GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Xperia Z1 Compact sau Samsung Galaxy S4 mini sau HTC One mini

Autor: Echipa Giz.ro

Segmentul smartphone-urilor de dimensiuni mai mici derivate din terminalele de top ale producătorilor este dominat în prezent de Sony Xperia Z1 Compact, Samsung Galaxy S4 mini şi HTC One mini.

Producătorii de telefoane mobile au avut tendinţa puternică de a creşte semnificativ diagonala smartphone-urilor de top, iar dimensiunea standard a ecranelor disponibile pentru aceste modele este în prezent de aproximativ 5”.

Numeroşi utilizatori preferă însă în continuare smartphone-urile cu diagonală de 4” – 4.3” datorită formatului mai compact al acestora care permite o utilizare mai uşoară cu o singură mână.

De aceea, producătorii s-au reorientat spre aceste terminale şi au lansat versiuni mai mici ale aşa-numitelor flagship-uri, iar printre primele au fost Samsung Galaxy S4 mini şi HTC One mini. Din păcate, acestea nu au beneficiat de aceleaşi platforme hardware ca şi Galaxy S4 şi, respectiv, HTC One, fiind practic smartphone-uri de nivel mediu care au păstrat doar designul acestora din urmă.

Lucrurile s-au schimbat însă după apariţia lui Sony Xperia Z1 Compact, care împrumută nu numai designul, ci şi specificaţiile tehnice ale lui Xperia Z1, astfel că are potenţialul de a deveni un bestseller pentru utilizatorii cu buget generos interesaţi de telefoane performante cu dimensiuni mai mici.

Specificaţii tehnice: Xperia Z1 vs. S4 mini vs. One mini

Z1 CompactGalaxy S4 miniOne mini
Ecran4.3”, 720×1280 pixeli4.3”, 540×960 pixeli4.3”, 720×1280 pixeli
ChipsetSnapdragon S800Snapdragon S400Snapdragon S400
Procesorquad-core, 2.2 GHzdual-core, 1.4 GHzdual-core, 1.4 GHz
GraficaAdreno 330Adreno 305Adreno 305
Memorie RAM2 GB1.5 GB1 GB
Memorie16 GB8 GB16 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi, NFC4G, Wi-Fi4G, Wi-Fi
Camera foto20.7 MP, Full HD8 MP, Full HDUltraPixel 4 MP
Acumulator2.300 mAh1.900 lei1.800 mAh
OSAndroid 4.3Android 4.2.2Android 4.2.2
Dimensiuni127×64.9×9.5 mm124.6×61.3×8.94 mm132×63.2×9.25 mm
Greutate137 grame107 grame122 grame

Design şi construcţie

Ca design, probabil că HTC One mini este smartphone-ul care atrage cel mai mult atenţia dintre cele trei. Construit în format unibody dintr-o combinaţie de metal, sticlă şi plastic, micul telefon taiwanez are o priză bună în mâini şi generează un aspect premium pe care mulţi alţi producători îl neglijează prin exagerarea folosirii plasticului.

Cel mai bun exemplu în acest sens este Galaxy S4 mini, care împrumută capacul din plastic lucios al fratelui său mai mare, plastic care pe lângă aspectul inestetic este alunecos şi “prinde” amprente. Totuşi, cu excepţia acestui inconvenient, nu sunt foarte multe lucruri care i se pot reproşa lui S4 mini la acest capitol.

Sony a adoptat o strategie uşor diferită pentru Z1 Compact, care beneficiază de sticlă şi pe partea frontală, dar şi pe spate, iar telefonul este rezistent, în anumite limite, la apă şi praf.

Ca o mini-concluzie, HTC One mini are un design mai apropiat de cel pe care ar trebui să-l aibă un smartphone premium, urmat la mică distanţă de Xperia Z1 Compact.

Designul este unul dintre elementele care diferentiaza Z1 Compact, S4 mini si One mini

Designul este unul dintre elementele care diferentiaza Z1 Compact, S4 mini si One mini

Platforma hardware

Platforma hardware este elementul care influenţează în mod decisiv felul în care vei utiliza un smartphone zi de zi. În funcţie de specificaţiile tehnice, un telefon inteligent poate fi capabil să ruleze fluent orice tip de conţinut sau poate genera numeroase bătăi de cap, de la blocarea anumitor aplicaţii până la imposibilitatea de a le rula.

Din acest punct de vedere, Xperia Z1 Compact este singurul smartphone din acest test comparativ dotat cu cea mai puternică platformă hardware dinsponibilă în prezent: chipset Qualcomm Snapdragon S800, grafică Adreno 330, 2 GB RAM şi 16 GB de memorie internă. Acest lucru asigură o experienţă de lucru aproape ireproşabilă, în limitele tradiţionale ale sistemului de operare Android.

În schimb, Galaxy S4 mini şi HTC One mini mizează pe platforme hardware identice de nivel mediu prin intermediul chipsetului Qualcomm Snapdragon S400 cu procesor dual core Krait de 1.4 GHz şi grafica Adreno 305, S4 mini având 1.5 GB RAM fata de 1 GB RAM al lui One mini. Sigur, această platformă hardware este suficient de puternică pentru a rula cele mai multe aplicaţii şi jocuri, însă nu vor lipsi anumite lag-uri în utilizarea de zi cu zi sau timpii mai mari de încărcare, în special în cazul jocurilor solicitante.

În privinţa memoriei interne, Galaxy S4 este cel mai puţin dotat, întrucât are doar 8 GB spre deosebire de cei 16 GB ai rivalilor, însă toate cele trei telefoane au slot pentru carduri microSD.

Conectivitatea este la înălţime în cazul tuturor smartphone-urilor din test şi include conexiuni la internet prin 3G, 4G şi Wi-Fi. Există însă şi câteva nuanţe interesante: Z1 Compact este compatibil şi cu tehnologia Wi-Fi 802.11 ac şi este singurul care dispune şi de tehnologia NFC, însă aceasta din urmă nu este foarte populară în România.

Sony Xperia Z1 Compact are cea mai puternica platforma hardware

Sony Xperia Z1 Compact are cea mai puternica platforma hardware

Camera foto

Camera foto joacă un rol din ce în ce mai important în decizia utilizatorilor de a achiziţiona un smartphone, însă Samsung nu a acordat o atenţie deosebită acestui aspect în cazul lui S4 mini. Camera foto a acestuia are 8 MP şi înregistrează în format Full HD, însă nu este aceeaşi cu cea disponibilă pe S4 (13 MP).

În schimb, Sony şi HTC au implementat pe micile flagshipuri aceleaşi camere foto de pe versiunile cu ecran mai mare. HTC One mini mizează din nou pe camera UltraPixel cu senzor de 4 MP care are o dimensiune fizică asemănătoare celei a senzorilor de 12 MP. Rezultatele sunt foarte bune în condiţii slabe de iluminare, însă calitatea fotografiilor realizate pe timp de zi nu este tocmai satisfăcătoare.

Exact invers stau lucrurile în cazul camerei de 8 MP a lui SGS4 mini, care oferă performanţe bune pe timp de zi, dar care nu impresionează atunci când vine vorba despre condiţii slabe de iluminare.

În cazul lui Xperia Z1 Compact vorbim despre aceeaşi cameră de 20.7 MP de pe Xperia Z1 cu un senzor asemănător cu cele disponibile pe camerele foto compacte (½.3). Totuşi, nu este cazul să te entuziasmezi peste măsură de numărul de MP, întrucât performanţele nu sunt ieşite din comun, iar funcţiile suplimentare nu sunt tocmai chiar atât de variate, chiar dacă există Panorama şi HDR.

Practic, la acest capitol, toate telefoanele au avantaje şi dezavantaje: One mini este bun pentru condiţii slabe de iluminare, S4 mini este util pe timp de zi, în timp ce Xperia Z1 reprezintă probabil un compromis între cele două.

Camera foto a lui Samsung Galaxy S4 mini are 8 MP si inregistreaza Full HD

Camera foto a lui Samsung Galaxy S4 mini are 8 MP si inregistreaza Full HD

Software

Toate cele trei smartphone-uri rulează sistemul de operare Android, cea mai recentă versiune fiind disponibilă pe Xperia Z1 Compact (Android 4.3 Jelly Bean), întrucât a apărut mai recent pe piaţă decât celelalte două, care folosesc Android 4.2.2 Jelly Bean.

Toţi cei trei producători au personalizat însă sistemul de operare cu propriile interfeţe. Samsung mizează pe celebrul TouchWiz a cărui interfaţă este apreciată de unii şi criticată de alţii, însă nu a implementat şi funcţiile speciale disponibile pe SGS4, cum ar fi Air View sau Air Gestures.

HTC mizează pe mult mai apreciata interfaţă HTC Sense, iar modelul One mini include şi Blinkfeed, ecranul de start cu flux de informaţii de pe site-uri şi reţele sociale.Sense are avantajul unei interfeţe mai bine lucrate pentru utilizatorul final şi o serie de opţiuni facile.

Cei de la Sony au de asemenea propria interfaţă, cunoscută sub numele de Xperia. Şi în acest caz vorbim despre diverse noutăţi, cum ar fi widgeturi pentru servicii sociale, utilizare de accesare rapidă a funcţiilor de activare pentru serviciile de date sau playerul Walkman.

Este însă dificil de ales cea mai bună interfaţa de utilizator, întrucât fiecare are particularităţile sale, iar opiniile utilizatorilor sunt, evident, împărţite.

HTC Sense este una dintre cele mai apreciate interfete de utilizator

HTC Sense este una dintre cele mai apreciate interfete de utilizator

Autonomie

Autonomia unui smartphone este foarte importantă în contextul în care creşterea performanţelor brute ale platformelor hardware nu a fost însoţită de o îmbunătăţire a tehnologiilor pentru acumulatori.

Din păcate, în condiţiile unei utilizări de nivel mediu, acumulatorul unui smartphone rezistă doar aproximativ o zi, lucru valabil inclusiv în cazul celor trei modele din acest comparativ.

Xperia Z1 Compact are cel mai generos acumulator, cu o capacitate de 2.300 mAh, însă acest lucru este de la sine înţeles prin prisma configuraţiei hardware de top. În schimb, S4 mini mizează pe o baterie de 1.900 mAh, în timp ce One mini este cel mai modest la acest capitol, cu numai 1.800 mAh.

Autonomia lui S4 mini este asemanatoare cu cea a rivalilor de la HTC si Sony

Autonomia lui S4 mini este asemanatoare cu cea a rivalilor de la HTC si Sony

Preţ Z1 Compact, S4 mini, One mini

Sony Xperia Z1 Compact va apărea pe piaţă în cursul lunii februarie, însă preţul de comercializare nu a fost încă anunţat. Totuşi, există câteva indicii cu privire la costurile pe care le va presupune acest terminal, întrucât producătorul japonez a precizat că preţul va fi undeva în intervalul 2.000 – 2.400 lei, întrucât va fi mai mic decât cel al lui Xperia Z1 (2.450 lei), dar mai mare decât al precedentei generaţii Xperia Z (2.000 lei).

Aflate de mai mult timp pe piaţă şi trecute practic printr-o reducere de preţ, SGS4 mini şi One mini sunt semnificativ mai accesibile. În prezent, Samsung Galaxy S4 mini costă 1.500 lei, în timp ce HTC One mini este disponibil pentru 1.800 lei.

Preţurile sunt în marja aşteptată, în condiţiile în care Z1 Compact este cel mai bine dotat dintre cele trei telefoane, platforma sa fiind disponibilă pe telefoanele de top. Diferenţa dintre SGS4 şi One mini este însă probabil mai mare decât cea aşteptată, însă produsul taiwanez are de partea sa un design mai atrăgător.

HTC One mini, probabil telefonul cu un raport calitate-pret ideal in acest segment

HTC One mini, probabil telefonul cu un raport calitate-pret ideal in acest segment

Concluzii

Alegerea telefonului potrivit în segmentul flagshipurilor de dimensiuni mai mici este dificilă şi depinde în primul rând de aşteptările pe care le ai de la un astfel de terminal.

În cazul în care vrei să ai cea mai bună performanţă într-un format compact, Sony Xperia Z1 Compact este fără îndoială alegerea potrivită, datorită unei platforme hardware puternice şi a rezoluţiei HD a ecranului.

Totuşi, preţul aşteptat destul de mare ar putea îndepărta utilizatorii cu un buget de nivel mediu, care se vor reorienta astfel spre soluţiile propuse de HTC şi Samsung. HTC One mini are de partea sa avantajul unui design mult mai elegant obţinut cu preţul imposibilităţii de a schimba acumulatorul.

Totuşi, dacă şi preţul lui One mini este prea ridicat, Samsung Galaxy S4 mini este o alegere la fel de inspirată. Poate nu datorită designului, mai puţin spectaculos, însă telefonul îşi face de asemenea bine treaba pentru care a fost conceput. Reţine însă că în acest caz va trebui să te mulţumeşti şi cu o rezoluţie mai scăzută a ecranului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri