Review ASUS VivoBook X570ZD (AMD Ryzen CPU, grafica Nvidia GTX 1050)
În cadrul acestui articol vom discuta despre un un laptop total diferit de alte opțiuni de pe piață, construit pe o platformă tehnică AMD și grafică dedicată de la Nvidia: Asus VivoBook X570ZD.
Seria VivoBook X include notebook-uri menite să ofere un bun raport preț/dotări în segmentul de preț sub 4000 de lei, fără însă a excela la capitole precum construcție, calitate a ecranului sau dotări, dar în același timp și fără a face rabat în vreunul din punctele importante.
Modelul VivoBook-ul X570ZD îmbină aceste caracteristici cu o autonomie bunică, prin prisma platformei tehnice low-voltage implementate, dar este și o opțiune adecvată celor care doresc un laptop cu valențe de gaming.
Din rândurile de mai jos veți afla cum se descurcă el in utilizarea zilnică și în jocuri, care îi sunt punctele forte și neajunsurile pe care ar fi bine să le cunoașteți și accepta înainte de a îl cumpăra.
Specificații ASUS VivoBook X570ZD
Ecran | 15,6″, 1920 x 1080 px, IPS, mat, non-tactil |
Procesor | AMD Ryzen 5 2500U APU |
Video | Radeon Vega 8 + Nvidia GeForce GTX 1050 2 GB |
Memorie | 8 GB DDR4 (2x DIMMs, up to 16 GB) |
Stocare | 1 TB 5400 rpm HDD (2.5″) + slot liber M.2 NVMe |
Conectivitate | Wireless AC (Realtek RTL8822BE) , Bluetooth 4.2, Gigabit Lan |
Porturi | 2x USB 2.0, 1x USB-A 3.1, 1x USB-C 3.1 gen 1, HDMI 1.4, LAN, mic/earphone, microSD card reader |
Baterie | 48 Wh, încărcător 120 Wh |
OS | Windows 10 |
Dimensiune | 375 mm x 256 mm x 21,9 mm |
Greutate | 1,97 kg + încărcător și cabluri 0,55 kg |
Altele | webcam VGA, difuzoare stereo, iluminare tastatură opțională, senzor amprente opțional |
Ce ne-a plăcut
VivoBook X este cea mai accesibilă gamă de laptopuri oferită de ASUS, deci nu trebuie să surprindă faptul că materialul omniprezent este plasticul iar construcția are o calitate medie.
Din punct de vedere estetic, laptopul reușește să se facă cât de cât remarcat chiar dacă nu oferă nimic spectaculos. Cea mai mare parte a carcasei are o culoare gri închis și un aspect uniform monoton, însă ASUS a adus câteva note cromatice diferite prin utilizarea unor nuanțe de albastru pentru cele două sigle, chenarul touchpad-ului și rama capacului ecranului.
Materialul plastic le-a permis celor de la ASUS să reducă greutatea sub 2 kilograme fără a face compromisuri prin reducerea dimensiunilor bateriei, așa cum este cazul la gama VivoBook Slim. Dimensiunile sunt ceva mai mari decât cele ale altor modele similare din gama 15”, însă VivoBook X570ZD nu poate fi considerat voluminos deoarece grosimea maximă este de circa 22 milimetri, iar rama ecranului este suficient de îngustă.
Deoarece ecranul este puțin mai lung decât baza, capacul acestuia poate fi ușor deschis cu o singură mână. Cele două balamale de susținere sunt ferme și mențin ecranul pe poziție indiferent de unghi, deschiderea maximă a lor fiind însă de numai 140 de grade. Piciorușele de susținere sunt mari și au o textură antiderapantă bună, laptopul stând ferm ancorat pe suprafața mesei.
În partea inferioară a carcasei se pot observa cele două difuzoare de mici dimensiuni și grilele de admisie ale sistemului de răcire, acesta din urmă fiind completat de mai marile grile de admisie și evacuare care acoperă practic întreaga muchie între balamalele ecranului.
Cel mai slab aspect al carcasei este ranforsarea insuficientă. Atât capacul ecranului cât și suprafața tastaturii flexează destul de vizibil, fără a fi însă cu adevărat deranjante, mai ales dacă ținem cont și de gama de preț din care produsul face parte. Materialul plastic are un finisaj care imită metalul, o decizie cam ciudată și cam ieftină, însă măcar ne putem consola cu ideea că această suprafață va rezista astfel mai bine la zgârieturile și mătuirea generate de utilizarea constantă.
Conectivitatea asigură strictul necesar, însă ar trebui să acopere cu brio necesitățile unui utilizator obișnuit care nu are prea multe pretenții. Pe laturile carcasei se găsesc trei porturi USB-A, un port USB-C, un conector LAN și unul HDMI 1.4. Card reader-ul acceptă însă doar formatul MicroSD, iar înghesuirea celor mai mulți dintre acești conectori în partea dreaptă poate deranja utilizatorii care folosesc un mouse extern.
Privind în ansamblu, putem spune că VivoBook X570ZD nu se remarcă cu adevărat la nici un capitol, însă nici nu are deficiențe grave, încadrându-se astfel în nota pe care o așteptăm la un laptop modern care se poziționează undeva la granița dintre gama inferioară și cea intermediară.
Tastatura acestui laptop este disponibilă în versiuni cu și fără iluminare, iar modelul testat a fost unul care a beneficiat de cea din urmă. Aranjarea tastelor este bună în cazul blocului principal, însă tastele direcționale au dimensiuni mici, tot așa cum are și blocul numeric. Acesta din urmă nu oferă nici o tastă suplimentară Enter.
În ciuda flexibilității deja menționate a suprafeței tastaturii, experiența în utilizare a fost neașteptat de bună. Laptopul nu a cerut o perioadă de acomodare prea mare și am fost plăcut surprinși de viteza și acuratețea cu care am scris, tastatura părând din acest punct de vedere mai bună decât modelele implementate pe ASUS pe laptopurile lor mai scumpe.
Mecanismul butoanelor are însă o cursă scurtă de numai 1,4 milimetri, iar acest aspect s-ar putea să deranjeze anumite persoane. Răspunsul este elastic, însă se simte oarecum spongios, deci există posibilitatea ca impresiile pe care le vor avea cumpărătorii să nu corespundă în totalitate cu impresia pe care am avut-o noi.
Fabricat din plastic și având dimensiuni medii, touchpad-ul este bun din aproape toate punctele de vedere. Fricțiunea suprafeței de contact este optimă iar driverele Precision oferă un control bun pentru atingeri, deplasări sau gesturi complexe pentru control. Butoanele ascunse sub suprafața tactilă sunt însă cam dure și cam zgomotoase. Versiunile mai scumpe încorporează și un senzor pentru amprente pe suprafața tactilă a touchpad-ului, însă exemplarul nostru nu a oferit această dotare.
Ecranul de 15,6” cu strat protector mat este oferit în trei variante, una cu panou TN și două cu panou IPS. Modelul testat a fost echipatul cu panoul IPS și s-a comportat așa cum ne-am fi așteptat în cazul unui laptop modern din gama 600 – 900€.
La fel ca toate ecranele IPS, și acesta are un nivel de luminozitate cam redus, nivelul maxim de strălucire de care este capabil fiind de circa 220 nits. De aceea, utilizarea în lumină puternică este foarte dificilă, deși suprafața mată îl mai ajută într-o oarecare măsură. Uniformitatea ecranului este bună, contrastul are o valoare ridicată de 840:1 iar unghiurile de vizualizare sunt ample. În plus, sistemul de iluminare nu folosește PWM la nici un nivel de intensitate.
Fabricat de către AU Optronics, panoul IPS oferă o acoperire de 68% pentru spectrul sRGB și de 48% pentru cel NTSC. În consecință, acesta este suficient de bun pentru lucru și pentru vizionarea de conținut video, însă nu poate satisface pretențiile mai ridicate care necesită un ecran cu o acuratețe bună. Calibrarea implicită este bună, singura deficiență vizibilă fiind nivelul gamma cam ridicat.
Configurația hardware testată de Giz.ro face parte din gama inferioară și împerechează un procesor Ryzen 5 2500U cu o placă video NVIDIA GTX 1050 cu 2 GB memorie dedicată, cea din urmă dublând interfața grafică nativă Radeon RX Vega 8. Pe lista specificațiilor mai intră 8 GB de memorie RAM de tip DDR4 și un HDD de numai 5400 rpm.
Așa cum era de așteptat, lipsa unui SSD penalizează drastic performanțele, în special în primele ore de utilizare, când sistemul de operare își face actualizările, sau la accesările masive de date din timpul instalărilor sau transferurilor. Pentru cei obișnuiți cu un sistem dotat cu SSD, trecerea la un HDD va fi în special dureroasă. Puteți opta să cuplați singuri un SSD NVMe, însă procesul este dificil, datorită modului în care este construit interiorul (detalii în secțiunea următoare).
Trecând peste stocare internă lentă, VivoBook X570ZD s-a descurcat bine într-un regim standard de utilizare care include navigarea Web, lucrul cu documente sau redarea multimedia. Lucrurile devin ceva mai puțin atrăgătoare în aplicațiile intensive deoarece, deși procesorul este în limite termice recomandate de producător, acesta și-a scăzut frecvențele de lucru după câteva cicluri de test făcute cu CineBench și a coborât de la un scor inițial de 600 puncte la numai 450 – 470.
Procesorul a atins în teste o temperatură maximă între 55 și 60 de grade și un consum maxim de 10W, deci ne așteptăm ca acest comportament să fie îmblânzit de actualizările de drivere până în momentul lansării oficiale a laptopului. În același timp, am văzut limitări similare și la procesorul Ryzen 7 folosit pe Acer Swift 3, deci rămâne de văzut dacă ASUS va reuși în final să facă niște optimizări semnificative.
Într-un final însă, Ryzen 5 2500U se situează cam la același nivel de performanță cu rivalul său KabyLake Core i5-8250U, iar cei care doresc mai multă putere de calcul pot opta pentru versiunea cu Ryzen 7 2700U, care este un rival pentru Core i7-8550U.
- 3DMark 11: P6642 (Physics – 5089, Graphics – 7417);
- 3DMark 13: Sky Driver –13454, Fire Strike – 5029, Time Spy – 1698;
- 3DMark 13 – Graphics: Sky Driver – 18502, Fire Strike – 5708, Time Spy – 1635;
- PCMark 08: Home Conventional – 2895;
- PCMark 108: 2944;
- PassMark: 2098(CPU – 8048, 3D Graphics – 6330);
- Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3513, Multi-core: 3774;
- Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 3725, Multi-core: 10265;
- CineBench R15: OpenGL 65.29 fps, CPU 609 cb, CPU Single Core 142 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 115.83 fps, Pass 2 – 29.37 fps.
Pentru cei care doresc să se joace, VivoBook X570ZD oferă un nivel de performanțe suficient de ridicat atât timp cât nu cereți prea mult de la o placă video cu numai 2 GB de memorie.
FHD Ultra | FHD Medium | |
Shadow of Mordor | 55 fps | 59 fps |
Tomb Raider | 49 fps | 122 fps |
Rise of the Tomb Raider | 14 fps | 45 fps |
Bioshock Infinite | 57 fps | 95 fps |
FarCry 4 | 43 fps | 53 fps |
Sistemul de răcire cu un singur ventilator ne-a părut inițial cam anemic, însă acesta a reușit să țină sub control temperaturile procesorului în limitele specificate mai sus, de 55 – 60 de grade. Placa video a atins însă 86 de grade, fără a fi penalizată însă de scăderi de frecvență și putere.
Sistemul de răcire folosește un sistem de conducte de transfer care sunt ascunse după placa de bază și, pe lângă răcirea bună pe care o asigură, are și un nivel sonor ponderat. Ventilatorul se învârte în permanență, însă este greu de auzit într-un regim standard de utilizare. În jocuri, acesta atinge un nivel sonor de circa 48 dB, care este mediu pentru un laptop folosit în aceste condiții.
Trebuie însă menționat faptul că versiunile care folosesc un Ryzen 7 s-ar putea să aibă un comportament nu tot atât de bun și chiar să fie nevoite să reducă frecvențele maxime de lucru într-un regim intensiv prelungit.
Interfața wireless este asigurată de o soluție Realtek RTL8822BE, care nu face parte din gama 802.11ac Wave 2, dar care reușește să ofere performanțe bune. Aceasta este însoțită de un adaptor Bluetooth 4.2 și un conector de rețea Ethernet 10/100/1000.
Sistemul audio are un comportament bun în ciuda dimensiunii reduse a fantelor difuzoarelor. Speakerele nu au un volum foarte ridicat, atingând un nivel sonor de numai 75 – 75 dB, însă oferă un sunet nedistorsionat, cu un răspuns suficient de bun în frecvență. După dezasamblarea carcasei, am constatat că difuzoarele sunt mai mari decât am crezut și că folosesc un sistem de amortizare cu garnituri de cauciuc. Din păcate, acest ultim truc tehnologic este doar parțial eficient, deoarece vibrațiile în zona palmrest-ului sunt sesizabile la un nivel sonor de peste 50%.
Bateria are o capacitate de 48 Wh, o mărime medie pentru gama laptopurilor din gama de 15”. Deoarece procesorul AMD are frecvențe de lucru mai mari și un consum mai ridicat decât echivalentul din oferta Intel, acesta este mai puțin eficient în activități de bază precum lucrul cu documente sau redarea multimedia. Astfel, autonomia obținută pentru utilizarea obișnuită este de circa 4-5 ore, în timp ce modelele Intel echipate similar oferă 5-7 ore.
- 4h:45m – editare text și navigare Web ocazională, Better Battery Power Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 5h:20m – redare video YouTube Full HD, Better Battery Power Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 5h:20m – redare video MKV Full HD, Better Battery Power Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 4h:30m – redare video MKV 4K, Better Battery Power Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 4h – browsing Web intensiv, Better Performance Power Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON.
Trebuie menționat și faptul că modelul de test a fost echipat cu un HDD, versiunile cu SSD având o eficiență energetică ceva mai bună. Încărcătorul oferit în pachet are o capacitate de 120 Wh și poate încărca rapid 60% din baterie în 50 de minute sau 100% în circa o oră și 45 de minute.
Ce nu ne-a plăcut
Un aspect deranjant al acestui laptop pentru cei care intenționează să îmbunătățească componentele interne, cum ar fi de pildă cazul înlocuirii HDD-ului sau adăgarea unui SSD M.2 mai rapid, este dificultatea accesului la componentele interne.
Desfacerea șuruburilor care fixează pe poziție capacul inferior este simplă, însă ASUS a ales să plaseze o parte dintre componente pe interiorul capacului. Utilizatorul va trebui să ridice cu grijă această parte a carcasei și să desfacă cele două cabluri de tip panglică înainte de a merge mai departe.
Odată desfăcut, laptopul oferă acces la HDD și placa de rețea wireless, însă pentru accesul la cele două sloturi de memorie RAM și la conectorul M.2 pentru SSD va trebui dată la o parte și placa de bază. Această operațiune nu doar că este dificilă pentru un începător, dar va duce și la pierderea garanției, fiind astfel recomandată de la bun început alegerea cantității de memorie și a unei unități de stocare SSD dacă nu vreți să vă complicați inutil. Din paăcate însă cei de la Asus nu vor oferi acest laptop cu stocare SSD, cel puțin din cele comunicate în acest moment.
La fel ca în cazul multor altor laptopuri accesibile, camera Web nu se remarcă decât prin existență deoarece calitatea foto/video este mediocră în lumina naturală bună și total inacceptabilă în orice alte condiții.
Acestor două neajunsuri li se mai adaugă și alte aspecte subliniate până acum:
- luminozitatea scăzută a ecranului IPS,
- flexibilitatea capacului ecranului și a tastaturii,
- sistemul de răcire care s-ar putea să nu facă față dacă alegeți un procesor Ryzen 7
- și limitarea cititorului de carduri doar la formatul MicroSD.
Preț și disponibilitate
ASUS VivoBook X570ZD nu este încă disponibil comercial la data publicării acestui articol.
Din informațiile pe care le avem în acest moment, o configurație de mijloc va oferi un procesor AMD Ryzen 5 2500U, placă video NVIDIA GTX 1050 4GB, 8 GB RAM și stocare SSHD la un preț de circa 3600 de lei, în timp ce versiunea cu procesor Ryzen 7 2700U va costa circa 4200 de lei.
Acestea sunt prețuri de listă la momentul lansării și vor suferi modificări pe parcusul timpului. Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți verifica aici sau aici.
Concluzii
VivoBook-ul X570ZD este un laptop aparte, iar tocmai acest fapt, coroborat cu un preț de listă ridicat și ceea ce oferă produsele similare existente pe piață, îl fac dificil de recomandat.
Din punctul nostru de vedere, alăturarea unei platforme hardware AMD cu un cip grafic Nvidia nu este cea mai fericită. In teorie, un astfel de notebook ar trebui să ofere performanțe bune în utilizarea zilnică, cu eficiență mai bună decât cea oferită de o platformă full-voltage, coroborat cu performanțe bune în jocuri. VivoBook-ul X570ZD bifează cu brio ambele aspecte legate de performanțe, însă nu și pe cel legat de eficiență, unde platforma AMD suferă în fața ofertelor de la Intel.
Principalul atu al platformei AMD în fața alternativei Intel Core U constă în grafica Radeon Vega integrată, fapt ce o face competitivă în echipări fără grafică dedicată din segmentul de buget. Prin adăugarea cipului Nvidia, platforma AMD își pierde atuul și rămâne cu neajunsul consumului mai mare de energie.
Atfel, în cazul în care doriți un produs care să îmbine autonomia în utilizarea zilnică cu valențe medii în gaming, recomandarea noastră ar merge mai degrabă spre un notebook construit pe platforma Intel Core U + grafică aferentă. Astfel de laptop-uri sunt VivoBook-ul X570UN, similar cu modelul testat în toate privințele, cu excepția hardware-ului, precum și seria VivoBook X560UN, un model mai compact și mai accesibil, însă cu o serie de deficiențe care îl trimit în spatele modelului X570. O alternativă într-o gamă de preț superioară o reprezintă și Acer-ul Spin 5, echipat cu ecran convertibil.
În cazul în care autonomia nu primează pe lista voastră de priorități, recomandarea noastră merge spre laptop-uri construite pe platforme Intel Core HQ (în general din generația a 7-a) și grafică GTX 1050/1050 Ti, precum seriile Asus VivoBook Pro N580, Acer Nitro 5 și Lenovo Legion Y520, toate fiind laptop-uri cu mai puține compromisuri și prețuri mai mici la momentul acestui articol.
Trăgând linie, VivoBook-ul X570ZD e un laptop în general bine echilibrat și performant, dar în același timp și o bună explicație pentru care alți producători nu oferă o astfel de combinație dintre o platformă AMD Ryzen APU și un cip grafic Nvidia. Practic, deși nu are deficiențe, un potențial cumpărător găsește alternative mai bune pe piață. Desigur, el ar putea reprezenta o opțiune în condițiile unui preț semnificativ mai competitiv (sub 3000 de lei), fapt ce s-ar putea transforma în realitate în următoarele luni, însă chiar și așa rămâne un produs de nișă dificil de recomandat.
Pro:
- destul de compact și ușor
- ecran IPS mat
- tastatură bună cu cursă scurtă
- performanțe bune în regim uzual
- sistem de răcire tăcut și suficient de performant
- sistem audio bun
- baterie mare
Contra:
- carcasa din plastic flexează în zona ecranului și tastaturii
- luminozitate scazută a ecranului
- actualizarea componentelor este foarte dificilă
- sistem de răcire cu un singur ventilator