GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei MateBook 14s review și teste amănunțite

Testat pe data de 13 noiembrie 2021
Pe scurt: MateBook-ul 14s are multe de oferit, remarcându-se prin construcția de foarte bună calitate, designul plăcut, conectivitatea amplă, tastatura și touchpad-ul mulțumitoare, sistemul audio puternic și, nu în ultimul rând, excelentul ecran tactil de 14" cu raport de aspect 3:2, gândit în mod clar pentru productivitate. În plus, laptopul oferă un echilibru între performanțele în utilizarea de zi cu zi, temperaturi rezonabile și nivel de zgomot în general plăcut. El nu este lipsit însă de unele neajunsuri, toate aspectele sale pozitive și negative fiind documentate pe larg în review-ul de mai jos.
Produs testat: Huawei MateBook 14s   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 6500 Lei

Segmentul laptop-urilor de 14-inch primește în ultima vreme tot mai multe opțiuni ce pun portabilitatea pe un plan ușor secundar, pentru a îmbunătăți ergonomia și capabilitățile acestor produse în raport cu cerințele actuale ale utilizatorului mediu.

Am testat deja o serie de astfel de laptopuri aici pe site, iar în cadrul acestui articol ne vom îndrepta atenția spre modelul oferit de Huawei, MateBook-ul 14s 2021.

Printre particularitățile acestuia se numără ecranul touch cu format 3:2 menit productivității zilnice, construcția și finisajele de bună calitate, autonomia îndelungată, sunetul peste media clasei, și o implementare hardware echilibrată, capabilă să facă față multitaskingului de zi cu zi.

Pe de altă parte, seria celor de la Huawei este una exclusiv construită pe o platformă Intel H35, este disponibilă la acest moment într-un număr limitat de configurații, și nu are un preț foarte accesibil. Acestora li se adaugă și alte particularități și detalii pe care ar fi bine să le cunoașteți înainte de a alege un astfel de produs, pe care le vom discuta în acest review.

huawei matebook 14s main

Specificații Huawei MateBook 14s

Ecran14,2″, 2.5K 2560 x 1680 px, 3:2, 400 nits, 90 Hz, IPS, lucios, tactil
ProcesorIntel Tiger Lake H35 Core i5-11300H, 4C/8T – 3.1 GHz to 4.4 GHz with Turbo Boost
VideoIntel Iris Xe G7
Memorieup to 16 GB LPDDR4x-3733 (lipiți)
Stocare1x M.2 PCIe x4 SSD (Samsung PM981), single M.2 2280 slot
ConectivitateWireless 6 (Intel AX201), Bluetooth 5.1
Porturi1x USB-A 3.1 gen1, 1x USB-C 3.2 gen2 date, video, încărcare, 1x USB-C cu Thunderbolt 4, HDMI, audio jack
Baterie60 Wh, încărcător 90W USB-C cu încărcare rapidă
Dimensiuni314 mm x 230 mm x 16,7 mm
Greutate1,41 kg, încărcător 0,24 kg
Alteletastatură iluminare albă, webcam HD, senzor amprentă în butonul Power, sistem audio stereo

Construcție și design

Laptopul Huawei se face remarcat prin designul, construcția și ergonomia de vârf, lăsând foarte puține aspecte care ar putea fi criticate. În momentul acesta, am alături laptopurile ASUS ZenBook 14X și Apple MacBook Pro 13, iar MateBook 14s concurează fără probleme alături de acestea la capitolul construcție.

huawei matebook 14s

Carcasa este fabricată integral din aliaj de aluminiu, oferind o carcasă monobloc cu rigiditate foarte bună și un capac suficient de bine ranforsat. Acesta din urmă se torsionează ușor atunci când este apăsat în zona siglei Huawei, fără a afecta însă panoul, deoarece întregul capac este întărit suplimentar de statul protector de sticlă al ecranului. Pentru un maximum de siguranță, aș recomanda totuși o husă protectoare atunci când laptopul este cărat în bagaje.

Materialele alese sunt calitative, foile groase din aliaj de aluminiu simțindu-se cam la fel ca cele folosite de Apple pentru MacBook Pro 13, deci mă aștept ca și MateBook 14s să reziste bine la uzură mulți ani de acum încolo. Carcasa este disponibilă atât în varianta standard de culoare gri, care este omniprezentă, cât și într-o mari rară versiune gri-verzui, la fel ca în cazul X Pro.

Pe de altă parte, nu-mi plac siglele lucioase Huawei amplasate pe capac și pe marginea inferioară a ecranului, preferând niște elemente de identitate vizuală mai mici și mai discrete, care să pună eventual si accent pe marca MateBook, nu pe numele producătorului Huawei.

În același timp, MateBook 14s este mai mare și mai greu decât alte modele din clasa 14” din mai multe motive. Amprenta este mai mare deoarece carcasa trebuie să facă loc unui ecran mai înalt cu raport de aspect 3:2 și unei rame cu dimensiuni bune care, în sfârșit, permite amplasarea camerei Web într-un loc optim deasupra ecranului și nu integrată în tastatură precum în cazul precedentelor MateBook.

Greutatea suplimentată este dată de carcasă groasă din aluminiu, de mărimea sistemului de răcire mai complex și de bateria cu capacitate de 60Wh. MateBook 14s este un laptop echilibrat pentru nișa lui, greutatea de 1,4 kilograme fiind încă bună, dar dacă doriți un laptop ultra-ușor de 14”, acesta nu este alegerea ideală.

Balamaua ecranului este bună, permițând deschiderea fără probleme a capacului cu o singură mână și oferind o deschidere maximă destul de amplă de 165 de grade. Un alt aspect pozitiv al ergonomiei este absența indicatoarelor luminoase deranjante, MateBook 14s oferind de fapt un singur LED care semnalizează încărcarea și care este amplasat pe lateral.

Muchiile bazei sunt relativ teșite și mai plăcute decât cele ascuțite cunoscute de la MacBook Pro, însă tot sunt ușor deranjante în timpul utilizării îndelungate. Piciorușele cauciucate nu au o aderență prea bună, deci stabilitatea pe masă este medie și trebuie să fiți atenți să nu agățați cablul de încărcare, deoarece laptopul poate aluneca ușor pe suprafața de sprijin.

Laptopul se încarcă exclusiv prin intermediul USB-C cu ajutorul unui încărcător de 90W. Carcasa oferă două porturi USB-C, ambele amplasate în stânga, unul compatibil USB-C Gen 2 cu transfer de date, video și încărcare, iar celălalt plusând cu compatibilitatea Thunderbolt 4. Pe lista dotărilor se mai găsesc un port HDMI standard, un USB-A și un jack audio, dar nu și un card reader sau un Kensington lock.

În final, trebuie să menționăm sistemul de răcire. Piciorușele de sprijin sunt suficient de înalte și nu tulbură fluxul de aer tras prin fantele de pe capacul inferior de către cele două ventilatoare. Aerul este evacuat prin zona balamalei, însă, spre deosebire de cazul altor implementări similare, fluxul de aer este direcționat inteligent către spate și nu către ecranul de deasupra.

huawei matebook 14s cooling2

Tastatură și touchpad

Aceste două componente lasă oarecum de dorit deoarece, chiar dacă se achită bine de sarcini, nu se ridică la înălțimea celorlalte aspecte ale acestui laptop.

Tastatura are o aranjare standard și seamănă mult cu cea cunoscută de la MacBook Air, remarcându-se tastele direcționale Up și Down mici care împart spațiul unei singure taste standard și lipsa tastelor funcționale suplimentare găsite de îndeobște pe laptopurile de 14”. Nu există deci taste dedicate pentru funcțiile PgDn/PgUp/Home/End, acestea fiind implementate ca funcții suplimentare pe tastele direcționale, însă fără inscripții care să arate acest lucru.

huawei matebook 14s keyboard clickpad

Tastele sunt mari, bine spațiate și confecționate dintr-un material plăcut la atingere. Cursa mecanismului are circa 1,5 milimetri iar răspunsul este bun, însă, din motive neclare, nu am reușit să trec de 70 de cuvinte pe minut nici după o perioadă mai lungă de timp, deși consider că cei mai mulți utilizatori nu vor avea probleme. Din păcate, tastatura este cam zgomotoasă, așadar nu o văd o alegere ideală pentru medii în care silențiozitatea este importantă.

Nu am fost  impresionat nici de sistemul de iluminare. LED-urile au o putere redusă chiar și la nivelul maxim și abia reușesc să ilumineze caracterele de pe taste, reușind însă în același timp să ilumineze neplăcut pe sub taste. În plus, activarea sistemului de iluminare necesită apăsarea unei taste, nu doar atingerea touchpad-ului, așa cum ar fi de preferat.

Huawei nu a uitat însă să implementeze LED-uri indicatoare pentru Caps Lock și Fn Lock. Cea din urmă funcție este implementată însă cam ciudat. Pentru a obține comportamentul standard al tastelor F1-F12 este necesară dezactivarea modului FnLock (ledul de pe tasta Fn stins). În acest mod, apăsarea unei taste F va oferi funcționalitatea aferentă acelei taste, iar combinația Fn + tastă F va oferi funcția secundară ca răspuns.

Touchpad-ul are dimensiuni normale pentru clasa laptopurilor de 14” și se comportă bine cu gesturile complexe sau rapide. Suprafața sa din plastic nu este însă prea bine ranforsată, și emite zgomote neplăcute la tap-uri mai ferme, iar butoanele au un feedback cam rigid.

Laptopul mai oferă un senzor pentru amprente integrat în butonul Power care este compatibil cu Windows Hello. Senzorul nu funcționează ireproșabil, una din patru încercări terminându-se cu afișarea câmpului pentru PIN, și nici nu este suficient de inteligent pentru a reține amprenta în momentul în care apăsați butonul Power la pornirea laptopului pentru a o folosi ulterior pentru autentificarea Windows.

Ecran

Huawei MateBook 14s oferă unul dintre cele mai bune ecrane pentru productivitate și uz general disponibile în prezent pe laptopurile ușoare.

Acesta oferă o diagonală de 14,2”, rată de împrospătare de 90 Hz și un raport de aspect de 3:2. Astfel, el oferă astfel un spațiu de lucru ceva mai înalt decât 16:10 și vizibil mai înalt decât uzualul 16:9, după cum se vede din imaginile comparative cu MacBook Pro 13 și ASUS ZenBook 14X, ambele cu ecrane 16:10, iar unii utilizatori vor aprecia acest format.

Dincolo de format și diagonală, ecranul ales de Huawei oferă un panou IPS bun cu rezoluție 2,5K, luminozitate de 450 nits, contrast ridicat și nivel de negru bun. Doar acuratețea coloristică nu este la fel de impresionantă, aceasta acoperind 95% din banalul spectru sRGB, însă în același timp, optând pentru un astfel de panel IPS nici nu veți întâmpina potențialele părți negative ale ecranelor OLED cu 100% DCI-P3 oferite de competitori.

  • Panel HardwareID: TL142GDXP02-0;
  • Coverage: 95% sRGB, 68.6% Adobe RGB, 70.3% DCI-P3;
  • Measured gamma: 2.19;
  • Max brightness in the middle of the screen: 477.14 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 8.32 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1676:1;
  • White point: 6400 K;
  • Black on max brightness: 0.28 cd/m2;
  • PWM: Yes.

Ecranul oferă un nivel minim de iluminare de 10 nits, un aspect care îi va bucura pe cei care lucrează și pe întuneric. Ecranul folosește PWM pentru luminozitățile mai mici de 40 de procente, însă cipul de control folosește o frecvență de 27 KHz iar fluctuațiile (flickering) vor fi insesizabile chiar și în cazul celor mai sensibili la această problemă.

În cazul în care vă gândiți și la jocuri, combinația dintre hardware și ecranul cu rezoluție mare, raport de aspect atipic și timpi cam mari de răspuns nu este deloc propice pentru așa ceva.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi a avut o configurație medie a gamei Huawei MateBook 14s, acesta oferind un procesor Intel Core i5-11300H cu interfață grafică Intel Iris Xe, 16 GB de memorie LPDDR4x-3733 și o unitate SSD PCIe x4 gen3 cu capacitate de 512 GB. Acesta a fost un exemplar standard identic cu cele disponibile în comerț și a fost testat cu software-ul disponibil în decembrie 2021.

Avem de-a face deci cu o platformă Intel 11th-gen Tiger Lake H35 din 2021, procesorul aici de față fiind un i5-11300H cu patru nuclee fizice și opt fire de execuție. Acestuia îi este alocată o putere susținutp maximă de 45W, având deci de-a face cu o implementare capabilă pentru o carcasă atât de compactă.

Recomandarea mea merge însă către configurațiile cu i7-11370H, care oferă frecvențe de lucru mai ridicate și o implementare Iris Xe superioară. Procesorul aici de față, adică i5-11300H, este foarte bun pentru lucrul de zi cu zi, dar este cu 10 – 15 procente mai lent decât versiunea i7, un aspect care poate conta acest segment de piață. De asemenea, și interfața grafică Iris Xe din i7 este mai competentă, oferind 96 de unități de procesare în locul celor 80 din implementarea i5, precum și frecvențe de lucru ceva mai ridicate.

Memoria RAM are o capacitate de 16 GB cu configurație dual-channel și folosește module LPDDR4x-3733, și nu mai rapidele 4266 MHz văzute de obicei pe implementările Tiger Lake. Diferențele de performanță nu sunt însă foarte mari în cele mai multe dintre sarcini. Huawei a ales o unitate SSD rapidă Samsung PM981, aceasta fiind de tip PCIe gen 3.

Deoarece memoria RAM este lipită pe placa de bază, unitatea SSD și interfața wireless Intel sunt singurele componente care pot fi schimbate. Accesul la acestea este facil, necesitând doar înlăturarea unor șuruburi Torx vizibile, la interior remarcându-se placa de bază compactă, incidentele audio mai mari decât de obicei în acest segment, și poziționarea inteligentă a slot-ului M.2 pentru unitatea SSD departe de sursele de căldură.

Din punct de vedere software se remarcă doar aplicația PC Manager, care oferă un punct central de control al tuturor componentelor (baterie, profiluri de putere, audio, actualizări etc) și care permite conectarea la alte produse Huawei precum telefoane, tablete, sisteme audio, căști sau monitoare prin intermediul tehnologiei proprii Link.

Laptopul oferă doar două profiluri energetice, Balanced și Performance, cel din urmă ridicând limita de putere pentru procesor și nivelul maxim al ventilatoarelor sistemului de răcire. Cum Performance trebuie reactivat manual după fiecare repornire a laptopului, am preferat să folosim modul Balanced în utilizarea zilnică.

În regim uzual, laptopul a fost complet silențios în cea mai mare parte a timpului, ventilatoarele pornind doar în cursul aplicațiilor mai pretențioase sau lucrului cu mai multe aplicații în paralel. Mai jos se poate vedea comportamentul la care ar trebui să vă așteptați.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Procesorul Core i5-11300H a plecat puternic cu un TDP de 65W, însă s-a stabilizat apoi la 45W, frecvențe de 4 GHz, temperaturi de până la 85 de grade și nivel de zgomot de 43 – 44 dB. Procesorul funcționează deci la întregul său potențial, și mă aștept ca varianta Core i7-11370H recomandată mai sus să atingă scoruri cu circa 10 procente mai mari, dar și temperaturi mai apropiate de 90 de grade.

Dacă alegem profilul Balanced, laptopul va fi mai silențios (40 – 41 dB) iar procesorul va fi limitat la un TDP de 35W susținut, condiții în care frecvențele au atins 3,6 GHz iar temperaturile au evoluat în jurul valorii de 75 de grade. Rezultatele sunt foarte bune, cu doar 5% mai mici decât cele obținute cu profilul Performance.

Din păcate, acest laptop nu oferă un mod Quiet precum rivalii săi din această categorie. Pe baterie, procesorul este limitat la 28W cu performanțe foarte bune pentru acest gen de design, temperaturi de circa 65 de grade și un nivel de zgomot abia sesizabil. Toate aceste detalii sunt comasate în imaginile de mai jos.

cinebench1 matebook14s

Pentru a pune datele într-o perspectivă mai bună, le-am comasat într-un grafic împreună cu alte soluții similare Intel sau AMD din gama 14”. Implementarea Intel cu 4 nuclee nu poate concura cu soluțiile AMD Ryzen cu 6 sau 8 nuclee, dar se comportă bine raportat la alte implementări Intel și mai bine decât generația anterioară Intel.

cinebench2 matebook14s

În 3DMark CPU Profile Test, această implementare i5-11300H s-a dovedit capabilă ținând cont de limite unei carcase compacte.

3dmark cpu

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender cu profilul Performance activat.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut de acest test cu profilul Performance activat, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Performance activat și la rezoluție FHD.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 4085 (Graphics – 4430, Physics – 13539, Combined – 1553);
  • 3DMark 13 – Nigh Raid: 15777 (Graphics – 17648, CPU – 9856);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1578 (Graphics – 1405, CPU – 5248);
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2658;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 885;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 32.01 average fps;
  • PassMark10: Rating: 3818 (CPU: 12357, 3D Graphics: 3100, Disk: 21754);
  • PCMark 10: 5108 (E – 10165, P – 6584, DCC – 5423);
  • GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1402, Multi-core: 5508;
  • CineBench R15 (best run): CPU 986 cb, CPU Single Core 210 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2513 cb, CPU Single Core 539 cb;
  • CineBench R23 (best run): CPU 6489 cb, CPU Single Core 1400 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 56.04 fps;
  • Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 6m 32s;
  • Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 17m 58s.

Aceste rezultate sunt bune pentru o implementare Intel Core H35 și atestă comportamentul echilibrat în aplicații generale și multitasking. În cazul versiunii Core i7-11370H, ar trebui să vă așteptați la creșteri de 5 – 15 procente datorate frecvențelor de lucru mai mari și numărul mai mare de unități de procesare grafică.

Dacă comparăm această soluție Intel cu cele rivale AMD, observăm că i5 se comporta bine în testele single-core și cele grafice, dar nu poate concura în testele multi-core. Dacă vorbim de mai puternicul i7, acesta ar îmbunătăți performanța single-core și pe cea grafică, reducând puțin și diferența în testele multi-core.

În concluzie, dacă aveți nevoie de un sistem portabil capabil să atace și editarea video, procesarea grafică 3D sau aplicații tehnice optimizate pentru multe nuclee, recomandarea mea merge către un laptop AMD. Pentru uz general, aplicații de birou, editare foto sau programare, MateBook 14s este însă o configurație potrivită, dar aș recomanda alegerea versiunii cu procesor Core i7 si neapărat pe cea cu 16 GB RAM.

Am trecut apoi repede peste jocuri, pentru care am folosit titlurile DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan deja cunoscute. Sistemul nu este gândit pentru jocuri, interfața grafică integrată combinată cu ecranul cu rezoluție mare necesitând coborârea rezoluției și nivelului de detalii, iar raportul de aspect 3:2 putând duce la probleme de compatibilitate în unele titluri.

Core i5-11300H + Iris XeMateBook 14s,
Core i5-11300H 25+W + Iris Xe,
FHD+ 1200p
ZenBook 14X UX5401,
Core i7-1165G7 30+W+ Iris Xe,
FHD+ 1200p
Yoga Slim 7 Pro,
Ryzen 7 5800H 45+W + Vega,
FHD+ 1200p
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)78 fps (49 fps – 1% low)81 fps (36 fps – 1% low)80 fps (59 fps – 1% low)
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset)66 fps (53 fps – 1% low)72 fps (54 fps – 1% low)57 fps (43 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA)27 fps (18 fps – 1% low)31 fps (21 fps – 1% low)26 fps (22 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (DX12, Lowest Preset, no AA)31 fps (14 fps – 1% low)41 fps (24 fps – 1% low)34 fps (20 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off)35 fps (18 fps – 1% low)41 fps (21 fps – 1% low)25 fps (19 fps – 1% low)

Laptopul poate obține 60 de cadre pe secunde în jocurile mai vechi, dar atinge numai 25 – 35 de cadre pe secundă în jocurile moderne pretențioase. Dacă aveți nevoie de un laptop ușor dar vreți totuși și ceva performanțe rezonabil de bune în jocuri, recomand modele care oferă plăci video dedicate precum NVIDIA MX350/MX 450 sau GTX 1650/RTX 3050.

Mai jos se poate vedea comportamentul în jocuri cu profilul Perfomance activat. Interfața grafică merge la capacitate maximă mereu, în timp ce procesorul oscilează între 25W și 35W, în funcție de joc.

Ridicarea laptopului de pe masă nu aduce un beneficiu notabil, răcirea fiind bună oricum atât timp cât nu obturați fantele de admisie cu o suprafață de sprijin moale precum o pătură sau ceva similar.

Trecerea la profilul mai silențios Balanced arată cam așa.

În final, laptopul poate ataca jocurile și atunci când este alimentat de la baterie deoarece interfața grafică integrată nu este limitată, autonomia obținută fiind si ea bună, de circa două ore.

gaming witccher balanced battery

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire ales de Huawei folosește două ventilatoare și două conducte de transfer termic, fiind deci mai complex decât implementările standard din gama ultra-portabilelor de 14” și la același nivel cu implementările mai puternice similare celei de față.

huawei matebook 14s cooling

Sistemul de răcire se achită bine de sarcini, reușind să ofere temperaturi interne și externe bune în condițiile unui nivel de zgomot rezonabil. Procesorul atinge temperaturi de sub 90 de grade în sarcinile intensive care acaparează toți cei 45W permiși, însă trece doar de 70 în sarcinile combinate care solicită și placa video deoarece procesorul atinge acum doar un nivel de 25 – 35W.

După cum am menționat deja, fantele de evacuare sunt amplasate în zona balamalei, însă designul bun face ca aerul cald să fie împins în bună parte către spate iar căldură să fie preluată de rama protectoare de plastic, ecranul neatingând deci temperaturi îngrijorătoare.

Nivelul de zgomot maxim măsurat cu profilul Performance activ a fost de 44 dB în cursul utilizării aplicațiilor intensive și de circa 37 – 41 dB în timpul jocurilor. Profilul Balanced oferă un regim sonor mai plăcut de 35 – 41 dB fără penalizări majore de performanță.

În regim uzual, ventilatoarele stau mai mult oprite atunci când laptopul este alimentat de la baterie însă pornesc mai des în scenariile multi-tasking când acesta este alimentat de la priză. Cum nivelul sonor măsurat în aceste condiții este de cel mult 30 dB, aceasta nu este o problemă demnă de luat în seamă. Nu am remarcat zgomot de natură electrică sau electronică.

temps huawei matebook14s daily temps huawei matebook14s load

Conectivitatea este asigurată de un cip Intel AX201, care oferă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5, acesta achitându-se bine de sarcini indiferent de distanța față de router. Camera Web este amplasată acum deasupra ecranului, nu înghesuită într-un unghi prost pe tastatură, însă acest aspect este singurul pozitiv deoarece imaginea este neclară și cu zgomot de fond ridicat chiar și în lumină puternică. În plus, microfoanele sunt amplasate pe buza frontală sub touchpad, fiind ușor de obturat și capturând în mod nedorit zgomotul tastaturii, combinația dintre camera Web și microfoane fiind cea mai slabă văzută în ultimii ani.

Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe capacul inferior, acestea putând fi obturate destul de ușor. Prestația audio este însă mai bună decât ceea ce oferă cele mai multe laptopuri Windows și apropiată de cea oferită de MacBook Pro 13, remarcându-se nivelul audio de 80 dB, răspuns destul de bun în frecvență și acoperire peste medie pentru gama joaselor. Nu trebuie să vă așteptați la minuni deoarece vorbim totuși de niște difuzoare mici de laptop, însă prestația în redarea audio și video este mai mult decât satisfăcătoare.

huawei matebook 14s speakers

Baterie și autonomie

Bateria are o capacitate consistentă de 60 Wh, deci mai mare decât cea găsită îndeobște pe laptopurile de 14”. Chiar dacă procesorul Intel Core H și ecranul 2.5K 90 Hz măresc necesarul de putere, autonomiile îi vor satisface pe cei mai mulți.

  • 6h – editare text Google Docs, Balanced + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 9h – redare video YouTube FullHD, Balanced + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 11h – redare video Netflix, Balanced + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 4-5h – navigare Web intensivă, Balanced + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;

Ecranul nu comută automat de la rata de împrospătare implicită de 90 Hz la cea de 60 Hz atunci când laptopul rulează pe baterie, utilizatorul având opțiunea de a alege manual această schimbare din setări. În testele noastre, însă, diferențele dintre 90 Hz și 60 Hz au fost aproape nule, deci nu ar trebui sa vă bateți capul cu schimbarea frecvenței pe 60 Hz.

Laptopul este însoțit de un încărcător monobloc compact de 90 W cu cablu detașabil USB-C, singurele inconveniente fiind culoarea și textura cauciucată sensibilă la murdărie (se observă cum cablul nostru nu mai e chiar alb, deși laptopul este relativ nou). O încărcare completă durează două ore, cu o perioadă inițială de încărcare rapidă.

huawei matebook 14s charger

Preț și disponibilitate

Huawei MateBook 14s este disponibil deja în ofertele locale.

Astfel, configurația cu Core i5-11300H, 16 GB RAM și SDD de 512 GB este oferit la un preț de circa 6500 lei, vândută la pachet cu licență inclusă de Windows, o boxă Bluetooth, mouse și rucsac. Achiziționarea de pe site-ul Huawei aduce cu sine și extinderea garanției standard la 36 de luni.

Însă, magazinele din Germania sau Franța oferă aceeași configurație la circa 1150-1200 EUR, așadar un preț cu 500 – 800 lei mai mic; e drept, fără accesorii, dar aș prefera o astfel de opțiune și la noi. Găsim în magazinele noastre și versiunea cu doar 8 GB RAM, însă complet neinteresantă datorită difereței foarte mici de preț față de configuația testată. Nu găsim însă modelul cu procesorul Core i7, 16 GB RAM și 1 TB SSD, disponibil în alta piețe undeva la circa 1500 EUR.

Pentru mai multe detalii despre prețuri, stocuri și configurații puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Una peste alta, consider că seria Huawei MateBook 14s poate fi o alegere interesantă în segmentul său, al laptopurilor ce oferă un bun echilibru între construcție, design, ergonomie și capabilități în utilizarea de zi cu zi.

Precum am subliniat deja, punctele sale forte sunt construcția de bună calitate, la nivelul opțiunilor din gamele premium, ecranul IPS cu format 3:2, sistemul audio peste media laptopurilor cu Windows, autonomia bună și implementarea hardware echilibrată.

În piețele vestice această serie vine și cu un preț foarte competitiv, care îi permite să concureze cu succes modelele similare ale competitorilor, precum Acer Swift X 14Asus ZenBook 14X sau Lenovo Yoga Slim 7 Pro. La noi, prin prisma pachetului de accesorii oferit, modelul testat nu este în acest moment la fel de competitiv ca preț. Îmi doresc ca acest aspect să se schibme pe viitor.

Astfel, neajunsurile seriei pot deveni mai vizibile în alegerea finală în aceste condiții. Printre ele, performațele platformei Intel H35 nu diferă mult de cele ale unor implementări Intel Tiger Lake H28 disponibile pe laptopuri semnificativ mai accesibile, și lasă de dorit în raport cu opțiunile AMD/Intel + grafică dedicată disponibile într-o gamă de preț similară pe alte produse. Astfel, dacă doriți un laptop pentru utilizarea de zi cu zi, veți găsi opțiuni mai accesibile la preț, iar dacă aveți nevoie de performanțe superioare în taskuri solicitante și eventuale jocuri, veți găsi opțiuni mai capabile în aceași gamă de prețuri. În plus, tastatura și clickpadul nu se ridică la nivelul celor oferite de unele alternative, ecranul oferă doar acoperire sRGB, iar combinația cameră/microfoane lasă de dorit.

Nu în ultimul rând, țineți cont că ne aflăm la momentul Decembrie 2021, cu platformele Intel Alder Lake și AMD Rembrandt pregătite de lansare în doar câteva săptămâni, iar acestea vor schimba mult echilibrul performanțelor/eficienței în segmnetul ultraportabilelor. Huawei au venit târziu pe piață cu acest model MateBook 14s construit pe o platformă Intel H35 relativ nereușită chiar și la nivelul anului 2021, iar acest lucru  va afecta viabilitatea acestei serii în noul an, atât timp cât nu va fi rapid urmată de o actualizare hardware.

huawei matebook fin giz

Pro:

  • design atractiv și construcție bună
  • ecran bun pentru lucru, cu raport 3:2 dar numai 100% sRGB
  • performanțe bune pentru lucrul de zi cu zi
  • echilibru bun între performanțe, temperaturi si zgomot
  • baterie mare cu încărcător compact de 90W
  • sistem audio bun

Contra:

  • mai mare și mai greu decât alte ultrabookuri de 14″
  • tastatură și touchpad cu ceva deficiențe
  • camera Web si microfoane slabe
  • performanțele platformei Tiger Lake quad-core s-ar putea dovedi insuficiente în anumite task-uri
  • opțiuni limitate de configurații la acest moment

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri