GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem un laptop – ghidul cumpărătorului

Autor: Echipa Giz.ro

Ai decis că a venit momentul să-ţi cumperi un laptop, dar eşti derutat de ofertele extrem de variate pe care le găseşti în magazine? Nu este cazul să intri în panică.

Trebuie doar să te gândeşti la ce anume vrei să foloseşti laptopul şi apoi să analizezi ofertele disponibile în funcţie de specificaţiile tehnice, design şi de informaţiile importante pe care le poţi afla din review-uri.

Precizăm de la bun început că în acest articol ne vom referi doar la laptopurile cu diagonală de cel puţin 14”, al căror principal scop este utilizarea pe post de desktop replacement, dar care la nevoie pot fi folosite ocazional şi în deplasări.

Dacă nu eşti interesat de astfel de laptopuri, îţi recomandăm să citeşti articolul despre alegerea unui laptop portabil, iar dacă bugetul tău este prea mic pentru a achiziţiona un laptop nou îţi poţi îndrepta atenţia şi spre piaţa de laptopuri second-hand.

Să revenim însă la criteriile pe care trebuie să le iei în calcul la achiziţionarea unui laptop.

Diagonala ecranului

Indiferent de diagonala ecranului, trebuie să fii atent la performanţele acestuia. Cea mai comună rezoluţie este în continuare 1366×768 pixeli, însă există numeroase modele care oferă rezoluţie 1600×900 pixeli chiar şi la preţuri decente. În schimb, rezoluţia Full HD 1920×1080 pixeli o vei regăsi în special la laptopurile de minim 3.500 lei.

De asemenea, nu uita alte aspecte importante ale ecranului, cum ar fi unghiurile de vizualizare (pentru a folosi notebook-ul în cât mai multe poziţii), luminozitatea (pentru a şti dacă va fi uşor de folosit şi în aer liber) sau contrastul (care determină şi calitatea culorilor afişate). Cel mai bine este să testezi un laptop înainte de achiziţie pentru a nu avea surprize neplăcute din aceste puncte de vedere.

Odată cu Windows 8, au apărut pe piaţă şi laptopuri cu ecran touchscreen, însă acestea sunt destul de dificil de utilizat în acest mod pentru că trebuie să stai permanent cu mâna întinsă pe display. Prin urmare, existenţa sau nu a touchscreen-ului nu ar trebui să-ţi influenţeze decizia finală.

Performantele ecranului joaca un rol important in alegerea unui laptop

Apoi, în funcţie de preferinţe, poţi alege:

  • display cu diagonala de 14.1” – 15.6”

Fără îndoială, laptopurile cu diagonala de 15.6” reprezintă cea mai veche clasă de portabile şi, implicit, se bucură de o ofertă foarte generoasă, mai ales că asigură pentru producători un spaţiu optim pentru amplasarea componentelor hardware şi a sistemelor de răcire. În plus, există şi laptopuri cu diagonala de 14.1″, care se încadrează practic între ultraportabilele de 13.3″ şi notebook-urile clasice de 15.6″.

Un astfel de laptop este potrivit pentru tine dacă ai nevoie de un computer pe care să îl foloseşti preponderent acasă, dar pe care la nevoie să-l poţi transporta cu tine cu destulă uşurinţă. De regulă, astfel de laptopuri reprezintă compromisul ideal între un ultraportabil şi un desktop replacement.

  • display cu diagonala de peste 16”

Laptopurile cu diagonala de 16” şi peste sunt privite ca desktop replacement. Acest segment ţi se potriveşte în cazul în care vrei să scapi de calculatorul desktop şi de numeroasele cabluri de pe birou în favoarea unui laptop care ocupă mult mai puţin spaţiu şi face mai puţin zgomot.

Avantajul este că poţi opta inclusiv pentru componente puternice de ultimă generaţie, deci nu trebuie să faci rabat la performanţă. Totuşi, alege cu mare atenţie: un astfel de laptop cântăreşte peste 3 kg şi nu este deloc practic să-l foloseşti ca portabil.

Un laptop cu diagonala de 17.3" este un desktop replacement veritabil

Un laptop cu diagonala de 17.3″ este un desktop replacement veritabil

Dotări tehnice

Dacă la calculatoare ai posibilitatea să alegi fiecare componentă în parte, când vine vorba despre laptopuri trebuie să-l alegi pe cel cu configuraţia cea mai potrivită şi cea mai apropiată de nevoile tale. Placa de bază, esenţială pentru desktop, rămâne şi aici importantă, însă principala alegere pe care trebuie să o faci se referă la procesor şi placă video.

  • procesor

Astfel, dacă ai un buget mic şi eşti în căutarea unui calculator pe care să-l foloseşti preponderent pentru browsing, muzică, filme şi programe de tip Office, un procesor dual-core din gamele Intel Celeron şi Intel Pentium reprezintă una dintre cele mai bune soluţii.

Totuşi, în funcţie de buget, poţi alege şi familia de procesoare Intel Core, ajunsă în prezent la a patra generaţie, cunoscută şi sub numele de cod Intel Haswell, însă pe piaţă există în continuare în special procesoarele din generaţia anterioară Intel Ivy Bridge. Aici, procesoarele dual-core Intel Core i3 sunt destinate utilizatorilor mai puţin pretenţioşi, în timp ce procesoarele dual-core şi quad-core din gama Intel Core i5 pot fi folosite şi pentru jocuri mai pretenţioase. Procesoarele Intel Core i7, disponibile numai în variante quad-core, sunt destinate laptopurilor de top, însă au preţuri pe măsură.

Componentele hardware determina in mare masura performantele laptopului

  • placă video

Toate procesoarele Intel Ivy Bridge şi Intel Haswell beneficiază de plăci video integrate, iar în special cele disponibile pe ultima generaţie sunt suficient de puternice pentru unele jocuri mai vechi. Totuşi, dacă vrei să te joci titluri recente cu un nivel de detaliu cât mai ridicat, este important să alegi un laptop cu placa video dedicată.

Din fericire, oferta este mult mai generoasă aici, atât din partea celor de la AMD prin modele precum AMD Radeon HD 7670M, AMD Radeon 8730M sau AMD Radeon 7650M, cât şi din partea Nvidia, care propune modele precum Nvidia GeForce GT 750M, Nvidia GeForce GT 735M sau Nvidia GeForce GT 635M.

  • memorie RAM si HDD

Restul alegerilor sunt mult mai simple: pentru a nu avea surprize neplăcute, alege un laptop cu memorie de minim 4 GB RAM, deşi nu este o idee rea să mergi pe o variantă cu 8 GB RAM, mai ales că preţul memoriei RAM este relativ scăzut. Un avantaj aici este că cele mai multe laptopuri permit upgradarea uşoară a memoriei.

HDD-ul ar trebui să aibă minim 500 GB, însă există şi modele de 1 TB. Sigur, dacă îţi permite bugetul poţi încerca şi SSD-urile măcar pentru partiţia cu sistemul de operare, însă acestea au capacităţi reduse şi sunt semnificativ mai scumpe.

În prezent, toate laptopurile au tehnologii Wi-Fi şi bluetooth integrate, iar multe dispun şi de porturi USB 3.0 şi HDMI.

Memoria RAM joaca un rol important pentru buna functionare a laptopului

Memoria RAM joaca un rol important pentru buna functionare a laptopului

Autonomia

Autonomia unui laptop de tip desktop replacement variază semnificativ în funcţie de dotările tehnice şi de modul în care utilizezi portabilul, însă rareori vei găsi modele care să reziste fără curent electric mai mult de patru ore. De regulă, astfel de performanţe sunt atinse de laptopurile cu procesoare cu consum scăzut de energie, iar în jocuri recente o autonomie mai mare de o oră poate fi considerată o performanţă.

Totuşi, dacă utilizezi notebookul pe post de destop replacement acest aspect este aproape irelevant, întrucât poţi sta cu el în priză fără să utilizezi acumulatorul din dotare.

Construcţie şi design

Am lăsat la final acest capitol, întrucât aici domină subiectivismul. Fiecare dintre noi are un design de laptop preferat, însă chiar şi în acest caz trebuie să fii atent la micile detalii care contează: verifică din ce material este realizată carcasa, ce tip de display are laptopul, dacă amprentele şi praful se depun foarte uşor, cât de bune sunt tastatura şi trackpadul (atât din punct de vedere al configuraţiei şi amplasării, cât şi a confortului de utilizare).

De asemenea, încearcă să afli cât de mult se încinge laptopul dacă îl utilizezi timp îndelungat, unde există ventilatoare şi cât de bine sunt poziţionate porturile, asta pentru că există laptopuri cu două porturi USB atât de bine înghesuite, încât nu le poţi folosi pe ambele simultan.

Întrucât laptopul este un produs relativ scump, fă tot posibilul să cunoşti cât mai multe detalii despre aceste aspecte înainte de achiziţionare.

Este important ca laptopul sa primeasca bile albe la capitolul design si constructie

Sistem de operare

Un laptop care vine preistalat cu sistem de operare Windows este implicit mai scump cu câteva sute de lei din cauza costurilor de licenţiere. De aceea, în special dacă ai deja licenţă de Windows, îţi recomandăm să achiziţionezi un laptop cu sistem de operare Linux, pe care îl vei înlocui ulterior cu cel produs de Microsoft. În acest fel te asiguri că scapi şi de numeroase programe software inutile pe care producătorii le preinstaleaza pe laptopurile care vin cu Windows din fabrică.

Dacă vrei un laptop cu Windows, ai de ales între Windows 7, unul dintre cele mai bune sisteme de operare realizate de Microsoft, şi noul Windows 8, care a generat numeroase controverse din cauza noii interfeţe şi a posibilităţii de a-l utiliza pe ecrane touchscreen. Dacă nu te-ai adaptat la Windows 8, nu are rost să cumperi un laptop cu acest sistem de operare, pentru a evita bătăile de cap.

Concluzii

Acestea sunt principalele criterii pe care trebuie să le iei în calcul la achiziţionarea unui laptop şi speram că sunt suficient de clare pentru a te ajuta să alegi uşor notebook-ul pe care doreşti să-l cumperi.

Nu ne rămâne altceva de făcut decât să-ţi dorim să faci alegerea inspirată potrivită nevoilor tale şi aşteptăm comentariile voastre cu privire la cele mai importante criterii pe care trebuie să le luăm în calcul la achiziţionarea unui laptop.

67 comentarii

  1. Ciobanu Nicoleta

    17 mai 2015 la 11:37

    Buna. As dori sa imi achizitionez un laptop pentru uz general (internet, filme dar in special jocuri). La ce trebuie sa ma uit mai intai. Sunt dispusa sa dau pana la 2000ron pe un laptop.

  2. BENCHIA CRISTIAN

    16 iunie 2015 la 19:37

    CE LAPTOP PT. JOCURI FOARTE BUN POT CUMPARA INTRE 3000 SI 4000 LEI

    • Display Laptop SH

      7 iulie 2015 la 15:24

      La banii astia trebuie sa iti iei ceva foarte bun, cu placa video dedicata obligatoriu daca vrei sa te joci cum trebuie. Ca si recomandare ai putea sa arunci un ochi asupra acestui model care costa aproximativ 3600 ron.

      Laptop Asus F550JX-DM020D cu procesor Intel® Core™ i7-4720HQ 2.60GHz, Haswell™, 15.6″, Full HD, 8GB, 1TB, nVidia GeForce GTX 950M 4GB, Free DOS, Black/Silver

  3. Andrei Tufiș

    19 iulie 2015 la 18:42

    Salut!Aș vrea să achiziționez un Laptop LENOVO G70-70, Intel® Core™ i7-4510U pana la 3.1GHz, 17.3″, 8GB, 1TB, nVIDIA GeForce GT 820M 2GB, Free Dos–.Aș vrea să-l folosesc pentru gaming,la jocuri gen CS 1.6,CS Source,CS:GO,Dota 2,League Of Legends,Team Fortress 2,Unturned,S.K.I.L.L 2,Smite și altele.Sper ca măcar 5 dintre aceste jocuri să meargă.Mulțumesc anticipat!P.S:În caz că aveți alte sugestii,v-aș ruga să le spuneți(laptopurile să se încadreze între 20-30 milioane).

    • Daniel Popescu

      20 iulie 2015 la 08:23

      Placa video inclusa in acest laptop este entry-level, insa ar trebui sa permita rularea unor jocuri precum cele mentionate la un nivel scazut spre mediu de detalii.

      • Andrei Tufiș

        20 iulie 2015 la 16:50

        Vă mulțumesc pentru răspuns!Mi-ați putea recomanda unul în jur de 20-30-35 milioane,încăt să permită jocurile mai de sus,măcar in 40-60 de frame-uri?

    • Stef Nicoleta

      4 martie 2019 la 15:12

      Bună ziua,sunt o bunicuța de 55 ani,îmi place să mă joc pe Facebook și să vizionez filme și muzică pe YouTube,am un leptop cumpărat de la eMag dar eu fug mai repede că el,va rog ce îmi recomandați.Multumesc frumosm

  4. ona dana

    21 iulie 2015 la 22:27

    Buna seara
    doresc sa achizitionez un laptop pentru birou in special pentru redactari in word ,doresc totodata sa pot arhiva documente redactate,ma intereseaza totodata sa am acces la internet ,posibilitatea de a asculta muzica si viziona filme

  5. Varga Andrei

    31 august 2015 la 05:42

    Salut,as vrea si eu sa achizitionez un laptop,pot sa ajung pana la 2700 de lei,pentru gaming.Puteti sa-mi recomandati ceva?

  6. Simona

    18 noiembrie 2015 la 18:28

    Cu un buget de 2000 de lei, ce laptop ar fi mai bun? Ce mi-ati recomanda? Tin sa mentionez ca doresc sa il achizitionez pentru jocuri.

    • Ursu Doina

      19 iunie 2020 la 11:48

      Bună,as dori să cumpăr un laptop pt.fetele mele.au nevoie la scoală!(14-18ani)

  7. Patricia

    6 decembrie 2015 la 23:31

    Buna,as dori sa achizitionez un laptop ,aprox 1000 euro(poate sa si depasesca)
    Ce mi-ati recomanda .
    Laptopul ii voi utiliza pentru:
    – programe gen Catia,Cad
    -gameing
    -reconstruire ,taire filme de f buna calitate,
    -bateria sa tina min 6 h
    -este si pentru casa dar si portabil

  8. ALEXANDRU1769

    29 octombrie 2016 la 04:39

    Salut .

    Felicitări pentru modul în care ai organizat acest website . Subiectele sunt impecabil argumentate .

    Vreau să-mi cumpăr un
    Laptop Dell Precision 7710 17.3 inch Ultra HD Intel Core i7- 6820 HQ , 32GB , DDR4 1TB HDD , 512 GB SSD , nVidia Quadro M3000M 4GB FPR Windows 10 Pro Black .

    Poți te rog să-mi dai cateva detalii despre sistemele lui de securitate
    Kensington lock
    Parola Bios
    Parola HDD
    Cititor amprenta
    şi
    Suport TPM ,
    mai exact avantajele şi dezavantajele fiecăruia dintre ele ?

    Mulțumesc .

    • Daniel Popescu

      30 octombrie 2016 la 12:18

      Sistemul Kensington lock permite prinderea laptopului de o anumita suprafata prin utilizarea unui cablu, pentru a impiedica furtul fizic al laptopului cand il utilizezi, de exemplu, intr-un loc public.
      Parolele pentru BIOS si HDD te ajuta ca alte persoane sa nu poata accesa BIOS-ul sau HDD fara introducerea unei parole, iar cititorul de amprenta permite accesul la laptop prin amprenta, fara sa mai fie nevoie de parola.

  9. ALEXANDRU1769

    1 noiembrie 2016 la 07:04

    Salut .

    M-am decis să cumpăr acest model de laptop

    msi.com/Laptop/GT73VR-6RF-Titan-Pro.html#hero-specification

    Îl folosesc la jocuri , grafică şi business .

    Poți să-mi spui te rog ce opinie personală ai despre acest model , spre exemplu avantajele şi dezavantajele lui şi dacă este nevoie să schimb / modific anumite componente pentru a – i îmbunătăți astfel performanțele la potențial maxim .

    Mulțumesc .

  10. ALEXANDRU1769

    1 noiembrie 2016 la 19:31

    Salut .

    Poți să-mi spui te rog pană la ce temperatură maximă pot permite laptopului să ajungă , atunci cand îl folosesc intens 7 – 10 ore pentru jocuri sau grafică
    şi dacă cunoşti vre-o aplicație eficientă care să-mi indice permanent pe ecranul laptopului temperatura din interiorul lui .
    Mulțumesc .

  11. ALEXANDRU1769

    2 noiembrie 2016 la 12:46

    Salut .

    Vreau să-mi cumpăr unul din aceste 2 scannere :

    canon.ro/scanners/flatbed-scanners/canoscan_lide_220/

    epson.ro/products/scanners/consumer-scanners/perfection-v19

    Poți să-mi spui te rog dacă sunt
    ( amandouă sau doar unul din ele )
    compatibile cu Windows 10 Pro ?

    Din ce-am văzut eu pe net , informațiile în acest sens sunt contradictorii ; cele 2 companii producătoare spun că da , iar majoritatea distribuitorilor spun că nu .

    Mulțumesc .

  12. Andrei Girbea

    24 august 2018 la 19:19

    Acel laptop nu e rau. Procesorul iti va oferi ce ai nevoie, insa m-as orienta spre un laptop cu minim 8 GB RAM si daca bugetul iti permite, un SSD. Daca nu, atunci macar cei minim 8 GB memorie RAM.

  13. Marius

    9 decembrie 2018 la 14:39

    Salut, vreau sa-mi cumpăr un laptop cu cela mai bun raport calitate/preț/utilizare. Profilul meu: utilizator obișnuit, ms office, browsing, prezi și alte aplicatii de prezentare (videoscribe), filme de pe net direct pe laptop sau transferate pe smart tv, gaming foarte putin, fără pretentii, mă mai joc pe photoshop și acad făcând tot felul de pliante, carti de vizita, etc. Pe ce pun accentul, în această ordine: ultraportabilitate (greutate sub 1,5 kg, dacă este posibil), display 14 sau 15 inchi, 2 sau 4 nuclee (?), SSD, 8GB RAM, tastatura numerică nu este un must, dar dacă e, să fie primită, design mai ingrijit (sa aiba și ceva aluminiu la carcasă sau plastic mai de calitate). Buget, între 2000-3000 (ptr o super oferta caliate-pret m-as duce până în 3500). Ce imi recomanzi? Multumesc frumos!

  14. Nicoleta

    9 decembrie 2018 la 19:07

    Bună! Am nevoie de un laptop pentru facultate și am găsit doua modele, dar nu știu care este mai bun: hp notebook 17-by0021 ng( i5)sau hp 255 G6(pentium), ambele Windows 10. Mă interesează sa funcționeze rapid, iar dacă ai o alta propunere, o primesc cu drag. Îmi trebuie pentru proiecte, prezentări, chestii de facultate. Bugetul e undeva la 2000 lei. Iti mulțumesc!!

  15. Dascălu Cătălin

    24 decembrie 2018 la 15:37

    Bună ziua. Am găsit un laptop Lenovo Y700, Intel Core i7 6700HQ Quad Core 2.60Ghz Turbo 3.10ghz 16gb ddr4 ram nvidia gtx960m 4gb 128+256gb ssd's la 450£. Ce părere aveți de laptop pentru jocuri?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri