GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Memo Pad 8 ME181C review – tabletă bună la un preţ corect

Testat pe data de 29 iulie 2014
Pe scurt: Asus Memo Pad 8 ME181C este o tabletă cu diagonală de 8” care oferă o construcţie de calitate, un ecran bun, o platformă hardware rapidă şi o autonomie decentă. Adecvată pentru cei care se joacă, se uită la filme şi au nevoie de portabilitate ridicată, tableta are unele scăpări la nivel de performanţe.
Produs testat: Asus Memo Pad 8 ME181C   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1000 Lei

Cu ceva timp în urmă, tabletele se împărţeau în două mari segmente: cele cu diagonala de 10” şi cele cu ecran de 7”. Aparent, cele două tipuri de produse acopereau nevoile utilizatorilor pentru o experienţă de lucru mai plăcută în jocuri sau filme, respectiv la nivel de portabilitate.

Există însă numeroşi utilizatori care vor ceva în segmentul de mijloc, o tabletă mai mare de 7” pentru a vedea filme mai bine, dar mai mică de 10” pentru a putea să o transporte cu uşurinţă.

Aşa au apărut tabletele cu diagonala de 8”, iar în ultima perioadă oferta a devenit generoasă: pe lângă modelele de la Samsung sau Asus, în România sunt disponibile numeroase tablete “româneşti” de 8”, iar preţurile sunt adaptate pentru toate buzunarele.

Asus Memo Pad 8 ME181C este o astfel de tabletă, care propune utilizatorilor un dispozitiv de calitate, cu performanţe decente, la un preţ accesibil, ceea ce teoretic s-ar traduce printr-un raport calitate-preţ foarte bun.

Tableta face parte din colecţia de produse lansate de producătorul taiwanez la Computex 2014, eveniment în cadrul căruia a fost prezentată şi varianta de 7”, pe numele ei Asus Memo Pad ME171C şi cu care am avut de asemenea ocazia să ne jucăm.

Asus Memo Pad 8 este o tableta buna de 8"

Asus Memo Pad 8 este o tableta buna de 8″

Ce este Asus Memo Pad 8 ME181C?

Asus Memo Pad 8 ME181C este o tabletă cu diagonala de 8” potrivită celor care se joacă şi se uită cu regularitate la filme şi care au nevoie de un dispozitiv portabil în călătorii.

Specificaţii tehnice

Asus Memo Pad 8 ME181C
EcranIPS, 8”, 1280×800 pixeli
Chipsetquad-core, Intel Atom BayTrail Z3745
Memorie1 GB RAM
Stocare16 GB
ConectivitateWireless N, Bluetooth, GPS
Senzoriaccelerometru, busola, giroscop
PorturimicroUSB, card microSD
Camera5 MP, frontala de 1.2 MP
Acumulator15 Wh
Sistem de operareAndroid 4.4.2 KitKat + Zen UI
Dimensiune211.7 x 124.9 x 8.3 mm
Greutate322 grame
Alteledisponibil in alb si negru

Review video

Înainte de a intra în detalii specifice despre tableta Asus, te invităm să urmăreşti un review în format video, prin care îţi vei face o impresie preliminară:

Ce ne-a plăcut

Noua tableta Asus este caracterizată de o ramă argintie relativ subţire care a integrat ecranul într-un corp destul de compact ce ântăreşte aproximativ 320 de grame. Prin urmare, poţi utiliza tableta chiar şi cu o singură mână, deşi în cele mai multe situaţii vei prefera să te foloseşti de ambele.

Partea frontală este acoperită de sticlă, în timp ce spatele este realizat dintr-un plastic mat. Noi am avut la test varianta albă de carcasă, care are avantajul de a ascunde bine amprentele, însă probabil că versiunea neagră nu este la fel de bună în acest scop. Din păcate, acestea sunt singurele versiuni de culoare, în ciuda faptului că taiwanezii ne obişnuiseră cu o varietate largă de opţiuni, inclusiv galben, albastru şi roşu, pe modelul lor de 7 inch.

Spatele tabletei este realizat dintr-un plastic mat

Spatele tabletei este realizat dintr-un plastic mat

Pe părţile laterale există un slot microSD pentru extinderea memoriei interne, în timp ce butonul de Power a fost amplasat sub cel de volum. Această configuraţie ne-a dat ceva probleme pe Memo Pad ME171C, însă în acest caz distanţa dintre cele două comenzi este mai mare, astfel că şansele de a închide accidental tableta încercând să micşorezi volumul sunt mai mici.

Ecranul lui ME181C are o diagonală de 8” cu rezoluţie 1280×800 pixeli, suficient de bună pentru marea majoritate a aplicaţiilor şi activităţilor. Ecranul IPS oferă culori reprezentate destul de fidel şi un contrast decent, însă luminozitatea este relativ redusă, astfel că tableta nu este tocmai potrivită pentru a fi utilizată în lumina naturală a soarelui. Totuşi, în ansamblu, ecranul este unul de potrivit pentru segmentul de preţ căruia i se adresează tableta.

Ecranul lui Memo Pad 8 ME818C este decent

Ecranul lui Memo Pad 8 ME818C este decent

Din punct de vedere hardware, Asus a optat pentru o platformă Intel BayTrail-M cu procesor quad-core Intel Atom Z3745 cu frecvenţa de 1.86 GHz, la care se adaugă 1 GB RAM. Chiar dacă cantitatea de memorie RAM putea fi mai generoasă, tableta oferă o experienţă de utilizare plăcută, în special în jocuri şi alte aplicaţii multimedia.

Taiwanezii au aplicat propria interfaţă Zen UI peste sistemul de operare Android 4.4.2 KitKat, iar acest lucru se traduce printr-o redesenare a întregii interfeţe, inclusiv a lock screen-ului, homepage-urilor, a sistemului de notificări sau a meniului de setări. Inevitabil, există şi o serie de aplicaţii proprietare preinstalate, unele mai utile, altele mai puţin utile.

Sistemul de operare şi aplicaţiile preinstalate ocupă peste 5 GB, astfel că, din memoria internă de 16 GB, doar 10.6 GB sunt disponibili pentru utilizator. Dacă îţi place să instalezi multe jocuri sau să stochezi filme şi muzică pe tabletă, probabil că vei apela şi la slotul microSD, care acceptă carduri cu o capacitate de până la 64 GB.

Conectivitatea este asigurată de tehnologiile Wi-Fi, Bluetooth şi GPS, iar unul dintre aspectele importante care merită menţionate aici este că transferul de date wireless s-a realizat cu viteze bune, spre deosebire de varianta de 7” care avea o conexiune Wi-Fi lentă.

Difuzorul amplasat pe partea din spate este suficient de puternic pentru utilizarea de zi cu zi şi a fost poziţionat în aşa fel încât să nu fie acoperit de mână nici în modul portrait, nici în landscape.

Tot pe spate este disponibilă şi o cameră foto de 5 MP capabilă să înregistreze clipuri video în format Full HD, însă este evident că nu trebuie să te aştepţi la performanţe majore din acest punct de vedere. Pe de altă parte, camera foto de pe partea din spate este aproape inutilă pe o tabletă, spre deosebire de camera frontală de 1.2 MP care poate fi utilizată pentru apeluri video. Îţi recomandăm însă să o foloseşti în special atunci când camera este bine iluminată, pentru a avea parte de o calitate decentă a imaginii.

Autonomia este de asemenea decentă, întrucât tableta rezistă undeva la 6-7 ore la utilizare obişnuită, care include navigare pe internet, jocuri şi filme. Dacă setezi luminozitatea mai mică, autonomia va creşte, iar în cadrul jocurilor va fi inevitabil mai mică. În ansamblu, autonomia este una potrivită pentru acest segment din partea unui acumulator de 15 Wh, chiar dacă pe piaţa există şi produse mai bine la acest capitol.

Ce scârţâie?

Unul dintre puţinele inconveniente în privinţa designului este amplasarea portului microUSB în partea de sus a tabletei, ceea ce înseamnă că vei ţine dispozitivul cu susul în jos atunci când îl încarci şi vrei să îl foloseşti.

De asemenea, din cauza absenţei senzorului de lumină, nu există funcţia de auto-iluminare a ecranului, un lucru apreciat în special de utilizatorii care trec frecvent de la un mediu luminos la unul mai întunecat. Pe de altă parte, lipsa acestei funcţii nu se resimte atât de mult, întrucât luminozitatea maximă a tabletei este oricum destul de redusă.

Nu în ultimul rând, ME181C a produs câteva neplăceri în utilizarea de zi cu zi, chiar dacă beneficiază de o platformă hardware puternică. Astfel, navigarea prin taburile unui browser este uneori destul de lentă, la fel ca şi trecerea de la o aplicaţie la alta când sunt mai multe aplicaţii deschise.

In unele situatii exista lag-uri, in special in browser

In unele situatii exista lag-uri, in special in browser

Preţ Asus Memo Pad 8 ME181C şi disponibilitate

Asus Memo Pad 8 ME181C va fi disponibil în magazinele de comerţ electronic din România de la sfârşitul lunii iulie, iar preţul recomandat este de circa 1.000 lei.

Preţul solicitat de Asus este unul potrivit pentru o tabletă de 8” cu astfel de performanţe şi se adresează astfel unei game diversificate de utilizatori.

Concurenţa

Aşa cum spuneam şi la începutul review-ului, concurenţa pe segmentul tabletelor de 8” este una destul de puternică. Probabil că cel mai cunoscut rival este Samsung Galaxy Tab4 8.0, care oferă o platformă hardware oarecum mai lentă, dar are însă avantajul unei cantităţi mai mare de memorie RAM (1.5 GB) şi a unei carcase ceva mai uşoare, însă toate acestea cu un preţ uşor mai mare, de circa 1.150 lei.

Pe de altă parte, probabil că cea mai puternică concurenţă pentru Memo Pad ME181c vine din partea tabletelor “româneşti”. De exemplu, pe piaţă există o varietate de tablete ieftine sub brandul Allview cu platforme hardware mai slabe, dar şi cu preţuri cuprinse între 500 – 900 lei, adică mai mici decât cel propus de Asus. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Evolio, care are în portofoliu câteva tablete de 8” cu platforme hardware MediaTek sau Rockchip pentru care compania solicită doar 500 lei.

Concluzii

Poate că Asus MemoPad ME181C nu reuşeşte să impresioneze neapărat în vreun mod anume, însă este o tabletă de 8” cu performanţe bune raportate la preţul de comercializare şi este un dispozitiv fără probleme majore, capabil să asigure o experienţă plăcută de utilizare.

În plus, problemele menţionate la nivelul performanţelor sunt mai degrabă cauzate de o incompatibilitate a interfeţei proprietare Zen UI cu Android KitKat si hardware-ul Intel, astfel că Asus ar putea lansa în curând un update software care să le remedieze.

Cu alte cuvinte, nouă ne-a plăcut această tabletă, pe care o considerăm cea mai reuşită din gama de modele noi ale celor de la Asus, şi una dintre cele mai interesante tablete cu preţ sub 1000 de lei disponibile pe piaţa românească în acest moment. Tocmai de aceea vă încurajăm să mergeţi să o vedeţi şi testaţi în magazine şi să ne spuneţi şi părerile voastre despre Asus-ul Memo Pad ME181C.

Pro

  • construcţie de calitate
  • ecran bun
  • platforma hardware rapidă
  • preţ acceptabil

Contra

  • performanţe sub aşteptările posibilităţilor oferite de platforma hardware

1 comentariu

  1. Gabriel Marinescu

    23 august 2014 la 23:39

    1000 ron fara 3G?!?Hai sa fim seriosi!Pai pentru ce atata banet fara 3G can acum cele mai”smechere”au trecut deja pe 4G?Si doar 1Gb de Ram?E prea scumpa la cat e de depasita deja.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri