Nokia C6 – smartphone performant, dar cu sechele

Nokia C6 – smartphone performant, dar cu sechele

Segmentul smartphone-urilor touchscreen cu tastatura full-QWERTY devine din ce în ce mai competitiv, pe măsură ce diverşi producători lansează astfel de terminale. Nokia nu putea lipsi de la această petrecere şi, chiar dacă dispune deja în ofertă de telefoane high-end de acest tip, ducea lipsă de un terminal dedicat masei largi de utilizatori.

Cu alte cuvinte, din oferta Nokia lipsea un touchscreen cu tastatura full-QWERTY la un preţ accesibil, iar modelul Nokia C6-00 vine să acopere exact această zonă. Dacă producătorul finlandez a reuşit într-adevăr să introducă în magazine un competitor puternic în acest segment vom afla împreună pe parcursul testului de anduranţă efectuat de Giz.

Pentru început, iată plusurile şi minusurile lui Nokia C6-00:

Ce mi-a plăcut

 • tastatura QWERTY este uşor de utilizat
 • browserul are suport pentru tehnologia Flash
 • hărţile Ovi Maps sunt exacte şi utilizarea lor nu necesită conectarea la internet
 • calitatea funcţiilor multimedia este bună: camera foto, player audio-video, radio
 • autonomia acumulatorului este peste medie

Ce nu mi-a plăcut

 • vizibilitatea display-ul este foarte slabă în lumina directă a soarelui
 • sistemul de operare este depăşit
 • pentru editarea documentelor trebuie cumpărată o aplicaţie suplimentară
 • telefonul nu se poate încărca prin portul microUSB

Să aruncăm o privire sumară şi asupra caracteristicilor tehnice:

 • display TFT touchscreen rezistiv cu diagonală de 3.2” şi rezoluţie 360 x 640 pixeli
 • procesor ARM 11 cu frecvenţa de 434 MHz
 • memorie internă 240 MB plus card microSD de 2 GB inclus în pachet
 • conectivitate: 3G (HSDPA 3.6 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g, microUSB, GPRS, EDGE, bluetooth, microUSB
 • GPS cu suport A-GPS
 • cameră foto de 5 MP şi cameră foto secundară
 • sistem de operare Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5
 • dimensiuni 113 x 53 x 16.8 mm, greutate 150 grame

Design şi construcţie

C6-00, touchscreen-ul cu tastatura QWERTY de la Nokia

Când vrei să implementezi o tastatură QWERTY pe un telefon touchscreen este evident că trebuie să faci anumite compromisuri de design. Nokia s-a descurcat însă mai mult decât onorabil, întrucât C6-00 are un aspect robust şi o priză bună în mână. Chiar dacă cele 150 grame s-au simţit destul de neplăcut iniţial, pentru că  în mod obişnuit utilizez un telefon aflat “la dietă”, m-am acomodat rapid cu terminalul şi nu am avut probleme majore din acest punct de vedere.

Evident, partea frontală a telefonului este dominată de display-ul TFT de 3.2” capabil să afişeze până la 16 milioane de culori. În schimb, rezoluţia este de numai 360 x 640 pixeli, net inferioară celei oferite de alte telefoane din gamă, însă una obişnuită pentru platforma Symbian v9.4.

Sub display se regăsesc doar trei taste, dintre care două dedicate primirii şi, respectiv, respingerii apelurilor. Între acestea se regăseşte tasta de meniu.

Tastatura QWERTY

Tastatura QWERTY, unul dintre punctele forte ale lui Nokia C6-00

Unul dintre lucrurile care mi-a plăcut cel mai mult la Nokia C6-00 a fost tastatura QWERTY. Ca jurnalist care scrie texte de mii de caractere zilnic, am apreciat confortul de utilizare generat de tastele suficient de mari dispuse pe 4 rânduri. Este adevărat că tastele de pe primul rând sunt mai dificil de utilizat la început din cauza apropierii de corpul central al telefonului, însă vorbim doar despre un lucru de obişnuinţă.

În plus, în partea dreaptă există un D-pad, util pentru navigarea prin opţiunile SMS-ului sau e-mailului scris. Asta pentru că, uneori, utilizarea tastelor convenţionale poate fi mai rapidă decât utilizarea propriu-zisă a touchscren-ului.

Sistemul de operare

După ce am văzut cum arată Nokia C6-00, a venit momentul să pornim telefonul, bazat pe sistemul de operare Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5. Aici, în funcţie de experienţă, lucrurile stau complet diferit.

Ca utilizator de Symbian OS 9.1 3rd edition pe telefonul personal, Nokia C6-00 nu aduce aproape nimic nou în materie de sistem de operare. Practic, Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5 reprezintă doar un clasic sistem de operare Symbian portat pentru dispozitivele touchscreen. Rezultatul însă este relativ dezamăgitor şi este comparabil cu un joc de consola portat neglijent pe PC. Cel mai deranjant este scroll-ul haotic şi, mai ales, lent, dar şi necesitatea de a da click de două ori pe un item din meniu, dacă acesta este afişat sub formă de listă.

Te poţi obişnui relativ uşor cu acest proces dacă faci tranziţia de la clasicele sisteme de operare Symbian, însă dacă ai avut ocazia să utilizezi frecvent Android sau iPhone OS atunci Symbian-ul prezent pe C6-00 ţi se va părea depăşit. Şi nu ai greşi foarte mult, mai ales că această versiune nu mai este disponibilă pe telefoanele Nokia, fiind înlocuită de noul Symbian^3.

Sistemul de operare Symbian 9.4 este depasit de rivali la aproape toate capitolele

Evident, ecranul de pornire este personalizabil şi aici îţi poţi pune scurtături pentru 5 widget-uri folosite frecvent. Paleta de opţiuni este foarte largă şi include calendarul, playerul audio sau diverse aplicaţii, inclusiv cele cu acces la internet, precum aplicaţiile integrate pentru Facebook sau HI5.

Una dintre facilităţile care mi-a plăcut cel mai mult este Favorite Contacts, care face exact ce sugerează numele: practic, îţi poţi crea o mini-agendă numai cu datele de contact ale persoanelor importante. Foarte util, în condiţiile în care fiecare dintre noi are o agendă cu câteva sute de contacte.

Aplicaţii şi Ovi Store

Aplicatiile se regasesc intr-un meniu special

Nokia C6-00 vine cu numai câteva aplicaţii preinstalate, iar cel mai mult mi-a plăcut World Traveler, aceasta oferind informaţii despre vreme, cursuri valutare şi o hartă a lumii. Există şi aplicaţii pentru Facebook, MySpace, Shazam, Friendster şi hi5, lipsind exact aplicaţia pentru singura reţea socială pe care o folosesc: Twitter. Mi-a mai trecut însă dezamăgirea când am navigat pe aplicaţiile Bloomberg şi AP Mobile, foarte utile când vrei să afli cum merg lucrurile în lumea bună.

Pentru alte aplicaţii trebuie să apelaţi la Ovi Store. Spectrul de aplicaţii şi jocuri este deja destul de bogat, iar Ovi Store este în plină creştere. Descărcarea aplicaţiilor se face uşor, însă multe dintre ele sunt contra-cost. Mi-a plăcut că preţurile sunt afişate în lei, iar multe dintre aplicaţii costa sub 10 lei. Mai puţin cea dedicată editării fişierelor de tip Office, care mi-ar fi plăcut să fie preinstalată şi disponibilă gratuit.

Internet

Nokia a făcut câţiva paşi înainte în privinţa browserului preinstalat, motiv pentru care navigarea pe internet a devenit mai uşoară şi mai plăcută. Funcţiile acestui sunt destul de avansate pentru marea masă de utilizatori, printre acestea figurând un popup blocker, un RSS reader sau un password manager. De asemenea, şi viteza de încărcare a paginilor este una decentă pe cele mai multe site-uri, mai puţin pe cele “bogate” în bannere publicitare. Mici probleme am întâmpinat la zoom, întrucât acesta nu se realizează perfect şi necesită scrolling suplimentar.

Browserul are suport şi pentru Flash, motiv pentru care clipurile de pe Youtube pot fi vizualizate fără probleme, chiar dacă rezoluţia telefonului necesită o micşorare a ferestrei.

În ansamblu, browserul integrat se achita bine de sarcini, însă dacă nu eşti mulţumit poţi apela oricând la alternative, iar Opera Mini sau Opera Mobile sunt doar două dintre acestea.

GPS şi Ovi Maps

Ovi Maps. Sau cum sa te ghidezi prin oras fara conexiune la internet

Sistemul GPS funcţionează în strânsă legătură cu Ovi Maps, pachetul de hărţi disponibile gratuit pe modelul C6. Localizarea s-a efectuat în aproximativ 90 de secunde atunci când aplicaţia este lansată la rece, iar vizualizarea poziţiei se poate realiza în 2D, 3D, din satelit sau prin combinarea a două dintre cele trei. De asemenea, mi-a fost foarte uşor să stabilesc o rută pentru mersul pe jos, pentru că există şi o astfel de funcţie.

Cel mai mult mi-a plăcut însă simplă posibilitate de a utiliza Ovi Maps fără să mă conectez la internet, în timp ce telefoanele Android necesită conectare la Google Maps.

Camera foto şi video

Principalele functii ale camerei foto de 5 MP

Nokia C6-00 se descurcă bine şi la capitolul foto-video. Camera foto de 5 MP permite o rezoluţie maximă de 2592×1944 pixeli şi include numeroase facilităţi şi opţiuni, printre care am remarcat setarea a 3 valori ISO, contrastul, luminozitatea sau balansul de alb. Pentru flash există o scurtătură uşor accesibilă în meniul principal al camerei.

Pentru o cameră de 5 MP, calitatea imaginilor este bună, fapt remarcat inclusiv la utilizarea setărilor standard ale camerei. Iată câteva exemple:

Click pentru vizualizare la dimensiunea originala
Click pentru vizualizare la dimensiunea originala

Mă aşteptam ca la capitolul clipuri video să fiu dezamăgit, însă şi aici am fost plăcut impresionat de calitatea rezultatelor. Clipurile se înregistrează la o rezoluţie VGA cu 30 de cadre pe secundă, însă imaginea arată foarte bine pe display-ul telefonului. Pentru cei interesaţi, am uploadat un clip în format MP4 aici.

Player audio-video şi radio FM

Playerul audio al lui Nokia C6-00 este intuitiv, iar calitatea este bună. Partea bună este că player-ul poate fi minimizat în background, adică am ascultat bună în timp ce am “butonat” telefonul. Playerul video nu are suport nativ pentru codecurile DivX sau Xvid, însă acest lucru se rezolvă rapid prin aplicaţiile disponibile în Ovi Store. De asemenea, interfaţa radio-ului este intuitivă şi uşor de utilizat, beneficiind şi de suport RDS.

Autonomie

Smartphone-urile de ultimă generaţie pot fi utilizate fără reîncărcare pentru aproximativ o zi, datorită numeroaselor facilităţi de care dispun. Tocmai de aceea, am fost plăcut impresionat când am constatat că Nokia C6-00 a rezistat două zile şi jumătate, e drept, într-un ritm de utilizare mai degrabă modest: 30 de minute de convorbiri, două ore de navigare pe internet, câteva poze şi navigare obişnuită prin meniu. Pe de altă parte, dacă aş fi ascultat muzică timp de câteva ore zi probabil că nu aş fi încheiat a doua zi fără să-l încarc.

Tot la acest capitol am remarcat că nu pot încărca telefonul prin portul microUSB.

Rivali

Oricât ar părea de ciudat, concurenta în segmentul telefoanelor touchscreen cu tastatură QWERTY nu este foarte acerbă. De fapt, acest lucru nici nu ar trebui să ne mire, întrucât alăturarea touchscreen – QWERTY este mai puţin interesantă pentru clienţi.

Probabil cel mai important rival pentru Nokia C6-00 este Sony Ericsson XPERIA X10 mini pro, care pentru acelaşi preţ oferă aproximativ aceleaşi performanţe, cu precizarea că display-ul este mai mic. Totuşi, acesta are avantajul sistemului de operare Android.

Un alt rival de temut este Motorola Backflip, sensibil mai ieftin, care soseşte tot cu sistem de operare Android. Nu în ultimul rând, fanii Symbian se pot îndrepta şi spre Sony Ericsson Vivaz Pro, care are de asemenea un preţ asemănător.

Concluzii

Dacă vrei un smartphone cu tastatura QWERTY, Nokia C6-00 este una dintre soluţiile la care poţi să apelezi, la un preţ ce oscilează între 1100 – 1200 lei în magazinele de comerţ electronic din România. Asta însă numai dacă eşti dispus să accepţi defectele unui sistem de operare care a fost deja “îngropat“ de Nokia. În caz contrar, ai câteva alternative pentru Android.

Iar dacă preţul ţi se pare cam ridicat, aşa cum mi s-a părut şi mie, te poţi orienta spre touchscreen-uri fără tastatura QWERTY. Aici, oferta este mult mai bogată, iar preţul coboară bine sub 1000 lei.

19 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!