Tarife în roaming la Vodafone, Orange, Cosmote şi RDS

Tarife în roaming la Vodafone, Orange, Cosmote şi RDS

Operatorii de telefonie Vodafone, Orange, Cosmote şi RDS oferă noi tarife pentru roaming şi noi opţiuni pentru cei care nu vor să plătească tarifele standard.

Datorită ultimelor reglementări impuse de Uniunea Europeană, începând de la 1 iulie 2014 tarifele la roaming au scăzut din nou, oferind utilizatorilor posibilitatea de a vorbi mai ieftin atunci când se află într-o altă ţară din Uniunea Europeană.

Ştim însă că mulţi dintre voi se întreabă ce operator are cele mai mici preţuri în roaming sau dacă activarea unei opţiuni pe parcursul unei călătorii în Europa este o alegere mai ieftină decât cea a taxării fiecărui minut, SMS şi MB de date în parte.

De aceea, în acest articol îţi prezentăm toate ofertele disponibile în prezent la operatorii de telefonie din România.

Tarife în roaming

Pentru început, iată care sunt preţurile maxime pe care le pot percepe operatorii de telefonie pentru roaming în ţările care fac parte din Uniunea Europeană:

Apel initiat0.19 euro/minut
Apel primit0.05 euro/minut
SMS trimis0.06 euro/SMS
SMS primitzero
Trafic de date0.2 euro/MB

Preţurile nu includ TVA. Unii operatori afişează pe site-urile oficiale tarifele cu TVA inclus.

Chiar dacă acestea sunt tarifele maximale, iar operatorii au posibilitatea să aibă preţuri mai mici, toţi operatorii din România au preferat să se alinieze la tarifele maximale impuse de UE, cu excepţia celor de la RDS.

Întrucât Vodafone, Orange şi Cosmote practică aceleaşi tarife maximale, ne vom concentra atenţia pe opţiunile prin care primeşti minute, SMS-uri şi/sau trafic de date inclus contra unei taxe.

Tarife în roaming la Vodafone

Vodafone oferă două opţiuni pentru roaming. Prima este dedicată celor care pleacă în străinătate doar câteva zile, se numeşte Roaming pe zi şi presupune plata unei taxe zilnice pentru a folosi în Europa minutele naţionale, SMS-urile naţionale şi traficul inclus în extraoptiunea obişnuită din ţară.

ServiciuCartelaAbonament REDAlt abonament
Pret3.99 euro/zi3 euro/zi3.99 euro/zi

După expirarea minutelor, SMS-urilor şi traficului inclus eşti taxat ca şi când ai fi în România. Primele 30 minute primite în fiecare zi nu sunt taxate.

Pentru cei care au abonament şi plecă din ţara perioade mai lungi, Vodafone oferă opţiunea Roaming Pro în două variante:

OptiuneTrafic inclusPret
Roaming Pro 100100 minute si SMS-uri12.4 euro/luna
Roaming Pro 200200 minute si SMS-uri24.8 euro/luna

Aceste două opţiuni nu includ însă trafic de date şi trebuie activate pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

Tarife în roaming la Orange

Orange are o ofertă mai variată de opţiuni, inclusiv opţiuni speciale pentru traficul de date, însă acestea sunt destul de scumpe.

Pentru abonaţi există opţiunea Go Europe. Plăteşti 1 euro/zi şi primeşti tarife mai mici, astfel: 0.15 euro pentru apeluri iniţiate, 0.062 euro pentru SMS şi 10 MB pentru traficul de date. Dacă ai cartelă PrePay, aceeaşi opţiune costă 5 EUR şi oferă 50 de minute şi SMS-uri şi 10 MB de internet.

În cazul traficului de date există trei opţiuni pentru abonaţi:

OptiuneTrafic inclusPret
Travel Data 100100 MB5 euro
Travel Data 500500 MB20 euro

Clienţii prepay beneficiază de alte opţiuni pentru traficul de date:

OptiuneTrafic inclusPret
Travel Data Start15 MB2 euro
Travel Data Plus50 MB4 euro
Travel Data Max200 MB10 euro

Tarife în roaming la Cosmote

Cosmote avea numeroase opţiuni pentru roaming, însă în prezent nu există niciun plan tarifar special pentru cei care călătoresc în ţările Uniunii Europene. Prin urmare, vei plăti tarifele maxime impuse de Uniunea Euopeana şi menţionate la începutul acestui articol.

Este însă important de reţinut că, pentru a avea acces la romaning, trebuie să activezi una dintre opţiunile Roaming One (nu poţi iniţia apeluri), Roaming Plus (poţi să primeşti apeluri) sau Roaming Data.

Tarife în roaming la RDS

Aşa cum era de aşteptat, RDS are cele mai mici tarife la Roaming, fiind singurul operator care aplică tarife mai mici decât cele maxime impuse de UE:

Apel initiat0.0516 euro
Apel primit0.0161 euro
SMS initiat0.03 euro
SMS primit
Trafic de date0.0806 euro/MB

Preţurile sunt fără TVA. Din păcate, RDS nu oferă informaţii despre opţiunile disponibile în roaming pentru a evita taxarea fiecărui apel în parte.

Care este cea mai bună ofertă în roaming?

Evident, depinde. Pentru călătoriile în străinătate de scurtă durată, opţiunea Roaming pe zi de la Vodafone reprezintă cea mai bună ofertă, întrucât îţi permite să foloseşti opţiunea de minute şi SMS-uri naţionale şi traficul naţional de date inclus în schimbul unei taxe relativ mici.

În cazul deplasărilor de lungă durată, Vodafone are din nou o ofertă bună, însă opţiunile Orange sunt mai potrivite pentru utilizatorii cu buget limitat.

Între timp, Cosmote poate reprezenta o alegere doar în cazul în care nu vorbeşti mult şi nu prea accesezi internet din afara ţării.

Desigur, cele mai atractive tarife pe hârtie sunt la RDS, însă acest operator nu beneficiază de mulţi clienţi pe segmentul telefoniei mobile şi are o acoperire destul de redusă.

Care a fost tariful în roaming în trecut şi ce urmează?

Noile tarife la roaming sunt încă destul de mari dacă trebuie să vorbeşti mult din afara ţării, însă cel puţin sunt semnificativ mai mici decât înainte de impunerea de către UE a unei legislaţii severe.

Dacă pentru apeluri şi SMS-uri există reglementări încă din 2007, UE a intervenit asupra tarifelor pentru traficul de date abia în 2012, în condiţiile în care până atunci tarifele ajungeau frecvent şi la 6 euro/MB.

Scăderea tarifelor este demonstrată şi de tabelul de mai jos, în care poţi vedea care au fost tarifele maxime în roaming exprimate în euro începând cu data de 1 iulie a fiecărui an:

20072008200920102011201220132014
Apel initiat0.490.460.430.390.350.290.240.19
Apel primit0.240.220.190.150.110.080.070.05
SMS initiat0.110.110.110.090.080.06
SMS primitgratuitgratuitgratuitgratuitgratuitgratuit
1 MB0.700.450.20

La începutul anului 2014, Parlamentul European a aprobat în prima lectura o nouă reglamentare prin care tarifele de roaming vor fi eliminate complet începând din 15 decembrie 2015. În cazul în care propunerea va fi adoptată, atunci de la sfârşitul anului 2015 vom putea vorbi oriunde în Uniunea Europeană ca şi cum am fi în România.

Concluzii

Nu mai avem foarte mult timp de aşteptat până când ne vom putea bucura cu adevărat de apartenenţa la Uniunea Europeană pentru a vorbi de oriunde la acelaşi tarif, fie că vom mai aştepta doar până anul viitor sau încă doi-trei ani.

Până atunci, atunci când plecăm într-o ţară din Uniunea Europeană, putem opta pentru diverse opţiuni prin care vorbim la preţuri mai mici decât cele maxime permise de UE. Noi îţi recomandăm să studiezi cu atenţie ofertele operatorilor pe site-urile oficiale şi să citeşti instrucţiunile de activare.

Nu în ultimul rând, nu uita că, începând din 1 iulie 2013, Croaţia a devenit al 28-lea stat membru al Uniunii Europene. Lista completă a ţărilor care fac parte din UE o găseşti aici.

13 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!