GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus FonePad 7 FE375CG review – tabletă ieftină dual SIM cu conectivitate 3G

Testat pe data de 18 septembrie 2014
Pe scurt: Asus FonePad 7 FE375CG este o tabletă ieftină de 7” cu conectivitate 3G care poate fi folosită şi ca telefon şi care oferă performanţe bune pentru segmentul de piaţă căruia i se adresează.
Produs testat: Asus FonePad 7 FE375CG   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 900-1000 Lei

Asus este unul dintre producătorii cu cea mai bogată ofertă de tablete ieftine de pe piaţa din România, acestea fiind disponibile într-o largă varietate de specificaţii şi dotări tehnice.

Una dintre gamele de produse din această categorie de preţ este Fonepad, care cuprinde de regulă tablete cu diagonala de 7” care beneficiază şi de funcţie de telefonie. Chiar dacă pare (şi chiar este) ciudat să ai o tabletă de 7” la care să vorbeşti, funcţia cu adevărat interesantă aici este conexiunea 3G, care îţi permite să ai parte de internet oriunde.

Cea mai nouă apariţie în acest segment este Asus FonePad 7 FE375CG, care pe lângă utilizarea unui procesor Intel din noua generaţie Moorefield vine şi cu capabilităţi dual SIM, astfel că poţi folosi nu una, ci două cartele SIM, dintre care doar una pentru 3G.

Asus FonePad 7 este o tableta ieftina

Asus FonePad 7 este o tableta ieftina

Ce este Asus FonePad 7 FE375CG?

Asus FonePad 7 FE375CG este o tabletă ieftină de 7” cu funcţionalitate dual SIM, utilă pentru cei care au nevoie de un produs cu performanţe decente, dar şi de o conexiune permanentă la internet prin Wi-Fi şi 3G.

Specificaţii tehnice

 Asus Fonepad 7 FE375CG
Ecran7″, 1280×800 pixeli, IPS
Hardwarequad-core Intel Atom Moorefield Z3560 1.83 GHz + PowerVR 6430
Memorie1 GB RAM
Stocare16 GB (11.1 disponibili)
Conectivitate
Wireless N, Bluetooth, GPS, 3G – HSPA (dual-sim)
Senzoriaccelerometru, busola, giroscop, senzor de lumina
Porturimicro-USB, microSD card reader (pana la 64 GB)
Camera5 MPx back camera, 2 MPx front camera
Baterie15 Wh
OSAndroid 4.4.2 KitKat with ZenUI
Dimensiuni194.3 x 108.9 x 9.8 mm (7.65 x 4.29 x 0.39 inches)
Greutate299 g (0.66 pounds)
Alteledoua speakere frontale

Ce ne-a plăcut

Din punct de vedere al designului, noul FonePad 7 nu iese din tiparele stabilite de predecesorii săi, cu o parte frontală dominată de ecranul de 7” acoperit de sticlă. Marginile dispozitivului sunt destul de generoase, în special cele din partea de sus şi de jos, întrucât acolo sunt poziţionate două difuzoare. În plus, tot în partea de jos regăsim şi logo-ul Asus, astfel că lungimea tabletei este ceva mai mare decât în cazul altor produse Asus, cum ar fi, de exemplu, Memo Pad ME176C.

Asus a dotat destul de bine FonePad-ul, astfel că întâlnim un port microUSB în partea de sus, camera frontală şi camera principală, plus butonul de Power şi cel de volum pe laterala dreaptă.

Asus oferă şi câteva huse interesante pentru tabletă, iar una dintre cele mai interesante poartă numele View Folio Cover. Aceasta iese în evidenţă printr-o interacţiune inteligentă cu interfaţa software, întrucât îţi permite să vizualizezi ora sau persoana care te sună fără să deschizi husa.

Ecranul IPS are o diagonală de 7” şi asigură o reproducere fidelă a culorilor, dar şi o luminozitate decentă, la care se adăugă funcţia de Autobrightness. Rezoluţia aleasă de Asus este 1280×800 pixeli, una potrivită pentru segmentul de preţ din care face parte tableta, chiar dacă uneori pixelii sunt vizibili dacă te uiţi de aproape, în special în browsing şi la citirea unor texte.

Calitatea ecranului este buna

Calitatea ecranului este buna

Din punct de vedere hardware, producătorul a optat pentru o platformă hardware Intel din nou generaţie Moorefield, astfel că avem de-a face cu un procesor quad-core Z3560 cu frecvenţa de 1.86 GHz şi grafică PowerVR 6 Series, la care se adaugă 1 GB RAM. Memoria internă este de 16 GB, dintre care doar puţin peste 11 GB sunt disponibili pentru utilizatori, însă aceasta poate fi extinsă prin intermediul cardurilor microSD de până la 64 GB.

Prin prisma acestor specificaţii hardware, tableta rulează în general fluent, însă ocazional există unele sacadări care au drept cauză principală cantitatea relativ mică de memorie RAM.

Partea bună este că tableta face faţă unei game diversificate de aplicaţii şi rulează fluent inclusiv jocuri recente şi solicitante precum Asphalt 8 sau Real Racing 8.

Tableta se comporta fluent in browsing

Tableta se comporta fluent in browsing

Pentru pasionaţii de cifre am rulat şi câteva teste de benchmark. Din păcate, AnTuTu 5.0 Beta 1 a furnizat rezultate contradictorii, cuprinse între 30.000 – 47.000 puncte, probabil din cauza faptului că aplicaţia nu este încă finalizată. În schimb, alte programe de benchmark ne-au ajutat să ne facem o idee mai clară din acest punct de vedere, iar cifrele sunt promiţătoare.

  • Quadrant – 17921;
  • 3DMark Ice Storm Unlimited – 14765;
  • Manhattan – 1201 (19.4 fps, 1080p Manhattan Offscreen – Out of Memory, T-Rex – 2287 (40.8 fps), 1080 T-Rex Offscreen (1658 – 29.6 fps).

Aşa cum probabil ştii deja, Asus a dezvoltat o interfaţă proprietară Zen UI aplicată peste sistemul de operare, în cazul de faţă Android 4.4.2.În general, schimbările sunt pozitive, întrucât aduc un design elegant pentru homescreen sau multitasking, pe lângă introducerea unor funcţii care se pot dovedi utile. Printre acestea aş enumera Quick Settings, care îţi permite să modifici rapid luminozitatea sau să eliberezi memorie RAM în caz de supraîncărcare, sau modul de sortare pentru aplicaţii din App Drawer în funcţie de populararitate.

De asemenea, dacă nu eşti mulţumit de culorile afişate pe ecran te poţi juca cu intensitatea culorilor şi balansul de alb în aplicaţia Splendid, în timp ce ZenLink te ajută să faci mai uşor sharing de date între mai multe dispozitive. Asus oferă inclusiv spaţiu gratuit în cloud timp de un an de la achiziţionarea tabletei prin serviciul Webstorage, însă cel mai probabil îţi vei îndrepta atenţia spre alte servicii de cloud mai populare.

Desigur, există şi multe alte aplicaţii care nu sunt foarte utile sau, mai degrabă, nu se ridică la nivelul concurenţei din Play Store, iar aici aş putea include File Manager sau Do It Later, dar aici sunt mai degrabă subiectiv.

Nu putem trece peste funcţia de telefon a tabletei, oricât de ciudă sună acest lucru. Aşa cum spuneam şi la începutul acestui review, noul FonePad 7 are suport dual SIM, astfel că poţi folosi serviciile a doi operatori simultan. La fel ca şi în cazul telefoanelor dual SIM, atunci când introduci două SIM-uri numai unul poate fi utilizat pentru date, însă ambele pot fi folosite pentru convorbiri şi mesaje SMS. Software-ul care gestionează funcţia dual SIM este bine realizat, astfel că poţi selecta uşor de pe ce cartela să suni.

Probabil însă că eşti mai interesat de calitatea conexiunii de date, iar aici avem de asemenea veşti bune: tableta suportă conexiuni de date la viteze 3G, iar testele realizate de noi au fost pozitive.

Noua tabletă FonePad 7 mizează pe un acumulator de 15 Wh, iar rezultatele sunt promiţătoare prin prisma platformei Intel care consumă puţină energie. Astfel, într-un regim obişnuit de utilizare, tableta va ajunge la o autonomie de circa 8 ore cu Wi-Fi activat sau de aproximativ 6 ore dacă ai o conexiune 3G activă în permanenţă.

Din păcate, nu am avut timpul necesar pentru a testa autonomia în condiţii de utilizare intensă în jocuri, însă probabil că cifrele de mai sus sunt suficiente pentru a-ţi face o părere destul de obiectivă despre autonomie.

În orice caz, la nevoie poţi apela şi la Power Saving, funcţie care îţi permite să limitezi performanţa şi conectivitatea cu scopul de a îmbunătăţi autonomia în perioadele în care eşti departe de o priză.

Autonomia tabletei ajunge la circa 8 ore

Autonomia tabletei ajunge la circa 8 ore

Ce scârţâie

Evident, niciun produs nu este perfect, iar noul FonePad 7 nu face nici el excepţie, însă există unele aspecte pe care Asus le-ar fi putut evita cu uşurinţă. Unul dintre ele este amplasarea prea apropiată a butoanelor de Power şi de volum, astfel că uneori am oprit tableta deşi voiam doar să dau volumul mai mic.

De asemenea, spatele tabletei nu a reuşit să ne impresioneze. Realizată din ceea ce pare a fi plastic vopsit, carcasa este destul de fragilă şi este posibil să fie uşor de zgâriat, motiv pentru care îţi recomandăm să apelezi la o husă de protecţie.

Apelurile de voce nu au fost prea grozave, întrucât căştile au un volum destul de mic, iar microfonul nu reproduce foarte fidel vocea la celălalt capăt al conexiunii. În plus, senzorul de proximitate care închide ecranul când apropii tableta de ureche este lent şi necesită 1-2 secunde pentru a aprinde ulterior ecranul. Pe lângă asta, este ciudat în sine să foloseşti o tabletă de 7” pe post de telefon.

La utilizare intensivă, spatele tabletei, în special zona de mijloc de sub camera foto, se încălzeşte uşor, chiar dacă vorbim despre o platformă hardware de nivel mediu.

Cel puţin la prima vedere, Asus a comis o eroare şi din punct de vedere software. Tableta este furnizată cu opţiunea Power Saving activată în aplicaţia Audio Wizard, motiv pentru care audiţia nu este de calitate. Totuşi, după ce dezactivezi această funcţie, sunetul se va auzi puternic şi clar.

Asus FonePad 7 nu este lipsita de defecte, dar acestea nu sunt majore

Asus FonePad 7 nu este lipsita de defecte, dar acestea nu sunt majore

Preţ Asus FonePad 7 FE375CG şi disponibilitate

Asus FonePad 7 FE375G va fi disponibil în curând în magazinele de comerţ electronic din România, însă preţul oficial nu a fost încă anunţat. Totuşi, pe baza ofertei de tablete pe care o are Asus ne aşteptam ca noul FonePad să aibă un cost de comercializare de 900 – 1.000 lei.

Concurenţa

Segmentul tabletelor ieftine de 7” este unul dintre cele mai diversificate, iar pe piaţa din România produsele oferite sub brand românesc se număra printre cele mai populare.

Există inclusiv numeroase tablete de 7” cu 3G la preţuri chiar şi de două ori mai mici decât cele anticipate pentru noul FonePad, însă noi îţi recomandăm să fii atent la platformele hardware utilizate, întrucât multe dintre ele sosesc cu procesoare vechi, iar unele au doar 512 MB RAM. Câteva exemple sunt Allview Viva H7 Life (500 lei) sau Evolio Mondo (400 lei).

Dacă analizăm strict oferta producătorilor renumiţi (A-brand), Asus are una dintre cele atractive propuneri în acest segment de piaţă. Există însă şi alternative, aşa cum este Lenovo A3500 la 700 lei sau Samsung Galaxy Tab 4, care costă 1.000 lei şi vine cu avantajul unei conexiuni 4G.

Platforma Intel de pe noul Asus FonePad 7 este printre cele mai recente

Platforma Intel de pe noul Asus FonePad 7 este printre cele mai recente

Concluzii

În ansamblu, Asus FonePad 7 FE375CG ne-a lăsat o impresie plăcută de utilizare şi nu are niciun defect major care să ne determine să renunţăm la achiziţie. Designul şi ecranul sunt decente, iar performanţele sunt bune pentru acest segment de preţ, inclusiv când vine vorba despre jocuri. În plus, conectivitatea 3G şi, eventual, funcţia de telefonie sunt importante, respectiv interesante.

Micile defecte ale tabletei, cum ar fi carcasa din plastic, rezoluţia ecranului sau cantitatea de numai 1 GB RAM sunt elemente mai degrabă minore şi de înţeles când vorbim despre o tabletă cu un astfel de preţ de achiziţie.

Asus FonePad 7, o tableta potrivita pentru o gama diversificata de utilizatori

Asus FonePad 7, o tableta potrivita pentru o gama diversificata de utilizatori

Pro

  • performanţe bune
  • autonomie ridicată
  • preţ competitiv

Contra

  • carcasa spate din plastic
  • microfon modest pentru apeluri de voce

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri