GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

HTC One vs Samsung Galaxy S3 vs HTC One X

Autor: Echipa Giz.ro

HTC One este noul smartphone de referinţă cu care producătorul taiwanez HTC speră să recâştige cota de piaţă pierdută în special în faţa celor de la Samsung.

Ce aduce însă în plus noul flagship comparativ cu predecesorul HTC One X / X+ şi cum se prezintă acesta în competiţia cu Samsung Galaxy S3? Un prim răspuns la această întrebare îl vei afla din acest articol.

La lansarea de la MWC 2012, HTC One X a impresionat nu numai prin dotările tehnice, cât mai ales printr-un design elegant, care a devenit şi mai apreciat după unele critici îndreptăţite la adresa lui Samsung Galaxy S3, lansat două luni mai târziu.

Chiar dacă şase luni mai târziu a primit o actualizare prin HTC One X+, aceasta include ca noutate “majoră” doar creşterea frecvenţei procesorului quad-core de la 1.5 GHz la 1.7 GHz, motiv pentru care HTC One a rămas punctul central al gamei de smartphone-uri HTC.

Într-o mişcare aparent surprinzătoare, HTC a decis ca noul său flagship, cunoscut anterior sub numele de cod HTC M7, să fie cunoscut simplu drept HTC One, lucru care ar putea genera confuzii printre utilizatori.

Marea schimbare vine însă la design şi la unele specificaţii tehnice, scopul producătorului taiwanez fiind destul de clar: să inoveze prin design şi să atragă utilizatori prin performanţele platformei hardware şi a camerei foto. Lupta cu Samsung Galaxy S3 nu va fi însă nici pe departe una uşoară, lucru demonstrat şi de…

Specificaţii tehnice

Iată principalele specificaţii tehnice ale lui HTC One, HTC One X şi Samsung Galaxy S3:

TelefonHTC OneHTC One XSamsung Galaxy S3
Ecran4.7”, 1080×1920 pixeli4.7”, 720×1280 pixeli4.8”, 720×1280 pixeli
ChipsetQualcomm Snapdragon 600Nvidia Tegra 3Exynos 4412 Quad
Procesorquad-core, Krait, 1.7 GHzquad-core 1.5 GHzquad-core, 1.4 GHz
GraficaAdreno 320ULP GeForceMali 400MP
Memorie RAM2 GB1 GB1 GB
Memorie interna32 GB32 GB16 GB
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi, NFC3G, Wi-Fi, NFC3G, Wi-Fi, NFC
AcumulatorLi-Po 2300 mAhLi-Po 1800 mAhLi-Ion 2100 mAh
Dimensiuni137.4 x 68.2 x 9.3 mm134.4 x 69.9 x 8.9 mm136.6 x 70.6 x 8.6 mm
Greutate143 grame130 grame133 grame
OSAndroid 4.1.2Android 4.1.1Android 4.1.2

Design

Aerul proaspăt al lui HTC One se observă de la prima vedere, întrucât designul a suferit câteva schimbări majore: tripleta tradiţională de taste virtuale de sub ecran a fost înlocuită cu taste touch pentru back şi home.

Principala schimbare este însă implementarea celor două speakere în partea de sus şi, respectiv, de jos a ecranului. HTC doreşte să asigure probabil o calitate cât mai bună a sunetului, lucru demonstrat şi de cei 93 decibeli produşi de boxe, iar acestea îşi pot justifica prezenţa în special în cazul filmelor sau jocurilor. Rămâne însă de văzut dacă, atunci când ţii telefonul în mod landscape, nu cumva blochezi cele două boxe.

Dacă versiunea neagră a carcasei estompează bine aspectul vizual al boxelor, pe varianta albă acestea au un aspect destul de inestetic şi ies puternic în evidenţă.

HTC One propune un nou design pentru gama One

HTC One propune un nou design pentru gama One

HTC One se îndepărtează astfel de designul mai degrabă convenţional al lui HTC One X, adoptând inclusiv un nou mod de lucru prin tastele capacitive. Pe de altă parte, HTC One păstrează politica absenţei unei taste fizice sub ecran, aşa cum întâlnim la SGS3, care beneficiază de un buton de home proeminent care contribuie la creştea lungimii telefonului. În plus, dacă ne gândim că SGS3 are un capac spate de o calitate relativ modestă este uşor de presupus că noul HTC One are un design mai atrăgător.

În plus, HTC One are un design unibody, iar carcasa spate este uşor curbată şi este realizată din aluminiu, un avantaj comparativ cu plasticul neinspirat din care este realizată carcasa spate a lui SGS3.

HTC One vs. Samsung Galaxy S3

Ecran

Anul 2013 va fi anul ecranelor FullHD, iar noul flagship HTC One confirmă din plin acest lucru. Cu o rezoluţie de 1080×1920 pixeli implementată pe un ecran de 4.7”, HTC One oferă o densitate impresionantă de 469 pixeli per inch, net superioară densităţii de 312 ppi şi 306 ppi de pe HTC One X şi, respectiv, SGS3, în condiţiile în care diagonala este aproximativ aceeaşi.

Ecranul este realizat în tehnologie Super LCD 3, spre deosebire de Super IPS LCD 2 de pe One X şi Super AMOLED de pe SGS3. Teoretic, Super AMOLED asigură culori mai naturale şi este mai puţin consumator de energie decât Super LCD 3, astfel că ecranul lui SGS3 poate fi considerat superior la acest capitol, evident cu excepţia rezoluţiei.

Ecranul FullHD ar trebui sa-i ofere lui HTC One o experienta superioara

Ecranul FullHD ar trebui sa-i ofere lui HTC One o experienta superioara

Platforma hardware

Toate cele trei telefoane mizează pe procesoare quad-core, însă fiecare vine cu un alt chipset. Dacă HTC One a renunţat la chipsetul Nvidia Tegra 3 în favoarea unuia de la Qualcomm Snapdragon 600, SGS3 mizează pe un chipset proprietar Exynos. Qualcomm Snapdragon 600 este noua soluţie mobilă propusă de Qualcomm pentru smartphone-uri şi a fost prezentată la CES 2013, HTC One fiind doar al doilea telefon cu un astfel de chipset, după LG Optimus Pro G.

Implicit, şi chipul grafic diferă la fiecare telefon, acesta fiind încă un motiv pentru care o comparaţie directă între telefoane este dificil de realizat în acest moment.

Merită însă menţionat că HTC One are 2 GB RAM, o cantitate care va deveni populară pentru telefoanele de top ale anului 2013, în timp ce HTC One X şi SGS3 mizează pe 1 GB RAM. Acest lucru este important, cunoscut fiind faptul că Android este un sistem de operare care necesită resurse puternice, motiv pentru care ne putem aştepta ca HTC One să ruleze mai fluent în special în jocuri şi în cazul conţinutului multimedia.

Platforma hardware a lui Galaxy S3 ramane suficient de puternica si in 2013

Platforma hardware a lui Galaxy S3 ramane suficient de puternica si in 2013

Camera foto

HTC One introduce o nouă inovaţie în privinţa camerei foto, utilizând o tehnologie asemănătoare cu PureView dezvoltată de Nokia. În locul unui camere foto tradiţionale de 13 MP, HTC One mizează pe un senzor de 4 MP construit pe baza unei tehnologii botezate UltraPixel. Cu o dimensiune de 1/3 inch, senzorul este practic la fel de mare cu unul de 8 MP regăsit în aproape toate smartphone-urile de top, inclusiv HTC One şi SGS3.

HTC susţine însă că noul senzor oferă o calitate superioară a imaginii, în special în condiţii de iluminare slabă, însă acest lucru rămâne de văzut în practică.

Cât despre clipuri video, toate cele trei telefoane sunt capabile să înregistreze în format FullHD şi au inclusiv funcţie de captură foto simultan cu înregistrarea video.

Camera foto de pe noul HTC One promite o noua revolutie in domeniu

Camera foto de pe noul HTC One promite o noua revolutie in domeniu

Sistem de operare

Toate cele trei telefoane utilizează sistemul de operare Android, iar HTC One beneficiază din fabrică de Android 4.1, versiunea disponibilă în prezent şi pe HTC One X şi SGS3 prin update de software.

Principala diferenţă o face însă interfaţă grafică. HTC One vine cu HTC Sense 5, o versiunea stilizată a unuia dintre cele mai populare UI de pe piaţă.

HTC Sense 5 are iconiţe cu un design mai simplu şi mai uşor de recunoscut, însă marea noutate este BlinkFeed, care copiază într-o anumită măsură live tile-urile din Windows Phone. Astfel, cu BlinkFeed ai pe ecranul principal cele mai proaspete informaţii şi update-uri de pe reţelele sociale. Noutatea este binevenită întrucât oferă un nou mod de prezentare a ecranului de start în universul Android, însă rămâne de văzut dacă schimbările vor fi apreciate şi de fanii înfocaţi ai lui HTC Sense.

HTC Sense vine cu cateva schimbari majore de design pentru interfata Android

HTC Sense vine cu cateva schimbari majore de design pentru interfata Android

Între timp, HTC One X mizează pe HTC Sense 4, care oferă de asemenea o personalizare elegantă pentru Android şi o serie de setări interesante. Personal, apreciez mai mult HTC Sense decât interfaţa TouchWiz 4 disponibilă pe SGS3, în principal prin prisma designului adoptat pentru icon-uri, însă evident preferinţele diferă în funcţie de gusturile fiecărei persoane în parte.

Acumulator

HTC ne-a obişnuit cu acumulatorii de capacitate mai mică pe care îi propune, HTC One X fiind un bun exemplu în acest sens prin cei 1800 mAh ai bateriei Li-Po, în condiţiile în care SGS3 beneficiază de puterea unui acumulator Li-Ion de 2100 mAh.

HTC One nu face nici el excepţie de la regulă. Chiar dacă are un acumulator aparent generos de 2300 mAh, ecranul FullHD este un adevărat consumator de energie, mai ales că nu este de tip Super AMOLED. Prin urmare, autonomia ar putea fi asemănătoare cu cea a lui HTC One X.

Preţuri

Din păcate, HTC nu a anunţat încă niciun fel de informaţii despre preţul lui HTC One, însă prin prisma specificaţiilor tehnice ne putem aştepta ca producătorul taiwanez să ne golească portofelele cu 2.500 – 3.000 RON.

Evident, rivalii din această comparaţie sunt ceva mai accesibili, întrucât sunt deja prezenţi pe piaţă de aproximativ un an şi nu beneficiază de o platformă hardware la fel de puternică. HTC One X este disponibil în magazinele din România pentru 2.000 – 2.100 RON, în timp ce Samsung Galaxy S3 ajunge la 2.100 – 2.200 RON în funcţie de culoare.

Prin urmare, decizia de achiziţie se face ţinând cont atât de specificaţiile tehnice, cât şi de vechimea pe piaţă.

Prin noul HTC One, HTC One X a primit o binemeritata actualizare

Prin noul HTC One, HTC One X a primit o binemeritata actualizare

Concluzii

HTC One reprezintă un pas înainte pentru producătorul taiwanez în segmentul smartphone-urilor de top şi îmbunătăţeşte practic un HTC One X care a surprins plăcut în review-uri. Rămâne însă de văzut dacă telefonul se va bucura de succes şi în rândul utilizatorilor obişnuiţi, cunoscut fiind faptul că HTC traversează o perioadă destul de dificilă din punct de vedere financiar.

În plus, chiar dacă la multe capitole este peste SGS3, HTC One va trebui să se confrunte peste mai puţin de o lună şi cu mult-aşteptatul Samsung Galaxy S IV, moment în care raportul de forţe s-ar putea înclina din nou în favoarea producătorului sud-coreean.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri