Samsung Galaxy S5 sau Samsung Galaxy S4 – merită să faci upgrade?

Samsung Galaxy S5 sau Samsung Galaxy S4 – merită să faci upgrade?

Samsung Galaxy S5 reprezintă nouă actualizare a producătorului sud-coreean în gama Galaxy S şi devine smartphone-ul de referinţă al companiei pentru următorul an.

Terminalul aduce o serie de îmbunătăţiri mai mici sau mai mari comparativ cu predecesorul Samsung Galaxy S4, însă ca de obicei persistă marea întrebare: merită să faci update la noul Galaxy S5?

Aparent, noutăţile introduse de Galaxy S5 marchează o evoluţie naturală a flagship-ului, fără însă a marca o revoluţie într-un anumit domeniu.

În acest articol ne vom concentra atenţia tocmai asupra acestor îmbunătăţiri la nivel de design, platformă hardware, cameră foto sau software pentru a-ţi putea oferi câteva indicii despre răspunsul la această întrebare. Ulterior, pe baza propriilor tale impresii şi a preţului solicitat de Samsung poţi lua mai uşor o decizie în această privinţă.

Specificaţii tehnice

Galaxy S5Galaxy S4
Ecran5.1”, 1080×1920 pixeli4.99”, 1080×1920 pixeli
ChipsetSnapdragon 801Snapdragon 600
Procesorquad-core Krait 400, 2.5 GHzquad-core Krait 300, 1.9 GHz
GraficaAdreno 330Adreno 320
Memorie RAM2 GB2 GB
Memorie16/32 GB16/32/64 GB
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi, NFC3G, 4G, Wi-Fi, NFC
Camera foto16 MP, 4K13 MP, Full HD
Acumulator2800 mAh2600 mAh
OSAndroid 4.4 KitKatAndroid 4.4 KitKat
Dimensiuni142 x 72.5 x 8.1 mm136.6 x 69.8 x 7.9 mm
Greutate145 grame130 grame

Design şi construcţie

Privite frontal, este destul de greu să observi o diferenţă majoră între S5 şi S4. Practic, una dintre puţinele deosebiri se remarcă la margini, care acum sunt mai puţin ronjite decât în cazul lui Galaxy S4, în timp ce altă schimbare apare la tasta virtuală din stânga, acolo unde funcţia App Switcher a înlocuit tasta de meniu. Printr-o preluare a unei idei introduse de Apple pe iPhone 5S, butonul de home joacă acum rol şi de cititor de amprentă, care poate fi folosit şi pentru plăţi electronice prin PayPal, dar nu şi în Google Play Store.

Schimbările sunt mai pronunţate la partea din spate. Capacul spate al lui S5 este confecţionat tot din plastic, dar de data aceasta are striaţii sub forma unor picături pe toată suprafaţa sa. Această formă va genera probabil o aderenţă superioară în mâini pentru S5 comparativ cu un S4 al cărui capac spate este dintr-un plastic lucios care atrage şi amprente.

În plus, Galaxy S5 este construit în aşa fel încât să reziste la apă şi praf conform standardului IP67, spre desoebire de predecesorul său care nu beneficia de o astfel de protecţie. Acest lucru a condus însă şi la creşterea greutăţii de la 130 la 145 de grame, care s-ar putea să fie deranjantă pentru unele persoane. De asemenea, şi lungimea lui S5 este cu peste 5 mm mai mare decât cea a lui S4, lucru generat de uşoara creştere a diagonalei ecranului.

Doar gradul de rotunjire al colturilor tradeaza diferentele frontale dintre Galaxy S5 si S4
Doar gradul de rotunjire al colturilor tradeaza diferentele frontale dintre Galaxy S5 si S4

Platforma hardware

Ecranul este una dintre componentele care a suferit cele mai mici modificări între cele două generaţii. Chiar dacă display-ul lui Galaxy S5 are 5.1” spre deosebire de cei 4.99” ai lui S4, în rest nu există practic nicio diferenţă: tehnologia de construcţie a rămas SuperAMOLED-ul care produce culori destul de saturate, dar oferă unghiuri bune de vizualizare, în timp ce rezoluţia este de asemenea aceeaşi: Full HD 1080×1920 pixeli. Evident, acest ultim aspect implică şi o mică schimbare a densităţii, S4 fiind uşor avantajat în acest caz: 441 pixeli per inch comparativ cu cei 432 ppi de pe S5.

Asemănările continuă în bună măsură şi în cazul platformei hardware. Samsung Galaxy S5 mizează pe un chipset Qualcomm Snapdragon 801, spre deosebire de chipsetul Snapdragon 600 pe care îl regăsim în Galaxy S4. Diferenţele dintre ele sunt destul de importante şi se referă în special la diferenţa de frecvenţă dintre procesorului quad-core Krait 400 de 2.5 GHz şi quad-core-ul Krait 300 de 1.9 GHz. Galaxy S5 punctează şi la grafică (Adreno 330 vs. Adreno 320), în timp ce memoria RAM este de 2 GB şi cantitatea de memorie internă de 16 GB sau 32 GB în cazul ambelor telefoane. Merită remarcat faptul că Galaxy S5 nu beneficiază de versiune de 64 GB, semn că aceasta nu s-a bucurat de un succes prea mare în rândul lui S4.

La nivelul conectivităţii nu au apărut schimbări majore la nivel teoretic, întrucât ambele telefoane beneficiază de 3G, 4G LTE, Wi-Fi şi NFC, iar aici includem şi rapidul standard Wi-Fi 802.11ac. Există totuşi o diferenţă interesantă în favoarea lui Galaxy S5: Download Booster. Această funcţie permite folosirea simultană a conexiunilor Wi-Fi şi 4G pentru o viteză sporită utilă în cazul în care ai de descărcat cantităţi mari de date sau vrei să urmăreşti un stream live pe internet.

Spatele lui Galaxy S5 are mai multe striatii pe carcasa spate
Spatele lui Galaxy S5 are mai multe striatii pe carcasa spate

Camera foto

Conform tuturor aşteptărilor, camera foto a lui Galaxy S5 filmează la rezoluţie 4K, spre deosebire de rezoluţia Full HD de pe S4. In plus, camera foto a primit o “infuzie” de megapixeli şi a crescut de la 13 MP la 16 MP, iar una dintre promisiunile Samsung este o scădere a realizării autofocusului la numai 0.3 secunde. În plus, aceasta beneficiază şi de funcţia Selective Focus asemănătoare cu Refocus-ul de pe smartphone-urile Nokia Lumia, care permite schimbarea focusului după realizarea fotografiei.

Software

La nivel software, Samsung Galaxy S5 vine din fabrică cu Android 4.4 KitKat, în timp ce Galaxy S4 poate fi deja updatat la această versiune.

Bineînţeles, sistemul de operare este personalizat cu interfaţa TouchWiz, care în cazul lui S5 include câteva noutăţi interesante, în special în privinţa aplicaţiei S Health. Ajunsă acum la a treia versiune, S Healt include şi o funcţie pentru monitorizarea pulsului inimii, însă în rest diferenţele nu sunt foarte importante.

Galaxy S5 beneficiaza de mici update-uri software la TouchWiz
Galaxy S5 beneficiaza de mici update-uri software la TouchWiz

Autonomie

Mici îmbunătăţiri am remarcat şi în privinţa acumulatorului. Dacă în cazul lui Galaxy S4 vorbeam despre un acumulator Li-Ion de 2600 mAh, Galaxy S5 a primit o baterie cu capacitatea de 2800 mAh.

În condiţiile în care, cel puţin teoretic, Galaxy S5 nu ar trebui să consume o cantitate semnificativ mai mare de energie, ne putem aştepta la o uşoară creştere a autonomiei. Totuşi, nu credem că este cazul să-ţi faci iluzii, întrucât cel mai probabil vei fi nevoit în continuare să-ţi încarci smartphone-ul în fiecare zi.

Preţ Samsung Galaxy S5, Galaxy S4

La aproape un an de la apariţie, Samsung Galaxy S5 costă aproximativ 2.100 lei, un cost corect raportat la ceea ce oferă acest smartphone.

Samsung Galaxy S5 va fi disponibil în magazine începând cu luna aprilie, însă preţul de comercializare nu a fost încă anunţat. Pe baza costurilor smartphone-urilor precedente din seria Galaxy S în momentul lansării, noi estimăm că pentru S5 va trebui să scoţi din buzunar 2.500 – 2.700 lei.

Prin urmare, diferenţa se anunţă una destul de mare, în special în primele luni de la apariţia lui S5, însă pe parcurs aceasta se va estompa.

Concluzii

Samsung Galaxy S5 reprezintă o îmbunătăţire minoră pentru flagship-ul companiei sud-coreene prin prisma noutăţilor destul de numeroase, dar destul de puţin impresionante calitativ. Practic, putem spune că S5 corectează unele mici deficienţe ale lui S4, însă în cea mai mare parte îmbunătăţirile sunt mai mult de dragul de a exista pe hârtie (ecran cu 0.1” mai mare, cameră de 16 MP în loc de 13 MP, senzor pentru măsurarea pulsului inimii).

Prin urmare, din punctul nostru de vedere, update-ul la Galaxy S5 nu este tocmai justificat în cazul în care ai deja în buzunar un Galaxy S4. Totuşi, dacă eşti genul de persoană dornică să aibă mereu cel mai nou telefon, probabil că aceste update-urilor ţi se vor părea suficient de atractive pentru a scoate din nou o sumă generoasă de bani din buzunar.

6 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!