GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Transformer Pad TF701T review – tabletă şi laptop de 10″

Testat pe data de 23 septembrie 2013
Pe scurt: Asus Transformer Pad TF701T este o tabletă de 10" cu ecran impresionant şi performanţe bune din punct de vedere hardware, iar docking station-ul vândut separat îmbunătăţeşte funcţionalitatea tabletei şi asigură o autonomie mai mare.
Produs testat: Asus Transformer Pad TF701T   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: nespecificat Lei

Asus a împrospătat recent gama sa de tablete premium de 10” cu Asus Transformer Pad TF701T, un urmaş al modelului Transformer Pad Infinity TF700 lansat în vara anului trecut.

Chiar dacă noul produs nu include şi cuvântul “Infinity”, acesta păstrează cele mai multe caracteristici ale predecesorului său în termeni de design şi construcţie şi menţine inclusiv un nume mai greu de pronunţat şi reţinut.

Astfel, avem de-a face în continuare cu o tabletă care poate fi utilizată şi pe post de laptop (un laptop cu Android, ce-i drept) prin intermediul unui docking station ce include tastatură QWERTY şi un acumulator suplimentar.

În plus, Asus a păstrat tradiţia şi în privinţa platformei hardware, întrucât mizează pe chipsetul Nvidia Tegra 4. Totuşi, spre deosebire de Tegra 3-ul de anul trecut, noul Tegra 4 a fost ignorat aproape complet de producători, care au mizat preponderent pe platforme Qualcomm şi Intel.

Iată doar unul dintre motivele pentru care am fost foarte curioşi să aflăm cum se comportă Transformer Pad TF701T în teste intensive, iar în acest review îţi vom prezenta atât performanţele obţinute cu nouă tabletă, cât şi schimbările introduse de Asus în materie de design. Înainte de a începe, menţionăm că am avut la dispoziţie o unitate pre-producţie, motiv pentru care unele probleme evidenţiate pe parcursul review-ului ar putea fi remediate până la lansarea oficială pe piaţă.

Asus a lansat o noua versiune a tabletei care se transforma in laptop

Asus a lansat o noua versiune a tabletei care se transforma in laptop

Ce este Asus Transformer Pad TF701T

Asus Transformer Pad TF701 este o tabletă cu diagonala de 10” care poate fi utilizată pentru orice tip de activităţi, de la navigare pe internet şi până la jocuri. Productivitatea acesteia creşte prin intermediul unui docking station cu tastatură QWERTY, dar rămâne totuşi limitată prin prisma faptului că Android nu este sistemul de operare potrivit pentru creare de conţinut.

Review video Asus Transformer Pad TF701T

Pentru început, îţi prezentăm un review video pentru noul Asus Transformer Pad TF701T. Îţi recomandăm însă să citeşti şi review-ul în format text pentru diverse amănunte care nu au fost incluse în clip.

Specificaţii tehnice Asus Transformer Pad TF701T

Asus Transformer Pad TF701T
EcranIPS IGZO, 10.1”, 2560×1600 px
ChipsetNvidia Tegra 4 T40X
Procesorquad-core, Cortex A15, 1.9 GHz
GraficaULP GeForce, 72 nuclee
Memorie RAM2 GB
Stocare32 GB
Camera foto5 MP, Full HD; frontala 1.2 MP
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n, bluetooth
PorturimicroSD, microHDMI, USB
AcumulatorLi-Po 31 Whr
Sistem de operareAndroid 4.2.2 JellyBean
Dimensiuni263×180.8×8.9 mm
Greutate585 grame
Extradocking-station cu tastatura si acumulator

Ce ne-a plăcut

Ne-au plăcut multe la noul Transformer, dar cel mai mult ne-a impresionat ecranul. Vorbim despre un panou construit în tehnologie IPS IGZO cu diagonala de 10.1” şi rezoluţie 2560×1600 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 299 pixeli per inch.

Relativ nouă pe piaţă, tehnologia IGZO permite o luminozitate mai bună, iar ecranul lui TF701T este capabil să afişeze culori naturale şi are unghiuri bune de vizualizare. În plus, aceeaşi tehnologie IGZO permite un consum mai redus de energie pentru ecran. În ansamblu, nu avem nimic de reproşat ecranului disponibil pe noua tabletă Asus.

Ecranul lui TF701T este impresionant din toate punctele de vedere

Ecranul lui TF701T este impresionant din toate punctele de vedere

La capitolul construcţie şi design, noul TF701T păstrează în mare măsură caracteristicile predecesorului său. Dacă pe partea frontală predomină, evident, ecranul de 10”, spatele este confecţionat din aluminiu, cu excepţia părţii superioare unde a fost preferat plasticul pentru a asigura un semnal de calitate pentru sistemul GPS şi antena Wi-Fi.

Din punct de vedere al dimensiunilor, noul Transformer este mai uşor decât predecesorul său, întrucât a “slăbit” la 585 de grame comparativ cu cele 598 de grame ale lui TF700, fiind astfel mai uşor decât un iPad 4. În schimb, dacă lungimea şi lăţimea au rămas identice, grosimea a crescut cu 0.4 mm la 8.9 mm, însă acest aspect nu va fi practic observat în practică.

Spatele tabletei este confectionat din aluminiu

Spatele tabletei este confectionat din aluminiu

Pe părţile laterale există setul standard de butoane, la care se adăugă un slot microSD pentru extinderea memoriei interne şi un port microHDMI. Evident, există şi un port USB pe care îl vei folosi pentru încărcarea tabletei şi conectarea acesteia la computer, dar vorbim despre un port USB proprietar ceva mai compact decât cel întâlnit pe TF700. Prin urmare, nu este un port USB standard şi, cel mai probabil, Asus a evitat să renunţe la el prin prisma utilizării docking station-ului.

Porturile disponibile pe Transformer Pad TF701T

Porturile disponibile pe Transformer Pad TF701T

Din punct de vedere hardware, Asus Transformer TF701T este una dintre primele tablete cu chipset Tegra 4 care apare pe piaţă, iar acesta include un procesor quad-core ARM Cortex A15 cu frecvenţa de 1.9 GHz, unitate grafică cu 72 de nuclee, 2 GB RAM şi 32 GB pentru stocarea datelor.

Cifrele impresionante sunt confirmate şi în practică în utilizarea de zi cu zi. Practic, tableta Asus este rapidă şi răspunde fluent la comenzi indiferent de tipul de conţinut pe care îl rulezi, de la banala navigare pe internet şi până la filme Full HD şi editare foto şi video, evident în limitele impuse de Android. Platforma este de asemenea capabilă să ruleze jocuri de ultima generaţie, iar cel mai bun exemplu în acest sens este GTA Vice City. Acesta a rulat fluent la detalii maxime, în condiţiile în care puţine tablete Android sunt capabile de o asemenea performanţă.

Transformer Pad TF701T ruleaza fluent jocurile la detalii maxime

Transformer Pad TF701T ruleaza fluent jocurile la detalii maxime

Impresia bună lăsată de tabletă în utilizarea de zi cu zi este confirmată şi de rezultatele din testele de benchmark, pe care le poţi vedea în review-ul video de mai sus, precum şi în tabelul de mai jos:

BenchmarkAsus Transformer Pad TF701T
Quadrant13823 puncte
3DMark15238 puncte
Vellamo HTML 53060 puncte
GFXBench Egypt 2.531 fps
BaseMark6.2 fps
GeekBench 32935 puncte
SunSpider (sistem vechi)551 ms
SunSpider (sistem nou)351 ms

Conectivitatea este de asemenea la înălţime pe noul Transformer TF701T, întrucât este dotat cu Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth şi GPS şi permite streamingul Miracast. Sistemul de poziţionare are nevoie de 15-20 de secunde pentru a identifica un anumi loc, o valoare decentă pentru o tabletă.

TF701T este dotat şi cu două camere foto, care au devenit practic omniprezente pe tablete în ciuda funcţionalităţii lor reduse. Camera frontală are 1.2 MP şi poate înregistra clipuri la rezoluţie 720p, având potenţialul de a fi utilă pentru o sesiune de videochat pe Skype. Între timp, camera foto de pe spate are 5 MP şi poate înregistra în format Full HD, dar nu dispune de LED Flash, astfel că nu vei obţine fotografii de calitate în condiţii slabe de iluminare. De fapt, calitatea fotografiilor este în ansamblu modestă, însă acest lucru contează prea puţin în condiţiile în care nu vei folosi camera foto a tabletei decât în cazuri excepţionale.

Din punct de vedere software, Asus Transformer Pad 701T utilizează sistemul de operare Android 4.2.2 Jelly Bean, însă probabil că la un moment dat va primi un update la Android 4.3 Jelly Bean. Spre deosebire de alţi producători precum Samsung sau HTC, Asus nu a modificat foarte mult interfaţa sistemului de operare, preferând să o lase destul de curată.

Există totuşi o serie de aplicaţii preinstalate de Asus şi doar câteva dintre acestea se pot dovedi utile în utilizarea de zi cu zi: managerul de fişiere File Manager, un soft care permite parolarea aplicaţiilor numit App Locker şi suita office Polaris Office Suite.

Sistemul de operare Android este destul de curat, dar nu lipsesc aplicatii Asus

Sistemul de operare Android este destul de curat, dar nu lipsesc aplicatiile Asus

Autonomia tabletelor cu Android a reprezentat mai mereu un punct slab comparativ cu iPad, iar Transformer Pad TF701T se descurcă decent la acest capitol. Chiar dacă nu atinge cele 13 ore specificate de Asus, autonomia ajunge la aproape 4 ore şi jumătate în jocuri, la 8 ore de browsing şi peste 10 ore în cazul rulării în buclă a unui film la rezoluţie 720p. În fiecare caz în parte, am folosit ecranul la luminozitate de 50% , conexiunea wireless activă şi volumul la maxim.

Aceste performanţe sunt obţinute prin intermediul unui acumulator Li-Po de 31 Whr, la care se adăugă bateria suplimentară de 16 Whr oferită de docking station. Conform aşteptărilor, atunci când utilizezi docking station-ul autonomia creşte cu aproximativ 50% şi îţi permite să te joci 6-7 ore, să utilizezi în regim obişnuit tableta circa 12 ore sau să te uiţi 15 ore la filme 720p. În plus, Asus oferă şi modul Smart Saving care te poate ajuta să îmbunătăţeşti şi mai mult autonomia, dar noi nu am avut timpul necesar pentru a studia în detalia această funcţie.

Autonomia tabletei creste cu 50% prin intermediul docking station-ului

Autonomia tabletei creste cu 50% prin intermediul docking station-ului

Docking station

La fel ca toate celelalte tablete din seria Transformer, şi TF701T beneficiază opţional de un docking station care îţi transformă tableta într-un mini-laptop (unii i-ar putea spune chiar ultrabook). Acest docking station include o tastatură QWERTY, un mic trackpad, un acumulator suplimentar şi un port USB.

Docking station-ul beneficiază de o construcţie solidă, însă spre deosebire de tabletă Asus a preferat să folosească ca material plasticul. Din fericire, acesta este bine prelucrat şi are o textură asemănătoare cu cea a aluminiului, motiv pentru care are un aspect plăcut compatibil cu tableta.

Balamaua este construita din metal, in timp ce restul docking station-ului este din plastic

Balamaua este construita din metal, in timp ce restul docking station-ului este din plastic

Singura componentă metalică a docking station-ului este mecanismul de prindere pentru tabletă, iar procesul de alipire este unul cât se poate de simplu. Pentru a ataşa cele două părţi, trebuie doar să aliniezi mica săgeată de pe tabletă de cea de pe balama şi să apeşi. În sens invers, muţi butonul de pe balama în poziţia Unlocked şi apoi tragi pur şi simplu tableta. Fiecare operaţiune în parte durează doar o secundă după ce înţelegi cum funcţionează mecanismul.

Mecanismul de prindere este usor de utilizat

Mecanismul de prindere este usor de utilizat

Întrucât vorbim despre un docking station ataşat unei tablete cu diagonală de 10”, tastatura beneficiază de taste relativ mici, însă utilizarea acesteia este confortabilă pe măsură ce te acomodezi cu layout-ul şi feedback-ul tastelor individuale. Partea şi mai bună este că există numeroase taste adaptate special pentru diverse operaţiuni realizate pe Android.

În schimb, trackpad-ul este cu adevărat de mici dimensiuni şi prea sensibil la atingere, însă oricum nu îl vei utiliza prea mult pentru că sistemul de operare Android este conceput pentru a fi utilizat prin gesturi.

Pe lateralele docking station-ului vei regăsi un card reader SD şi un port USB 3.0 la care poţi conecta o largă varietate de dispozitive compatibile, cum ar fi un mouse, un stick USB sau o tastatură externă. În schimb, nu am reuşit să conetam niciun hard-disk extern, însă cel mai probabil este o problemă specifică unităţii noastre de pre-producţie care va fi remediată înainte de lansarea oficială.

La portul USB al docking station-ului poti conecta diverse dispozitive

La portul USB al docking station-ului poti conecta diverse dispozitive

Ce scârţâie

Chiar dacă în ansamblu am fost impresionaţi de Asus Transformer Pad TF701T, există inevitabil şi câteva puncte slabe, iar primul dintre acestea l-am remarcat chiar în utilizarea de zi cu zi. Astfel, din când în când, tableta se mişcă lent şi uneori are nevoie de câteva secunde pentru a realiza o comandă banală. Poate că vina aparţine exclusiv unităţii noastre pre-producţie, dar este posibil să fie vorba şi despre sistemul de operare Android, cunoscut pentru astfel de mici probleme în utilizarea obişnuită.

De altfel, Androidul are şi un alt dezavantaj important la capitolul aplicaţii comparativ cu iOS-ul de pe iPad: unele aplicaţii, printre care şi Tegra Zone dezvoltată chiar de Nvidia, nu sunt afişate corespunzător din cauza rezoluţiei prea mari a ecranului, sistemul de operare ducând în continuare lipsă de aplicaţii special realizate pentru asemenea display-uri.

Tablete are momente cand se misca greoi

Tablete are momente cand se misca greoi

Cea mai mare problemă am intapinat-o însă la conexiunea wireless. Dacă atunci când lucrezi în apropierea routerului viteza este de aproximativ 50 Mbps, la fel ca pe un iPad 4, lucrurile se schimbă radical dacă te îndepărtezi la peste 8 metri şi adaugi şi doi pereţi între dispozitive. Într-o astfel de situaţie, viteza scade la numai 7 Mbps, spre deosebire de cei 22 Mbps afişaţi de iPad 4. Nu ne rămâne decât să sperăm că problema este întâlnită doar pe această unitate de test.

Asus ne-a obişnuit cu un sistem de sunet de calitate şi cu aplicaţii software pentru îmbunătăţirea calităţii, însă TF701T dispune de un singur difuzor amplasat pe partea din spate, în partea dreaptă a tabletei. Pe lângă faptul că sunetul nu este foarte puternic, atunci când ţii tableta în mod landscape este foarte probabil să acoperi difuzorul şi să distorsionezi astfel sunetul. Prin urmare, cel mai bine este să apelezi la o pereche de căşti.

Nu în ultimul rând, spatele tabletei se încălzeşte destul de mult după sesiuni intensive de utilizare. Partea bună este însă că fenomenul apare doar în zona centrală, în jurul logo-ului Asus, pe care nu îl vei atinge prea des în timpul unei utilizări obişnuite.

tableta Asus are un singur difuzor, iar partea din spate se incalzeste in jurul logo-ului Asus

tableta Asus are un singur difuzor, iar partea din spate se incalzeste in jurul logo-ului Asus

Preţuri Asus Transformer Pad TF701T şi disponibilitate

Din păcate, detaliile despre disponibilitate şi preţ reprezintă cea mai mare necunoscută, întrucât Asus nu a oferit încă informaţii oficiale despre acest subiect. Cel mai probabil, tableta va sosi în magazinele din România undeva în al patrulea trimestru al anului, astfel că nu mai avem foarte mult de aşteptat.

Cât despre preţ, noi estimăm că Transformer Pad TF701T va avea un preţ de comercializare de circa 500 EUR pentru varianta de 32 GB, adică undeva în intervalul 2.300 – 2.500 lei pe piaţa din România. Docking station-ul se va comercializa separat şi probabil va avea un preţ de circa 150 EUR, astfel că în ţara noastră ne putem aştepta la costuri de 700-800 lei.

Acestea sunt însă doar estimări făcute de noi pe baza preţurilor predecesorilor şi a celor solicitate de alţi producători pentru tablete asemănătoare, motiv pentru care este posibil să ne înşelăm. Vom reveni cu informaţii despre preţurile tabletei Asus în momentul în care vom avea date oficiale din partea celor de la Asus.

Asus transformer TF701T va fi disponibil cu sau fara docking station

Asus transformer TF701T va fi disponibil cu sau fara docking station

Concluzii

Asus Transformer Pad TF701T este o tabletă interesantă, care iese în evidenţă în special prin ecranul de calitate foarte bună şi performanţele hardware ale platformei Tegra 4. În plus, docking station-ul poate îmbunătăţi sfera de utilizare a gadgetului şi sporeşte autonomia decentă a tabletei.

Chiar dacă nu aduce schimbări vizuale majore comparativ cu predecesorul său, TF701T are un design suficient de atractiv pentru utilizatori. Sperăm doar că micile probleme enunţate pe parcursul review-ului şi în special cele legate de conexiunea Wi-Fi să fie remediate până la apariţia pe piaţă a produsului final.

Pentru a se impune pe piaţă, tableta va avea însă de înfruntat o concurenţă destul de acerbă. Pe lângă exemplul evident al iPad-ului, pe piaţă există şi Sony Xperia Tablet Z, care impresionează prin design şi costă aproximativ 2.800 lei, sau Samsung Galaxy Note 10.1 (2014), proaspăt lansată la IFA.

Dacă Asus Transformer Pad TF701 este însă mai potrivită pentru activităţile pe care vrei să le ai pe o tabletă depinde în bună măsură de preferinţele personale.

Asus Transformer Pad TF701T, o tableta care se poate transforma in laptop

Asus Transformer Pad TF701T, o tableta care se poate transforma in laptop

Pro

  • ecran excelent
  • performanţe hardware
  • docking station de calitate

Contra

  • puţine aplicaţii pentru rezoluţia ecranului
  • probleme cu conexiunea Wi-Fi

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri