Autostrăzi inteligente – soluţii tehnice pentru siguranţă şi confort

Autostrăzi inteligente – soluţii tehnice pentru siguranţă şi confort

Autostrăzile reprezintă în prezent una dintre cele mai eficiente metode de a călători dintr-o localitate în alta, atât din punct de vedere al confortului, cât şi al timpului necesar de a ajunge la destinaţie, poate cu excepţia cazului în care pe traseul respectiv există trenuri de mare viteză.

Constructorii auto au introdus în ultima perioadă o serie de noi tehnologii care contribuie la creşterea gradului de confort inclusiv pe autostradă, însă drumurile rămân în cea mai mare parte lipsite de inovaţii, iar traficul va reprezenta în continuare o problemă în anii care vin.

Există însă şi veşti bune: în diverse părţi ale Globului, din Statele Unite până în Olanda şi Coreea de Sud, inginerii pun la punct o serie de tehnologii interesante în cadrul aşa-numitelor “intelligent highways”, care în limba română înseamnă, evident, autostrăzi inteligente.

Sigur, în România sperăm mai întâi să avem autostrăzi, şi abia apoi autostrăzi inteligente, însă acest lucru nu trebuie să ne împiedice să aflăm ce se întâmplă în prezent în alte ţări. Tocmai de aceea, în acest articol îţi prezentam câteva soluţii tehnice inedite care au scopul de a creşte siguranţa şi confortul autostrăzilor.

Glow în the Dark – marcaje speciale pe timp de noapte

Iluminarea autostrăzilor reprezintă o problemă complexă: pe de o parte, este foarte costisitoare, iar pe de altă parte eficienţa este scăzută în orele în care şoseaua nu este tranzitată de prea multe maşini. O soluţie este Glow în the Dark, o idee propusă de olandezii de la Studio Roosegarde şi compania de infrastructură Heijmans.

Astfel, vopseaua de pe marcaje are în componenţă o pudră foto-luminiscentă care are rolul de a capta energie solară în timpul zilei. După lăsarea întunericului, marcajul devine fluorescent timp de cel mult 10 ore şi are un grad de vizibilitate semnificativ mai bun decât marcajul obişnuit.

Glow in the Dark sau cum vor arata marcajele pe autostrada in viitor
Glow in the Dark sau cum vor arata marcajele pe autostrada in viitor

Dynamic Paint – vopseaua anunţă temperatura asfaltului

Temperatura suprafeţei de rulare este un factor important în stabilitatea maşinii, însă este dificil să cunoşti în mod real astfel de informaţii. Tehnologia Dynamic Paint va permite însă o informare corectă în timp real a şoferilor într-un mod foarte simplu.

De exemplu, dacă temperatura asfaltului scade sub -5 grade Celsius, pe şosea vor apărea cristale de gheaţă, care vor avertiza şoferii că drumul poate îngheţa şi care vor avea şi un rol psihologic de a îndruma conducătorii să fie mai prudenţi.

În schimb, dacă temperatura asfaltului depăşeşte o anumită valoare (de regulă, 20 de grade Celsius), asfaltul va capăta o nuanţă diferită.

Vopseaua va permite informarea soferilor despre temperatura asfaltului
Vopseaua va permite informarea soferilor despre temperatura asfaltului

Interactive Light – iluminarea şoselei doar în caz de necesitate

O altă metodă de a rezolva elegant iluminarea autostrăzilor este dată de tehnologia Interactive Light. Practic, pe autpostradă sunt montaţi diverşi senzori care avertizează sistemul de iluminare că o maşină se apropie de respectiva porţiune de drum. În acel moment, sistemul de iluminare se aprinde pentru a asigura o vizibilitate bună şoferului şi se stinge după ce acesta părăseşte zona respectivă.

Tehnologia, aplicata inclusiv la scară mică în clădirile de birouri, este una eficientă în special în cazul autostrăzilor cu trafic redus noaptea sau în anumite perioade ale anului.

In viitor, autostrazile vor fi luminate doar cand trece o masina prin zona respectiva de drum
In viitor, autostrazile vor fi luminate doar cand trece o masina prin zona respectiva

Wind Light – iluminare cu energie eoliană

Indiferent cât de puţină electricitate este folosită prin metoda Interactive Light, aceasta trebuie să vină de undeva. O soluţie la energia electrică tradiţională este energia eoliană.

Prin amplasarea unor mici instalaţii eoliene pe marginea autostrăzii, acestea pot transforma vântul în energie electrică şi îl pot transmite apoi în sistemul de iluminare.

Iluminarea autostrazilor va fi asigurata prin energie eoliana
Iluminarea autostrazilor va fi asigurata prin energie eoliana

Electric Priority Lane – bandă de urgenţă pentru maşini electrice

Inginerii nu s-au gândit însă doar la iluminarea autostrăzilor, ci şi la o metodă prin care să impulsioneze utilizarea maşinilor electrice.

Este cunoscut faptul că tehnologia actuală nu permite o autonomie foarte ridicată pentru maşinile electrice, iar numărul staţiilor de încărcare este încă limitat chiar şi în ţările din Vestul Europei.

Iată însă că o nouă idee vine să rezolve cel puţin parţial această problemă: banda de urgenţă să fie folosită tocmai cu scopul de a încărca bateriile maşinilor electrice în mers, evident la o viteză semnificativ mai mică decât cea obişnuită.
Ideea este una cel puţin interesantă, dar destul de greu de pus în practică, în special dacă vor exista mulţi şoferi care vor apela simulan la această soluţie.

Masinile electrice vor avea o banda de urgenta pentru incarcarea bateriilor
Masinile electrice vor avea o banda de urgenta pentru incarcarea bateriilor

Concluzii

Inginerii caută în permanenţă soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trafic pe autostrăzi şi drumuri naţionale. Unele dintre ele vin mai degrabă să reprezinte o micşorare a costurilor de întreţinere pentru autostrăzi, în timp ce alte propuneri sunt benefice în primul rând şoferilor.

La aceste inovaţii, care vor fi implementate treptat, se vor adăuga şi noutăţile tehnice ale maşinilor, a căror automatizare se va accentua în următorii ani.

Până când vom discuta pe larg despre acest subiect într-un articol viitor, te invităm să ne spui cum vezi tu autostrada viitorului şi ce inovaţii ai introduce pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trafic.

Un comentariu

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!