Carburanţi în România – cum să alegi tipul de benzină şi motorină

Petrom, OMV, Rompetrol, Lukoil şi alte benzinării mai mici oferă o gamă variată de carburanţi la pompe, iar alegerea sortimentului potrivit de benzină sau motorină pentru maşină nu este chiar atât de uşoară pe cât pare la prima vedere.

În general, fiecare benzinărie care aparţine unui brand renumit oferă câte două tipuri de benzină şi două tipuri de motorină, sortimentul mai scump din fiecare categorie fiind considerat mai bun şi mai eficient pentru motorul maşinii.

Prin prisma legislaţiei în vigoare, producătorii de carburant trebuie să respecte anumite specificaţii destul de drastice pentru compuşii din combustibili, astfel că diferenţele dintre sortimente se încadrează în limite destul de strânse.

În cadrul acestui articol îţi explicăm principalele aspecte pe care este bine să le analizezi înainte de a decide de la ce benzinărie şi ce tip de carburant introduci în rezervorul maşinii tale.

Petrom are cea mai extinsa retea de benzinarii din Romania
Petrom are cea mai extinsa retea de benzinarii din Romania

Ce trebuie să ştii când alegi benzina sau motorina

De departe, principalul reper luat în calcul de cumpărători este cifra octanică (în cazul benzinei) şi cifra cetanică (în cazul motorinei).

Ce este cifra octanică (CO)

Cifra octanică reprezintă rezistenţa la autoaprindere a combustibilului pentru motoare pe benzină. Cu cât cifra octanică este mai mare, cu atât motorul are un randament mai bun, în parametri optimi, şi oferă un cuplu şi o putere mai mari decât dacă ar utiliza o benzină cu cifra octanică mai mică.

În Europa şi, implicit, în România, la pompele de benzină este afişată cifra octanică determinată prin metoda Research (CO/R), cu motorul turat la 600 rpm. În Statele Unite şi Canada este folosită cifra octanică stabilită prin metoda Motor (CO/M), cu motorul la 900 rpm. CO/R va fi întotdeauna mai mare decât CO/M. În România, aproape toate tipurile de benzină au o cifră octanică cuprinsă între 95-100.

Ce este cifra cetanică (CC)

Similar, cifra cetanică reprezintă rezistenta la autoprindere a combustibilului pentru motoare diesel, pe motorină, iar o valoare mai mare indică rularea motorului cât mai aproape de parametri optimi din cartea tehnică. În Uniunea Europeană se poate comercializa doar motorină cu cifra cetanică de cel puţin 46, iar în România găseşti doar motorină cu cifră cetanică de 51-55.

Aditivi adăugaţi în carburant

Indiferent că este vorba despre benzină sau motorină, producătorii adăugă diverşi aditivi în combustibili. Unii dintre aceştia sunt utili, întrucât generează o cifră octanică sau cetanică mai mare, însă alţii au ca efect o deteriorare în timp a anumitor componente ale maşinii.

  • sulful: este un aditiv larg răspândit în combustibil, însă prin ardere acesta se depune ca o peliculă de zgură pe sistemul de evacuare. Din fericire, prin legislaţie, carburantul poate conţine cel mult 10 mg de sulf pe litru, iar toţi producători se raportează la această limită maximă.
  • plumbul: a fost utilizat pe scară largă în compoziţia combustibilului, însă a fost practic interzis de Uniunea Europeană în 2000 din cauza poluării masive a mediului înconjurător şi a pericolelor la adresa sănătăţii oamenilor. În prezent, concentraţia maximă este de 5 mg de plumb pe litrul de carburant.
  • mangan: un alt aditiv prezent în carburant este pe bază de mangan şi este cunoscut sub numele generic de MMT. Efectele acestuia sunt controversate, întrucât există o serie de studii potrivit cărora MMT afectează mediul şi calitatea componentelor motorului, însă alte studii infirmă aceste ipoteze.

Pe lângă aceşti aditivi, în carburanţi există şi benzen şi o serie de compuşi oxigenaţi.

Rompetrol are o reputatie buna pe piata
Rompetrol are o reputatie buna pe piata

Ce tipuri de benzină şi motorină găseşti la benzinării

În România există cel puţin cinci reţele mari de benzinării, la care se adăugă câteva reţele mai mici intrate de curând pe piaţă, dar şi o serie de benzinării particulare. Iată principalele tipuri de carburanţi comercializate de acestea şi specificaţiile acestora:

Benzină şi motorină la Petrom (545 benzinării cu OMV)

CarburantCifra octanică / cetanică
Benzina Standard 9595
Benzina Extra 99100
Motorina Standard51
Motorina Extra51

Benzină şi motorină la OMV (545 benzinării cu Petrom)

CarburantCifra octanică / cetanică
Benzina OMV MaxxMotion 9595
Benzina OMV MaxxMotion 100100
Motorina OMV Diesel51
Motorina OMV MaxxMotion Diesel51

Benzină şi motorină la Rompetrol (405 benzinării)

CarburantCifra octanică / cetanică
Efix Benzina 9595
EfixS Benzina 9898
Efix Motorina 5151
EfixS Motorina 5555

Benzină şi motorină la Lukoil (301 benzinării)

CarburantCifra octanică / cetanică
Euroluk COR 95 Bio95
Ecto Plus 9595
Ecto Sport 9898
Euro L Diesel Bio51
Euro L Diesel Arctica51
Ecto Super Diesel Bio51

Benzină şi motorină la Mol (189 benzinării)

CarburantCifra octanică / cetanică
Benzina EVOminim 99
Tempo Plus 95 si 9895 si 98
Motorina EVO Diesel Euro 551
Tempo Plus EuroDiesel51

Benzină şi motorină la Gazprom (15 benzinării)

CarburantCifra octanică / cetanică
Benzina 9595
Benzina PremiumN/A* (>95)
Premium dieselN/A**

* Gazprom susţine că Benzina Premium are o cifră octanică mai mare de 95, însă nu menţionează valoarea exactă a acesteia

** Gazprom nu menţionează cifra cetanică a acestui sortiment

Benzină şi motorină la SOCAR (28 benzinării)

CarburantCifra octanică / cetanică
Benzina fara plumb CO9595
Benzina fara plumb CO9898
Motorina Euro 551
Motorina superioara55

Observaţii:

  • Petrom şi OMV sunt singurii producători care oferă benzină cu cifră octanică 100;
  • Rompetrol şi ŞOCAR sunt singurele benzinării de unde poţi achiziţiona motorină cu cifra cetanică 55. Ceilalţi producători au câte două tipuri de motorine, dar ambele au cifra cetanică 51.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!