Aplicaţii mobile pentru maşini – Cum se integrează smartphone-urile în masina
Numeroşi constructori auto au prezentat la Mobile World Congress o serie de tehnologii care integrează aplicaţiile mobile de pe smartphone-uri în consola de bord. Cum vor influenţa acestea şofatul afli din acest articol.
Te urci în maşină, rosteşti destinaţia şi te aşezi confortabil în scaun. Asta este tot. Maşina este capabilă să se conducă singură spre destinaţie prin intermediul a numeroase camere video, senzori şi tehnologii care au eliminat necesitatea de a avea permis de conducere.
Astfel de scene sunt frecvente în filmele SF şi încep deja să prindă contur şi în realitate, în special datorită celor de la Google, care încă din anul 2010 au realizat o maşină Toyota Prius care se conduce singură.
Până la apariţia unor astfel de maşini în producţia de serie va mai trece însă o bună perioadă de timp. Până atunci, constructorii auto nu stau cu mâinile în sân şi încearcă să dezvolte tot mai multe tehnologii care să fie implementate pe maşini.
De cele mai multe ori vorbim despre comenzi vocale sau aplicaţii de smartphone-uri integrate în bord, aşa că târgul Mobile World Congress de la sfârşitul lunii februarie a fost locul ideal pentru ca producătorii să-şi prezinte ultimele inovaţii în domeniu.
Ford – SYNC, sistem de comezi vocale integrat cu telefonul
Ford B-Max, modelul pe care constructorul american îl va construi în România la fabrica de la Craiova, va fi prima maşină europeană care va include sistemul SYNC.
Dezvoltat de Ford încă din 2007, SYNC este un sistem electronic cu ajutorul căruia şoferul poate realiza anumite sarcini prin comenzi vocale. Printre ele se numără şi apelarea unui contact din agenda smartphone-ului, citirea mesajelor SMS, pornirea unui playlist de muzică, informaţii despre trafic oferite de sistemul GPS sau chiar integrarea cu reţelele sociale pentru citirea mesajelor de pe Twitter. În plus, în cazul unui accident, SYNC va apela automat serviciul de urgenţă.
În prezent, Ford a iniţiat procesul de căutare a unor dezvoltatori pentru a realiza aplicaţii cât mai diverse controlate prin voce.

Ford Sunc va ajunge pentru prima oara in Europa prin intermediul lui B-Max
iPhone Siri – Integrat în Mercedes-Benz A-Class
Asemănător cu serviciul introdus de Ford, Mercedes propune integrarea telefonului iPhone în ecranul de pe bord al maşinilor Mercedes-Benz A-Class prin intermediul aplicaţiei Digital DriveStyle realizată de germani.
Principala ţintă este integrarea lui Siri, aplicaţia de comenzi vocale disponibilă pe iPhone 4S, pentru ca şoferul să transmită comenzi vocale, dar în acelaşi timp va utiliza o serie de aplicaţii instalate pe telefon direct pe ecran, printre care Twitter şi Facebook.

Mercedes a integrat Siri pe unele dintre modelele sale
Sony şi RealVNC – Consola maşinii devine smartphone
Sony a anunţat la MWC 2012 un parteneriat cu producătorul de software RealVNC pentru realizarea unui sistem de partajare a smartphone-ului cu consola de bord a maşinii.
Astfel, şoferul va putea accesa smartphone-ul direct pe ecranul maşinii, fără să mai fie nevoit să pună mâna pe telefon. El va putea utiliza aplicaţiile şi se va putea conecta la internet direct de pe consola centrală, pe lângă posibilitatea de a accesa muzica şi fotografiile stocate pe telefon.
Sistemul va fi disponibil pe toate modelele Sony Xperia lansate în 2012, însă deocamdată japonezii nu au anunţat constructorii auto cu care au semnat parteneriate pentru folosirea tehnologiei.

Toate modele Sony Xperia vor beneficia de aplicatia pentru masini
Samsung – Aplicaţie Car Mode pentru maşini Toyota
Samsung a creat o aplicaţie botezată Car Mode care se va integra cu sistemul In-Vehicle Infotainment (IVI) de pe maşinile produse de Toyota şi va oferi posibilitatea de a utiliza comenzi vocale pentru o serie de activităţi. Printre acestea figurează servicii multimedia, accesarea internetului, sisteme de navigaţie şi de localizare. Tehnologia va fi disponibilă începând din această vară.

Samsung Car Mode va aparea in vara acestui an
iPhone – Telefonul Apple integrat în Renault Twingo
Renault a dezvoltat o aplicaţie de iPhone pentru modelul Twingo care va permite conectarea smartphone-ului Apple la maşină. Aplicaţia nu este chiar atât de inovatoare, întrucât permite comenzi vocale pentru a răspunde la telefon, ceea ce se poate realiza şi printr-un kit hands-free. Totuşi, pe viitor aplicaţia va fi îmbunătăţită cu o serie de alte funcţii.

Renault face primii pasi pentru integrarea smartphone-urilor in masini
Intel investeşte în tehnologie pentru maşini
Intel a anunţat o investiţie de 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru maşini. Banii vor fi alocaţi pentru realizarea unor aplicaţii şi sisteme care să ajute şoferii în timpul condusului şi vizează în primul rând integrarea cu display-urile disponibile pe maşini.
Concluzii
Producătorii de telefoane încep să-şi unească forţele cu constructorii auto pentru a realiza noi tehnologii pentru maşini care să vină în sprijinul şoferilor.
Nu puţini sunt cei care vor argumenta că, utilizate incorect, astfel de tehnologii sunt periculoase şi pot contribui la producerea accidentelor.
De cealaltă parte, constructorii insistă că aplicaţiile care permit un control prin voce al cât mai multor funcţii ale maşinii este benefic tocmai pentru că şoferul se poate concentra pe condus şi nu pe apăsarea unor butoane. În plus, şoferii pot alege să ignore pur şi simplu aceste aplicaţii şi să nu le utilizeze.
Cert este că, încet-încet, tehnologia pătrunde tot mai puternic pe maşini, astfel că ziua în care maşina Google care se conduce singură va fi o banalitate pe străzi nu este chiar o utopie.