GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

HTC Desire X review – smartphone bun de nivel mediu

Testat pe data de 25 noiembrie 2012
Pe scurt: HTC Desire X este un smartphone de nivel mediu cu ecran de 4” care oferă performanţe bune pentru gama de preţ din care face parte, dar care are si o serie de lipsuri.
Produs testat: HTC Desire X   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 1120 - 1400 Lei

Smartphone-urile cu diagonale mari atrag din ce în ce mai multă atenţie din partea producătorilor şi utilizatorilor, însă există numeroase persoane care preferă în continuare telefoanele cu un ecran de aproximativ 4” şi platforme hardware de nivel mediu, parţial datorită preţurilor mai bune.

HTC Desire X este ultima creaţie a producătorului taiwanez în acest segment de piaţă, iar în ultimele zile am avut ocazia să ne jucăm cu el pentru a vedea cum se comportă în utilizarea de zi cu zi.

Aşa cum ne aşteptam, telefonul oferă în ansamblu o experienţă interesantă pentru acest nivel şi preţ, iar în acest review îţi vom prezenta cele mai interesante aspecte ale sale.

Evident, nu lipsesc micile probleme, însă acestea sunt inerente în segmentul de piaţă din care face parte HTC Desire X.

Review video HTC Desire X

Pentru început, iată un review video al telefonului. Nu uita însă să citeşti şi review-ul detaliat, care include câteva aspecte pe care nu le-am inclus în clip.

Design şi construcţie

HTC Desire X este un smartphone care se simte confortabil în mâna de la bun-inceput. Responsabile de acest lucru sunt ecranul cu diagonală de 4”, rama îngustă şi greutatea de numai 115 grame. Probabil însă că cel mai important factor aici este calitatea plasticului folosit, în special cel de pe carcasa spate.

HTC Desire X este usor de tinut in mana datorita ecranului mic si formatului compact

Totuşi, o carcasă din plastic este mai puţin fiabilă decât una din metal şi mai greu de curăţat de praf. În plus, uneori carcasa spate scârţâie uşor atunci când apuci telefonul foarte repede în mână.

Din punct de vedere al amplasării butoanelor şi conectorilor pe părţile laterale nu avem parte de nicio surpriză, întrucât HTC păstrează reţeta smartphone-urilor precedente.

Partea de sus include butonul de pornire si jack-ul de 3.5 mm

Tasta de volum este pe partea dreapta

În partea superioară avem butonul de pornire şi jack-ul de 3.5 mm, butonul de volum pe laterala dreapta şi portul microUSB pe partea stângă. Dacă nu eşti obişnuit cu aceasta amplasare probabil că portul microUSB te va deranja la început, pentru că este poziţionat exact unde vin degetele când ai telefonul în mână.

Pe partea din spate este pozitionata camera foto de 5 MP

Pe partea din spate este prezentă camera foto de 5 MP înconjurată de un plastic texturat mai puţin inspirat, dar şi difuzorul poziţionat lângă logo-ul Beats Audio. Carcasa spate se detaşează şi dezvăluie acumulatorul şi sloturile pentru SIM şi card microSD.

Capul spate este detasabil si dezvaluie acumulatorul de 1650 mAh

În partea superioară a părţii frontale se regăsesc un senzor de lumină şi un LED de notificări, însă lipseşte camera foto frontală. Telefonul nu are butoane fizice, ci doar cele trei taste capacitive specifice sistemului de operare Android.

Partea frontala are difuzor si un LED de notificari, dar nu si camera foto

Ecran

HTC Desire X este dotat cu un ecran Super LCD cu diagonală de 4” şi rezoluţie 800×480 pixeli, una destul de scăzută, însă oarecum potrivită pentru acest segment (ca să te scutim de calcule, vorbim despre o densitate de 233 pixeli per inch).

Contrastul şi unghiurile de vizualizare nu sunt impresionante, mai ales că vorbim despre un panou Super LCD şi nu de unul Super AMOLED, însă în mare ecranul Desire-ului X mulţumeşte

. Un alt amănunt important este că ecranul nu beneficiază de protecţie Gorilla Glass, aşadar va trebui să fiţi grijulii cu el.

Ecranul ofera performante decente pentru acest segment de piata

Experienţa utilizării zilnice

HTC Desire X utilizează ca platformă hardware un chipset Qualcomm Snapdragon MSM8225 destul de vechi cu procesor dual-core de 1 GB şi grafică Adreno 225. Memoria RAM este limitată la 768 MB, iar datele pot fi stocate pe memoria internă de 4 GB, expandabilă prin carduri microSD.

HTC Desire X mizează pe sistemul de operare Google Android 4.0 IceCream Sandwich acompaniat de interfaţa proprietară HTC Sense 4.0. Nu vom intra în detalii specifice despre acest sistem de operare, însă utilizarea unei platforme hardware dintr-o generaţie anterioară se observă imediat în utilizarea de zi cu zi, întrucât telefonul are nevoie de ceva timp pentru a încărca aplicaţii sau jocuri şi nu răspunde instantaneu la comenzi precum “zoom în” în paginile de internet.

Sistemul de operare ruleaza destul de bine, dar nu la fel de bine ca in cazul modelelor de top

Dar despre aceste lucruri poţi afla detalii în cadrul clipului de mai jos, care îţi dezvăluie rezultatele câtorva teste de viteză, modul în care se comportă într-o sesiune obişnuită de browsing şi performanţele în câteva programe de benchmark.

Platforma hardware mai puţin impresionantă îşi face însă simţită prezenţa în special la capitolul multimedia. Performanţele audio sunt bune, în special când sunetul BeatsAudio este activat, iar căştile incluse în pachet au o calitate decentă.

Adevărata problemă vine la redarea clipurilor video HD. Dacă rularea clipurilor în format Standard Definition a decurs în regulă, playerul a refuzat orice clip în format HD. Salvarea a venit din partea unor aplicaţii dedicate din Google Play Store, însă nici această soluţie nu este ideală, deoarece clipurile în format HD 720p nu rulează fluent nici în acest caz.

Navigarea pe internet este fluenta, dar pot aparea mici lag-uri la operatiuni de tip zoom

Cât despre jocuri, cele mai multe jocuri actual prezente în Google Play Store rulează bine, însă cele cu adevărat complexe vor pune probleme procesorului şi graficii. Dar mai multe amănunte despre comportamentul telefonului în jocuri găseşti în clipul de mai jos:

Nu în ultimul rând, merită menţionat faptul că telefonul se descurcă bine la capitolul telefonie, atât în privinţa apelurilor şi mesajelor text, cât şi în privinţa conexiunilor 3G.

Astfel, în ansamblu, HTC Desire X oferă performanţe decente pentru un utilizator obişnuit de smartphone-uri.

Nimic de reprosat la capitolul telefonie pentru HTC Desire X

Camera foto

Camera foto disponibilă pe HTC Desire X are 5 MP, însă se descurcă chiar bine, mai ales că include interfaţa cu opţiuni avansate de pe smartphone-urile HTC mai puternice.

Lucrurile nu stau însă la fel de bine la capitolul clipuri video, întrucât telefonul poate înregistra doar la rezoluţie 480p, ceea ce nu este suficient pentru un smartphone de nivel mediu la sfârşit de 2012.

Camera lui Desire X: buna pentru fotografii, nu la fel de buna pentru clipuri video

Autonomie

HTC Desire X mizează pe aportul de energie al unui acumulator Li-Ion de 1650 mAh, capacitate destul de redusă pentru un smartphone.

Totuşi, hardware-ul mai puţin puternic face ca autonomia să fie cel puţin decentă, astfel că vei putea folosi telefonul o zi întreagă fără probleme chiar şi în cazul unei utilizării medii. În plus, dacă nu eşti genul care să folosească telefonul intensiv, nu este exclus să ajungi la o autonomie de aproape două zile.

HTC Desire X are o autonomie decenta

Preţ şi disponibilitate

HTC Desire X este disponibil în magazine pentru 1.400 RON sau chiar pentru 1.120 RON în cazul în care alegi varianta cu carcasa albastră. Evident, preţurile sunt ceva mai mici dacă optezi pentru abonament la unul dintre operatorii de pe piaţă.

Printre rivalii lui HTC Desire X se număra Samsung Galaxy S3 Mini (1.480 RON), Sony Xperia U (900 RON) sau Samsung Galaxy S Advanced. În comparaţie cu aceste telefoane, HTC Desire X este o alegere bună în special dacă eşti în căutarea unui telefon pentru browsing şi mai puţin pentru multimedia.

Asta pentru că telefonul are unele puncte slabe evidente la acest capitol, cum ar fi imposibilitatea de a filma în format HD sau redarea defectuoasă a clipurilor HD. În plus, merită menţionat că telefonul HTC nu beneficiază de camera foto frontală, utilă pentru cei care doresc să realizeze convorbiri video.

HTC Desire X, o alegere inspirate pentru smartphone de nivel mediu

Concluzii

Una peste alte, HTC Desire X poate fi o alegere inspirată dacă eşti în căutarea unui smartphone de 4” cu performanţe rezonabile, întrucât se descurcă onorabil în utilizarea de zi cu zi. Nouă ne-a mai plăcut şi aspectul acestui telefon, ecranul Super LCD si camera foto ce se descurca binişor în condiţii de iluminare bună.

Pasionaţii de multimedia ar trebui totuşi să analizeze şi ofertele propuse de rivali, întrucât ar putea găsi terminale mai bune la acest capitol.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri