GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Fonepad review – tabletă 3G ieftină cu performanţe bune

Testat pe data de 26 mai 2013
Pe scurt: Asus Fonepad este o tabletă ieftină de 7" cu conectivitate 3G cu performanţe bune pentru browsing, multimedia şi unele jocuri şi care oferă o autonomie foarte bună.
Produs testat: Asus Fonepad   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1.100 Lei

În segmentul tabletelor de 7” şi-a făcut recent apariţia şi Asus Fonepad, un produs taiwanez care abordează simultan două dintre cerinţele utilizatorilor: conectivitate 3G şi preţ mic.

Aşa cum vei remarca şi pe parcursul acestui review, Fonepad este un gadget care păstrează numeroase caracteristici disponibile pe Nexus 7, lucru deloc surprinzător în condiţiile în care ambele tablete sunt realizate de Asus.

În plus, acesta soseşte şi cu posibilitatea de a iniţia apeluri telefonice, astfel că din acest punct de vedere poate fi încadrat la categoria phablet.

Ce compromisuri a realizat însă Asus pentru a realiza o tabletă cu 3G mai ieftină decât varianta omonimă a lui Nexus 7? La această întrebare vei afla răspunsul pe parcursul acestui review, pentru ca apoi să poţi decide în cunoştinţă de cauză dacă merită sau nu să cumperi Fonepad-ul.

Asus Fonepad - tableta ieftina cu 3G

Asus Fonepad – tableta ieftina cu 3G

Ce este Asus Fonepad?

Pe scurt, Fonepad este o tabletă cu diagonala de 7” care beneficiază de conectivitate 3G pentru a nu depinde exclusiv de reţele Wi-Fi pentru conectarea la internet. În plus, poate fi folosită şi pe post de telefon mobil, cu ajutorul unei tradiţionale cartele SIM (format microSIM în cazul de faţă).

Ce face Asus Fonepad?

La fel ca orice alt produs de acest tip, tableta Asus reprezintă un instrument de divertisment care îţi permite să navighezi pe internet, să te uiţi la filme, să asculţi muzică şi, în anumite limite, să te joci. Este utilă în special pentru consumul de conţinut, dar la nevoie poate fi utilizată şi pentru generarea de conţinut, cum ar fi editarea unui document.

Review video Asus Fonepad

Pentru început, te invităm să urmăreşti un review video:

Specificaţii tehnice Asus Fonepad

Asus Fonepad
EcranIPS, 7”, 1280×800 pixeli
ChipsetIntel Atom
Procesorsingle-core Intel Atom Z2420, 1.2 GHz
GraficaPowerVR SGX540
Memorie RAM1 GB
Memorie interna16 GB
ConectivitateWi-Fi, 3G, bluetooth, GPS
Camera foto3.15 MP, frontala 1.2 MP
AcumulatorLi-Ion 4270 mAh
Dimensiuni196.4×120.1×10.4 mm
Greutate340 grame
Sistem de operareAndroid 4.1 JellyBean

Ce ne-a plăcut

Fonepad are un design asemănător cu cel al lui Nexus 7 prin prisma ecranului mărginit de ramele relativ generoase şi a colţurilor rotunjite, la care se adaugă şi păstrarea dimensiunilor şi greutăţii în limitele obişnuite pentru o tabletă de 7”.

În schimb, partea din spate este realizată preponderent dintr-un aluminiu care se simte bine în mână, cu excepţia părţii superioare confecţionate din plastic. Nu este o diferenţă pur estetică, întrucât partea superioară se detaşează pentru a scoate la lumină slotul microSD si cel pentru SIM.

Şi pentru că tot a venit vorba, merită să spunem că butonul de pornire şi cel care reglează volumul sunt poziţionate pe laterală stângă a gadgetului. În rest, spatele este unul “curat”, întrucât versiunea europeană a Fonepad-ului nu are cameră foto principală.

Spatele lui Fonepad si pozitionarea porturilor si butoanelor

Spatele lui Fonepad si pozitionarea porturilor si butoanelor

Asus a dotat tableta cu un ecran IPS cu diagonala de 7” cu rezoluţie 1280×800 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 216 pixeli per inch. În general, tehnologia IPS îşi face simţită prezenţa prin fonturile clare, culorile redate corespunzător şi unghiurile de vizualizare decente, însă luminozitatea nu este foarte puternică. Sigur, nu este cel mai bun ecran de pe piaţă, dar este unul dintre cele mai bune în această gamă de preţ.

Ecranul IPS al Fonepad -ului este bun pentru acest segment de pret

Ecranul IPS al Fonepad -ului este bun pentru acest segment de pret

În schimb, performanţele obţinute de Fonepad în utilizarea de zi cu zi sunt peste aşteptări, chiar dacă platforma hardware cu procesor single-core Intel Atom de 1.2 GHz şi 1 GB RAM nu pare să sugereze acest lucru într-o perioadă în care cuvintele de ordine sunt quad-core şi, mai nou, octo-core.

Practic, tableta s-a descurcat bine la navigarea pe internet, la ascultarea unui playlist de muzică sau la vizionarea unor filme în format HD şi Full HD. În plus, sistemul de sunet al tabletei îşi face treaba decent, mai ales că acesta poate fi îmbunătăţit şi personalizat cu aplicaţia preinstalată Audio Wizard.

Asus Fonepad este un bun companion multimedia

Asus Fonepad este un bun companion multimedia

Evident, există unele situaţii ocazionale în care tableta nu este atât de fluentă, însă astfel de sincope apar chiar şi în cazul produselor de top, în primul rând din cauza optimizării precare a sistemului de operare Android ( cu atât mai evidentă în acest caz, unde Android-ul este combinat cu o platformă tânără). Şi pentru că am pomenit de OS, să spunem că Fonepad-ul vine cu Android 4.1.2 Jelly Bean care beneficiază de câteva modificări ale interfeţei şi aplicaţii suplimentare care, în cele mai multe cazuri, îmbogăţesc experienţa de utilizare şi care, element şi mai important, pot fi dezactivate.

Printre ele se numără o nouă interfaţă pentru tastatură, care beneficiază de un rând suplimentar de cifre deasupra literelor pentru o editare mai uşoară a documentelor, sau un nou modul de notificări care permite activarea rapidă a unor funcţii des utilizate.

Tableta Asus are abilitati bune pentru multitasking

Tableta Asus are abilitati bune pentru multitasking

Una dintre cele mai interesante funcţii adăugate de Asus este posibilitatea de a urmări un clip video în timp ce citeşti un mail sau foloseşti o aplicaţie de chat. Acest lucru îţi permite să extinzi funcţiile de multitasking a tabletei, însă din păcate numărul de aplicaţii compatibile este destul de scăzut în acest moment.

Fonepad este bine echipată şi la capitolul conectivitate, întrucât pe lângă conexiunile Wi-Fi şi 3G, există şi Bluetooth şi GPS cu suport A-GPS şi GLONASS. Este adevărat, nu vei găsi tehnologii precum NFC şi nici suport pentru reţele 4G/LTE, dar adevărul este că nicio tabletă din acest segment de preţ nu oferă astfel de opţiuni.

Asus Fonepad utilizeaza Android 4.1.2 Jelly Bean

Asus Fonepad utilizeaza Android 4.1.2 Jelly Bean

La prezentarea de la Mobile Wolrd Congress din luna februarie, Asus a evidenţiat posibilitatea de a iniţia apeluri telefonice sau de a scrie SMS-uri cu Fonepad, aşa cum procedezi cu orice alt telefon. Este adevărat, calitatea apelurilor realizate cu Fonepad-ul este bună şi nu avem motive să ne plângem, dar realitatea este că această funcţie este prea puţin utilă pe o tabletă de 7”. Pur şi simplu, dimensiunile sale sunt prea mari pentru a reprezenta o alternativă reală la smartphone-urile curente, atât atunci când o ţii la ureche pentru a vorbi, cât şi dacă vrei să o porţi în buzunarul de la pantaloni.

Prin prisma acumulatorului Li-Ion cu capacitatea de 4270 mAh, autonomia tabletei este foarte bună, mai ales că există şi tehnologie 3G noboard. În practică, bateria este suficient de puternică pentru o autonomie de două zile la utilizare medie, cu 3G activat şi cartela SIM cuplată. La aceste valori foarte bune contribuie şi platforma hardware Intel, eficientă din punct de vedere nergetic, dar şi modulele de economisire a bateriei pe care Asus le pune la dispoziţie.

Bateria Fonepad-ului rezista pana la doua zile la utilizare obisnuita

Bateria Fonepad -ului rezista pana la doua zile la utilizare obisnuita

Ce scârţâie?

Deloc surprinzător, Asus Fonepad nu este un produs perfect. Printre micile sale defecte se numără şi calitatea construcţiei, întrucât vopseaua de pe capacul de plastic care acoperă portul microUSB se cojeşte uşor, iar conexiunea dintre marginea metalică şi spatele de aluminiu nu este perfectă în partea de jos a tabletei.

De asemenea, suprafaţa ecranului este uşor deranjantă la frecarea degetelor pe display, opunând o rezitenţă neplăcută, iar amprentele se îndepărtează cu dificultate, în timp ce vizibilitatea în lumina directă a soarelui este precară.

Probabil ai observat că până acum nu am menţionat nimic despre jocuri. Ei bine, unele jocuri funcţionează surprinzător de bine, iar în această categorie includem şi titluri precum Real Racing 3 sau Temple Run 2. Din păcate, alte jocuri, cum ar fi Grand Theft Auto (GTA), nu au mers deloc pe Fonepad. Cel mai probabil, motivul este legat de lipsa de optimizare a unor jocuri pentru platforma hardware Intel utilizată de Fonepad, aceasta fiind relativ nouă de pe piaţă. Probabil însă că această problemă va fi remediată în timp de cei de la Intel, care în ultima perioadă alocă resurse importante pentru segmentul mobil.

Real Racing 3 ruleaza fara probleme, dar exista si jocuri incompatibile

Real Racing 3 ruleaza fara probleme, dar exista si jocuri incompatibile

Preţ Asus Fonepad şi disponibilitate

Pe piaţa din Europa şi, implicit, din România, Fonepad este disponibil în versiunea de 16 GB fără cameră foto principală şi costă 1.100 lei. La acest preţ, Fonepad-ul este fără îndoială una dintre cele mai atractive tablete de 7” de pe piaţă, în special datorită conectivităţii 3G.

Inevitabil, principalul rival este Nexus 7, care este un pic mai ieftin în versiunea Wi-Fi (1.050 lei), dar care ajunge la aproape 1.400 lei în varianta cu 3G.

Prin urmare, putem trage concluzia că Fonepad este o alegere oportună pentru o tabletă ieftină cu 3G, dar dacă vrei să ai parte de o platformă hardware mai puternică combinată cu un ecran IPS cel puţin la fel de bun, ar trebui să-ţi îndrepţi atenţia spre Nexus 7.

Sigur, există numeroase alte tablete ieftine de 7”, preponderent lansate sub branduri româneşti, precum şi tablete care au un preţ de comercializare semnificativ mai mare, iar aici ne gândim în primul rând la iPad mini sau Samsung Galaxy Note 8.0.

Asus Fonepad, o tableta potrivita pentru multi utilizatori

Asus Fonepad, o tableta potrivita pentru multi utilizatori

Concluzii

În ansamblu, Fonepad este o tabletă ieftină cu 3G care îţi oferă un ecran de o calitate mulţumitoare, performanţe peste aşteptări în utilizarea de zi cu zi şi o autonomie de top. Există mici probleme în privinţa calităţii construcţiei sau a sticlei care acoperă ecranul, însă acestea nu ar trebui considerate argumente în defavoarea achiziţiei, dat fiind segmentul de preţ pe care îl atacă.

FonePad-ul a fost testat si de altii in Romania, iar mai jos poti vedea care sunt parerile lor despre tableta celor de la Asus:

  • nwradu.ro„La 1.099 lei și cu 3G integrat, Asus Fonepad este atât de bună încât ai senzația că ți-o vând prea ieftin. Este unul din acele puține produse la care simți că face mai mult decât ai dat, mai ales că materialele sunt de bună calitate, iar hardware-ul Intel se descurcă onorabil. O recomand fără nici o remușcare ascunsă.”
  • lab501.ro„Daca selectam tablete de 7″, cu 3G si 1GB RAM, nu vom gasi multe optiuni mai accesibile decat Fonepad.”

Eşti de acord cu opinia noastră? Consideri că Asus Fonepad merită cei 1.110 lei pe care îi solicită producătorul taiwanez sau preferi să te orientezi spre alte modele care oferă performanţe mai bune, dar pentru un cost ceva mai mare? Îţi mulţumim pentru că ne-ai citit articolul şi îţi aăteptăm părerile în rubruca de comentarii de mai jos.

Pro:

  • aspect plăcut
  • performanţe bune
  • conectivitate 3G
  • autonomie ridicată
  • preţ atractiv

Contra:

  • incompatibilitatea cu unele jocuri şi aplicaţii
  • sticla care acoperă ecranul
  • mici defecte de construcţie

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri