GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Programe pentru localizarea telefonului mobil – GPS, IMEI şi altele

Autor: Echipa Giz.ro

În momentul în care din diverse motive rămâi fără dispozitivul indispensabil cu care vorbeşti zilnic, este vital să localizezi telefonul mobil pentru a avea o şansă să-l recuperezi.

Cel mai grav este atunci când ajungi acasă şi constaţi cu stupoare că nu ai telefonul în buzunar. Chiar dacă l-ai uitat pe undeva (la restaurant, prin taxi, la locul de muncă) sau vreo persoană “binevoitoare” te-a ajutat să scapi de el, sunt puţine şanse să-l mai recuperezi.

Chiar dacă telefonul în sine nu este foarte preţios (în special daca ai un feature phone) cu siguranţă datele personale, datele conturilor pe care le ai pe internet, contactele din agendă şi mesajele sunt importante. Cum cei mai mulţi nu fac back-up la acest tip de informaţii, “dezastrul” este inevitabil. Tot ce poţi face este să suni la operatorul GSM şi să ceri blocarea cartelei SIM ca să nu te trezeşti că au vorbit alţii la telefon pe banii tăi.

Din păcate, operatorii GSM din România nu oferă deocamdată soluţii pentru localizarea telefoanelor mobile. Cum speranţa moare ultima, există totuşi câteva soluţii pentru a localiza şi, eventual, a recupera telefonul de la cel care l-a găsit sau l-a furat.

Cu instrumentele corecte ai mari sanse sa-ti gasesti telefonul pierdut

Cu instrumentele corecte ai mari sanse sa-ti gasesti telefonul pierdut

Localizare telefon mobil după IMEI

Probabil te întrebi cum găsim un telefon furat dacă acesta nu dispune nici de receptor GPS şi nici de un sistem de operare care să-ţi permită instalarea unei aplicaţii speciale.

Soluţia universal valabilă indiferent de tipul telefonului pe care îl ai este utilizarea IMEI-ului. Acronim pentru International Mobile Equipment Identity, IMEI-ul este un cod unic de 15 cifre pentru fiecare telefon mobil din lume, pe care îl poţi afla prin trei metode:

 • tastezi codul *#06# pe telefon. Pe ecran apare codul IMEI
 • sub bateria telefonului, dacă modelul tău îţi oferă acces la acumulator
 • pe cutia în care a venit telefonul

În cazul în care îţi este furat telefonul, este recomandat să depui o plângere la poliţie în care să menţionezi, pe lângă circumstanţele incidentului, şi codul IMEI al telefonului. În plus, prezintă toate documentele legate de telefon (ambalajul original, factura etc), în măsura în care le deţii.

Conform legii, poliţia are dreptul de a localiza un telefon mobil declarat furat, însă numai după primirea acordului din partea procurorului şi a judecătorului care se ocupă de acest caz. Tot conform legii, judecătorul se pronunţă cu privire la această solicitare în maxim 48 de ore, astfel că pot trece chiar şi două zile până la începerea urmăririi telefonului.

După primirea celor două aprobări, poliţia poate localiza telefonul pe baza codului IMEI furnizat cu ajutorul operatorului de telefonie, lucru care sporeşte semnificativ şansele ca telefonul să fie găsit.

Teoretic, cu ajutorul codului IMEI, orice operator de telefonie are posibilitatea de a bloca un telefon mobil declarat furat. În practică, niciun operator din România nu apelează la aceasta metodă care ar face ca telefonul furat să fie inutilizabil şi care ar duce, implicit, la scăderea furturilor de telefoane.

Codul IMEI pentru un Samsung Galaxy Nexus

Codul IMEI pentru un Samsung Galaxy Nexus

Localizare telefon prin GPS

Cu excepţia telefoanelor foarte ieftine, aproape orice terminal mobil are încorporat un receptor GPS care îţi poate spune, cu o precizie mai mică sau mai mare, locul în care se află dispozitivul tău.

Este însă foarte important ca, atunci când încerci să utilizezi aceasta metodă pentru a localiza un telefon furat, terminalul să fie pornit şi să fie într-o zonă accesibilă pentru sateliţii GPS de pe orbita Pământului.

În plus, pentru localizare trebuie să apelezi la un serviciu suplimentar, care poate fi disponibil fie sub forma unei pagini de internet, fie sub forma unei aplicaţii.

Vom aborda cazul cel mai banal: ai un telefon relativ simplu, fără sistem de operare, dar care beneficiază de GPS şi are posibilitatea de a se conecta la internet.

Unul dintre cele mai simple moduri în care poţi afla localizarea telefonului este să foloseşti serviciul Google Latitude. Dezvoltat pentru a putea vedea unde se află prietenii tăi fără să-i mai suni, serviciul poate fi utilizat şi pentru monitorizarea propriei. Trebuie doar să intri de pe browserul telefonului tău pe site-ul Google Latitude, să te lochezi cu contul tău Google, să permiţi serviciului să-ţi localizeze poziţia şi să rămâi logat pe acest site.

În cazul în care îţi este furat telefonul, intri pe Google Latitudine de pe orice dispozitiv (PC, laptop, tabletă, telefon), te loghezi în cont şi accesezi opţiunea “View location history”, acolo unde poţi vedea pe unde s-a plimbat telefonul tău.

Este însă important să reţii ca acest truc funcţionează doar atât timp cât cel care a intrat în posesia telefonului tău nu şterge coockie-urile şi istoricul de navigare din browser şi nu resetează complet telefonul.

Aceasta metodă de localizare a telefonului prin satelit poate fi utilizată şi pe smartphone-uri cu Android, iPhone sau Windows Phone, însă este mai bine să foloseşti servicii specializate pe care ţi le prezentăm în continuare.

Google Latitude te poate ajuta sa-ti localizezi telefonul pierdut

Google Latitude te poate ajuta sa-ti localizezi telefonul pierdut

274 comentarii

 1. slaviana

  22 octombrie 2018 la 13:18

  cum as putea gasi tel perdut?

  • Laura

   18 mai 2021 la 12:09

   Cum al pot gasi telefonul meu samsung A21s

 2. Șevera Ana

  4 decembrie 2018 la 18:55

  Cum pot găsi tel furat?….Un Samsung a 6 plus

 3. Veronica

  3 ianuarie 2019 la 22:32

  Ajutatima va rog foarte mult sami gasesc telefonul meu furat .va rog se numeste nokia3

 4. Camelia

  12 ianuarie 2019 la 09:35

  Cum pot sa îmi găsesc tel furat Samsung j3

 5. baranmarian

  29 ianuarie 2019 la 00:23

  Bun

 6. Mădălina

  9 februarie 2019 la 17:37

  Mi-am pierdut telefonul în taxi și nu îl mai găsesc

 7. Sidoriac

  15 martie 2019 la 12:23

  Va rog cum pot gasi un telefon prin i IMEI vă rog ajutatima

 8. Miklos Timea

  7 mai 2019 la 07:31

  Cum pot găsi telefon după IMEI , este un Samsung Note 8 , după localizarea prin googl a dispărut probabil a fost închis

  • Ioan Smarandeanu

   25 august 2019 la 13:54

   Buna ziua.

   Ati gasit vreo metoda sa va gasiti telefonul? Eu am pierdut un Note 9.

 9. Negru Luana

  4 iunie 2019 la 11:32

  Buna ,
  Cum pot găsi un Samsung J6 pierdut, el apare inchis.

 10. Voicu Vasile

  9 iulie 2019 la 22:58

  Doresc sa spionez telefonul copilului precum si pozitia acestuia, fara a instala niciun soft pe telefonul lui deoarece copilul meu foarte istet verifica din cand in cand softurile. Am IMEI-ul telefonului.

 11. gheorghe

  6 decembrie 2019 la 23:50

  am pierdut telefonum si doresc sal gasesc cu ajutorul imei

 12. SANDU

  7 decembrie 2019 la 16:00

  CUM ASI PUTE GASI TELEFONUL FURAT IN DATA DE 04.12.2019 DETIN CUTIA CU CODUL DE IMEI FACTURA DECUMPARARE NU SE AFLA PAROLAT

 13. Cameliu

  20 februarie 2020 la 08:19

  salutare, am gasit un note 9 negru , are si husa , am aruncat cartela din el si intentionez sa il pastrez, face poze SUPERBE ! multa bafta tuturor

 14. alexandru

  11 aprilie 2020 la 11:16

  cum pot gasi telefonul meu furat samsung A50

 15. Cătălin Ghenea

  8 iunie 2020 la 01:42

  Cum pot afla localitatea pe baza unui număr de telefon ?

 16. Popa CARMEN ramona

  13 decembrie 2020 la 13:05

  Cum recuperez un telefon pierdut cu ajutorul codului imei.Telefon huawei y6p

 17. Gabi

  5 martie 2021 la 19:19

  Ajutor iphone12 pro max furat de3 luni si politia nu a făcut nimic

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri