iPhone 4S – pareri, specificaţii şi preţuri

iPhone 4S – pareri, specificaţii şi preţuri

Apple a lansat marţi o nouă versiune pentru popularul său smartphone iPhone. Contrar aşteptărilor, compania cu sediul în Cupertino nu a lansat două modele noi, ci unul singur care se doreşte a fi succesorul lui iPhone 4.

Nici măcar nu este vorba despre iPhone 5, întrucât numele ales este iPhone 4S, ca urmare a faptului designul şi dimensiunile sunt identice cu cele oferite de predecesorul său. Adevăratele schimbări apar însă la dotările tehnice.

UPDATE 05.10.2011 – Apple a anunţat preţurile fără contract ale lui iPhone 4S. Detalii la sfârşitul articolului.

iPhone 4S – Acelasi design, alte dotari

GiZ îţi prezintă toate datele pe care trebuie să le cunoşti despre noul smartphone Apple. Pentru început, să aruncăm o privire sumară asupra specificaţiilor tehnice:

  • display LED-backlit IPS touchscreen capacitiv cu diagonală de 3.5” şi rezoluţie 640×960 pixeli
  • procesor dual-core Cortex-A9 cu frecvenţa de 1 GHz şi grafică PowerVR SGX543MP2
  • memorie internă 16 GB, 32 GB sau 64 GB
  • conectivitate: 3G (HSDPA, 14.4 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, GPRS, EDGE, bluetooth 2.1, USB 2.0
  • cameră foto de 8 MP cu înregistrare video în format Full-HD 1080p
  • sistem de operare Apple iOS 5
  • dimesniuni 115.2 x 58.6 x 9.3 mm; masă 137 grame

Design şi construcţie

În mod surprinzător, noul iPhone 4S are acelaşi design şi aceeaşi construcţie ca şi predecesorul său, Apple infirmând cu această ocazie toate speculaţiile cu privire la apariţia unui display de 3.7” sau chiar 4”.

iPhone 4S este disponibil pe alb inca de la lansare

Platforma hardware – Identică cu cea utilizată de iPad 2

Dacă la prima vedere avem de-a face cu acelaşi telefon lansat cu mai bine de un an în urmă, platforma hardware şi pachetul software beneficiază de îmbunătăţiri pe alocuri majore.

Platforma tehnică este aigurat de chipsetul A5, similar cu cel disponibil pe iPad 2. Acesta este compus dintr-un procesor dual-core Cortex-A9 cu frecvenţa de 1 GHz şi grafică PowerVR SGX543MP2, despre care Apple susţine că este de până la 7 ori mai puternică decât cea de pe precedentă versiune de iPhone.

iPhone 4S va fi disponibil în trei versiuni de memorie: 16 GB, 32 GB şi, respectiv, 64 GB, ultima variantă fiind prezentă pentru prima oară în gama iPhone. Deloc surprinzător, nu există niciun slot pentru carduri prin care să poţi extinde capacitatea de stocare.

Centrul de notificari si tastatura virtuala

Conectivitate – 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps

Aşa cum era de aşteptat, iPhone 4S nu este compatibil cu tehnologia LTE. În schimb, viteza de download oferită de iPhone 4S prin intermediul tehnologiei 3G a crescut la 14.4 Mbps, iar cea de upload poate atinge până la 5.8 Mbps. Pe lângă 3G există şi celelalte tehnologii deja obişnuite pentru smartphone-uri: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, GPRS, EDGE, bluetooth 2.1, USB 2.0 şi GPS cu sistem A-GPS.

Dacă până acum iPhone era oferit în două versiuni distincte pentru reţelele GSM şi CDMA (ultima fiind utilizată în SUA), iPhone 4S vine într-o singură versiune care înglobează ambele reţele de telefonie mobilă.

Camera foto – 8MP, înregistrare video Full-HD

Camera foto a primit de asemenea câteva upgrade-uri interesante, întrucât beneficiază de un senzor de 8 MP şi înregistrare video în format Full-HD 1080p. Imaginile sunt realizate la rezoluţie maximă 3264×2448 pixeli la un interval de numai 0.5 secunde una de alta (pentru prima poză, iPhone 4S are nevoie de numai 1.1 secunde). Clipurile video în format Full-HD 1080p au de asemenea funcţii suplimentare precum stabilizarea imaginii video şi reducerea zgomotului.

Camera inregistreaza clipuri video Full-HD

Nu în ultimul rând, camera foto secundară poate fi utilizată pentru apeluri video, însă numai prin intermediul reţelelor Wi-Fi.

Software – Siri, asistentul tău personal

Probabil cea mai importantă noutate majoră a lui iPhone 4S este Siri, un asistent personal controlat prin voce. Acesta răspunde la întrebările tale (de exemplu, îţi poate spune cum va fi vremea într-un anumit oraş sau ce restaurante se află în imediata apropiere) şi este capabil să-ţi afişeze singur pe telefon întâlnirile pe care urmează să le ai, diverse e-mail-uri, să caute o persoană în agendă sau chiar să creeze note. În plus, Siri este conectat la Wolfram Alpha, motorul de căutare bazat pe întrebări lansat cu doi ani în urmă pe baza căruia poţi afla numeroase informaţii utile.

iPhone 4S Siri – Prezentare

Evident, utilizarea unora dintre funcţii necesită o conexiune la internet, iar Siri este disponibil momentan în varianta beta numai în limbile engleză, franceză şi germană.

Siri este noul tau asistent personal

Autonomie

iPhone 4S vine cu îmbunătăţiri şi la capitolul autonomie. Potrivit datelor oficiale, autonomia atinge până la 8 ore de convorbiri în reţeaua 3G sau 14 ore în reţeaua 2G, 6 ore de browsing în reţeaua 3G sau 9 ore în Wi-Fi, dar şi 10 ore de playback video.

Sistem de operare – iOS 5

iPhone 4S va utiliza sistemul de operare iOS 5, care va fi lansat în 12 octombrie şi pentru iPhone 3GS şi iPhone 4. Acesta include câteva noutăţi majore care au fost prezentate pe larg încă din luna iunie, motiv pentru care aici vom face doar o scurtă trecere în revistă:

  • centrul de notoficari este foarte asemănător cu cel disponibil pe platforma Android şi permite afişarea într-un singur loc a informaţiilor despre mesaje SMS, apeluri, mail-uri sau aplicaţii
  • iMessage permite trimiterea de mesaje, fotografii sau contacte gratuit şi nelimitat între utilizatori care folosesc iOS 5 prin conexiuni 3G sau Wi-Fi
  • browserul Safari este capabil să-ţi afişeze paginile de internet fără grafică şi reclame, iar reţeaua de socializare Twitter a fost integrată puternic în numeroase aplicaţii

iPhone 4S – Prezentare video

Preţuri şi disponibilitate – De la 199 USD

iPhone 4S va putea fi achiziţionat în alb sau negru şi va fi disponibil pe piaţa americană începând din 14 octombrie, iar precomenzile se pot efectua din 7 octombrie. În alte 22 de tari (printre care nu se află şi România), iPhone 4S va fi comercializat din 28 octombrie, iar până la finalul anului noul telefon va fi disponibil în peste 70 de tari. Printre ele sperăm că se va afla şi România.

Preţurile vor fi similare cu cele actuale pentru iPhone 4: 199 USD pentru versiunea de 16 GB, 299 USD pentru versiunea de 32 GB şi 399 USD pentru versiunea de 64 GB. Evident, aceste preţuri sunt valabile în SUA, iar pentru Europa trebuie să înlocuiţi dolarii cu euro. Mai mult ca sigur, în România preţurile vor fi semnificativ mai mari decât cele din SUA şi alte ţări europene.

UPDATE 05.10.2011 – Apple a anunţat preţurile la care va fi comercializat iPhone 4S fără contract cu un operator de telefonie mobilă. Astfel, în Germania, iPhone 4S va avea un preţ de pornire “la liber” de 629 EUR, motiv pentru care în România ne putem aştepta la preţuri de aproximativ 2.700 lei.

Cel puţin deocamdată, Apple nu a lansat o versiune cu preţ scăzut a lui iPhone 4, aşa cum s-a speculat în ultima perioadă.

6 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!