Cum să afli parolele uitate de la conexiunile wireless pe Android
Uneori vrei să te conectezi cu telefonul sau tableta Android la o reţea wireless la care te-ai mai conectat şi în trecut, dar nu mai ştii parola de acces. O simplă aplicaţie te ajută să ţi-o “reaminteşti”.
Conexiunile wireless la internet au devenit o prezenţă obişnuită acasă, la locul de muncă şi în diverse localuri în care ne petrecem timpul liber, iar de cele mai multe ori acestea necesită o parolă de acces pentru a fi utilizate doar de persoanele autorizate.
Sistemul de operare Android este construit în aşa fel încât să permită memorarea parolei după prima autentificare reuşită, pentru a nu fi nevoit să o introduci de fiecare dată când te conectezi, lucru important pentru a economisi timp.
Din diverse motive, se poate întâmpla ca uneori să fi nevoit să introduci din nou parola pentru o anumită reţea Wi-Fi, iar dacă a trecut mult timp de când te-ai autentificat prima oară este posibil să o fi uitat. Într-o astfel de situaţie, probabil că primul gând este să apelezi la un prieten care se conectează la aceeaşi reţea Wi-Fi şi care ştie parola, dar există o soluţie mai simplă.
Root Browser – un manager de fişiere care dezvăluie parole
Aşa cum probabil sugerează şi numele, Root Browser este un manager de fişiere pentru gadgetul tău cu sistem de operare Android, indiferent că este un telefon sau o tabletă. Acesta funcţionează pe orice dispozitiv Android, însă pentru a avea acces la datele reţelei Wi-Fi pentru care vrei să afli parola este obligatoriu ca telefonul sau tableta să fie rootată.
Aplicaţia este disponibilă într-o versiune gratuită (Root Browser Lite) şi o versiune care costă aproximativ 3.3 RON (Root Browser), singurul avantaj al celei pe bani fiind absenţa reclamelor. Astfel, pentru scopul acestui articol, versiunea gratuită este mai mult decât suficientă.
Cum să afli parolele reţelelor Wi-Fi
Pentru a afla parolele tuturor reţelelor wireless la care te-ai conectat trebuie doar să navighezi în sistemul de fişiere al dispozitivului Android până la /data/misc/wifi/wpa_supplicant.conf.
Fişierul wpa_supplicant.conf poate fi deschis cu orice viewer sau editor de text pe care îl ai instalat pe telefon sau tabletă, inclusiv cu cel disponibil pe dispozitivul Android din fabrică.
În cadrul fişierului cauţi fragmentul de text “network={“, iar aici trebuie să fii atent la două câmpuri de text:
- “ssid” este numele reţelei wireless
- “key_mgmt” este parola reţelei wireless
În cazul în care în dreptul lui “key_mgmt” apare NONE, înseamnă că reţeaua respectivă nu este parolată.
Asta este tot.
Ai grijă de parolele tale!
Aşa cum ai observat, este foarte simplu să afli parola unei conexiuni Wi-Fi la care te-ai conectat anterior. În acelaşi timp însă, este foarte uşor pentru oricine să afle parola de acces a reţelei dacă are acces la dispozitivul tău cu Android şi cunoaşte această metodă.
Prin urmare, noi îţi recomandăm să acorzi o atenţie sporită persoanelor cărora le oferi acces la telefonul sau tableta ta cu Android şi, eventual, să nu laşi iconiţa aplicaţiei la vedere, pentru a evita apariţia unei situaţii neplăcute.
Nu în ultimul rând, merită menţionat că Root Browser este unul dintre cele mai bune managere de fişiere pentru Android, astfel că îl poţi utiliza cu încredere chiar dacă nu trebuie să afli parola unei conexiuni Wi-Fi. Cu ajutorul aplicaţiei poţi să vezi şi să editezi fişiere, să deschizi arhive, să cauţi direct pe Google sau să trimiţi fişiere pe mail, pe lângă numeroase alte funcţii mai mici.
Adrian
3 august 2013 la 12:05
Salut! am o problema, am descarcat programul, intru in sistem, data si acolo nu imi mai apare nimic, este vreo solutie? Multumesc
mihai
25 noiembrie 2013 la 19:35
Acelasi lucru imi arata si mie ajung la data si porma nimic puteti sa ma ajutati cu alte soluti multumesc!!
Andy
16 decembrie 2013 la 10:36
La mine a mers, merci mult.
ion
22 octombrie 2014 la 16:17
Normal ca nu va merge trebe sa aveti telu sau tableta root-ata framaroot sau rownlroot sunt foarte bune pentru rootat
John
3 septembrie 2016 la 23:32
Pacat ca nu ai si dislaik. Ce poti face dupa o resetare defabrica? Cauti sfaturi . Din pacate fara rost . Tu ai roota un telefon in garantie?
Cristian
2 iunie 2017 la 14:37
Nu merge fac pas cu pas
Cristian
2 iunie 2017 la 14:37
Nu merge
Alina
17 iunie 2017 la 23:39
Nu mergeeeee!!!!