GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei MateBook D 15 review – un laptop corect

Testat pe data de 10 mai 2019
Pe scurt: Chiar dacă a fost lansat în 2018, Huawei MateBook D 15 rămâne un laptop competitiv în segmentul său și în prezent. Acesta este clădit pe o platformă Intel ceva mai veche și duce lipsa unor facilități, cum ar fi iluminarea tastaturii sau porturi USB-C, însă oferă în rest cam tot ce și-ar dori cei care vor un laptop compact și competent în utilizarea de zi cu zi: performanțe bune, ecran IPS mat, răcire eficientă și silențioasă, și un preț competitiv.
Produs testat: Huawei MateBook D 15   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: începând de la 2900 Lei

Seria MateBook D include gama de laptop-uri de buget a celor de la Huawei, însă în același timp produsele din gamă nefăcând rabat de la aspecte importante pentru un cumpărător în 2019.

În acest articol am adunat impresiile utilizării versiunii MateBook D 15 MRC-W10, un model lansat în 2018, dar în continuare de actualitate și competitiv în segmentul de circa 3000 de lei.

MateBook-ul 15 este un laptop menit utilizării de zi cu zi, atuurile sale fiind construcția integral metalică și greutatea redusă, tastatura competentă, un ecran IPS mat si hardware capabil să facă față cerințelor uzuale, cu suficientă memorie RAM și stocare SSD.

Pe de altă parte, acesta nu este în nici un caz un laptop menit gaming-ului, chiar dacă astfel de alte produse sunt disponibile în aceeași gamă de preț, iar potențialii cumpărători trebuie să accepte neajunsuri precum lipsa unui port USB-C sau a unui cititor de card-uri, lipsa iluminării tastaturii, implementarea unei baterii destul de mici și a unui ecran de calitate cel mult medie, raportat la standardele actuale.

Despre toate acestea, cu bune și cu rele, discutăm pe larg în review-ul de mai jos, care vă va ajuta să decideți dacă Huawei-ul MateBook D 15 este, sau nu, laptop-ul adecvat nevoilor și bugetului vostru.

huawei-matebook-d-main

Specificații Huawei MateBook D 15

Ecran15,6″, 1920 x 1080 px, IPS, not-tactil, mat
ProcesorIntel KabyLake-R Core i5-8250U
VideoIntel UHD 620
Memorie8 GB DDR4 2400 MHz single channel (2x DIMMs)
Stocare256 GB M.2 SATA SSD (80 mm – Sandisk SD8SN8U256G1127) + 2.5″ storage bay
ConectivitateWireless AC (Intel AC 8265), Bluetooth 4.1
Porturi2x USB-A 3.1 gen1, 1x USB-A 2.0, HDMI, mic/headphone
Baterie42 Wh, încărcător 65W
Dimensiuni358 mm x 239 mm x 17 mm
Greutate1,7 kg + încărcător 0,185 kg
Extraswebcam HD, sistem audio stereo

Construcție și design

Huawei a ales aliajul de aluminiu pentru carcasa acestui laptop, materialul fiind folosit atât pentru șasiul interior, cât și pentru suprafețele exterioare, de aceea MateBook D 15 va oferi doar suprafețe metalice cu finisaj neted plăcut.

Carcasa nu este la fel de solidă ca în cazul altor modele din gama superioară, remarcându-se tendințe de torsiune în zona capacului, însă MateBook D 15 rămâne un laptop mai arătos și mai bine închegat decât alte modele de 15” din gama sa de preț. Trebuie să fiți atenți în special când luați laptopul într-un rucsac, deoarece apăsările puternice pe capac se transmit și ecranului, o husă protectoare fiind recomandată atât pentru ameliorarea acestei probleme cât și pentru protecția suprafețelor metalice netede ușor de zgâriat.

huawei-matebook-d-15-interio2

Proiectarea și asamblarea carcasei denotă atenție, capacul inferior și lateralele îmbinându-se fluid, fără interstiții vizibile. De menționat că am remarcat că materialul plastic folosit pe rama inferioară a ecranului are tendința să se umfle, lăsând astfel un spațiu între ecran și rama sa prin care s-ar putea strecura praful. Nu sunt prea sigur dacă aceasta este o problemă comună pentru toate modelele de MateBook D 15, însă nu strică să verificați acest aspect după cumpărare.

MateBook D 15 este nu doar bine făcut, dar și arătos. Unele persoane poate că nu vor aprecia aspectul prea rotunjit, un aspect care face ca întregul design să pară ușor ieftin, însă tema de argintiu și negru este elegantă și simplă și nu este afectată poate decât de sigla prea agresivă de pe capac.

Laptopul este și practic: muchiile și colțurile nu sunt ascuțite, conectorii sunt împachetați toți în partea stângă, camera Web este amplasată acolo unde trebuie, iar picioarele cauciucate asigură o priză fermă. Balamalele capacului sunt însă foarte rigide, necesitând ambele mâini pentru deschidere, iar unghiul maxim de înclinare a ecranului este de circa 130 de grade, ceea ce va face mai puțin plăcut lucrul în anumite situații.

Laptopul oferă două porturi USB-A de tip USB 3.1, un port USB-A de tip 2.0, un port HDMI standard și o ieșire pentru căști. Nu există nici un conector USB-C și nici un cititor pentru carduri, două dotări pe care unele persoane și le-ar dori. Lipsa USB-C elimină și posibilitatea încărcării pe această cale și face obligatorie apelarea la încărcătorul standard, doar modelele mai scumpe ale companiei oferind și soluția alternativă.

Privind în ansamblu, MateBook D 15 este un laptop care depășește standardul gamei de preț din care face parte, ceea ce-l face foarte atractiv pentru cei care vor un laptop elegant, dar mai accesibil. O balama mai bună, o conectivitate mai bogată și o siglă mai puțin agresivă pe capac ar fi fost de dorit, însă acestea sunt rezervate pentru modelele mai scumpe MateBook 13 sau X Pro.

Tastatură și touchpad

MateBook D 15 este un laptop destul de bun pentru cei care scriu mult și au nevoie de o tastatură potrivită. Butoanele au suprafețe rigide și au un joc lateral mic, însă aranjarea este bună, deoarece oferă butoane mari cu spațiere generoasă. Nu există un bloc numeric, însă marginea de dreapta oferă o coloană de taste funcționale care se vor dovedi utile după ce vă obișnuiți cu ele.

Tastatura oferă o suprafață ranforsată rigidă, mecanism cu cursă de 1,5 mm și un răspuns elastic, aspecte care se adaugă la impresia destul de bună lăsată de aranjare. Mecanismul necesită însă o apăsare fermă pentru o activare sigură, un aspect poate diminua viteza de tastare pentru unele persoane care sunt obișnuite să scrie repede. Cei mai mulți utilizatori vor considera feedbackul potrivit, în special dacă nu sunt obișnuiți cu tastaturile sensibile ale ultrabook-urilor moderne.

Tastatura este suficient de silențioasă pentru a nu atrage atenție nici măcar în mediile tăcute, însă nu oferă un sistem de iluminare, ceea ce va face problematică utilizarea pe întuneric. Există însă măcar un buton Caps Lock cu indicativ luminos, o dotare care lipsește de obicei pe modelele din această gamă de preț.

Touchpad-ul este cam mic pentru un laptop de 15”, însă este suficient de mare pentru a nu deranja utilizarea obișnuită. Acesta are o suprafață din material plastic, mecanism oferit de Elan și drivere Precision, iar singurul aspect enervant este zgomotul emis la apăsarea jumătății inferioare, o problemă care apare de altfel destul de des la laptopurile din gama inferioară.

Ecran

Ecranul ales de Huawei pentru MateBook D 15 este unul fabricat de către AU Optronics, acesta având un strat protector mat și o ramă îngustă, în special pe laterale, dar care reușește să păstreze camera Web și microfonul în partea de sus.

Calitatea panoului este una modestă, în nota gamei din care acest laptop face parte. Astfel, acesta oferă un contrast ridicat și unghiuri mari de vizualizare, însă are o luminozitate maximă de numai 232 nits și o acoperire coloristică slabă, care acoperă doar 67% din spectrul sRGB și 51% din spectrul AdobeRGB.

huawei-matebook-d-15-screen-brightness-coverage-matebookd

Calibrarea implicită este slabă, de aceea este recomandată utilizarea unui colorimetru pentru a îmbunătăți problemele de gamma și de reproducere a nuanțelor de gri.

  • Panel HardwareID: AU Optronics B156HW02 (B156HAN02.1);
  • Coverage: 67% sRGB, 48% NTSC, 51% AdobeRGB;
  • Measured gamma: 2.8;
  • Max brightness in the middle of the screen: 232 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 720:1;
  • White point: 6900 K;
  • Black on max brightness: 0.32 cd/m2;
  • Response time: ~28 ms BTW;
  • PWM: No.

Ecranul nu folosește PWM pentru ajustarea intensității sistemului de iluminare și are un bleeding neglijabil. Privind în ansamblu, ecranul nu este rău pentru clasa din care MateBook D 15 face parte, atât timp cât nu intenționați să faceți editare foto/video sau să lucrați în lumină ambientală puternică, precum cea diurnă.

Hardware și performanțe

Configurația testată de noi este una din gama inferioară, exemplarul nostru de MateBook D 15 oferind un procesor Intel Core i5-8250U, 8 GB de memorie și o unitate de stocare SSD cu capacitate de 256 GB.

Laptopul este astfel perfect capabil să atace sarcinile cotidiene, precum lucrul în aplicațiile de birou, navigare Web sau redare multimedia.

Sistemul poate fi îmbunătățit prin adăugarea unei memorii DIMM, unicul exemplar inclus funcționând în single-channel, sau a unei unități SSD mai mari și mai rapide. Ambele sunt accesibile după înlăturarea capacului inferior, o sarcină destul de simplă, dar care necesită desfacerea mai multor șuruburi, dintre care două sunt ascunse sub picioarele de cauciuc, precum și după deblocarea clemelor de prindere și înlăturarea benzii termice de pe SSD și a cuștii metalice de pe DIMM.

Dacă vreți să adăugați și o unitate HDD, așa cum oferă unele modele, trebuie să cumpărați de la bun început un laptop echipat astfel, deoarece versiunea care oferă doar unitate SSD nu are și conectorii necesari pentru un HDD suplimentar. În plus, ar trebui să fiți atenți la sigilii, deoarece exemplarul nostru a avut un astfel de sistem de protectie pe șurubul ascuns sub piciorușul din dreapta, ceea ce ar bloca din start șansa de upgrade dacă nu sunteți dispuși să abandonați dreptul la garanție.

Mai jos puteți vedea comportamentul pe care ar trebui să-l așteptați în aplicațiile uzuale banale. Înainte de a trece la sarcinile mai pretențioase, țin să menționez un aspect pozitiv, și anume că MateBook D 15 nu vine aglomerat cu software inutil, așa cum se întâmplă în cazul altor producători, iar PC Manager, una dintre puținele aplicații Huawei, simplifică foarte mult actualizarea driverelor și a BIOS-ului.

Am testat performanțele maxime CPU cu CineBench R15, folosit timp de cel puțin 10 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele, așa cum facem de obicei. Procesorul quad-core i5-8250U are o frecvență nominală de 1,6 GHz și o frecvență Turbo maximă de 3,4 GHz, și, la fel ca în multe alte cazuri, acesta merge la frecvențe ridicate pentru scurt timp, după care își ajustează consumul pentru se menține în parametrii termici siguri.

În cazul de față, procesorul Core i5-8250U s-a stabilizat la frecvențe de 2,3 – 2,4 GHz, un TDP de 15W și temperaturi de 60 de grade. Acesta este un comportament standard pentru acest procesor Intel, scorul din CineBnech R15 fiind și el așteptat: 520 puncte.

huawei-matebook-d-15-perf-temps-cinebench-good

Am trecut apoi la sub-alimentarea procesorului cu ajutorul Throttlestop și am obținut un sistem stabil după scăderea tensiunii cu 100 mV. În aceste condiții, procesorul a putut susține frecvențe constante de 2,6 – 2,7 GHz la același TDP de 15W, scorurile urcând la peste 580 de puncte, iar temperaturile ridicându-se ușor la 60 – 62 de grade.

huawei-matebook-d-15-perf-temps-cinebench-underv-good

Aceste rezultate sunt bune pentru acest tip de procesor, atât din punct de vedere al performanțelor, cât și al temperaturilor de lucru.

Am trecut apoi la suita noastră obișnuită de teste, care a fost folosită pe sistemul sub-alimentat cu 100 mV și cu profilul High Performance activat.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 970 (Graphics – 1046, Physics – 8212);
  • PCMark 10: 3578;
  • PassMark: Rating: 3186, CPU mark: 8311, 3D Graphics Mark: 1065;
  • GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 3191, Multi-core: 13036;
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 4005, Multi-core: 12757;
  • CineBench R15 (best run): OpenGL 49.13 fps, CPU 613 cb, CPU Single Core 158 cb;
  • Cinebench R20 (best run): 1095;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 –154.68 fps, Pass 2 –38.89 fps.

Despre jocuri nu putem spune mare lucru, deoarece MateBook D 15 folosește interfața grafică HD 620 din procesorul Intel, care nu poate oferi prea multe. Jocurile mai vechi pot funcționa satisfăcător atât timp cât nu exagerați cu nivelul detaliilor grafice, dar cam asta este tot ce puteți obține. Am remarcat totuși că nucleul grafic se comportă foarte bine în jocuri, atingând o frecvență maximă de 1,1 GHz, însă procesorul își coboară frecvențele la numai 1,4 GHz pentru a se putea încadra în TPD-ul de 15W.

huawei-matebook-d-15-perf-temps-gaming-undervolted

În concluzie, Huawei MateBook D 15 este un laptop care se comportă bine în sarcinile uzuale și chiar în aplicațiile mai gurmande, însă este penalizat în sarcinile care combină utilizarea procesorului cu cea a interfeței grafice, cum ar fi jocurile sau aplicațiile 3D.

Acest aspect este normal pentru un procesor i5 din generația KabyLake-R, iar MateBook D 15 rămâne un ultraportabil capabil, care poate fi recomandat fără probleme pentru activitățile uzuale. Huawei oferă și o implementare cu procesor i7 și placă video MX150 cu TDP de 25W, însă din ce am văzut din testele existente online, soluția grafică NVIDIA nu se poate desfășura așa cum trebuie în această carcasă.

Răcire, conectivitate și audio

Soluția de răcire adoptată de Huawei este una simplă, cu un singur ventilator și o singură conductă de transfer termic, însă este suficientă pentru răcirea unui procesor i5 KabyLake-R. Varianta menționată mai sus, care oferă și o placă video NVIDIA MX150, beneficiază de o conductă suplimentară, însă nici așa nu reușește să facă față energiei termice mult mărite.

huawei-matebook-d-15-cooling

Sistemul de răcire oprește ventilatorul în sarcinile nepretențioase, acesta intrând în funcțiune doar în activitățile mai intensive, atunci când laptopul este alimentat direct de la priză. La turația maximă, acest ventilator are un nivel sonor redus de 38 – 39 dB. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.

După cum se vede din imaginile de mai jos, laptopul este rece în cursul tuturor activităților, cea mai mare temperatură măsurată fiind de 42,5 grade în zona exterioară a capacului inferior.

huawei-matebook-d-15-temperatures-dailyuse-matebookd huawei-matebook-d-15-temperatures-load-matebookd

Conectivitatea este asigurată de un modul radio mai vechi Intel 8265, care asigură compatibilitate cu standardele WiFi 802.11ac și Bluetooth 4.1, Acesta a avut o prestație bună consecventă, însă ratele de transfer nu se ridică la valorile celor văzute la soluțiile WiFi mai noi.

Laptopul oferă un sistem audio amplasat pe lateralele capacului inferior, grilajele ascunzând incinte de dimensiuni medii. Nivelul sonor măsurat a fost de circa 76 – 77 dB, iar sunetul emis nu are distorsiuni sesizabile și acoperă bine gamele medii și înalte, ducând însă lipsă de bass. Camera Web HD este amplasată pe rama superioară a ecranului și este însoțită de două microfoane, calitatea ei fiind modestă și utilă doar pentru ocazionale video-conferințe Skype și nimic mai mult.

huawei-matebook-d-15-speakers

Baterie și autonomie

Bateria din Huawei MateBook D 15 are o capacitate de numai 42W, fiind cam mică pentru un laptop cu ecran de 15”. Datorită componentelor cu eficiență energetică ridicată și a implementării eficiente, laptopul reușește să ofere autonomii bune.

  • 9h – editare text Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 9h – redare video YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 8h – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 4h:30m – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit.

Laptopul este însoțit de un adaptor compact cu putere de 65W, suficient pentru o astfel de configurație. Acesta este compact, ușor și integrează ștecherul în carcasă, producătorul optând și pentru un cablu solid care promite să reziste în timp, singura problemă fiind culoarea lui albă care se murdărește imediat.

Preț și disponibilitate

Un model lansat anul trecut, Huawei MateBook D 15 este disponibil în ofertele locale în configurația prezentată în acest articol, prețul acesteia fiind de circa 2900 lei. Modelele superioare cu procesoare Core i7, placă video NVIDIA MX150, 16 GB de memorie și stocare duală SSD + HDD ajung la prețuri de circa 4800 lei, însă acestea sunt mai greu de găsit în România.

Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți intra aici sau aici.

Concluzii

MateBook-ul D 15, în configurația de bază tastată de noi aici, rămâne un produs competitiv și în 2019, chiar dacă este lansat anul trecut, cu specificații hardware de generație anterioară.

În gama sa de preț, însă, sub 3000 de lei, el poate fi o alegere excelentă pentru cei ce vor un laptop compact, metalic, destul de arătos și competent în taskuri uzuale. Performanțele în jocuri sau taskuri solicitante sunt însă în afara ariei sale de competențe, fiind sacrificate pe altarul portabilității.

Altfel, chiar dacă nu oferă o baterie de mare capacitate sau un ecran luminos, consider că se poate trăi cu neajunsurile acestui notebook, atunci când punem în balanță atuurile și prețul. Tastatura iluminată, pe de altă parte, ar putea reprezenta un aspect care v-ar putea alunga spre competiție, care constă în notebook-uri precum Acer Aspire 5 si Swift 3, linia Asus VivoBook S15 line, Lenovo-ul IdeaPad 330s sau seria Dell Inspiron 15 5000, fiecare cu propriile avantaje și neajunsuri.

Pro:

  • subțire, compact și cu carcasă metalică
  • ecran IPS mat
  • tastatură rapidă și touchpad bun
  • performanțe bune
  • sistem de răcire eficient și tăcut
  • autonomie bună în ciuda bateriei mici
  • preț competitiv

Contra:

  • tastatură fără iluminare
  • ecran cu luminozitate slabă și acuratețe coloristică redusă
  • lipsa USB-C și a cititorului de carduri
  • mai greu de actualizat hardware decât alte modele
  • baterie mică de 42W

1 comentariu

  1. Romulus

    7 aprilie 2020 la 11:44

    Buna ziua! Recent mi-am cumparat un Matebook D15, din 2020 (cel mai nou aparut) si nu gasesc un cablu conector, sa-mi adaug o unitate HDD. Daca puteti sa ma indrumati, unde as putea gasi asemenea cablu… Multumesc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri