GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei P10 Lite review: smartphone mid-range excelent la un preț bun

Testat pe data de 26 iunie 2017
Pe scurt: Huawei P10 Lite este o ofertă foarte atractivă pentru cei care doresc un telefon bun și suficient de bine dotat, dar totodată accesibil din punct de vedere al prețului
Produs testat: Huawei P10 Lite   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 1250 Lei

Lansat imediat după mai marele și mai faimosul vârf de gamă din care se inspiră, Huawei P10 Lite este telefonul cu care compania chineză va acoperi în acest an o bună parte din cererea de telefoane din gama intermediară. În timp ce P10 a ajuns în faza rafinării tehnologiilor deja existente, Huawei P10 Lite aduce o serie de schimbări mai vizibile și mai substanțiale care-l face extrem de atrăgător pentru cei aflați în căutarea unui telefon cu un raport foarte bun între preț și performanță.

Gama Lite de la Huawei s-a bucurat de succes încă de la primul model deoarece terminalele foloseau un design apropiat de cel al modelelor de vârf și ofereau dotări bune. Compania și-a însușit astfel lecția anterioară primită după lansarea lui P7 Mini, care a fost practic prima versiune simplificată a vârfului de gamă, dar care nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

După acest prim semi-eșec, Huawei a analizat mai bine cererea și a echilibrat mai bine balanța dintre dotări și preț, iar terminalele P8 Lite și P9 Lite au contribuit din plin la ascensiunea companiei pe locul al treilea la nivel global în topul celor mai mari producători de telefoane.

Versiunea din acest an continuă pe panta ascendentă pe care s-au înscris nu doar telefoanele mid-range de la Huawei, ci și cele oferite de ceilalți producători, iar P10 Lite ajunge tot mai aproape de acel punct despre care discutam anterior atunci când am testat Samsung Galaxy A5 2017: cel în care telefoanele mid-range vor deveni atât de bune încât modele de vârf vor fi lansate doar pentru blazon și doar pentru cei care vor musai cele mai noi tehnologii.

Specificații

  • ecran: 5,2″, IPS, 1920 x 1080 pixeli
  • procesor: HiSilicon Kirin 658, 8 x ARM Cortex-A53, ARM Mali-T830 MP2
  • memorie: 3 GB
  • memorie internă: 32 GB, extensibilă MicroSD max 256 GB
  • cameră foto: 12 MP, senzor 1/2.8″, F/2.2, detecție de fază, frontal 8 MP
  • conectivitate: 4G, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
  • sistem de operare: Android 7.0, EMUI 5.1
  • acumulator: 3000 mAh, nedetașabil, încărcare rapidă
  • dimensiuni: 146,5 x 72 x 7,2 mm
  • greutate: 146 grame
  • altele: senzor amprentă, NFC, Dual SIM, radio FM

Ce ne-a plăcut

După cum spuneam și în introducere, evoluția designului și construcției telefoanelor din gama Lite de la Huawei reflectă foarte bine evoluția întregii industrii care s-a făcut remarcată în ultimii ani. Dacă P8 Lite a fost fabricat integral din policarbonat, iar P9 Lite a adoptat o ramă metalică, noul P10 Lite a ajuns din urmă modelele de vârf consacrate și se conformează nivelului pretențiilor actuale deoarece oferă o carcasă fabricată din metal și sticlă.

Aceeași evoluție am remarcat-o de altfel și la familia Galaxy A de la Samsung, modelul deja testat A5 2017 oferind o construcție similară. Acesta este un lucru mai mult decât îmbucurător pentru cei care optează pentru telefoanele din gamele intermediare deoarece, dacă până acum doar doi-trei ani trebuia să cumpărăm cele mai scumpe telefoane dacă doream o carcasă frumoasă fabricată din materiale superioare, acum ne putem bucura de calitate la un preț de două ori mai mic.

Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite: o carcasă simplă și elegantă

Carcasa telefonului Huawei P10 Lite este construită în jurul unei rame metalice cu profil rotunjit, un element de design la modă de câțiva ani. Această ramă înconjoară complet carcasa, suprafața ei metalică fiind întreruptă doar de cele patru separatoare dintre antene și de mica garnitură care înconjoară conectorului audio de 3,5″. La fel ca în cazul telefonului P10, această ramă metalică este încadrată între două suprafețe de sticlă, însă soluția constructivă este diferită față de cea a fratelui mai mare.

Dacă P10 folosește o ramă metalică semicilindrică iar suprafețele de sticlă sunt îngropate în așa fel încât să se integreze fluid cu aceasta, P10 Lite adoptă o soluție ceva mai comună. Astfel, rama este curbată și încadrată de margini teșite lustruite, iar marginile rotunjite ale suprafețelor de sticlă sunt înălțate cu circa jumătate de milimetru în jurul suprafeței de metal care le încadrează.

Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite: un sandwich de metal și sticlă

Acest mic detaliu este destul de greu vizibil cu ochiul liber, însă diferența se simte imediat ce luăm telefonul în mână. Ținând însă cont de preț, nu avem nimic de reproșat, iar faptul că avem sub degete o zonă cu mici protuberanțe și muchii face ca P10 Lite să fie mult mai puțin alunecos decât ne-am fi așteptat.

Partea frontală este una clasică pentru Huawei și nu se remarcă prin nimic deosebit, aceasta oferind un ecran cu muchii acceptabil de înguste. În partea superioară se găsește pachetul clasic de componente care include camera frontală, senzorul de proximitate, un difuzor mic și un LED pentru notificări. Acesta din urmă este camuflat foarte bine, însă este cam mic și nici nu poate fi particularizat din software.

Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite: spate acoperit cu sticlă

Partea din spate evoluează cam în aceeași notă. După cum se remarcă, telefonul a păstrat secțiunea construită diferit din zona superioară unde se află și camera foto, însă aceasta a devenit acum doar un element de design deoarece spatele este acoperit în realitate de o singură foaie de sticlă cu margini curbate.

Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite: camera frontală de 8 MP și un LED bine ascuns

Huawei P10 Lite are cam aceleași dimensiuni și greutate ca modelul anterior, așa că nu este loc aici de prea multe surprize, iar telefonul este ușor, subțire și suficient de compact pentru utilizarea cu o singură mână. După cum am văzut la Galaxy S8, există soluții pentru înghesuirea unui ecran de o dimensiune dată într-o carcasă mult mai compactă, însă probabil că va trebui să mai așteptăm circa doi ani pentru a vedea aceste tehnici avansate de fabricație și pe telefoanele din gamele mai ieftine.

Trăgând însă linia la capitolul construcție, Huawei P10 Lite este un telefon extrem de bine făcut. Carcasa este bine finisată, materialele de construcție sunt bune, butoanele metalice nu au vreun joc neplăcut iar rigiditatea este foarte bună. Ca orice sandviș de metal și sticlă, probabil că și P10 Lite este sensibil la îndoiturile extreme care-l pot deforma și crăpa, însă acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim atunci când vrem să eliminăm din ecuație materialele plastice cu elasticitate ridicată.

Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite: din păcate, fără conector Type-C

Ecranul de 5,2″ are o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli, densitatea de 424 ppi fiind mai mult decât suficientă pentru vizionarea în bune condiții a materialelor foto/video sau lectura paginilor cu mult text. Acest ecran este acoperit de o suprafață de sticlă cu un tratament oleofobic bun, un aspect amuzant dacă ținem cont că mai scumpul P10 are ceva probleme la acest capitol.

Panoul IPS oferă un nivel de negru profund și o luminozitate ridicată, contrastul asigurat fiind astfel foarte bun. Unghiurile de vizualizare sunt ample, iar lizibilitatea în lumina solară puternică este suficient de bună pentru a nu crea probleme.

Calitatea culorilor afișate este bună, mai ales dacă nu uităm de clasa de preț din care telefonul face parte, ecranul lui P10 Lite reușind sa acopere suficient de bine spectrul RGB. La fel ca în cazul Mate 9, ecranul are însă o tentă albăstruie vizibilă și deranjantă. Această deviație de culoare poate fi corectată cât de cât din software, însă de ce Huawei nu a oferit o calibrare ceva mai bună direct din fabrică este o întrebare la care doar ei pot răspunde.

Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite: ecran IPS bun cu o calibrare implicită slabă

Procesorul care motorizează telefonul este un HiSilicon Kirin 658, un model din gama intermediară care este de fapt doar o versiune ceva mai rapidă a modelului Kirin 650 pe care-l știm de la P9 Lite.

După cum se observă din testele de mai jos, puterea de calcul este ridicată, configurația cu opt nuclee ARM Cortex-A53 oferind performanțe foarte bune și garantând o utilizare fără probleme a tuturor aplicațiilor. Fabricat într-un proces de litografiere de 16 nm, procesorul este eficient din punct de vedere energetic, iar căldura disipată nu s-a făcut niciodată simțită și nu a provocat niciodată scăderea frecventelor de lucru.

Acest procesor este secondat de 3 GB de memorie RAM și o memorie internă rapidă cu o capacitate de 32 GB, P10 Lite oferind astfel un pachet hardware capabil să ofere o experiență bună în utilizare la un preț rezonabil. Atenție însă, cei care au nevoie de mai multă memorie internă trebuie să aleagă între al doilea SIM și cartela MicroSD deoarece acestea partajează același loc pe tăviță.

Senzorul de amprentă a devenit deja o dotare standard și pe telefoanele din gama medie, iar modulul implementat pe P10 Lite este excelent. Acesta oferă o viteză foarte mare de procesare, iar modul în care este înregistrată și procesată amprenta face ca autentificarea să se facă cu succes de aproape fiecare dată chiar și la un contact mai puțin optim cu degetul. În general, prefer senzorii amplasați frontal deoarece sunt mai ușor de accesat, însă P10 Lite este o fericită excepție deoarece adâncitura acestuia poate fi ușor sesizată iar poziționarea camerei o ferește de murdărie în eventualitatea unor bâjbâieli tactile.

Huawei P10 Lite

Camera foto, blițul și senzorul pentru amprente

La acest senzor se adaugă un pachet de dotări bun. Pe lângă accelerometrul, modulul NFC, senzorul de amprente, magnetometru și microfonul dual ale versiunii anterioare, apar acum pe lista de specificații un giroscop și un modul wireless compatibil cu banda de 5 GHz și cu standardul 802.11ac. Singurul aspect regretabil este lipsa noului conector Type-C, însă probabil că nu toți vor considera asta ca fiind o problemă.

Bateria nedetașabilă cu o capacitate de 3000 mAh a oferit o autonomie satisfăcătoare. În condiții normale de lucru, care implică utilizarea pentru un timp de ecran zilnic de circa 5 ore, activarea conexiunilor Wi-Fi și 4G câte 8 ore pe zi și folosirea sincronizărilor push pentru mail, Facebook, Twitter și altele, telefonul a reușit să ofere în medie vreo 41 de ore de autonomie. Fără a fi vreun campion, telefonul oferă astfel circa o zi și jumătate de libertate, cei care îl folosesc într-un regim mai intens urmând să obțină probabil o zi completă de autonomie.

La fel ca ultimele două generații de telefoane P sau cel mai recent Mate, și P10 Lite folosește un senzor de 1/2.8″ cu rezoluție de 12 MP și pixeli mari de 1,25µm care este însoțit de un obiectiv cu deschidere F/2.2, însă lipsesc toate opțiunile de suplimentare de procesare, stabilizatorul optic sau lentilele de înaltă calitate.

Fără a putea concura cu fratele mai mare, din motive subînțelese de costuri și implementare, camera foto din P10 Lite este însă una mai mult decât competentă. După cum se observă din imaginile atașate, imaginile capturate au o dinamică bunicică, culori frumoase, contrast ridicat și un nivel bun de detalii. Implementarea mai ieftină se face remarcată în unele situații deoarece obiectul are ușoare aberații cromatice și distorsiuni către margini, însă rezultatele sunt bune pentru clasa din care telefonul face parte.

Modul de lucru HDR este activat în mod implicit pe modul Auto și nu poate fi dezactivat, de aceea uneori veți obține imagini mai luminoase decât cele afișate pe ecran. Această decizie de implementare nu va deranja probabil utilizatorul obișnuit, doar cei mai pretențioși care insistă pentru o captură cât mai realistă putând comenta nemulțumiți. Declanșarea este rapidă, însă trebuie să fiți atenți la focalizare – deși funcționează bine în cele mai multe cazuri, am întâmpinat și situații în care rezultatul a fost necorespunzător în ciuda condițiilor foarte bune de iluminare.

Captura video Full HD are o calitate mulțumitoare, remarcându-se culorile bune, contrastul mare, nivelul satisfăcător de detalii și stabilitatea numărului de cadre pe secundă, însă fiind trasă în jos de sunetul mediocru și ajustarea cam lentă a expunerii.

Aplicația camerei foto este bogată în opțiuni, însă utilizatorii nu vor fi debusolați deoarece ecranul principal este curat iar elementele adiționale sunt afișate doar la cerere. Camera oferă mai multe moduri de lucru interesante, printre care se remarcă expunerea cu durată de până la 30 de secunde, câteva filtre de post-procesare simple, focus tracking și un mod manual care permite ajustarea manuală pentru ISO, timp de expunere, luminozitate, metering sau focus. La acestea se adaugă și moduri de lucru mai banale precum HDR sau slow-motion.

Interfața EMUI a celor de la Huawei a fost dintotdeauna complexă, din fericire aceasta oferind funcții utile și având performanțe bune. Preluând toate îmbunătățirile aduse de versiunea anterioară 4, noul EMUI 5 aduce acum și o bine venită actualizare a mediului grafic, noile elemente de design și moduri de lucru apropiindu-se mai mult de limbajul de design Android.

Cea mai vizibilă schimbare este apariția liste de aplicații App Drawer, Huawei abandonând modul de lucru iOS în care toate pictogramele ajung pe Home Screen. Pe lângă această schimbare, se vor observa și alte cosmetizări plăcute: pictogramele nu mai folosesc detestabilul fundal forțat, meniurile folosesc fundalurile și culorile specifice Android, elementele text sunt mai mari și mai lizibile, iar Recent Apps are interfața carusel specifică platformei Google.

Din păcate, Huawei a ales de data aceasta o temă de interfață cam… neinspirată, pentru a fi politicoși, utilizatorii putând însă descărca teme suplimentare din aplicația dedicată.

Pe lângă aceste elemente grafice noi, Huawei a încercat să simplifice modul de utilizare a telefonului preluând și alte idei din versiunile recente Android. După câteva ore de utilizare vor observă că multe aplicații folosesc un meniu lateral care permit saltul în diferite secțiuni ale aplicației fără a mai necesita apelarea tastei Back, butonul flotant Action apărut odată cu Lollipop a fost extins sub forma unui mic meniu flotant cu mai multe funcții, iar Notification Area are o formă particularizată dar folosește modul de deschidere specific Android.

Ca de obicei, nu lipsesc funcțiile specifice cu care Huawei ne-a obișnuit de ceva vreme. Knuckle Mode permite deschiderea rapidă a aplicațiilor prin desenarea unei litere asociate pe ecran sau apelarea altor funcții precum captura de ecran, Power Saving permite alegerea unor moduri de lucru cu consum redus și avertizează atunci când unele aplicații consumă prea mult, iar Phone Manager permite curățarea memorie cache, scanarea antivirus, blocarea numerelor de telefon și altele.

Prestația modulului de telefonie este bună, fără a străluci însă la vreun capitol anume. Cele două microfoane au o fidelitate acceptabilă pentru HD Voice sau convorbiri VoIP, însă sistemul de atenuare a zgomotului nu este întotdeauna eficient și în plus dă unele rateuri deranjante atunci când folosiți funcția speakerphone. Casca are un nivel sonor ridicat și o fidelitate destul de bună. La aceste dotări se mai adaugă deja menționatul LED pentru notificări, cam mic și cam anemic, dar util.

Unicul difuzor al telefonului are un nivel sonor ridicat și are o fidelitate suficient de bună pentru redarea convorbirilor telefonice sau pentru redarea ocazională a sunetului cu dinamică redusă al jocurilor sau secvențelor YouTube, însă nu trebuie să aveți așteptări pentru orice altceva mai pretențios.

Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite: Dual SIM sau MicroSD, la alegere

Ce nu ne-a plăcut

Dacă cele opt nuclee ARM Cortex-A53 oferă performanțe foarte bune, puterea procesorului grafic este ceva mai puțin impresionantă.  Interfața grafică ARM Mali-T830 MP2 aleasă de Huswei oferă performanțe similare cu cele ale cunoscutului Adreno 505 din mai ieftinul Snapdragon 430, pe care l-am văzut pe Galaxy J5 2016, însă nu poate concura cu Adreno 506 din Qualcomm Snapdragon 625 și nici cu ARM Mali-T830 MP3 din Samsung Exynos 7880. Aceste două cipuri ar trebui să fie rivalii direcți ai lui Kirin 658, însă Huawei a ales o putere grafică ceva mai mică pentru a obține un preț de producție mai scăzut.

Personal, nu am găsit motive pentru a mă plânge de performanțele grafice ale soluției HiSilicon Kirin 658, telefonul fiind mai mult decât capabil să atace cele mai pretențioase aplicații sau jocurile care nu solicită prea mult interfața grafică, precum Temple Run sau Real Racing 3. Cei care vor să-și petreacă timpul prin jocuri mai pretențioase vor trebui să se decidă dacă vor opta pentru telefoanele ceva mai scumpe precum Huawei Nova sau Samsung Galaxy A5 2017 sau dacă vor alege totuși prețul mai mic.

Camera foto oferă, după cum am văzut, o captură diurnă bună, însă performanță în lumină slabă este cu totul altă poveste. Senzorul se chinuie să ofere imagini cu o luminozitate și culori bune, însă lipsa stabilizării optice și obiectivul cu deschidere insuficient de mare pentru aceste condiții sunt două bariere peste care nu poate trece. Imaginile au zgomot prea mare și detalii prea mici chiar și în condiții de iluminare artificială acceptabilă, iar captura în exterior la lumina stâlpilor stradali este și mai dezamăgitoare.

În general nu trebuie să avem prea multe așteptări de la un telefon din această gamă de preț, însă senzorii foto au evoluat suficient de mult pentru ca până și un ieftin Galaxy J5 2016 să ofere o performanță cât de cât acceptabil, P10 Lite neavând astfel o scuză prea temeinică.

Preț și disponibilitate

Disponibil la un preț de 1250 de lei, Huawei P10 Lite se încadrează foarte bine într-un segment în care utilizatorii caută telefoane cu o putere și construcție suficient de bune, dar totodată și accesibile.

Rivalul său direct este Samsung Galaxy A5 2017, care oferă o autonomie mai mare, un ecran AMOLED superior și un procesor grafic mai bun, dar care este și mai scump cu circa 300 de lei. În direcția opusă, Huawei P9 Lite este un rival neașteptat, acesta renunțând la unele tehnologii pentru a obține un preț mai mic cu circa 200 de lei.

Alți concurenți ar putea fi considerați Sony Xperia XA1, care este însă penalizat de rezoluția HD, ASUS Zenfone 3, care este însă mai scump și se situează lângă Galaxy A5 2017, sau Huawei Nova, mai puternic dar și ceva mai scump. Acesta din urmă a început să dispară din oferte deoarece va fi înlocuit de Nova 2, însă rămâne de văzut la ce preț va sosi noul model.

Concluzii

La fel ca predecesorii săi din gama Lite, noul P10 Lite este o ofertă foarte atractivă pentru cei care doresc un telefon bun, dar totodată accesibil. Telefonul este elegant și bine construit, oferă un procesor suficient de puternic secondat de o platformă hardware bună, este dotat cu un ecran IPS tras în jos doar de calibrarea nefericită și are o autonomie mulțumitoare. Cei care doresc o captură foto de bună calitate în lumina slabă sau un procesor capabil să ruleze orice fel de jocuri nu vor fi probabil prea mulțumiți, însă nici nu putem cere prea multe ținând cont de preț.

Pro:

  • carcasa elegantă și bine construită
  • platformă hardware bună
  • captură foto diurnă bună
  • autonomie mulțumitoare
  • software bun

Contra:

  • captură foto low-light slabă
  • procesor grafic neimpresionant
  • calibrare ecran slabă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri