Distanța optimă de vizualizare la televizor – mic ghid și sfaturi utile

Distanța optimă de vizualizare la televizor – mic ghid și sfaturi utile

Dacă sunteți preocupați de calitatea imaginii atunci când vizualizați diverse programe la televizor, acest articol are scopul de a vă ajuta să calculați distanța optimă de vizualizare, în vederea unei experiențe cât mai plăcute.

Deși pare greu de crezut, pentru a putea avea o experiență cât mai bună atunci când urmăriți un program la televizor, trebuie să fiți conștienți de o serie de aspecte adiacente. Mai exact, o calitate a imaginii cât mai bună, nu depinde neapărat de televizorul pe care îl aveți ci și de distanța la care vă poziționați față de TV.

Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le știți în acest sens, este că trebuie să aveți grijă unde anume în cameră veți poziționa televizorul. Spre exemplu, încercați să plasați televizorul în așa fel încât să nu fie necesar să ridicați capul mai mult de 15 grade atunci când îndreptați privirea către acesta.

De asemenea, specialiștii de la THX ne atrag atenția și în ceea ce privește unghiul de vizionare. Unghiul de vizionare, cu vârful la utilizator și laturile pornind de la lățimea ecranului, nu ar trebui să fie mai mic de 40 de grade.

Pentru o vizualizare optima, utilizatorul nu ar trebui sa isi ridice capul la un unghi mai mare de 15 grade
Pentru o vizualizare optima, utilizatorul nu ar trebui sa isi ridice capul la un unghi mai mare de 15 grade

Există o concepție larg răspândită, conform căreia foarte multe dintre televizoarele apărute pe piață sunt prea mari, în special cele achizitionate la pret redus cu ocazia evenimentelor speciale, precum Vinerea Neagra a cumparaturilor. Cu toate acestea, studiourile THX ne ajută să alegem dimensiunea unui astfel de dispozitiv în funcție de spațiul pe care îl avem la dispoziție. Astfel, dacă aveți un televizor cu o diagonală de aproximativ 35 de inch, ar trebui să vă poziționați la 1- 1,5 m depărtare de acesta, dacă diagonala este de în jur de 40 de inch, distanța între persoană și televizor ar trebui să fie între 1.2 și 1.8 m, dacă diagonala televizorului este de 40 de inch, distanța optimă este în jur de 1.5 și 2.2 m iar dacă diagonala este de 60 de inch, acesta ar trebui să fie poziționat la o distanță cuprinsă între 1.8 m și 2.7 m.

Unghiul de vizualizare nu ar trebuie sa fie mai mic de 40 de grade
Unghiul de vizualizare nu ar trebuie sa fie mai mic de 40 de grade

Ca regulă generală de aflare a distanței optime de poziționare față de televizor, faceți următorul calcul: împărțiți diagonala televizorului (în inch) la 0.84, și veți obține distanța optimă exprimată în inch.

De asemenea, atunci când vrem să stabilim distanța optimă, trebuie să avem în vedere și rezoluția televizorului. Astfel, cu cât rezoluția este mai mare cu atât vor exista mai multe detalii și prin urmare va trebui să vă poziționați mai aproape.

În concluzie, pentru a avea o experiență cât mai bună și o calitate a imaginii cât mai ridicată,  distanța optimă de vizualizare trebuie calculată în funcție de rezoluția si diagonala televizorului, dar si având în vedere unghiul de vizualizare.

Surse: thx.com

7 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!