GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Distanța optimă de vizualizare la televizor – mic ghid și sfaturi utile

Autor: Echipa GiZ

Dacă sunteți preocupați de calitatea imaginii atunci când vizualizați diverse programe la televizor, acest articol are scopul de a vă ajuta să calculați distanța optimă de vizualizare, în vederea unei experiențe cât mai plăcute.

Deși pare greu de crezut, pentru a putea avea o experiență cât mai bună atunci când urmăriți un program la televizor, trebuie să fiți conștienți de o serie de aspecte adiacente. Mai exact, o calitate a imaginii cât mai bună, nu depinde neapărat de televizorul pe care îl aveți ci și de distanța la care vă poziționați față de TV.

Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le știți în acest sens, este că trebuie să aveți grijă unde anume în cameră veți poziționa televizorul. Spre exemplu, încercați să plasați televizorul în așa fel încât să nu fie necesar să ridicați capul mai mult de 15 grade atunci când îndreptați privirea către acesta.

De asemenea, specialiștii de la THX ne atrag atenția și în ceea ce privește unghiul de vizionare. Unghiul de vizionare, cu vârful la utilizator și laturile pornind de la lățimea ecranului, nu ar trebui să fie mai mic de 40 de grade.

Pentru o vizualizare optima, utilizatorul nu ar trebui sa isi ridice capul la un unghi mai mare de 15 grade

Pentru o vizualizare optima, utilizatorul nu ar trebui sa isi ridice capul la un unghi mai mare de 15 grade

Există o concepție larg răspândită, conform căreia foarte multe dintre televizoarele apărute pe piață sunt prea mari, în special cele achizitionate la pret redus cu ocazia evenimentelor speciale, precum Vinerea Neagra a cumparaturilor. Cu toate acestea, studiourile THX ne ajută să alegem dimensiunea unui astfel de dispozitiv în funcție de spațiul pe care îl avem la dispoziție. Astfel, dacă aveți un televizor cu o diagonală de aproximativ 35 de inch, ar trebui să vă poziționați la 1- 1,5 m depărtare de acesta, dacă diagonala este de în jur de 40 de inch, distanța între persoană și televizor ar trebui să fie între 1.2 și 1.8 m, dacă diagonala televizorului este de 40 de inch, distanța optimă este în jur de 1.5 și 2.2 m iar dacă diagonala este de 60 de inch, acesta ar trebui să fie poziționat la o distanță cuprinsă între 1.8 m și 2.7 m.

Unghiul de vizualizare nu ar trebuie sa fie mai mic de 40 de grade

Unghiul de vizualizare nu ar trebuie sa fie mai mic de 40 de grade

Ca regulă generală de aflare a distanței optime de poziționare față de televizor, faceți următorul calcul: împărțiți diagonala televizorului (în inch) la 0.84, și veți obține distanța optimă exprimată în inch.

De asemenea, atunci când vrem să stabilim distanța optimă, trebuie să avem în vedere și rezoluția televizorului. Astfel, cu cât rezoluția este mai mare cu atât vor exista mai multe detalii și prin urmare va trebui să vă poziționați mai aproape.

În concluzie, pentru a avea o experiență cât mai bună și o calitate a imaginii cât mai ridicată,  distanța optimă de vizualizare trebuie calculată în funcție de rezoluția si diagonala televizorului, dar si având în vedere unghiul de vizualizare.

Surse: thx.com

7 comentarii

 1. wr

  27 octombrie 2011 la 14:41

  WTF?
  1- 1,5 m depărtare?????

 2. Marian

  28 ianuarie 2015 la 13:42

  Nu este cam putin minim 1m pt35 inch? Pt 42 inch (107) cm diagonala, care este distanta minima, 2m este ok ?

  • Daniel Popescu

   31 ianuarie 2015 la 11:23

   Da, o distanta de circa 2 metri este in regula.

 3. Dumi

  7 iunie 2015 la 12:28

  ce diagonala imi trebuie la 6 metri ? multumesc

  • Alexandru

   22 octombrie 2016 la 19:18

   Dupa cum vezi, 5 metri. Suna mai mult a reclama pt. vanzari tv cu diagonala mare.

 4. Hosy

  15 ianuarie 2017 la 12:37

  la 60 inch 1,8-2.7m? Fratilor, sunteti nebuni??!!

 5. Hosy

  15 ianuarie 2017 la 12:44

  Adica eu, intr-o sufragerie de…aproximativ 7x5m pot fara probleme sa-mi pun televizor cu diagonala de un metru jumate?!?!?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri