Windows 8 vs. Android 4 vs. iOS 5 – Ce şanse are Windows 8 să se impună pe tablete?
Lansarea Windows 8 Consumer Preview de la Mobile World Congress 2012 ne-a oferit posibilitatea să evaluăm în premieră cum va arăta noul sistem de operare de la Microsoft pentru desktop-uri şi tablete.
Dacă în prezent piaţa sistemelor de operare pentru tablete este dominată cu autoritate de iOS 5 datorită iPad-ului şi, într-o măsură semnificativ mai mică, de Google Android 4.0 IceCream Sandwich, apariţia lui Windows 8 va avea potenţialul de a modifica raportul de forţe, iar concurenţa nu poate fi decât benefică pentru îmbunătăţirea tuturor OS-urilor pentru tablete.
Va reuşi însă Windows 8 să fie o alegere mai bună decât iPad-ul cu iOS din punct de vedere al facilitaţilor software sau Microsoft nu va face altceva decât să lupte pentru locul 2 împotriva lui Android?
După ce am aruncat o privire asupra facilitaţilor oferite de noul Windows 8, a venit momentul să vedem cum se compară cu principalii săi rivali.
Interfaţa sistemului de operare
iOS 5 şi Android 4 mizează pe un concept asemănător pentru ecranul de start, iar Google a “împrumutat” numeroase funcţii existente iniţial pe iOS.
Astfel, ambele sisteme de operare beneficiază de numeroase aplicaţii şi widgeturi poziţionate pe ecranul de start, iar alegerea acestora se realizează în funcţie de preferinţele personale. Deschiderea şi închiderea aplicaţiilor necesită în mare măsură aceeaşi paşi, acelaşi lucru putând fi spus şi despre sistemele de notificări.
Windows 8 pentru tablete împrumută însă apreciata interfaţă de pe Windows Phone, sistemul de operare pentru smartphone-uri, fiind cunoscută acum sub numele de Metro UI.
În locul iconiţelor şi widgeturilor statice întâlnim live-tiles, acele box-uri de dimensiuni diferite pentru diverse aplicaţii şi setări, iar acest concept generează o utilizare complet diferită a OS-ului şi folosirea intensivă a gesturilor touch. În plus, aceste live-tiles se actualizează în timp real într-un mod asemănător cu widget-urile din Android.

Ecranul de start din Windows 8 are live-tiles in loc de iconite si widgeturi
Schimbări se remarcă inclusiv la modul de operare al unei aplicaţii. În partea de jos se regăsesc opţiunile aplicaţiei (opţiuni diferite de la o aplicaţie la alta), iar aplicaţia se închide printr-un swipe de sus în jos (adică trebuie să “tragem” cu degetul pe ecran de sus în jos) . De asemenea, un swipe de la dreapta la stânga deschide aşa-numita bară Charms, care oferă câteva opţiuni suplimentare, printre care şi Search.
Pe de altă parte, pe o tabletă cu Windows 8 vei putea utiliza inclusiv desktopul tradiţional, însă acesta va rula doar aplicaţii dezvoltate pentru interfaţa Metro. Excepţie fac aplicaţiile native Microsoft, printre care şi Office, astfel că teoretic vei putea lucra mai uşor cu Word şi Excel pe tableta.
Multitasking
Unul dintre principalele avantaje ale noului Windows 8 pentru tablete va fi multitasking-ul, întrucât acesta este mult mai intuitiv şi uşor de folosit decât pe iOS 5 sau Android 4. Principalul avantaj este că, de exemplu, poţi verifica mail-urile în timp ce lucrezi cu o altă aplicaţie, fără să fii nevoit să întrerupi activitatea la una dintre cele două aplicaţii şi fără să fii nevoit să faci gesturi touch suplimentare pentru activarea uneia dintre aplicaţii.
În plus, pentru a naviga între mai multe aplicaţii deschise în multitasking, tot ce trebuie să faci este să dai swipe în dreapta şi/sau stânga, iar acţiunea de mutare la o altă aplicaţie este fluentă. În plus, dacă faci uşor swipe înainte şi înapoi la marginea ecranului se afişează o listă cu toate aplicaţiile deschise în multitasking, de unde poţi alege o altă aplicaţie pe care s-o foloseşti.

Multitasking. In stanga afli vremea, in dreapta navighezi pe internet
Prin comparaţie, multitasking-ul oferit de iOS şi Android pare să fie mai degrabă rudimentar. La iOS ai nevoie de patru degete pentru a folosi acel “pinch to zoom” pentru a intra în altă aplicaţie deja deschisă, lucru care nu este uşor de realizat pentru toată lumea, iar varianta de a apăsa butonul de start pentru a vedea toate aplicaţiile nu este tocmai intuitiv.
Micile detalii care fac diferenţa
Microsoft a lucrat intens la conceptul de “usability”, iar acest lucru se observă în cel puţin două exemple aparent minore, însă care ajută la utilizarea mai uşoară a OS-ului:
- atunci când utilizezi o aplicaţie în Windows 8 nu ai niciun fel de meniu în partea de jos şi nici informaţiile despre oră şi nivelul bateriei în partea de sus. Pur şi simplu, Windows 8 a eliminat aceste informaţii pentru ca ecranul să fie mai aerisit şi pentru ca utilizatorul să se concentreze pe aplicaţie. Informaţiile practice despre oră şi baterie pot fi consultante imediat prin activarea barei Charms prin swipe dreapta.
- tastatura virtuală poate fi personalizată, astfel că poţi alege între trei dimensiuni pentru taste. Asta înseamnă că tastatura va fi uşor de utilizat pentru aproape oricine, chiar dacă ai degetele groase.

Tastatura poate fi personalizata in trei marimi. Sursa foto: Wired
Browser-ul nativ
Browser-ul este una dintre cele mai utilizate aplicaţii pe o tabletă, motiv pentru care merită să aruncăm o privire asupra celor default din sistemele de operare.
Din nou, browserele native din iOS 5 şi Android 4 au funcţionalităţi foarte asemănătoare, în timp ce Internet Explorer din Windows 8 beneficiază de diferenţe majore: URL-ul este afişat în partea de jos a ecranului, în timp ce meniul cu opţiuni apare în partea de sus, adică exact invers decât la iOS 5 şi Android 4. De asemenea, navigarea pe un site în Internet Explorer pare mai fluentă decât pe iOS, însă unul dintre potenţialele dezavantaje este lipsa unor opţiuni banale de selectare şi copiere a unui text sau imagini.
Windows 8 Metro pe scurt:
Magazinul de aplicaţii
App Store pentru iOS, Android Market pentru Android 4.0 şi Windows Store pentru Windows 8 sunt foarte asemănătoare ca mod de utilizare. Aplicaţiile sunt grupate pe categorii şi sunt instalate după un procedeu asemănător care include prezentarea unor screenshot-uri şi a principalelor funcţii.
Şi aici, cel puţin la prima vedere, Windows Store beneficiază de o interfaţă mai curată decât a rivalilor. Funcţia de căutare pentru aplicaţii este “ascunsă”, putând fi activată printr-un swipe de la dreapta la stânga, însă după ce afli acest lucru nu va mai fi o problemă să ştii cum să o foloseşti.
Mai importante vor fi însă numărul şi, mai ales, calitatea aplicaţiilor din magazinele oficiale, iar aici iOS este de departe cel mai bun. Pe lângă cel mai mare număr de aplicaţii, AppStore include numeroase aplicaţii de calitate, care de cele mai multe ori merita preţul solicitat.
În schimb, Android Market beneficiază de un număr mai scăzut de aplicaţii, însă principala problemă rămâne calitatea acestora, întrucât nu există încă suficient de multe aplicaţii pentru care să merite să plăteşti câţiva euro.
Evident, Windows Store este foarte sărac în prezent din cauza “prospeţimii” noului OS, însă numărul şi calitatea aplicaţiilor va depinde crucial de cota de piaţă a lui Windows 8 pentru tablete. De altfel, acesta este şi principalul motiv pentru care numărul de aplicaţii pentru Windows Phone este încă scăzut, însă dacă tabletele cu Windows 8 se vor vinde bine, sistemul de operare nu va putea fi ignorat de dezvoltatori.

Deocamdata, magazinul de aplicatii din Windows 8 este destul de sarac
Actualizarea sistemului de operare
Unul dintre principalele avantaje ale lui iOS este că Apple permite actualizarea la zi a sistemului de operare şi pentru tabletele mai vechi (iPad 1). Sigur, este uşor să faci asta când ai doar două tablete pe piaţă (din 7 martie vor fi trei, după lansarea iPad 3), însă chiar şi aşa fragmentarea sistemului de operare Android este mult prea mare. Situaţia este complicată de lansările frecvente de update-uri aparent majore şi de reticenţa producătorilor de a oferi aceste update-uri pentru tabletele mai vechi de 18-24 luni, în speranţa de a convinge utilizatorul să cumpere o altă tabletă.
Windows 8 este lansat doar în versiune Consumer Preview, motiv pentru care este prematur să anticipăm cum va aborda Microsoft problema update-urilor. Ideal ar fi ca acestea să fie disponibile în viitor şi pentru tabletele mai vechi, însă rămâne de văzut care vor fi cerinţele Microsoft şi strategiile producătorilor de tablete.
Să nu uităm de hardware
Am vorbit despre sistemele de operare pentru tablete, însă un cuvânt greu de spus în decizia de achiziţie îl are şi hardware-ul. Apple stă cel mai bine la acest capitol, întrucât produce atât iPad, cât şi iOS, în timp ce Android trebuie să fie compatibil cu diversele specificaţii tehnice ale producătorilor care mizează pe acesta.
Aceasta va fi astfel una dintre provocările majore pentru Microsoft: să livreze un Windows 8 care să ruleze bine indiferent de producătorul şi platforma hardware (evident, cu respectarea unor cerinţe minime).
Printre producătorii de hardware care şi-au anunţat intenţia sau despre care se vehiculează că vor lansa tablete cu Windows 8 se numără Samsung, HP, Dell, Nokia şi Asus.

Tableta Samsung cu Windows 8. Sursa foto: VentureBeat
Concluzii
Se pot spune multe, însă un lucru este cert: Windows 8 pentru tablete este un sistem de operare promiţător. Microsoft a mizat pe o strategie complet diferită prin introducerea interfeţei Metro şi “aerisierea” acesteia de lucrurile mai puţin utile, ceea ce face ca navigarea pe tabletă să fie intuitivă şi fluentă. De asemenea, micile opţiuni suplimentare care nu se regăsesc pe Android sau iOS aduc un plus de valoare, care contibuie la opinia generală pozitivă despre noul OS.
Sigur, nu este tocmai versiunea finală care va apărea în al treilea trimestru al anului, însă Windows 8 Consumer Preview este foarte aproape de aceasta şi nu va mai suferi modificări majore.
Apple are cu siguranţă multe de învăţat din aceste noi concepte şi nu este exclus ca viitorul iOS 6 să includă măcar o parte dintre noutăţile prezentate de Windows 8. Între timp, Google lucrează deja la viitoarea versiune a sistemului de operare Android, botezată Jelly Bean, despre care se spune că va apărea pe piaţa în luna iunie, adică chiar mai devreme decât Windows 8.
După ce am văzut de ce este capabil Windows 8 pentru tablete, putem afirma că utilizatorii de tablete au motive de bucurie: apariţia unui nou jucător cu potenţial pe piaţa sistemelor de operare intensifică rivalitatea, astfel că şansele de a beneficia de îmbunătăţiri majore pentru iOS şi Android sunt mai mari.
L.Razvan
12 martie 2012 la 16:30
Probabil ca va acapara ceva din piata dar slabe sanse sa ajunga prea curand din urma Apple. Bineinteles ca al treilea concurent in persoana Windows 8 va fi de bun augur, in ideea in care piata se va imparti in 3 Windows, Android si Apple, trei platforme puternice rezulta cocurenta adevarata si preturi mai mici pentru noi.
danis
16 octombrie 2016 la 14:53
buna ziua între windowsphone8.1 sau windowsphone10 si Blackberry10 sau blackberry10.3.1 Care are consum de date mai mic