GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook Flip S UX370UA review: ultraportabil premium compact, stilat și ușor

Testat pe data de 15 septembrie 2017
Pe scurt: Asus ZenBook Flip S UX370UA este un laptop 2-în-1 ultraportabil aparte, ce impresionează prin aspect, dimensiuni și greutate redusă, coroborate cu un ecran bun și motorizare hardware performantă. Construcția sa ultra-compactă atrage însă limitări ale performanțelor în taskuri complexe și multitasking, dar mai ales o autonomie ceva mai scăzută datorită integrării unei bateriii mai mici decât cele oferit de competitori, astfel că Zenbook-ul UX370UA este un produs de nișă de la care ar trebui să aveți așteptările potrivite pentru a face casă bună împreună.
Produs testat: Asus ZenBook Flip S UX370UA   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 5700 - 7900 Lei

În acest articol discutăm despre Zenbook-ul Flip UX370UA al celor de la Asus, un ultraportabil convertibil cu caracteristici aparte.

Asus îl marchetează drept cel mai subțire laptop 2-in-1 cu hardware Intel Core U, iar o astfel de declarație ar trebui să vă ridice semne de întrebare, pentru că de multe ori un astfel de statut se obține doar cu sacrificii.

După cum veți afla mai jos, Zenbook-ul UX370UA nu face excepție de la regulă, limitările sale fiind asociate performanțelor în taskuri complexe, comportamentului sistemului de răcire și autonomiei, „grație” integrării unei baterii mici. Pe de altă parte, aceia dintre voi care doresc un laptop convertibil compact, arătos, semnificativ mai ușor decât alte opțiuni de pe piață, și în același timp capabil să facă față impecabil utilizării de zi cu zi, ar putea găsi în acest Zenbook Flip o opțiune interesantă.

Mai multe despre aspectele unde UX370-ul impresionează și despre hibele și limitările sale veți afla pe larg din impresiile adunate în rândurile următoare.

Specificații

  • Ecran: 13.3”, 1920 x 1080 pixeli, IPS, touch, glossy
  • Procesor: Intel Kaby Lake Core i7-7500U
  • Video: Intel HD 620
  • Memorie: 16 GB DDR4
  • Stocare: 512 GB M.2 NVMe SSD (80 mm)
  • Conectivitate: Wireless AC (Intel AC 8260), Bluetooth 4.1
  • Porturi: 2x USB 3.1 Type C gen 1, headphone/mic jack
  • Baterie: 39 Wh, încărcător de 45W
  • OS: Windows 10
  • Dimensiune: 313 mm x 218 mm  x 10,9 mm
  • Greutate: 1.1 kg, încărcător 0,175 kg
  • Altele: tastatură cu iluminare, cameră Web VGA, difuzoare Harman-Kardon, senzor amprentă

Ce ne-a plăcut

ASUS a făcut unele compromisuri pentru a ne putea oferi cel mai ușor și mai subțire laptop 2-în-1 al momentului, însă construcția și designul nu sunt în mod cert pe această listă. Un produs de nișă dedicat celor care doresc un laptop ultra-portabil extrem de elegant, ZenBook Flip S UX370UA oferă un design remarcabil și o construcție bine închegată.

asus-zenbook-ux370ua-design-interior2

Versiunea testată de Giz.ro a avut carcasa colorată în ceea ce ASUS numește Royal Blue, laptopul fiind disponibil și într-o versiune Smokey Grey. Ambele modele beneficiază de același tratament stilistic, carcasa folosind accente aurii pentru sigla de pe capac, pentru muchiile teșite strunjite din interior și pentru inscripțiile de pe butoanele tastaturii. Poate că alegerea acestei culori nu va satisface toate gusturile, însă este greu de contestat că ZenBook Flip S UX370UA este un laptop cu un aspect aparte.

Notebookul ASUS impresionează la fel de mult când vine vorba de greutate și dimensiuni. În comparație cu HP Spectre X360 13 de exemplu, etalonul clasei premium de ultra-portabile 2-în-1, ZenBook Flip S UX370UA este mai ușor cu 180 de grame și mai subțire cu 3 milimetri, fiind în schimb doar puțin mai lat.

Așa cum era de așteptat pentru un laptop din această gamă de preț, ZenBook Flip S UX370UA folosește o carcasă monobloc fabricată din aliaj de aluminiu. ASUS afirmă că avem de-a face cu un material conceput pentru industria aviatică, adică cel mai probabil un aliaj de aluminiu cu zinc, magneziu și cupru, ceea ce promite o rezistență mărită la șocuri, uzură și coroziune.

asus-zenbook-ux370ua-design-exterior1Construcția laptopului este asemănătoare cu cea a modelelor Zenbook UX390 și Zenbook UX490, care au lăsat și ele impresii pozitive. Materialul carcasei are un finisaj mat plăcut, care previne parțial murdărirea rapidă, iar muchiile, deși puțin cam ascuțite în unele zone precum restpad-ul, nu sunt prea deranjante deoarece laptopul este foarte subțire și previne contactul cu acestea în modul uzual de lucru.

asus-zenbook-ux370ua-interior-and-hinges

După cum se observă, dincolo de accentele aurii menite să evidențieze clasa superioară din care acest laptop face parte, detaliile sunt foarte discrete iar cele mai multe suprafețe, cum ar fi capacele superior sau inferior, sunt netede și lipsite de prea multe elemente suplimentare.

În modul tabletă, ZenBook Flip S UX370UA este plăcut de utilizat deoarece ecranul folosește o ramă îngustă iar dimensiunile carcasei sunt mici. În acest mod de lucru, ecranul este ancorat de bază cu un sistem magnetic, însă puterea acestuia este cam mică pentru a asigura o conexiune cu adevărat fermă.

Laptopul are însă și două deficiențe de construcție. Mai întâi de toate, balamaua cu deschidere de 360 de grade este cam moale și nu poate menține ecranul fix atunci când laptopul este deplasat. În plus, această balama se deschide ușor până la 45 de grade, însă de acolo mai departe opune o rezistență destul de mare. Un detaliu ciudat este alegerea materialului din care sunt confecționate capacele balamalelor, cu un finisaj lucios ce nu se potrivește deloc cu finisajul mat al restului carcasei.

shinny-hinge

Cea de-a două deficiență constructivă este marginea inferioară a ecranului, care nu este ranforsată suficient de bine. În modul normal de lucru, acest aspect nu va deranja prea tare deoarece integritatea ecranului este asigurată de capacul metalic rigid de la exterior, însă în modul tabletă este destul de enervant deoarece în acea zonă vom ține mâna pentru a susține întregul laptop.

tablet-mode-flexible-screen

Trăgând însă o linie la capitolul construcție și design, este greu să nu fii impresionat de ZenBook Flip S UX370UA deoarece laptopul este subțire și ușor, ceea ce-l face extrem de atrăgător pentru cei care lucrează des departe de birou, este elegant și, cu micile excepții menționate mai sus, bine construit.

Așa cum era de așteptat în cazul unui laptop cu o grosime de numai 10,9 mm care este pe deasupra și 2-în-1, tastatura folosește butoane cu o cursă scurtă de numai un milimetru. După perioada de acomodare însă, veți descoperi că aceasta este foarte bună și permite atingerea unor viteze de tastare ridicate.

asus-zenbook-ux370ua-keyboard-arrows-enter

Aranjarea tastelor este excelentă, ASUS optând pentru o tastatură cu butoane mari de 16 x 16 milimetri și o spațiere generoasă. În general, tastaturile cu cursă foarte mică au de multe ori un răspuns necorespunzător, însă cea de pe ZenBook Flip S UX370UA oferă un răspuns ferm care previne apăsarea accidentală. În plus, mecanismul este destul de tăcut, singura excepție puțin mai zgomotoasă fiind masiva tastă Space.

asus-zenbook-ux370ua-keyboard-stroke

Singura problemă este deja menționata perioadă de acomodare, în timpul acesteia existând șansa ratării unor apăsări deoarece contactul nu a fost suficient de ferm.

Tastatura oferă un sistem de iluminare cu LED-uri albe și trei niveluri de intensitate, activarea și comutarea între acestea făcându-se fie prin intermediul unui buton, fie prin gesturi făcute pe touchpad.

asus-zenbook-ux370ua-keyboard-backlit

Touchpad-ul este un model superior acoperit cu sticlă, cu fricțiune redusă și precizie ridicată. La fel ca în cazul altor laptopuri ASUS, setările sunt însă destul de sărăcăcioase și vor enerva dacă nu vă simțiți confortabil cu parametrii impliciți, însă producătorul a făcut alegeri destul de bune pentru ca această lacună să nu devină o problemă pentru prea mulți utilizatori. Butoanele aferente touchpad-ului au o cursă fermă și precisă, însă sunt puțin cam zgomotoase.

asus-zenbook-ux370ua-trackpad

Zenbook Flip S UX370UA vine echipat în mod implicit cu un ecran cu rezoluție Full HD, ASUS oferind opțional și un panou UHD, care însă nu este tocmai optim pentru diagonala de 13,3”. Recomandăm să alegeți opțiunea Full HD, pe care am testat-o și noi, puține putându-i-se reproșa.

asus-zenbook-us370ua-screen-colors

Ecranul Full HD de pe Zenbook Flip S UX370UA folosește un panou IPS fabricat de către AUO. Acesta oferă o luminozitate foarte bună de 340 nits, lucrul în exterior fiind astfel sabotat puțin doar de suprafața protectoare Gorilla Glass, un contrast bun care nu scade niciodată sub 800:1, unghiuri excelente de vizibilitate și o iluminare de fundal cu o uniformitate bună.

screen-brightness-coverage_1

Din punct de vedere al acurateței coloristice, ecranul este la nivelul pretențiilor pe care le avem la un produs din această gamă de preț. Acesta oferă o acoperire sRGB de 95 de procente și o acoperire AdobeRGB de 74 de procente, fiind astfel perfect pentru activități cotidiene sau redare multimedia și suficient de bun pentru activități mai pretențioase. Calibrarea implicită este satisfăcătoare, remarcându-se doar deviații de gamma și ale acurateței nuanțelor gri, însă aceste deficiențe se pot corecta.

La fel ca alte laptopuri 2-în-1 contemporane, și Zenbook Flip S UX370UA oferă un stylus care pune în valoare platforma Windows Ink din Windows 10 și aplicațiile de grafică sau adnotare. Suprafața capacitivă este compatibilă cu stiloul digital Zenbook Stylus, care oferă 1024 de niveluri de presiune și o autonomie mare de 150 de ore cu o singură baterie AAAA, laptopul putând fi astfel un partener excelent pentru cei care au nevoie de scris de mână sau desen, în special în modul tabletă.

pen-support

Aceste dotări multimedia sunt completate de un sistem audio stereo de bună calitate. Cele două difuzoare sunt amplasate pe capacul inferior și sunt ușor de astupat, însă dacă aveți grijă să nu le blocați ieșirile, vă veți bucura de un sunet cu o putere maximă de 81 dB, distorsiuni neglijabile chiar și la putere maximă și o fidelitate bună care acoperă chiar și frecvențele joase începând de pe la 80 Hz.

asus-zenbook-ux370ua-speakers-cooling-vents

Chiar dacă este un laptop ultra-compact, ASUS a ales să-l motorizeze cu procesoare Intel din gama ULV în locul celor din gama Y (Core M). Modelul testat de noi este unul de vârf, acesta oferind un procesor Core i7-7500U, 16 GB de memorie RAM și o unitate SSD NVMe cu o capacitate de 512 GB. Cu excepția unității SSD și a plăcii de rețea wireless, toate celelalte componente sunt lipite de placa de bază, deci va trebui să vă gândiți serios care este configurația optimă nevoilor voastre, pentru că orice actualizare ulterioară este imposibilă.

În lucrul de zi cu zi, procesorul Core i7-7500U a fost la înălțime și a oferit performanțe bune, în special pentru un laptop ultra-portabil. Aplicațiile pretențioase solicită însă procesorul dincolo de limitele termice admise de Intel, iar performanțele lui Zenbook Flip S UX370UA sunt penalizate de scăderea frecvențelor de lucru.

Astfel, utilizarea aplicațiilor gurmande de resurse limitează frecvența maximă a procesorului la 2,7 GHz, atingerea pragurilor mai ridicate Turbo Boost fiind imposibilă, iar jocurile duc la reducerea frecvențelor de lucru la numai 1,1 GHz, cu penalizările masive de performanțe care rezultă din aceasta.

Explicația pentru acest comportament poate fi pusă atât pe limitele sistemului de răcire, cât și pe setările impuse de ASUS. Procesorul începe să-și scadă frecvențele de lucru imediat ce atinge pragul de 80 de grade, deși Intel permite un prag mai înalt. ASUS a ales totuși să limiteze frecvențele mai agresiv pentru a evita acumularea excesivă a căldurii în interior și încălzirea carcasei dincolo de limitele acceptabile.

  • 3DMark 11: P1697;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 3388, Fire Strike – 862, Time Spy – 347;
  • 3DMark 13 Graphics: Sky Driver – 3387, Fire Strike – 952, Time Spy – 307;
  • PCMark 08: Home Conventional – 2792;
  • PCMark 10: 3341;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3536, Multi-core: 7188;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4184, Multi-core: 7778;
  • CineBench 11.5: OpenGL 29.12 fps, CPU 2.82 pts, CPU Single Core 1.28 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 342.31 fps, CPU 274 cb, CPU Single Core 104 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 105.61 fps, Pass 2 – 18.02 fps.

Trebuie înțeles totodată că Zenbook Flip S UX370UA nu este o stație de lucru portabilă, nici măcar un laptop multimedia standard, așadar pretențiile la care e menit să răspundă sunt altele. Cei care aleg un laptop scump, elegant, ușor și subțire probabil că nu vor folosi Premiere sau After Effect, iar dacă folosiți tot o gamă de aplicații standard de birou, probabil că limitările nu vă vor deranja deloc. Pe de altă parte, ca potențial utilizator ce alege un computer cu anumite specificații, te aștepți ca produsul să funcționeze în parametrii hardware-ului cu care este echipat, iar în cazul de față acest lucru nu se întâmplă în totalitate.

Ce nu ne-a plăcut

Sistemul de răcire implementat de ASUS este unul destul de simplu, acesta folosind o conductă de răcire scurtă și un singur ventilator, iar această alegere este de înțeles în cazul unui laptop subțire. Fanta de evacuare este bine gândită, aceasta aruncând aerul departe de utilizator către stânga, însă fantele de admisie de pe capacul inferior ar fi putut fi mai mari și mai bine poziționate pentru a acoperi mai bine ventilatorul și heatpipe-ul.

În condiții normale de utilizare, sistemul de răcire s-a achitat bine de sarcini. Ventilatorul nu este prea zgomotos, acesta atingând 38 dB în condiții standard și 40 dB în condiții utilizării mai multor aplicații în paralel, însă acesta se învârte tot timpul și are și o tonalitate ascuțită destul de enervantă. Temperaturile carcasei în acest regim de lucru au atins cel mult 35 de grade, ceea ce este foarte bine.

temperatures-dailyuse-zenbook-ux370_1

Dacă veți pune laptopul la treburi mai serioase, prestația sistemului de răcire nu mai pare la fel de bună. Pe lângă neplăcuta scădere a frecvențelor pe care am pomenit-o anterior, laptopul va deveni zgomotos deoarece ventilatorul va atinge un nivel sonor de circa 46 dB, iar temperaturile maxime de 45 de grade pe care le va atinge carcasa vor fi sesizabile. Zenbook Flip S UX370UA nu este mai cald decât alte laptopuri ultraportabile cu dimensiuni și grosimi chiar mai mari, însă nu trebuie uitat că prețul plătit este scăderea frecvențelor de lucru ale procesorului, și implicit a performanțelor.

temperatures-load-zenbook-ux370_1

Dotărilor laptopurilor ultra-portabile nu pot fi mereu similare celor standard, iar Zenbook Flip S UX370UA nu este o excepție. Privind partea bună, acesta oferă Bluetooth 4.1, un adaptor wireless 802.11ac Intel AC 8260, cameră Web, microfon și un senzor pentru amprente compatibil cu platforma Microsoft Hello amplasat pe marginea dreaptă a carcasei.

Asus-ZenBook-Flip-S-UX370UA-finger-sensor

Laptopul ASUS oferă doar două porturi USB 3.1 Type-C, o limitate văzută și pe alte laptopuri foarte subțiri, și în plus nici unul dintre aceste porturi nu este compatibil Thunderbolt 3. Utilizatorii pierd astfel atât ratele mai mari de transfer oferite de USB 3.1 2nd gen cât și posibilitatea de a cupla un ecran extern cu rezoluție și rate de împrospătate mari.

Pentru a mai îndulci puțin pilula, ASUS include însă în pachet o husă și un adaptor USB Type-C care oferă un card reader SD, conector Ethernet, ieșiri VGA și HDMI, un port USB 3.0 standard și un port USB Type-C.

Bateria din Zenbook Flip S UX370UA are o capacitate de numai 39 Wh, scăzută conform standardelor actuale, și este principala deficiență a laptopului. ASUS a reușit într-adevăr să creeze cel mai subțire și mai ușor laptop 2-în-1 al momentului, însă rivalii săi ceva mai mari și mai grei oferă totodată și o baterie cu o capacitate mai ridicată.

Utilizatorii se pot aștepta la circa 4 ore de utilizare normală și 8 ore de redare video, o autonomie care nu este tocmai rea, însă dacă este totodată și mulțumitoare, rămâne la latitudinea fiecărui potențial cumpărător.

  • 4h:30m – navigare Web ocazională și editare text Google Docs, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 7h – redare video YouTube Full HD, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit
  • 9h – redare video Movies MKV Full HD, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit
  • 8h – redare video Movies MKV 4K, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit
  • 3h:30m – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit

Încărcătorul are o greutate de numai 175 de grame, dimensiuni reduse și permite încărcarea rapidă a bateriei la 60 de procente în 50 de minute, în timp ce o încărcare completă necesită aproape o oră în plus. Laptopul se încarcă prin intermediul porturilor USB Type-C, deci puteți conecta încărcătorul în ce parte a laptopului doriți pentru a nu fi stânjeniți de cablu.

asus-zenbook-ux370ua-battery

Preț și disponibilitate

La data publicării acestui articol ASUS ZenBook Flip S UX370UA este disponibil în ofertele locale în câteva configurații. Dintre acestea, spicluim:

  • Core i5-7200U, 8 GB RAM, 256 GB SSD, FHD screen – circa 5700 lei;
  • Core i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, FHD screen – circa 7900 de lei.

Pentru oferte actualizate puteți căuta aici sau aici.

Prin prisma modului în care se comportă hardware-ul în load-uri complexe, noi considerăm versiunea cu procesor Core i5 ca o opțiune mai bine adaptată limitărilor designului, și în același timp suficient de performantă pentru a face față cerințelor utilizării de zi cu zi.

Concluzii

E foarte important să înțelegeți că Zenbook-ul UX370UA nu este un laptop menit pentru multitasking intensiv sau editare de clipuri video sau jocuri la nivelul la care un alt ultraportabil cu hardware similar s-ar descurca. Prin prisma dimensiunilor sale scăzute, sistemul de răcire nu face față unor astfel de task-uri decât prin reducerea frecvențelor, și implicit a performanțelor. Tocmai de aceea noi recomandăm să aveți în vedere în special configurațiile cu procesoare Core i5, care se vor descurca bine în utilizarea zilnică și au un raport preț/dotări mai bun decât configurațiile superioare.

Chiar și așa, alegerea unui Zenbook este un caz clasic de „gain some, loose some”. Pe de o parte este un laptop convertibil frumos, subțire și foarte ușor, o plăcere de cărat de colo colo și destul de plăcut în utilizare chiar și în modul tabletă, acolo unde veți aprecia cu adevărat greutatea sa scăzută. Pe de cealaltă parte, forma sa atrage după sine neajunsuri precum bateria de dimensiuni mici, IO-ul limitat și o tastură cu o cursă foarte scurtă, pe lângă aspectele de performanțe menționate de atâtea ori pe parcursul acestui articol.

În final, dacă aspectul și portabilitatea primează pentru voi și dacă bugetul vă permite, Zenbook-ul UX370UA este o alegere interesantă și chiar fără un rival similar în micro-segmentul său.

Pe piață există însă laptopuri 2-in-1 marginal mai mari și mai grele, dar în același timp mai complete și cu mai puține hibe, precum HP Spectre X360 13-inch, Lenovo Yoga 720 13-inch, Asus Zenbook Flip UX360, Lenovo Yoga 920 sau ThinkPad Yoga X1. Nu în ultimul rând, cei ce își doresc un convertibil performant la un preț mai ușor digerabil pot avea în vedere laptopuri din gama Asus VivoBook Flip sau Acer Spin 5, despre care am discutat sau vom discuta pe site în articole viitoare.

Pro:

  • construcție și design
  • greutate și dimensiuni
  • ecran IPS bun cu stylus capacitiv
  • tastatură și touchpad
  • sistem audio superior
  • accesorii

Contra:

  • baterie cam mică
  • conectivitate limitată
  • lipsă Thunderbolt 3
  • carcasă caldă în regim intens de lucru
  • scăderea frecvențelor în regim intens

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri