GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Memo Pad FHD 10 review – tabletă Full HD de nivel mediu

Testat pe data de 5 august 2013
Pe scurt: Asus Memo Pad FHD 10 este o tabletă de 10” cu ecran Full HD potrivită pentru browsing, editare de documente, muzică, filme şi jocuri mai puţin solicitante. Principalul ei avantaj este raportul foarte bun calitate/preţ.
Produs testat: Asus Memo Pad FHD 10   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1500 Lei

Piaţa tabletelor de 10” este dominată la nivel mondial de produse excelente, dar cu preţuri mari, aşa cum este cazul lui iPad 4, Google Nexus 10 sau Sony Xperia Z Tablet, şi de tablete relativ accesibile cu dotări bune, aşa cum este, de exemplu, Samsung Galaxy Tab 3 sau Asus MemoPad Smart.

La noi, există o serie de tablete ieftine sub brand românesc, cum ar fi de exemplu Evolio Aria, care nu impresionează, dar sunt accesibile.

În schimb, segmentul tabletelor cu preţ mic de achiziţie, ecran Full HD şi performanţe decente pentru utilizarea de zi cu zi este aproape inexistent. Asus a simţit că are potenţial să acopere acest segment de piaţă şi a lansat în vara acestui an Asus Memo Pad FHD 10, o tabletă care, aşa cum sugerează şi numele, mizează pe un ecran Full HD, dar şi pe o platformă hardware inedită oferită de Intel.

Vorbim practic despre urmaşul lui Asus Memo Pad Smart 10 şi despre fratele mai mare al lui Asus Memo Pad HD 7, pe care l-am testat de asemenea la sfârşitul lunii iulie.

Ce este Asus Memo Pad FHD 10?

Memo Pad FHD 10 este o tabletă accesibila cu ecran Full HD şi platformă hardware Intel, care oferă performanţe bune pentru navigare pe internet, ascultare şi muzică şi vizionare de clipuri video, însă are oarecare mici carenţe atunci când vine vorba de cele mai solicitante jocuri din Google Play Store.

Specificaţii tehnice Asus Memo Pad Full HD 10

Asus Memo Pad FHD 10
Ecran10”, IPS, 1920×1200 pixeli
ChipsetIntel Atom
Procesordual-core, Intel Atom Z2560, 1.6 GHz
GraficaPowerVR SGX544MP
Memorie RAM2 GB
Memorie interna16 GB / 32 GB si microSD
ConectivitateWi-Fi, bluetooth 3.0
Camera foto5 MP, frontala 1.2 MP
Acumulator6760 mAh
Sistem de operareAndroid 4.2 JellyBean
Dimensiuni264.6×182.4×9.5 mm
Greutate580 grame

Review video Asus Memo Pad FHD 10

Înainte de a intra în detalii, te invităm să urmăreşti un review video pentru noua tabletă din gama MemoPad:

Ce ne-a plăcut?

Din punct de vedere al designului, Memo Pad FHD 10 nu aduce schimbări majore comparativ cu alte tablete Asus. Partea frontală este dominată de ecranul de 10”, iar deasupra sa găsim camera foto frontală şi senzorul de luminozitate.

Confecţionat din plastic, spatele tabletei este texturat şi plăcut la atingere şi include camera foto principală şi două difuzoare, iar marginile sale sunt rotunde. În plus, tableta este destul de uşoară, la cele numai 580 de grame ale sale, iar grosimea ajunge la 9.5 mm.

Toţi aceşti factori contribuie la o utilizare confortabilă a tabletei chiar şi pe perioade lungi de timp, întrucât poate fi ţinută cu uşurinţă cu ambele mâini. Este important însă de precizat că ecranul are formatul 16:10, astfel că tableta este construită în special pentru utilizare în format landscape. Sigur, o poţi folosi şi în format portrait, însă într-o astfel de situaţie este parcă prea înaltă şi prea îngustă, cel puţin pentru gusturile mele.

Memo Pad FHD 10 este o tableta de 10" cu ecran Full HD

Memo Pad FHD 10 este o tableta de 10″ cu ecran Full HD

Pe părţile laterale, Asus a amplasat diverşi conectori, printre care se numără un port microUSB pentru încărcare, o ieşire video HDMI, un slot pentru carduri microSD şi două microfoane.

Aşa cum spuneam în introducere, Memo Pad FHD 10 este practic prima tabletă ieftină de 10” cu ecran Full HD sosită din partea unui producător tradiţional. Vorbim despre o rezoluţie de 1920×1200 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 226 pixeli per inch, ceea ce în practică se traduce printr-o afişare foarte bună a detaliilor, imaginilor şi fonturilor.

Ecranul este construit în tehnologie IPS, însă nu este cazul să te aştepţi la o calitate premium din partea acestuia: luminozitatea destul de scăzută face ca utilizarea în mediu natural să fie destul de dificilă, iar culorile nu sunt foarte vii, însă pot fi îmbunătăţite cu ajutorul aplicaţiei Asus Splendid inclusă pe tabletă.

Cu toate acestea, nu ar fi corect să criticăm prea mult calitatea ecranului având în vedere preţul scăzut de aproximativ 1600 lei solicitat de producător pentru această tabletă. De fapt, în acest segment de preţ, nu prea ai şansa să găseşti un ecran cu astfel de performanţe, motiv pentru care putem spune că display-ul lui Memo Pad FHD 10 ne-a plăcut.

Culorile afisate de Memo Pad FHD 10 nu sunt tocmai cele mai stralucite

Culorile afisate de Memo Pad FHD 10 nu sunt tocmai cele mai stralucite

Să trecem la dotările tehnice. Memo Pad-ul FHD 10 al celor de la Asus este dotat cu o platformă hardware mai puţin obişnuită pentru tablete, aceasta fiind de altfel şi una dintre explicaţiile preţului scăzut. Astfel, avem de-a face cu un chipset Intel Atom sau, mai precis, cu un procesor dual-core Intel Atom Z2560 de 1.6 GHz ajutat de grafică PowerVR SGX544MP, 2 GB RAM şi 32 GB de memorie internă, la care se adaugă şi un slot pentru carduri microSD de până la 32 GB.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi, merită să atragem atenţia că platforma de pe Memo Pad FHD 10 nu are nicio legătură cu platforma Intel Atom regăsită în netbook-urile cu Windows din anii trecuţi. De fapt, este o platformă hardware construită special pentru a rula pe sistemul de operare Android şi pentru a oferi performanţe bune în utilizarea de zi cu zi, fără să fie dedicată taskurilor solicitante.

Memo Pad-ul celor de la Asus ruleaza filme in format Full HD

Memo Pad-ul celor de la Asus ruleaza filme in format Full HD

Şi exact acesta este şi rolul tabletei propuse de Asus. În utilizarea de zi cu zi, Memo Pad-ul FHD 10 se descurcă foarte bine, chiar dacă uneori nu rulează atât de fluent pe cât ţi-ai dori. Ideea este că poţi folosi fără probleme această tabletă pentru a naviga pe internet, a citi cărţi electronice, a asculta muzică, a urmări filme şi chiar a încerca unele jocuri.

Concret, iată cum se comportă tableta în utilizarea de zi cu zi:

La pornire, jocurile se încarcă destul de greu, dar experienţa utilizării este plăcută, chiar şi cu micile sacadări inevitabile cauzate de platforma hardware. Dar mai bine te lăsăm să vezi cu ochii tăi cum se comportă tableta în jocuri:

Din punct de vedere software, tableta mizează pe Android 4.2.2 JellyBean, practic cel mai nou sistem de operare Android disponibil în momentul prezentării oficiale a produsului în luna iunie. Cu toate acestea, există încă probleme în privinţa calităţii aplicaţiilor realizate pentru tabletele de mari dimensiuni cu rezoluţie Full HD, aşa cum este şi Memo Pad-ul FHD. Destule aplicaţii nu sunt încă optimizate pentru ecranele de 10” şi cu atât mai puţin pentru rezoluţia Full HD, în special din cauza popularităţii destul de mici a acestor produse (lucru parţial justificat şi de preţurile mari). Prin urmare, vei întâlni aplicaţii şi jocuri în care pixelii se văd urât.

OS-ul este personalizat prin propria interfaţă Asus WaveShare UI, iar aceasta include câteva opţiuni noi de configurare comparativ cu versiunea clasică de Android. De exemplu, există un sistem de notificări personalizat, un lockscreen prin care poţi accesa rapid diverse aplicaţii instalate pe tabletă, dar şi posibilitatea de a seta mai multe seturi de homescreen-uri pentru diverse activităţi (timp liber, job etc).

Asus a inclusiv cateva aplicatii si widget-uri proprii in interfata proprie

Asus a inclusiv cateva aplicatii si widget-uri proprii in interfata proprie

Pe lângă aceste modificări de interfaţă, Asus a introdus şi câteva aplicaţii proprietare. Aşa cum se întâmplă şi pe laptopuri, cele mai multe dintre ele sunt inutile, însă pe parcursul testului am remarcat câteva care pot fi de folos.

Printre ele se numără Asus Splendid pentru îmbunătăţirea culorilor, serviciul de stocare de fişiere în Cloud, util în special pentru cei care nu folosesc încă Dropbox sau SkyDrive şi, nu în ultimul rând, Audio Wizard. Aceasta din urmă îţi permite să schimbi setările de sunet, care este recepţionat prin intermediul a două difuzoare plasate la fiecare capăt al carcasei spate. Chiar dacă acestea nu sunt îndreptate spre utilizator, ci în partea opusă acestuia, calitatea sunetului este bună, cu puţine distorsiuni chiar şi la volum ridicat.

Aplicatia Audio Wizard iti permite sa controlezi sunetul produs de cele doua difuzoare

Aplicatia Audio Wizard iti permite sa controlezi sunetul produs de cele doua difuzoare

În concluzie, Memo Pad-ul FHD 10 este o tabletă cu performanţe decente, adaptate pentru utilizarea de zi cu zi şi potrivite pentru segmentul de cumpărători căruia i se adresează.

Energia cu care tableta se ocupă de toate aceste sarcini este furnizată de un acumulator de 6760 mAh, care îşi face bine treaba, întrucât autonomia variază între 5-10 ore. De exemplu, te poţi juca până la cinci ore şi te poţi uita timp de 8 ore la filme în format Full HD, iar dacă te axezi pe browsing ajungi chiar şi la 10 ore. Totuşi, din cauza luminozităţii scăzute a ecranului, trebuie să setezi luminozitatea la 70% inclusiv atunci când foloseşte tableta în casă, iar acest lucru are un efect negativ asupra autonomiei.

In cazul unei utilizari obisnuite, autonomia poate ajunge chiar si la 10 ore

In cazul unei utilizari obisnuite, autonomia poate ajunge chiar si la 10 ore

Ce scârţâie?

Din fericire, Memo Pad FHD 10 nu are multe puncte negative, cel puţin nu atunci când luăm în calcul preţul foarte bun de achiziţie. În plus, problemele cu care ne-am confruntat pe parcursul testului sunt mai degrabă minore, cu excepţia luminozităţii despre care am vorbit anterior.

Am spus mai devreme că noul Memo Pad este uşor şi confortabil de ţinut în mâini, însă nu pot să nu remarc că dimensiunile sale fizice sunt destul de mari, chiar şi pentru o tabletă de 10”. Dar nu dimensiunea ecranului este problema aici, ci marginile negre generoase, care cel puţin fac utilizarea în mod landscape mai uşoară.

Tableta este dificil de utilizat in mod portrait din cauza formatului 16:10

Tableta este dificil de utilizat in mod portrait din cauza formatului 16:10

Deloc surprinzător, camera foto principală de 5 MP nu excelează la capitolul calitate, iar utilizarea efectivă a acesteia este îngreunată de dimensiunile mari ale gadgetului. Practic, îmi este greu de crezut că te vei afla într-o situaţie în care să fii nevoit să faci poze sau, mai mult, să filmezi cu tableta, mai ales că dacă ai un astfel de gadget probabil ai şi un smartphone în buzunar.

Preţuri Asus Memo Pad FHD 10 şi disponibilitate

Asus Memo Pad FHD 10 va apărea în magazinele din România pe parcursul lunii august.

Preţul versiunii cu 32 GB spaţiu de stocare, singura disponibilă în România cel puţin în primă fază, va fi de 1649 de lei.

Concluzii

Trăgând linie, putem spune fără să greşim că Asus Memo Pad FHD 10 este probabil cea mai bună tabletă de nivel mediu de pe piaţă. Este adevărat că nu impresionează la niciun aspect, însă în acelaşi timp oferă performanţe peste cele sugerate de preţul scăzut de achiziţie, iar raportul calitate/preţ este unul dintre cei mai importanţi factori în decizia de achiziţionare a unui produs.

În plus, marele avantaj al tabletei este că în prezent nu are cu adevărat rivali pe măsură în acest segment de preţ. Astfel, niciun alt producător consacrat nu oferă o tabletă de 10” cu ecran Full HD, iar singurul exemplu din gama de tablete lansate sub brand românesc este Allview Alldro 3 Speed Quad, care costă 1200 lei. Aceasta este dotată cu un ecran IPS de 9.7” şi rezoluţie 2048×1536 pixeli, însă mizează pe o platformă hardware relativ modestă şi veche, alcătuită din procesor quad-core Cortex A7 de 1 GHz.

În rest, comparaţiile cu produse precum Google Nexus 10, iPad 4 sau Sony Xperia Tablet Z nu îşi au locul, întrucât acestea sunt tablete premium dedicate utilizatorilor cu pretenţii, care dispun de un buget pe măsură.

Asus Memo Pad FHD 10, o tableta de nivel mediu cu pret bun de achizitie

Asus Memo Pad FHD 10, o tableta de nivel mediu cu pret bun de achizitie

La rândul ei, Samsung Galaxy Tab 3 are un preţ de comercializare de circa 1800 de lei, însă are ecran TFT de 1280×800 pixeli, acelaşi procesor Intel Atom Z2560 de 1.6 GHz şi doar 1 GB RAM, singurul ei avantaj fiind prezenţa conexiunii 3G.

Prin urmare, dacă bugetul tău este limitat la circa 1600 lei şi ai nevoie de o tabletă pe care să o foloseşti preponderent acasă şi care să se mişte bine în utilizarea de zi cu zi, Asus Memo Pad FHD 10 este una dintre puţinele soluţii viabile pe care le ai la îndemână.

Iar după ce ne-am jucat câteva zile cu această tabletă, putem să te asigurăm că nu vei fi dezamăgit de performanţele acesteia, atât timp cât înţelegi limitările inerente generate de preţul scăzut.

Tableta poate fi utilizata si pentru jocuri, dar nu pentru orice titluri

Tableta poate fi utilizata si pentru jocuri, dar nu pentru orice titluri

Pro

 • preţ bun, performanţe bune
 • ecran cu rezoluţie Full HD
 • autonomie ridicată

Contra

 • luminozitate relativ scăzută a ecranului
 • destul de mare, chiar şi pentru o tabletă de 10 inch

5 comentarii

 1. Liviu

  6 august 2013 la 00:09

  „Mizează pe o platformă hardware relativ modestă şi veche, alcătuită din procesor quad-core Cortex A7 de 1 GHz”. Comparativ ca performante sunt pe acolo acest Dual Intel cu Quad-ul Cortex A7 de pe tableta romaneasca. Arhitectura Cortex A7 este una low power very efficient , undeva ~ puterea de procesare a unui A9 aprox ; In Antutu scoate ~14000 un speed 3 quad , pe cand asta inca nu sunt sigur ca se apropie . Oricum , mare pacat de ambele – nu au 3G nativ!

 2. florinel

  26 august 2013 la 20:31

  ruleaza majoritatea tipurilor de format filme, gen mp4, mkv, avi etc???

  • Daniel Popescu

   27 august 2013 la 08:44

   Da, ruleaza aceste formate cu ajutorul unor aplicatii dedicate. Mie cel mai mult imi place MX Player, dar exista si alte playere multimedia in Google Play Store.

   • florinel

    28 august 2013 la 12:42

    Acum stau pe ganduri si nu stiu ce tableta sa iau intre 1200-1600lei. Imi poti da 2,3 alternative in afara de aceasta avand OS Android sau iOS? Ipad mini este peste aceasta tableta?

 3. vali

  30 noiembrie 2013 la 17:04

  De ce nu spuneti si ca are probleme de soft? M-am tepuit cu una. Toate aplicatiile se instaleaza in ROM si nu e nici o posibilitate sa fie transferate in mem interna. Bonus: multe aplicatii nu sunt compatibile cu ac tableta datorita faptului ca nu sunt optimizate pt acest procesor Intel x86 f rar intalnit la tablete. Deci utilizatorul este la cheremul dezvoltatorilor daca vor dori sa-l bage in seama si pe Intel, sau nu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri