GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia Lumia 1020 sau Samsung Galaxy S4 Zoom – duelul smartphone-urilor foto

Autor: Echipa Giz.ro

Nokia Lumia 1020 şi Samsung Galaxy S4 Zoom sunt cele mai bune dovezi că smartphone-urile cu funcţii foto avansate sunt pe punctul de a da lovitura de graţie camerelor foto compacte.

Dacă până în urmă cu numai câteva luni eram obişnuiţi să avem parte doar de smartphone-uri cu camere foto de până la 13 MP cu diverse aplicaţii software, Nokia şi Samsung au lansat o ofensivă prin care încearcă să înglobeze funcţii importante ale camerelor foto compacte direct pe smartphone-uri.

Primul pas a fost făcut de Samsung Galaxy S4 Zoom, o cameră foto cu zoom optic de 10x şi cu un design pentru partea spate identic cu cel al camerelor compacte obişnuite.

A urmat Nokia Lumia 1020, un smartphone cu cameră foto de 41 MP, practic un urmaş pentru celebrul Nokia 808 PureView care s-a vrut a fi mai degrabă un prototip al producătorului finlandez înainte de lansarea unui produs corespunzător.

Practic, cei doi producători au mizat pe reţete diferite pentru a atrage de partea lor utilizatorii pentru care camera foto joacă un rol important în alegerea smartphone-ului şi care, poate cel mai important, intenţionează să renunţe la clasica cameră foto compactă.

Specificaţii tehnice Nokia Lumia 1020 şi Samsung Galaxy S4 Zoom

SmartphoneNokia Lumia 1020Samsung Galaxy S4 Zoom
Camera foto41 MP, senzor 1/1.5”16 MP, zoom optic 10x
Ecran4.5”, 768×1280 pixeli4.3”, 540×960 pixeli
Tip ecranAMOLEDSuperAMOLED
ChipsetSnapdragon S4Pega-Dual +XMM6262
Procesordual-core Krait, 1.5 GHzdual-core Cortex A9, 1.5 GHz
GraficaAdreno 225Mali 400
Memorie RAM2 GB1.5 GB
Memorie interna32 GB8 GB
Conectivitate3G, 4G, bluetooth, NFC3G, 4G, bluetooth, NFC
AcumulatorLi-Ion, 2000 mAhLi-Ion 2330 mAh
Dimensiuni130.4×71.4×10.4 mm125.5×63.5×15.4 mm
Greutate158 grame208 grame
Sistem de operareWindows Phone 8Android 4.2.2

Camera foto

Camera foto este elementul central al ambelor telefoane, motiv pentru care în această comparaţie vom aborda această componentă înaintea tuturor celorlalte aspecte.

Camera foto disponibilă pe Nokia Lumia 1020 are un senzor Back-side illuminated (BSI) de 1/1.5” şi 41 MP care are avantajul de a obţine poze mai bune în condiţii de iluminare slabă. Senzorul este unul foarte mare pentru un smartphone, dar ceva mai mic decât cel disponibil pe Nokia 808 PureView (1/1.2”). În plus, există stabilizator optic de imagine (care îşi va dovedi utilitatea în realizarea unor clipuri fără ca imaginea să mai tremure atât de mult), LED flash pentru clipuri video şi flash Xenon pentru imagini.

De asemenea, camera are viteza F2.2 cu şase lentile, dintre care prima este din sticlă, iar celelalte cinci din plastic. De altfel, decizia de avea cinci lentile din plastic a contribuit la estomparea aspectului butucănos al telefonului, camera foto generând doar o uşoară “bombare” a părţii spate a telefonului.

Nokia Lumia 1020 are o camera foto impresionanta de 41 MP

Nokia Lumia 1020 are o camera foto impresionanta de 41 MP

Abilităţile camerei foto sunt însă puse în valoare de aplicaţiile dedicate. Cea mai importantă este Pro Camera, care îţi permite să realizezi două fotografii simultan: una la rezoluţie maximă (34 MP în format 16:9 sau 38 MP în format 4:3) şi una la 5 MP prin oversampling. În plus, poţi apela la un zoom optic de 3x pentru fotografiile de 5 MP fără degradarea imaginii, acesta fiind un avantaj major comparativ cu zoom-ul digital de pe cele mai multe telefoane.

În plus, prin intermediul unei interfeţe în formă de inel ai posibilitatea să setezi manual numeroşi parametri, printre care balansul de alb, viteza shutterului, gradul de expunere, focalizarea, valorile ISO şi chiar flashul.

Nokia nu a trecut cu vederea nici clipurile video, care pot fi înregistrate la rezoluţie Full HD 1080p cu 30 de cadre pe secundă. Cel mai interesant aspect de notat aici este posibilitatea de a face zoom: 4x dacă filmezi Full HD şi 6x dacă filmezi HD.

Functia de zoom optic este disponibila inclusiv pentru filmare

Functia de zoom optic este disponibila inclusiv pentru filmare

Raportat la aceste specificaţii şi posibilităţi de setare, camera foto de 16 MP de pe Samsung Galaxy S4 Zoom este mai puţin impresionantă. Totuşi, aceasta iese în evidenţă prin zoom-ul optic de 10x, care face ca spatele telefonului să arate exact ca o cameră foto compactă. În acest caz vorbim despre un senzor de 1/2.33”, semnificativ mai mic decât cel de pe Lumia 1020, dar există şi sistem de stabilizare a imaginii pentru a realiza clipuri video cu o imagine cât mai clară. De asemenea, clipurile video vor beneficia la rândul lor de zoom optic.

Şi acest telefon permite utilizatorilor să realizeze setări manuale prin intermediul lui Zoom Ring, un inel plasat în jurul obiectivului lui S4 Zoom.

Până când vom avea ocazia să ne jucăm cu cele două telefoane, este prematur să facem predicţii cu privire la calitatea fotografiilor, însă este de aşteptat ca Lumia 1020 să fie superior.

Camera lui Samsung Galaxy S4 Zoom iese in evidenta prin zoomul optic de 10x

Camera lui Samsung Galaxy S4 Zoom iese in evidenta prin zoomul optic de 10x

Design şi construcţie – inspiraţie din trecut

Din punct de vedere al aspectului fizic, Lumia 1020 nu constituie o surpriză majoră, întrucât împrumută filosofia de design a predecesorilor Lumia 920 şi Lumia 925, cu o parte frontală dominată de ecran sub care se regăsesc cele trei taste capacitive specifice pentru Windows Phone 8. Principala diferenţă este “bombarea” părţii din spate din cauza camerei foto, însă cel puţin grosimea acestuia (fără a lua în calcul camera foto) a scăzut sensibil, dimensiunile fiind acum 30.4×71.4×10.4 mm. În plus, greutatea a scăzut semnificativ de la cele 185 de grame ale lui Lumia 925 la 158 de grame.

La rândul său, Galaxy S4 Zoom pare o copie la scară mai mică a lui Samsung Galaxy S4, cel puţin în privinţa designului părţii frontale. Evident, lucrurile se schimbă pe partea din spate, acolo unde implementarea unui zoom optic de 10x pentru camera a determinat producătorul sud-coreean să realizeze un design asemănător cu cel al unei camere foto compacte. Din acest motiv, şi grosimea este una generoasă: nu mai puţin de 15.4 mm. În plus, purtarea telefonului în buzunar ar putea fi problematică, mai ales că trebuie să protejezi şi camera foto.

Privite frontal, Nokia Lumia 1020 si Samsung Galaxy S4 Zoom par doua smartphone-uri obisnuite

Privite frontal, Nokia Lumia 1020 si Samsung Galaxy S4 Zoom par doua smartphone-uri obisnuite

Ecran – rezoluţie mai bună pentru Lumia 1020

Lumia 1020 îi este superior lui S4 Zoom în privinţa ecranului, în primul rând datorită rezoluţiei mai bune: 768×1280 vs. 540×960. Nu numai cifrele sunt însă în favoarea finlandezului, întrucât acesta are un ecran AMOLED cu o diagonală uşor mai mare (4.5” vs. 4.3”), fiind vorba despre acelaşi panou de calitate întâlnit şi pe Lumia 920 şi Lumia 925.

În schimb, chiar dacă a mizat pe tehnologia SuperAMOLED, Samsung pare că nu a acordat o atenţie sporită acestui aspect, poate şi pentru a menţine costurile scăzute pentru un preţ de vânzare cât mai competitiv. Este însă păcat că o fotografie realizată cu zoom optic de 10x să fie vizualizată pe un ecran care nu beneficiază nici măcar de rezoluţie HD, un element care în mod sigur nu va fi ignorat de utilizatori.

Platforma hardware – putere pentru Nokia

Tentaţia de a cataloga Lumia 1020 ca o clonă de Lumia 920 este cu atât mai mare cu cât şi platforma hardware este identică. Totuşi, chipsetul Qualcomm Snapdragon S4 cu procesor dual-core Krait de 1.5 GHz şi grafică Adreno 225 este mai puternic decât cvasi-anonimul chipset Pega-Dual +XMM6262 cu procesor dual-core Cortex A9 şi grafică Mali 400 disponibil pe S4 Zoom, iar asta în ciuda faptului că Windows Phone 8 are nevoie de o putere de calcul mai redusă decât Android. Iar lucrurile nu se opresc aici, pentru că Lumia 1020 are mai multă memorie RAM (2 GB vs. 1.5 GB) şi de patru ori mai multă memorie internă (32 GB vs. 8 GB), asta şi pentru că finlandezul nu dispune de slot pentru carduri microSD.

Totuşi, una peste alta, platforma hardware a finlandezului este în mod cert superioară, iar S4 Zoom se poate mulţumi doar cu o conectivitate asemănătoare cu cea a rivalului său: 3G, 4G, Wi-Fi, bluetooth şi NFC, cu menţiunea că viteza maximă atinsă pe 3G în cazul lui S4 Zoom este de 21 Mbps, comparativ cu cei 43 Mbps promişi de modelul Nokia.

Nokia Lumia 1020 are o platforma hardware mai puternica

Nokia Lumia 1020 are o platforma hardware mai puternica

Sistem de operare – Windows Phone vs. Android

Aşa cum am menţionat sporadic pe parcursul acestui comparativ, o altă diferenţă majoră între cele două telefoane este dată de sistemul de operare. Windows Phone 8 este un OS interesant, dar are în continuare unele lacune majore, cea mai mare fiind absenţa unui centru de notificări.

Totuşi, dacă îţi place ceea ce a făcut Microsoft vei beneficia şi de aplicaţiile dedicate pentru camera foto, lucru care nu se poate spune neapărat despre S4 Zoom. Acesta din urmă rulează Android 4.2.2, un sistem de operare matur, care are însă în continuare probleme cu managementul resurselor. Această problemă nu ar trebui însă să aibă un impact major asupra lui S4 datorită celor 1.5 GB de memorie RAM.

Autonomie – greu de ales un câştigător

În lipsa unor teste reale, este dificil de făcut o comparaţie în privinţa autonomiei celor două telefoane. Putem doar să-ţi spunem că Lumia 1020 are un acumulator Li-Ion de 2000 mAh, însă asta nu înseamnă neapărat că va trebui dus lângă o priză mai repede decât S4 Zoom, care mizează pe o baterie de 2330 mAh. În plus, ambele au nevoie de o cantitate mai mare de energie decât smartphone-urile obişnuite, întrucât acţionarea zoom-ului optic va consuma o cantitate apreciabilă de curent electric.

Tocmai de aceea, probabil că ar fi fost mai bine ca ambii producători să mizeze pe acumulatori ceva mai puternici.

Camera foto a lui Samsung Galaxy S4 Zoom va consuma destul de mult curent

Camera foto a lui Samsung Galaxy S4 Zoom va consuma destul de mult curent

Preţuri Nokia Lumia 1020 şi Samsung Galaxy S4 Zoom

Din păcate, niciunul dintre cele două telefoane mobile nu a apărut încă pe piaţa din România, iar în cazul lui Lumia 1020 probabil că vom aştepta destul de mult timp, cunoscute fiind întârzierile cu care produsele din gama Lumia ajung în ţara noastră. În condiţiile în care Lumia 920, dotat cu acelaşi ecran şi aceeaşi platformă hardware, costă 2300 – 2500 lei, ne putem aştepta ca Lumia 1020 să fie mai sump din cauza costurilor suplimentare ale camerei foto. Probabil undeva la 2500-2700 lei.

Lucrurile sunt incerte şi în privinţa lui S4 Zoom, care împrumută o serie de elemente din Galaxy Camera şi o parte din specificaţii lui Samsung Galaxy S3 Mini. Putem astfel să anticipăm un preţ de 2.300 – 2.500 lei la lansare, dar nimic nu este sigur.

UPDATE 1 august 2013: Samsung Galaxy S4 Zoom este disponibil în România la preţuri cuprinse între 2.100 – 2.400, în funcţie de magazinul care îl comercializează. 

Concluzii

Nokia Lumia 1020 şi Samsung Galaxy S4 Zoom au potenţialul de a deveni atractive pentru utilizatorii care vor să renunţe la camerele foto compacte şi să realizeze fotografii cu telefonul mobil. Totuşi, cele două telefoane sunt dedicate unor segmente diferite de utilizatori.

Pe de o parte, Lumia 1020 este adecvat utilizatorilor care vor un smartphone cu dotări tehnice de top şi cu o cameră foto care poate fi configurată aproape în întregime manual. În plus, ea beneficiază de zoom optic 3x, senzor BSI, flash Xenon şi, nu în ultimul rând, poate realiza fotografii de până la 38 MP.

Pe de altă parte, cei care se mulţumesc cu un smartphone de nivel mediu, dar care pun accentul pe fotografii fără să fie profesionişti, pot încerca Galaxy S4 Zoom. Departe de a impresiona prin specificaţiile tehnice, acesta iese în evidenţă prin zoom-ul optic de 10x, care cu siguranţă va fi apreciat de numeroşi utilizatori.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri