea noastră, desigur, cu rezervele legate de tastatură, autonomie și ecran menționate pe parcursul articolului.

Pro:

  • ușor și bine construit
  • tastatură rapidă și touchpad de bună calitate
  • conectivitate excelentă
  • RAM și SSD pot fi schimbate
  • tăcut și rece inclusiv în sarcină
  • opțiune pentru baterie de 60 Wh

Contra:

  • carcasă destul de voluminoasă și ramă groasă în jurul ecranului
  • tastatură cu o cursă foarte scurtă
  • ecran întunecat, adecvat doar utilizării la interior
  • procesor limitat la TDP de 10W
  • bateria de 45 Wh nu impresionează

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri