GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy J5 2016 review: un telefon mid-range accesibil și atrăgător

Testat pe data de 6 noiembrie 2016
Pe scurt: Samsung Galaxy J5 2016 este un telefon cu ecran AMOLED de 5,2" care oferă o experiență bună în utilizare la un preț accesibil
Produs testat: Samsung Galaxy J5 2016   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3,5/5    Pret: 900 Lei

Chiar dacă telefoanele de vârf sunt cele care clădesc renumele și asigură marjele de profit cele mai generoase, telefoanele din gamele medie și inferioară reprezintă cea mai consistentă parte a vânzărilor.

În momentul în care producătorul Samsung s-a văzut amenințată de către producătorii chinezi, compania și-a ajustat treptat oferta de telefoane accesibile pentru a putea contraataca războiul prețurilor provocat de către aceștia, iar Galaxy J5 2016 este unul dintre modelele din acest an cu care sud-coreenii încearcă să atragă cumpărătorii care dispun de un buget limitat dar care doresc totuși un produs suficient de performant pentru a oferi o experiență mulțumitoare în utilizare.

Un model intermediar al unei game intermediare, Galaxy J5 2016 încercă să ofere o configurație suficient de bună la un preț accesibil, acesta fiind probabil și telefonul pe care Samsung îl va promova cel mai mult în categoria „sub 1000 de lei”.

O actualizare a modelului Galaxy J5 de anul trecut, acesta nu aduce prea multe schimbări interne de natură hardware, însă acordă o atenție ceva mai sporită designului, producătorul încercând astfel să devină ceva mai competitiv într-un segment de piață pe care este concurat insistent de către un număr mare de producători chinezi mai mari sau mai mici. Cât de bine s-a descurcat Samsung, vom vedea în continuare.

Specificații tehnice

  • Ecran: 5,2”, 1280 x 720 pixeli, S-AMOLED
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 410, 4xARM Cortex-A53 1,2 GHz, Adreno 306
  • Memorie: 2 GB
  • Memorie internă: 16 GB (11 GB disponibili), MicroSD
  • Cameră foto: 13 MP, F/1.9, (frontal: 5 MP, F/1.9)
  • Conectivitate: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Sistem de operare: Android 6.0.1
  • Acumulator: 3100 mAh, detașabil
  • Dimensiuni: 145,8 x 72,3 x 8,1 mm
  • Greutate: 159 de grame
  • Altele: NFC, radio FM cu RDS, ANT+

Ce ne-a plăcut

Dacă gamele superioare Note, S și A au făcut de ceva vreme trecerea la materiale de construcție superioare, gamele inferioare încă își așteaptă hainele noi. Galaxy J5 2016 face un pas în direcția dorită, acesta abandonând detestabila ramă din material plastic lucios a modelului de anul trecut în favoarea uneia metalice.

Fabricată dintr-un aliaj de aluminiu cu un finisaj semi-lucios și o textură care pare de-a dreptul amorfă, rama carcasei folosește cunoscutul profil rotunjit pe care-l știm deja de la familia Galaxy S. Întreruptă doar de către separatoarele discrete ale celor patru antene și de teșiturile plate laterale care asigură o priză mai bună în mână, această ramă metalică îi oferă terminalului atât o rigiditate bună, cât și un aspect estetic superior. Deși au o poziționare bună și o culoare care le armonizează cu metalul din jur, cele trei butoane Lock și Volume Up/Down sunt fabricate însă din plastic.

samsung-galaxy-j5-2016-fata

Samsung Galaxy J5 2016: un design prea bine cunoscut

Partea frontală este cea caracteristică gamelor de vârf Samsung până la Galaxy S5 inclusiv, aceasta oferind un buton Home cu dimensiuni mari și chenar lucios, două butoane capacitive și tipicul set de perforații pentru camera frontală, blițul frontal și senzori. Capacul posterior este detașabil și este fabricat dintr-o folie subțire de policarbonat flexibil, fiind astfel tot un supraviețuitor al trecutului. Sub acest capac se ascund sloturile Micro SIM, slotul MicroSD și bateria detașabilă de 3100 mAh.

samsung-galaxy-j5-2016-spate

Samsung Galaxy J5 2016: capac detașabil din policarbonat

Este drept, acest capac se atașează ferm de rama metalică, nu flexează în mod deranjant și are o textură antiderapantă fină și plăcută, însă am fi preferat să evităm amintirea vremurilor în care Samsung dădea impresia că uitase cu totul ce înseamnă creativitate. Trecând însă peste designul învechit și privind în ansamblu, Samsung Galaxy J5 2016 este un telefon bine construit care oferă o carcasă rigidă cu o grosime redusă, o greutate rezonabilă și o ergonomie bună.

samsung-galaxy-j5-2016-rama-metalica

Samsung Galaxy J5 2016: ramă metalică este o noutate

Samsung a ales să folosească un ecran de tip S-AMOLED cu matrice PenTile, însă costul de producție mai ridicat al acestuia a determinat probabil și alegerea unui model cu o rezoluție de numai 1280 x 720 pixeli. Densitatea de 282 ppi se apropie de limita minim acceptabilă de 300 ppi, nefiind prea deranjantă din punct de vedere vizual, însă este dezamăgitoare atunci când ne uităm la oferta concurenței. În zona de preț a lui Galaxy J5 există deja modele cu ecran Full HD, este drept, nu cu ecran OLED, însă dacă acest schimb este acceptabil rămâne la latitudinea fiecărui potențial cumpărător.

samsung-galaxy-j5-2016-ecran

Samsung Galaxy J5 2016: ecran S-AMOLED bun, dar cu rezoluție cam mică

Dincolo de rezoluție, ecranul S-AMOLED se remarcă prin nivelul perfect de negru, contrastul excelent, luminozitatea foarte bună și unghiurile ample de vizualizare. Pentru utilizarea în lumina solară extrem de puternică, telefonul oferă și o opțiune, accesibilă direct din Notification Area, care îi mărește și mai mult puterea timp de cel mult 15 minute. Vizibilitatea în lumina puternică este bună, iar tratamentul oleofobic este acceptabil.

La fel ca modelele mai mari, Galaxy J5 oferă posibilitatea ajustării calibrării ecranului pentru a îmblânzi puternicele culori specifice tehnologiei OLED: Adaptiv, cu calibrare rece și culori saturate, Cinema, cu culori exagerate, Foto, cu nivel de alb mai cald și culori bune, și De bază, care-l face să arate aproape ca un ecran IPS.

Procesorul ales de Samsung este Qualcomm Snapdragon 410, un produs din gama intermediară care oferă patru nuclee de procesare pe 64 de biți ARM Cortex-A53 tactate la 1,2 GHz. Probabil că unii cititori vor strâmba din nas, însă adevărul este că acest cip oferă o putere suficient de ridicată pentru utilizarea fără probleme a oricărei aplicații. Fiind obișnuit cu telefoane Android și iOS mult mai puternice, m-am așteptat să fiu dezamăgit, însă în timpul săptămânii de testare nu m-am lovit de momente în care aș fi putut considera că procesorul este prea slab. Îmbucurătoare este și calitatea sistemului de răcire, căldura disipată fiind arareori sesizabilă, ce să mai vorbim de deranjantă.

Nu același lucru se poate spune însă și pentru puterea de procesare grafică. Aplicațiile uzuale și jocurile mai simple precum Temple Run funcționează fără probleme, Asphalt 8 și Real Racing 3 merg bine, dar cu un nivel al detaliilor ceva mai redus , însă există și jocuri precum Grand Theft Auto de care nu prea puteți să vă atingeți. La drept vorbind însă, nu cred că se așteapta cineva ca un telefon de 900 de lei să permită atacarea jocurilor gândite pentru telefoane mult mai puternice și mai scumpe.

Platforma cu consum energetic redus și bateria cu o capacitate de 3100 mAh îi permit telefonului să ofere o autonomie bună. În condiții normale de lucru, care implică utilizarea pentru un timp de ecran zilnic de circa 5 ore, activarea conexiunilor Wi-Fi și 4G câte 8 ore pe zi și folosirea sincronizărilor push pentru mail, Facebook, Twitter și altele, Samsung Galaxy J5 2016 a oferit o autonomie de circa o zi și jumătate, uneori chiar și ceva în plus. Deoarece telefonul testat a fost unul cu un singur SIM, nu putem decât specula că utilizarea modelului Dual SIM aduce o penalizare de 10 – 15 procente, așa cum am văzut în cazul altor telefoane.

samsung-galaxy-j5-2016-microusb

Samsung Galaxy J5 2016: MicroUSB și conectorul audio din partea inferioară

Aproape la fel de detestată ca vechiul design hardware Samsung, interfața TouchWiz a trecut prin suficient de multe schimbări în ultimii doi ani pentru a deveni mai puțin avidă după memorie și timp de procesare. Această interfață oferă astfel un pachet consistent de opțiuni, un mediu grafic cam prea colorat care ascunde aproape în totalitate mediul grafic nativ Android, performanțe bune și opțiuni de particularizare suficiente. Numărul de aplicații preinstalate este relativ redus, dincolo de obligatoriul pachet Google fiind incluse câteva aplicații Microsoft (Skype, OneDrive, OneNote, Word, Excel și PowerPoint) și câteva aplicații Samsung (S-Health, Email, Internet și magazinul Galaxy Apps).

Partea de telefonie este satisfăcătoare. Microfonul are o fidelitate bună atât în timpul convorbirilor cât și în timpul înregistrărilor audio, însă casca telefonică este doar parțial mulțumitoare deoarece are o fidelitate suficient de ridicată, dar un nivel sonor ceva cam redus. Difuzorul extern, amplasat lângă camera foto, are un volum audio ridicat, însă fidelitatea mediocră și rezonanța plastifiată a carcasei îl fac impropriu pentru altceva decât redarea tonurilor de apel sau a vocii umane.

samsung-galaxy-j5-2016-camera

Samsung Galaxy J5 2016: camera foto, blițul și un difuzor de mici dimensiuni

În acest segment de preț, camerele foto de pe telefoane reușesc arareori să fie ceva mai mult decât acceptabile, iar Galaxy J5 2016 nu este o excepție. Folosind un banal senzor Samsung de 1/3,06” cu rezoluție de 13 MP și un obiectiv cu diafragmă mare F/1,9, camera foto nu se face remarcată la nici un capitol, dar reușește totuși să ofere o calitate foto suficient de bună pentru un utilizator fără prea mari pretenții.

Privind partea plină a paharului, Samsung Galaxy J5 2016 capturează imagini cu culori frumoase, contrast bun, balans de alb în general corect și un nivel satisfăcător al detaliilor. În plus, viteza aplicației software și viteza focalizării sunt bune. Senzorul este însă zgomotos, iar algoritmii software de atenuare nu doar că nu reușesc să-l elimine cu succes, dar forțează nota și cu un filtru Sharpen agresiv care distruge detaliile fine și dau imaginilor un aer artificial. Așa cum era de așteptat, dinamica senzorului este mediocră.

În lumină scăzută, obiectivul luminos F/1.9 încearcă să salveze ce este de salvat, însă nu trebuie să vă faceți prea multe iluzii. Imaginile sunt lipsite de detalii iar zgomotul de imagine este prea mare, rezultatul fiind acceptabil doar pentru o eventuală partajare pe Instagram la rezoluții redimensionate de 500 de pixeli. Camera frontală este suficient de bună, acesta oferind culori puternice, contrast ridicat și detalii suficient de bogate. Blițul frontal este prea anemic pentru a oferi o lumină suficient de puternică, evidențiind astfel deficiențele senzorului de 5 MP, însă în anumite situații va fi probabil mai bun decât nimic.

Captura video Full HD nu se face remarcată cu nimic deosebit, fără a fi însă complet dezamăgitoare. Culorile, luminozitatea și contrastul cadrelor sunt bune, remarcându-se în plus și ajustarea rapidă și corectă a expunerii, însă detalii sunt destul de slabe iar sunetul monofonic nu prea impresionează.

Ce scârțâie

Deși construcția este bună, Galaxy J5 2016 este un telefon șters din punct de vedere estetic. Produsul are avantajele lui incontestabile, însă cei care îl vor cumpără nu o vor face în mod sigur datorită designului, deoarece, indiferent de cât de amabil aș încerca să fiu, telefonul este pur și simplu teribil de plictisitor.

Orice telefon cu preț sub 1000 de lei implică niște compromisuri de natură hardware, iar Galaxy J5 2016 nu reprezintă o excepție. Astfel, Samsung a renunțat la sistemul de iluminare al celor două butoane capacitive, la senzorul de luminozitate al ecranului, la încărcarea rapidă oferită de către cipul Snapdragon 410, la giroscop, la microfonul secundar pentru noise cancellation și la ieșirea video MHL.

Unele dintre aceste lacune sunt ușor de ignorat deoarece butoanele capacitive sunt oricum ușor de găsit fără contact vizual, poziționate fiind de o parte și de alta a proeminentului buton Home, iar ieșirea video ar fi fost oricum limitată de către hardware la rezoluția 720p. Lipsa microfonului secundar și a giroscopului ar putea deranja în anumite situații, însă nici acestea nu par a fi deficiențe de natură să descurajeze toți utilizatorii.

Lipsa încărcării rapide Quick Charge 2.0 și a ajustării automate a luminozității ecranului sunt însă cu adevărat greu de înghițit deoarece telefonul se încarcă oricum cam încet, respectiv deoarece nimănui nu-i place să fie orbit de un telefon deschis într-o cameră întunecată sau să regleze manual luminozitatea ecranului atunci când iese afară într-o zi însorită.

Software-ul este în cea mai mare parte de bună calitate, însă nici aici nu lipsesc problemele. Tastatura Samsung este bazată pe soluția celebră a celor de la SwiftKey și, dacă în cea mai mare parte a timpului, aceasta a oferit servicii de corectare și predicție bune, am remarcat și momente în care algoritmii inteligenți o iau razna și sugerează litere sau grupuri de litere, bucăți de cuvinte sau bucăți de adrese de email fără nici un sens sau rost.

Cel de-al doilea necaz a fost provocat de integrarea Microsoft Exchange, serviciul Outlook.com neputând fi convins să funcționeze. Deși pagina Microsoft și meniul Conturi afirmau că sincronizarea se face cu succes, nu am putut descărca mesaje, calendare sau lista de contacte. Astfel, am fost obligați să ne rezumăm la setarea contului ca IMAP, să renunțăm la sincronizarea calendarului, activităților sau a contactelor din agendă în cadrul aplicațiilor dedicate și să folosim aplicația Outlook pentru Android.

Preț și disponibilitate

Telefonul Samsung Galaxy J5 2016 este disponibil în oferta magazinelor autohtone la un preț de circa 900 de lei, atât în versiune cu un singur SIM, cât și în cea Dual SIM. Deși face unele compromisuri, aspect specific de altfel segmentului de piață din care face parte, Samsung Galaxy J5 2016 este un telefon interesant.

La prețul actual, acesta este însă concurat de produse și mai atractive precum Lenovo Moto G4, Xiaomi Redmi Note 3 Pro sau Huawei P9 Lite, care oferă ecrane Full HD, dotări ceva mai bune și procesoare mai puternice pentru la prețuri care sunt cu 100 sau 150 de lei mai mari. Poziția Samsung este astfel una destul de fragilă, compania având o concurență puternică în zona periculos de apropiată a barierei psihologice de 1000 de lei, iar o reducere de preț cu circa 100 de lei pare să fie alegerea strategică optimă.

Concluzii

În ciuda designului depășit și anost, Samsung Galaxy J5 2016 este una dintre surprizele plăcute ale gamei „sub 1000 de lei”. Telefonul oferă o carcasă rigidă bine construită, un ecran S-AMOLED foarte bun, o platformă hardware suficient de puternică pentru a asigura o utilizare plăcută, o baterie cu o autonomie mare și o cameră foto cu o calitate mulțumitoare ținând cont de segmentul de piață vizat.

Din păcate, Samsung a luat unele decizii cam anapoda, cum ar fi rezoluția HD a ecranului sau eliminarea unor senzori sau componente hardware utile. Dintre acestea, încărcarea rapidă de la Qualcomm sau senzorul de ajustare a luminozității ecranului sunt cele mai regretabile. O scădere ușoară de preț ar putea face cu ușurință telefonul mai competitiv, caz în care ar primi și aprobarea noastră pentru o eventuală achiziție.

Pro

  • Construcție solidă
  • Ecran S-AMOLED de bună calitate
  • Autonomie
  • Performanțe bune în utilizare

Contra

  • Design depășit și plictisitor
  • Rezoluție ecran
  • Lipsa Quick Charge și a senzorului de lumină
  • Probleme software care trebuie rezolvate

1 comentariu

  1. Cristian Florin Regiu

    4 ianuarie 2017 la 22:10

    Salut imi place telefoanele dar mias dori pe acest telefon Samsung GalaxyJ5 va multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri