GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S5 vs. Xperia Z2, Galaxy Note 3, LG G2, HTC One

Autor: Echipa Giz.ro

Samsung Galaxy S5 are rolul de a deveni smartphone-ul de referinţă al universului Android, însă noul produs al companiei sud-coreene are parte de o concurenţă puternică.

Dacă în anii trecuţi flagship-ul companiei avea parte de unul-doi rivali, de data aceasta situaţia este semnificativ mai dură pe piaţă.

Sony Xperia Z2 se anunţă un rival important datorită continuării reţetei de succes a predecesorului său şi a fost lansat tot la Mobile World Congress.

Pe lângă telefonul japonez, există cel puţin alte trei smartphone-uri de top care concurează cu Galaxy S5 în acest moment, plus altele care vor fi lansate în curând. În primul rând este vorba despre LG G2, unul dintre cele mai apreciate telefoane LG cu Android, iar un altul este HTC One, care aşteaptă un update major în cursul lunii martie.

Nu în ultimul rând, S5 are un rival chiar în propria gama a producătorul sud-coreean prin Samsung Galaxy Note 3.

Specificaţii tehnice

Galaxy S5Xperia Z2Note 3LG G2HTC One
Ecran5.1”, FHD5.2”, FHD5.7”, FHD5.2”, FHD4.7”, FHD
ChipsetS801S801S800S800S600
ProcesorKrait 400Krait 400Krait 400Krait 400Krait 300
GraficaAdreno 330Adreno 330Adreno 330Adreno 330Adreno 320
RAM2 GB3 GB3 GB2 GB2 GB
Memorie16 GB16 GB16 GB16 GB32 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto16 MP, 4K20 MP, 4K13 MP, FHD13 MP, FHD4 MP, FHD
Acumulator2800 mAh3200 mAh3200 mAh3000 mAh2300 mAh
OSAndroid 4.4Android 4.4Android 4.4Android 4.4Android 4.4
Dimensiuni142×72.5×8.1147×73.3×8.2151×79.2×8.3138.5x71x8.9137.4x68x9.3
Greutate145 grame163 grame168 grame143 grame143 grame

Design şi construcţie

Este cel mai “vechi”, întrucât a fost lansat cu un an în urmă, dar rămâne unul dintre cele mai elegante telefoane de top. Vorbim, evident, despre HTC One, apreciat pentru forma sa, dar şi pentru construcţia de calitate din materiale precum aluminiul.

Sony Xperia Z2 este de asemenea un telefon elegant, datorită sticlei de pe faţă şi spate şi a materialelor metalice de pe părţile laterale, în timp ce LG G2 are un design mai simplu, dar cu margini foarte subţiri în jurul display-ului şi cu butoanele de power şi volum amplasate pe spate.

Samsung Galaxy S5 şi Galaxy Note 3 fac notă discordantă prin faptul că utilizează plasticul pentru carcasa din spate, aceasta fiind acoperită cu unele striaţii pentru a asigura o aderenţă mai bună în mâini.

Cinci smartphone-uri de top lupta pentru suprematie

Cinci smartphone-uri de top lupta pentru suprematie

Ecran

Deloc surprinzător, toate cele cinci telefoane din acest comparativ utilizează rezoluţie Full HD 1080×1920 pixeli, însă diagonala ecranelor diferă de la caz la caz. La cei 4.7” ai săi, HTC One este cel mai mic telefon, dar tocmai acest lucru ar putea fi apreciat de numeroşi utilizatori. Galaxy S5, Xperia Z2 şi LG G2 au ecrane sensibil egale în dimensiuni (5.1”-5.2”), în timp ce “regele” este Note 3, cu ai săi 5.7”, însă aceasta diagonală este considerată prea mare de unii utilizatori.

Calitatea ecranelor este bună în cazul fiecărui telefon, chiar dacă tehnologiile de construcţie a ecranelor diferă. One (Super-LCD3), G2 (True HD IPS) şi Z2 (IPS) oferă culori mai naturale, în timp ce utilizatorii de S5 şi Note 3 trebuie să se aştepte la culori mai saturate, dar şi la unghiuri mai bune de vizualizare, prin prisma utilizării tehnologiei SuperAMOLED.

Ecranul lui Galaxy S5 are o diagonala generoasa si o rezolutie pe masura

Platforma hardware

În cazul platformelor hardware, asemănările sunt foarte puternice, iar toate telefoanele sunt dotate cu cele mai puternice speciifcatii de la momentul lansării lor. Astfel, Galaxy S5 şi Xperia Z2 mizează pe noul chipset Qualcomm Snapdragon 801 cu procesor quad-core Krait 400 şi grafică Adreno 330, în timp ce Note 3 şi LG 2 au modelul Snapdragon 800, cu procesor quad-core Krait 400 şi grafică Adreno 330. Dacă diferenţele dintre S801 şi S800 sunt mai degrabă minore, chipsetul Snapdragon 600 de pe One este regăsit în prezent pe telefoanele de nivel mediu.

Chiar şi aşa, toate cele cinci telefoane sunt suficient de puternice pentru a înregistra performanţe bune în utilizarea de zi cu zi, iar Zperia Z2 şi Note 3 au şi avantajul unei cantităţi de 3 GB de memorie RAM. Acest lucru se traduce printr-o fluenţă şi mai mare a Androidului, în special în aplicaţii solocitante şi jocuri.

Memoria internă minimă alocată telefoanelor continuă să fie de numai 16 GB, singura excepţie de la această regulă fiind HTC One, disponibil cu cel puţin 32 GB. În condiţiile în care sistemul de operare poate ocupa lejer chiar şi 8 GB (Galaxy S5 sau Note 3), iar jocurile de top au cel puţin 1 GB, producătorii ar trebui să urmeze exemplul celor de la HTC.

Toate cele cinci telefoane sunt dotate cu cele mai noi tehnologii din punct de vedere al conectivităţii. Astfel, pe lângă deja tradiţionalul 3G întâlnim şi conexiunea 4G cu viteze de download de până la 150 Mbps, cu excepţia celei de la HTC One, capabilă de 100 Mbps.

În privinţa conexiunii Wi-Fi merită să remarcăm că toate telefoanele din acest comparativ suportă noul standard Wi-Fi 802.11 ac. În plus, Galaxy S5 poate utiliza simultan această tehnologie cu conexiunea 4G pentru a asigura o viteză şi mai bună de navigare pe internet.

Toate smartphone-urile din comparativ pot rula aproape orice aplicatie sau joc din Play Store

Camera foto

Din punct de vedere al numărului de megapexeli, camerele foto se diferenţiază semnificativ. Noul SGS5 mizează pe o cameră foto de 16 MP, în timp ce Xperia Z2 are 20.7 MP, iar  cele de pe Note 3 şi LG G2 câte 13 MP. În realitate, calitatea pozelor este bună pentru fiecare telefon în parte, cu avantajele şi dezavantajele sale, însă cea de pe Z2 nu impresionează în ciuda numărului ridicat de MP. HTC One iese în evidenţă printr-o cameră cu tehnologie UltraPixel de 4 MP, dar care a dezamăgit în lumină naturală, chiar dacă în condiţii slabe de iluminare rezultatele sunt peste aşteptări.

Dintre cele cinci camere, doar cele disponibile pe Xperia Z2 şi Galaxy S5 sunt capabilă să înregistreze în format 4K, în timp ce celelalte se mulţumesc cu Full HD.

Camera foto a lui LG G2 are 13 MP

Camera foto a lui LG G2 are 13 MP

Software

La nivel software, fiecare smartphone în parte este capabil să ruleze în prezent cea mai nouă versiune a sistemului de operare Android, 4.4 KitKat. Diferenţele vin însă de la interfeţele proprietare adoptate de producători. Galaxy S5 şi Note 3 împărtăşesc interfaţa TouchWiz, care în cazul telefonului mai mare include şi câteva funcţii speciale pentru a uşura utilizarea cu o singură mână.

Această interfaţă iese în evidenţă prin posibilitatea de a utiliza gesturi în interacţiunea cu telefonul, însă unele dintre acestea sunt compatibile cu puţine aplicaţii şi nu funcţionează mereu în mod corespunzător. În plus, Galaxy Note 3 este dotat şi cu un stylus, care se poate dovedi util în anumite aplicaţii.

În schimb, LG G2 include Optimus UI, care beneficiază de o serie de funcţii utile (schimbarea ordinii tastelor virtuale, posibilitatea de a închide telefonul fără apăsarea butonului etc), în timp ce HTC Sense-ul de pe One este dominat de aplicaţia Blinkfeed pentru ştiri, dar şi de una dintre cele mai elegante interfeţe de utilizator. Nu în ultimul rând, şi Sony a adus modificări de interfaţă, însă la un nivel semnificativ mai scăzut şi fără să exagereze cu numărul de aplicaţii preinstalate.

Galaxy Note 3 include numeroase functii pentru utilizarea cu o singura mana

Autonomie

Autonomia continuă să rămână o problemă importantă pentru utilizatori şi în acest an, întrucât tehnologiile pentru acumulatori nu fac faţă platformelor hardware puternice. De aceea, fiecare smartphone în parte oferă în general o autonomie de aproximativ o zi, chiar dacă fiecare are o altă capacitate.

Note 3 şi Xperia Z2 beneficiază de acumulatori de 3200 mAh, în timp ce LG G2 este foarte aproape cu cei 3000 mAh ai săi. În schimb, Galaxy S5 dezamăgeşte uşor prin acumulatorul de numai 2800 mAh, în timp ce bateria de pe One are cea mai mică capacitate (2300 mAh) parţial pentru că este şi cel mai mic telefon.

Preţ Galaxy S5, Xperia Z2, Note 3, LG G2, HTC One

Diferenţele de preţuri dintre cele cinci smartphone-uri sunt semnificative, lucru generat cel puţin parţial de faptul că au fost lansate la intervale diferite de timp.

În prezent, doar trei dintre ele pot fi achiziţionate din magazine: Galaxy Note 3 costă aproximativ 2.600 lei, LG G2 este disponibil pentru 2.050 lei, în timp ce pentru HTC One trebuie să scoţi din buzunar circa 2.200 lei.
Sony Xperia Z2 va fi disponibil în Europa din luna martie pentru circa 600 euro (aproximativ 2.700 lei), în timp ce preţul lui Samsung Galaxy S5 nu a fost încă anunţat, dar probabil că va fi tot undeva între 2.700 – 2.900 lei (deşi iniţial va sări probabil de 3000 de lei).

HTC one ramane un smartphone de referinta si la un an de la lansare

Concluzii

Este dificil de ales un smartphone câştigător în segmentul de top, întrucât fiecare candidat vine cu propriile sale avantaje şi dezavantaje.

Unele terminale au un design elegant şi atrăgător, altele nu impresionează la acest aspect (evident, chestie de gusturi), dar cert este că toate sunt suficient de puternice pentru aplicaţiile şi jocurile momentului.

Mai departe, depinde doar de afinităţile tale în privinţa interfeţei de utilizare a sistemului de operare Android, de funcţiile şi calităţile camerei foto sau de autonomia dorită pentru a alege smartphone-ul potrivit pentru nevoile tale.

Cert este că, indiferent ce alegi între Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy Note 3, LG G2 sau HTC One, vei avea alături de tine unul dintre cele mai bune smartphone-uri ale momentului.

3 comentarii

 1. Marian

  28 februarie 2014 la 00:49

  ” Samsung Galaxy S5 are rolul de a deveni smartphone-ul de referinţă al universului Android, însă noul produs al companiei FINLANDEZE are parte de o concurenţă puternică. ” SAMSUNG FINLANDEZ ?!

 2. Postolachi Dumitru

  28 februarie 2014 la 10:48

  Samsung companie finlandeza zici Daniele? Ia sa vedem ce-ai scris in primul paragraf:

  „Samsung Galaxy S5 are rolul de a deveni smartphone-ul de referinţă al universului Android, însă noul produs al companiei finlandeze are parte de o concurenţă puternică.”

 3. Daniel Popescu

  3 martie 2014 la 23:43

  O mica greseala aparuta din neatentie. Multumesc pentru avertizare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri