iPad Mini sau Nexus 7 – Duelul tabletelor de 7 inch
Tableta Nexus 7 construită de Asus pentru Google a primit numeroase aprecieri din partea publicaţiilor internaţionale, însă tocmai când ecosistemul Android părea să aibă un reprezentant de seamă în domeniul tabletelor de 7” a apărut şi rivalul de la Apple, iPad mini.
Chiar dacă diferenţele dintre cele două produse sunt majore (de la diagonala şi formatul ecranului până la sistemul de operare şi preţul de comercializare), este evident că utilizatorii interesaţi de o tabletă de 7” îşi vor îndrepta atenţia în primul spre spre iPad mini şi Nexus 7.
Acesta este motivul pentru care în acest articol îţi propunem o comparaţie între iPad mini şi Nexus 7, atât pe baza specificaţiilor, cât mai ales pe baza detaliilor care pot face diferenţa, a impresiilor celor care au avut ocazia să folosească cele două gadgeturi, a preferinţelor personale subiective şi a experienţei acumulate de noi prin intermediul altor produse pe care le-am testat.
Construcţie şi design
Dacă priveşti un simplu tabel de specificaţii ai fi tentat să spui că între cei 7.9” ai lui iPad mini şi cei 7” ai lui Nexus 7 nu este o diferenţă majoră. Totul se schimbă însă când priveşti dimensiunile, pentru că iPad mini a adoptat un format 4:3 semnificativ mai pătrăţos decât formatul 16:9 adoptat de Nexus 7.
Ştim că Nexus 7 este foarte uşor de ţinut într-o singură mână, parţial tocmai datorită acestui format. Aparent, iPad mini este dezavantajat de formatul 4:3, însă cei care au avut ocazia să butoneze tableta Apple la evenimentul de lansare au afirmat în unanimitate că aceasta este de asemenea uşor de ţinut şi utilizat cu o singură mână în format portrait, chiar dacă ocazional trebuie să ţii degetele întinse aproape la maxim pentru a o cuprinde integral.
Există cel puţin trei explicaţii pentru acest lucru. În primul rând, iPad mini are o ramă mai subţire, astfel că lăţimea mai mare a ecranului nu se simte atât de mult comparativ cu rama mai groasă a lui Nexus 7. Concret, dacă ambele tablete au o lungime de aproximativ 20 cm, iPad mini are o lăţime de 13.47 cm, în timp ce Nexus 7 de 12 cm, produsul Apple fiind astfel cu numai 1.47 cm mai lat.
În plus, tableta Apple cântăreşte doar 308 grame şi are o grosime de numai 7.2 mm, ceea ce înseamnă că greutatea ei pune mai puţină presiune pe mâna utilizatorului şi, respectiv, că este mai uşor de cuprins pe părţile laterale. Sigur, nici Nexus 7 nu este prea grea la cele 340 de grame ale sale, însă în acest domeniu chiar şi 32 de grame pot face diferenţa, iar grosimea de 10.5 mm, cu 45% mai mare decât a lui iPad mini, ne scuteşte de orice comentariu.
Diferenţe există şi la nivelul materialelor utilizate pentru construcţie. Nexus 7 este construit integral din material plastic, cu o parte frontală acoperită cu o protecţie din sticlă şi o parte spate dintr-un plastic texturat care inspiră calitate şi oferă o aderenţă foarte bună în mână. În schimb, Apple a mizat pe un posterior din aluminiu care se îmbină bine cu ecranul, oferind o suprafaţă complet netedă.
Ecran
iPad mini şi Nexus 7 utilizează ecrane care, datorită tehnologiei IPS utilizate, oferă culori naturale, unghiuri de vizualizare de circa 178 de grade şi o luminozitate bună.
Astfel, principalul aspect care diferenţiază ecranele este rezoluţia. Nexus 7 mizează pe o rezoluţie de 1280×800 pixeli şi o densitate de 216 pixeli per inch, în timp ce iPad mini are rezoluţia 1024×768 pixeli şi densitate de 162 pixeli per inch. Aparent, diferenţa este majoră, întrucât iPad mini are o rezoluţie mai mică deşi are ecranul mai mare.
În practică, noi ne aşteptăm ca diferenţa în utilizarea de zi cu zi a tabletei să nu fie atât de mare, lucru confirmat şi de publicaţiile internaţionale care au reuşit să facă hands-on cu noua tabletă.
De altfel, multe dintre acestea au evidenţiat faptul că rezoluţia este identică cu cea disponibilă pe ecranul de 9.7” al lui iPad 2, fiind astfel un pas înainte din acest punct de vedere.
Ecranul mai lat al lui iPad mini face ca paginile de internet să fie mai uşor de citit în format portrait decât pe Nexus 7, mai ales că este mai comod să ţii tableta Apple în mână în acest format. Pe Nexus 7, ecranul este alungit şi ai o rază mai mică de acţiune cu degetele mâinii cu care ţii tableta. Totuşi, în browsing, Nexus 7 afişează mai mult conţinut decât iPad mini. În plus, filmele în format HD se vor urmări mai natural pe ecranul 16:9 al lui Nexus 7 decât pe cel 4:3 al lui iPad mini.
Platforma hardware
Produsele Apple nu au excelat niciodată la capitolul platformei hardware, iar iPad mini nu face excepţie. De altfel, tableta are specificaţii identice cu cele disponibile pe iPad 2, un produs lansat cu un an şi jumătate în urmă: procesor dual-core A5, grafică PowerVR SGX543MP2, 512 MB RAM şi 16/32/64 GB pentru stocare internă. În schimb, Nexus 7 mizează pe o platformă Nvidia Tegra 3 cu procesor quad-core la 1.3 GHz, grafica ULP GeForce, 1 GB RAM şi 8/16/32GB pentru stocare, cu menţiunea că există şanse să apară şi o versiune de 64 GB.
Chiar dacă mulţi “comentatori” au criticat Apple pentru platforma hardware modestă, este cunoscut faptul că produsele americanilor nu au nevoie de cele mai noi şi mai bune componente pentru a rula fluent, în primul rând datorită optimizării foarte bune a sistemului de operare. De aceea, ne aşteptăm ca şi în cazul lui iPad mini să avem parte de o tabletă care rulează fluent aproape orice tip de conţinut.
Conectivitate
Dacă ar fi să numim un capitol la care iPad mini este net superior lui Nexus 7, probabil că acesta ar fi conectivitatea. Tableta Apple vine atât în configuraţii Wi-Fi, cât şi în configuraţii Wi-Fi + 4G, în timp ce Nexus 7 este disponibilă în prezent doar în versiune Wi-Fi. Acest aspect poate fi decisiv la achiziţie, în special în cazul persoanelor care doresc să aibă posibilitatea de a se conecta oricând la internet.
Totuşi, numeroase publicaţii anticipează că Nexus 7 va primi şi o versiune 3G/4G în 29 octombrie, pe lângă una cu 64 GB de memorie internă, ceea ce ar echilibra practic balanţa între cele două produse.
Un lucru mai puţin evidenţiat este însă că iPad mini nu este echipat cu sistemele de poziţionare GPS şi GLONASS decât în versiunile cu 4G, versiunea Wi-Fi fiind ocolită de această facilitate importantă.
Tableta Apple punctează însă prin camera foto de 5 MP cu înregistrare video Full-HD şi cameră frontală pentru apeluri video, în timp ce Nexus 7 beneficiază doar de cameră frontală de 1.2 MP.
Autonomie
Nexus 7 utilizează un acumulator de 4325 mAh care este capabil să ţină tableta în viaţa undeva între 8-9 ore în regim de browsing pe wireless sau de rulare a unor clipuri video.
În schimb, iPad mini foloseşte un acumulator Li-Po de 16.3 Whr (din păcate, Apple nu obişnuieşte să ofere informaţii despre capacitatea acumulatorului, ci doar despre consumul de energie într-o oră), iar autonomia anunţată de producător este de 10 ore pentru video şi browsing pe internet (9 ore pentru versiunile 3G/4G). Până când iPad mini va fi disponibil efectiv pe piaţă nu putem şti cu certitudine dacă aceste valori pot fi obţinute şi în utilizarea reală de zi cu zi.
Sistem de operare
Nu putem încheia această comparaţie fără să menţionăm sistemele de operare pe care le utilizează. iOS 6 este un sistem de operare matur care beneficiază de numeroase aplicaţii, iar compatibilitatea acestora cu noul iPad mini nu va reprezenta o problemă în condiţiile în care rezoluţia ecranului este cea de pe iPad 2. De altfel, acesta a fost probabil unul dintre motivele pentru care Apple a optat pentru aceasta rezoluţie.
De cealaltă parte avem un Nexus 7 cu Android 4.1.2 Jelly Bean, un sistem de operare mai puţin optimizat, însă care a progresat semnificativ comparativ cu versiunile precedente. În plus, Android permite o personalizare mai adâncă a tabletei şi este apreciat mai mult de utilizatorii avansaţi, iar faptul că apare sub brandul Nexus confirmă un upgrade viitor rapid la viitoarele versiuni.
Preţ
Aşa cum era de aşteptat, iPad mini are un preţ de vânzare mai mare decât Nexus 7 în versiunea de bază (16 GB Wi-Fi). Noi estimăm că această versiune de iPad mini va costa aproximativ 1500 lei în România, în timp ce pentru Nexus 7 trebuie să scoţi din buzunar doar 1200 lei.
Diferenţa nu este însă atât de mare încât să îndepărteze utilizatorii interesaţi de iPad, lucru care este de altfel valabil şi în cazul celorlalte produse din gamele iPad sau iPhone.
Concluzii
Dacă tragem linie, putem spune că este greu de ales un câştigător intre iPad mini şi Nexus 7. Cert este că Nexus 7 a primit acum un rival de temut din partea celor de la Apple şi nu credem că ar surprinde pe nimeni o dominaţie a lui iPad mini în segmentul tabletelor de 7” într-o manieră asemănătoare cu situaţia de pe piaţa tabletelor de 10”.
Probabil că formatul preferat pentru ecran va cântări mult în decizia utilizatorilor, la fel ca şi conectivitatea oferită (în special dacă Nexus 7 nu va primi 3G/4G), în timp ce preţul de comercializare va avea probabil o influenţă mai mică asupra deciziei finale.