GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

HTC 10 – păreri, poze şi preţuri cu noul telefon de top HTC

Autor: Echipa Giz.ro

HTC 10 este smartphone-ul cu care producătorul taiwanez speră să recâştige atenţia printr-un design mai simplu şi o cameră foto mai performantă.

HTC a fost pentru o bună perioadă de timp un etalon în privinţa smartphone-urilor de top, însă în ultimii ani modele precum One M7, One M8 sau One M9 nu s-au mai ridicat la înălţimea aşteptărilor, parţial din cauza performanţelor mai mult sau mai puţin mediocre ale camerei foto.

Iată însă că taiwanezii schimbă destul de mult reţeta în cazul noului flagship pentru anul 2016. Producătorul a renunţat la difuzoarele stereo de pe partea frontală şi a introdus o cameră foto UltraPixel de 12 MP cu care speră să reaprindă pasiunea fanilor, iar o altă schimbare este chiar la nume. Pentru a demonstra şi mai mult că se îndepărtează de predecesorii săi, noul telefon de top se numeşte simplu HTC 10.

HTC 10, noul smartphone de top de la HTC

HTC 10, noul smartphone de top de la HTC

HTC 10 specificaţii

  • ecran Super LCD5 de 5.2” cu rezoluţie QHD
  • chipset Snapdragon 820
  • 4 GB RAM
  • 32 GB memorie internă
  • cameră foto UltraPixel 12 MP cu înregistrare 4K
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android 6.0.1 Marshmallow
  • acumulator Li-Ion de 3.000 mAh
  • greutate 161 grame

Funcţii importante

Principala noutate de design comparativ cu predecesorul One M9 este renunţarea la cele două speakere de deasupra şi dedesubtul ecranului. În rest, HTC 10 preia în mare parte designul modelului HTC A9 şi include un buton central pentru funcţia Home care include un cititor de amprente şi este acompaniat de taste capacitate pentru back (stânga) şi aplicaţii recente (dreapta).

Din păcate, HTC 10 este foarte asemănător ca design cu Samsung Galaxy S7, iar spatele are numeroase aspecte comune cu iPhone 6 şi iPhone 6S, cu excepţia poziţionării diferite a senzorului foto. În schimb, carcasa telefonului este realizată integral din metal, un punct în plus comparativ cu sticla de pe Galaxy S7.

Speakerele Boomsound nu au dispărut însă, întrucât HTC a optat pentru un woofer în partea de jos responsabil cu frecvenţele joase şi pentru un tweeter în partea de sus care gestionează celelalte sunete.

Cel mai probabil, aceste speakere fac ca HTC 10 să aibă o grosime de 9 mm, mai mare decât Galaxy S7 (7.9 mm) sau iPhone 6S (7.1 mm), în timp ce lungimea este cu 3.5 mm mai mare decât în cazul modelului Samsung.

Producătorul a optat pentru un ecran Super LCD5 de 5.2” care, cel puţin teoretic, ar trebui să ofere culori mai naturale decât în cazul display-urilor SuperAMOLED, în timp ce rezoluţia este QHD (2560×1440 pixeli), una deja obişnuită pentru acest segment de top.

Platforma hardware este probabil unul dintre punctele în care HTC 10 este identic cu Galaxy S7 şi cu multe alte smartphone-uri de top prezente pe piaţă, întrucât vorbim de asemenea despre un chipset Qualcomm Snapdragon 820 cu procesor Kyro dual-core de 2.15 GHz şi procesor dual-core Kiro de 1.6 GHz, grafică Adreno 530 şi 4 GB RAM. Această configuraţie este mai mult decât suficientă pentru ca telefonul să ruleze fluent orice aplicaţie sau joc din Google Play Store, întrucât poate rivaliza doar cu chipsetul Exynos 8890 disponibil pe versiunea europeană a lui Galaxy S7. Deloc surprinzător, şi HTC 10 vine cu o memorie internă de 32 GB în versiunea de bază.

Camera foto a fost aspru criticată pe ultimele modele din seria One. După eşecul înregistrat cu camera UltraPixel care realiza fotografii modeste pe timp de zi, HTC a revenit la un senzor obişnuit de 20 MP cu ocazia lui M9, iar acum combină părţile bune ale celor două tipuri de camere. Asta pentru că HTC 10 dispune de o cameră foto cu senzor UltraPixel de 12 MP, ceea ce teoretic înseamnă că va fi superior modelelor precedente. Pixelii sunt de mari dimensiuni (1.55 µm), deschiderea de f/1.8, iar camera beneficiază de stabilizare optică a imaginii (OIS) şi focalizare cu laser. Camera frontală are 5 MP, însă include de asemenea stabilizare optică a imaginii. Sunt însă aceste date suficiente pentru a rivaliza cu camera excelentă de pe Galaxy S7? Rămâne de văzut în practică.

HTC 10 se poate conecta la internet cu viteze de până la 450 Mbps (4G) sau 42 Mbps (3G), în timp ce sistemul de operare Android 6.0.1 Marshmallow este acompaniat de interfaţa proprietară HTC Sense 8. Noutatea majoră a acesteia este personalizarea puternică a homescreen-urilor, întrucât poţi alege inclusiv diverse stickere pentru a deschide anumite aplicaţii. În plus, HTC a renunţat la o serie de aplicaţii proprietare care copiau practic funcţiilor aplicaţiilor oficiale Google, cum ar fi cele de calendar sau galerie pentru poze.

HTC 10 beneficiază de un acumulator cu capacitate de 3.000 mAh, care ar trebui să asigure o autonomie de o zi şi care beneficiază de funcţie Quick Charge (ajunge la 50% în 30 de minute).

Preţ HTC 10 şi disponibilitate

HTC 10 va fi disponibil în România începând din luna mai, însă preţul recomandat nu a fost încă anunţat. Totuşi, ştim deja preţurile din câteva ţări europene: în Germania va costa 700 de euro, în Franţa 750 de euro, iar în Italia şi Spania 800 de euro. Astfel, în România ne putem aştepta la preţuri de 3.200 – 3.600 lei pentru versiunea de bază cu 32 GB.

Din păcate, HTC îşi preţuieşte din nou prea mult propriile telefoane, întrucât Galaxy S7 este deja disponibil pentru 3.300 lei, în timp ce iPhone 6S este disponibil frecvent pentru 3.200 lei.

Concluzii

HTC 10 este probabil unul dintre cele mai reuşite telefoane ale companiei din ultimii ani. Cu un design apropiat de alre competitorilor, dar cel puţin simplu şi elegant, telefonul mizează pe o platformă hardware puternică şi, mai ales, pe o cameră foto care ar trebui să fie superioară predecesorilor săi.

Din păcate, concurenţa cu modele precum Galaxy S7 sau iPhone 6S este foarte puternică, iar cel puţin pentru moment preţul final nu favorizează marca taiwaneză.

1 comentariu

  1. Hasa

    19 octombrie 2016 la 14:14

    Pai totusi…
    Ce-s cu preturile astea? Coasta mai mult decat doua xbox-uri one la un loc!
    Scadeti preturile!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri