GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Transformer Pad TF300 review – Android sprinten si accesibil

Testat pe data de 26 aprilie 2012
Pe scurt: Asus Transformer Pad TF300 este prima tableta cu procesor quad-core si un pret decent. Foarte putine compromisuri au fost facute pentru obtinerea acestuia.
Produs testat: Asus Transformer Pad TF300   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4/5    Pret: 2300 Lei

M-am jucat zilele acestea cu un Asus Transformer Pad TF300, o tableta pe care am mai vazut-o si la MWC-ul din Barcelona si pe care o asteptam de ceva timp.

De ce? Pentru ca promitea sa aduca o experienta de utilizare superioara altor tablete cu Android la un pret foarte bun.

Ca mai vechi utilizator al primei generatii a tabletei Asus Transformer, pot spune ca noul model este un mare pas inainte in privinta fluiditatii in utilizarea zilnica. TF300-le se bate de la egal la egal cu probabil cea mai buna tableta cu Android a momentului, Transformerul Prime, si chiar daca are o serie de neajunsuri in comparatie cu aceasta, vine cu un pret mult inferior.

Mai multe detalii veti afla din review-ul de mai jos, in care va voi spune cam ce mi-a placut la Transformerul Pad TF300 si unde totusi se mai poate lucra pentru a obtine un produs si mai bun.

Chiar si cu neajunsurile existente insa, noul Pad este cu siguranta o alegere pe care trebuie sa o luati in calcul daca doriti o tableta performanta cu un pret de sub 2000 de lei.

Asus Transformer Pad TF300 - o tableta cu Android cu un bun raport pret/dotari

Asus Transformer Pad TF300 – o tableta cu Android cu un bun raport pret/dotari

Specificatii Asus Transformer Pad TF300

Mai intai insa, sa aruncam un ochi pe specificatiile tehnice.


Asus Transformer Pad TF300 32 GB
Ecran10.1 inch, 1280 x 800 px rezolutie, IPS, fara Gorilla Glass
HardwareNvidia Tegra 3 T30L 1.2 GHz quad-core
Memorie1 GB RAM
Stocare32GB + microSD
ConectivitateWireless N, Bluetooth, AGPS
Senzoriaccelerometru, compas, giroscop, senzor de iluminare ambientala
Porturimicro HDMI,
Camere8 MPx pe spate, cu Flash LED, 1.3 MPx frontala
Baterie22 Wh
Sistem de OperareAndroid HoneyComb 4.0
Dimensiuni263 x 180.8 x 9.9mm
Greutate635 g
Alteledisponibila in 3 culori, carcasa din plastic, unitate docking

De mentionat ca modelul testat este un pre-release sample si a mai intampinat unele mici neajunsuri, care in mod normal ar trebui sa nu apara pe modelele finale.

Video review Asus Transformer Pad TF300

Ce mi-a placut

Recunosc, in multe privinte nu prea ai ce reprosa acestei tablete, iar detalii despre partile sale pozitive gasiti in aceasta sectiune:

  • Viteza. TF300-le este in sfarsit tableta cu Android ce imbina pretul bun cu performantele solide. Combinatia Nvidia Tegra 3 si Android 4.0 se misca foarte bine, momentele in care software-ul agata sau aplicatiile se taraie fiind mult mai rare ca in cadrul generatiei precedente de tablete de acest tip (Tegra 2 + Android 3.0). E drept ca probleme mai exista, si tineti cont ca am testat o versiunea pre-release, insa per total experienta utilizarii zilnice este buna, chiar si pentru un nerabdator ca mine, obisnuit cu timpii de reactie ai tabletelor cu iOS.
  • Interfata si Softwareul. Odata cu trecerea la Android 4.0, intreaga interfata a suferit usoare tweak-uri, iar stabilitatea si modul in care sunt gandite elementele importante au evoluat fata de ce intalneam pe primele versiuni ale sistemelor Android pentru tablete. Widgeturile, multitaskingul, sistemul de notificari, toate acestea sunt doar cateva dintre elementele pe care le apreciez pe IceCream Sandwich si care reprezinta un real plus al tabletelor Android. Desigur, sistemul in continuare mai da rateuri si experienta generala nu este atat de consistenta ca cea oferita de iPad-uri, insa Android-ul evolueaza vizibil, in vreme ce iOS-ul a ramas in mare parte in punctul in care era si acum cativa ani, ca interfata oferita utilizatorului.
  • Carcasa. Desi noul Pad este realizat integral din plastic, aspectul sau general este placut si intregul ansamblu este bine construit si finisat. Modelul testat este albastru-inchis, insa Asus va oferi in magazine si versiuni albe sau rosii, iar acest lucru va atrage cu siguranta potentialii clienti mai tineri.
  • Autonomia. Bateria din interiorul tabletei este capabila sa ofere circa 7-8 ore de utilizare zilnica, in conditiile in care folositi Wi-Fi-ul, mentineti luminozitatea ecranului la circa 50% si rulati aplicatii diverse. Aceasta va scadea daca va jucati incontinuu, dar poate si creste la 10+ ore in cazul vizualizarii unui film HD (720p) sau citirii si rasfoirii de carti si reviste digitale. Iar docking-ul ajuta la nevoie, Pad-ul TF300 putand oferi autonomie zilnica de 12+ ore atunci cand este conectat la unitatea de andocare asociata.
  • Docking Station. Ca un adevarat Transformer, si TF300-le are un docking special conceput pe masura sa, care ofera o tastatura, un trackpad, porturi suplimentare (USB, SD) si o baterie extra integrata. Impreuna, tableta si sistemul de andocare formeaza un dispozitiv complet, un fel de inlocuitor de mini laptop, in limitele sistemului de operare Android desigur.

Ce e OK, dar nu impresionant

Aici gasiti cateva alte aspecte bine realizate de catre cei de cu proiectat si gandit Transformerul Pad 300, insa aspecte care nu impresioneaza, ci sunt oarecum normale pentru o tableta cu Android de calitate in acest moment.

  • Ecranul. Transformerul Pad 300 ofera un ecran bun, cu panel IPS, diagonala standard de 10.1 inch si rezolutie de 1280 x 800 px. Totusi, acesta nu impresioneaza cu nimic. Probabil cei mai multi dintre voi il veti considera foarte bun, insa eu m-am obisnuit deja cu ecranul cu rezolutie sporita al iPad-ului 3 si astept ecranele Full HD si pe tabletele Android (vor veni pe Transformer Infinity), deoarece acestea fac diferenta. In special in activitati ce au legatura cu cititul de diverse texte (site-uri web, feed-uri, reviste si carti electronice), textul fiind redat mult mai clar si mai elaborat pe un ecran cu rezolutie superioara.
  • Senzatia generala. O tableta nu va avea o viata usoara, va fi folosita zilnic, va fi aruncata in rucsac, va trece prin multe maini. Tocmai de aceea ea trebuie sa fie solida, sa dea acea senzatie de duritate care sa ma faca sa cred cel putin ca va rezista cu brio stresului zilnic. Iar Transformerul Pad TF300 nu reuseste sa ofere aceasta senzatie. Tableta este bine inchegata, dar daca o vei strange ceva mai tare in maini vei observa ca spatele din plastic flexeaza destul de deranjant, iar ecranul capata acel fenomen numit bleeding. Si ca tot veni vorba de ecran, acesta nu este protejat de Gorilla Glass, ci doar de un strat simplu de sticla intarita, fapt ce se adauga senzatiei generale de usoara fragilitate. Tocmai de aceea eu v-as recomanda sa va achizitionati si o carcasa de protectie daca veti cumpara o astfel de tableta.
  • Camera foto/video. Pe spatele tabletei avem o camera foto de 8 MPx, fara flash, capabila sa produca instantanee decente in conditii bune de iluminare si capabila si sa inregistreze video 1080p. In ambele cazuri nu va asteptati insa la prea multe in ceea ce priveste calitatea, vorbim totusi despre o tableta. Si ca tot veni vorba, este cel putin hilar sa vezi pe cineva facand poze cu o magaoaie de tableta de genul acesteia, tocmai de aceea ma indoiesc ca performantele camerei foto conteaza atat de mult pentru un potential client. Mai importanta ar fi camera frontala, ce face fata cu brio utilizarii in programe de chatting precum Skype sau Google Talk.
  • Pretul. Va ziceam de la inceput ca pretul acestei tablete este foarte bun, asadar o sa va mirati ca l-am bagat in acest capitol. Imi mentin parerea, el este bun, Transformerul Pad TF300 fiind disponibil in magazine pentru circa 1850 de lei. Insa, sa nu uitam ca acesta era si pretul primului Transformer acum circa un an. Dar piata s-a schimbat de atunci, existand in magazine destule tablete decente cu preturi bune si un iPad 2 cu un pret asemanator ce ar putea atrage multi clienti.

Nu contest ca raportul pret/calitate oferit de Transformer-ul TF300 este foarte bun, insa nu uitati ca acest model este pionier in clasa sa, concurenta nelansand inca modele pe masura sa. Asadar, daca comparam TF300-le cu modelele anului trecut, el ofere performante excelente la un pret asemanator cu cel al vechilor versiuni, dar ma astept ca in urmatoarele luni sa vedem modele la fel de capabile, dar ceva mai ieftine. Iar atunci probabil ca si cei de la Asus vor trebui sa ajusteze coprespunzator pretul Pad-ului TF300.

Desigur, 1850 de lei costa versiunea de baza, cu 32 GB spatiu de stocare si Wi-Fi. Vor exista si versiuni 3G iar preturile acestora vor fi comunicate in curand.

Unde mai e de lucrat

Toate bune si frumoase pana acum, insa nu totul este roz in ceea ce priveste aceasta tableta. Mai jos gasiti cateva dintre aspectele unde Asus-ul Transformer Pad TF300 scartaie.

  • Impotmoliri ocazionale. Avem de-a face cu o tableta cu Android, iar ca toate celelalte astfel de dispozitive existente pe piata, si aceasta uneori se mai inneaca. De cele mai multe ori merge asa cum as dori, insa dupa o utilizare mai indelungata sistemul incepe sa devina mai greoi iar aplicatiile incep sa dea erori. Si rezolvarea este una singura: o repornire a dispozitivului.

Desigur, este posibil ca aceste neajunsuri sa fie doar o meteahna a unitatii avute in test, un sample pre-release dupa cum va spuneam la inceput. In acest caz, versiunile finale ar trebui sa se comporte mai bine. Insa, la fel de posibil este sa fie vorba de vechea problema a tabletelor cu Android, in cadrul carora legatura dintre hardware si software nu este suficient de bine finisata pentru a oferi o experienta zilnica fara neajunsuri.

  • Ecosistemul Android. Sistemul de operare al celor de la Google are o multime de parti pozitive. Va spuneam si mai sus ca apreciez multitaskingul, notificarile, widget-urile, aplicatiile Google excelent dezvoltate si libertatea de a accesa spatiul de stocare si a il extinde.

Insa, pentru cei ce nu se multumesc doar cu aplicatiile preinstalate pe o tableta, aventura nu va mai fi la fel de placuta. Pentru ca ecosistemul aplicatiilor pentru tabletele cu Android este o nebuloasa in care se invart vreo trei mari probleme:

  • aplicatiile third party de calitate sunt putine, multe nefiind optimizate pentru ecranele mari ale tabletelor;
  •  Google nu filtreaza suficient de bine aplicatiile care ajung in magazin, probabil din dorinta de a avea cat mai multe aplicatii inscrise (insa ceea ce conteaza e desigur calitatea, nu cantitatea);
  • Google Play este greoi de utilizat – nu exista posibilitatea de a sorta usor doar aplicatiile pentru tableta, nu pot sti daca o aplicatie va arata OK pe un ecran mai mare iar functia de search este, dupa parerea mea, destul de prost implementata, amestacand rezultate de tot felul.
  • Ar mai fi de mentionat si boxa (da, e una singura), probabil singurul element care m-a deranjat ce tine strict de modul in care tableta a fost gandita. Pozitionata in partea din spate, in dreapta-jos, boxa este exact in locul de unde vom apuca tableta cu mana dreapta, astfel ca in utilizarea normala degetele o vor obtura si calitatea sunetului se va diminua, iar aceasta oricum nu impresioneaza (dar acest lucru e valabil pentru aproape toate tabletele testate de mine). Aceeasi meteahna o are si Prime-ul, in vreme ce iPad-urile, desi folosesc o solutie asemanatoare, au boxa plasata in dreapta sus, deasupra partii unde tableta va intra in contact cu mana in mod normal.

Transformer Pad TF300 vs concurenta

Dupa cum va ziceam mai sus, Pad-ul TF300 este un pionier. Singura tableta cu Android cu performante asemanatoare in acest moment este Transformerul Prime, insa aceasta din urma este mult mai scumpa si este oricum la finalul ciclului de viata, urmand sa fie inlocuita cu modelul Transformer Infinity in doar cateva luni.

Astfel, in acest moment principalul competitor al Pad-ului 300 ar fi in ochii unui eventual cumparator iPad-ul 2, in conditiile in care ambele au cam acelasi pret. Desigur, fiecare tableta are propriile avantaje si dezavatanje, despre care puteti afla cate ceva din clipul de mai jos.

In plus, pentru cei interesati, mergand pe aceste linkuri veti gasi si comparatii cu noul iPad, dar si cu Transformerul Prime, toate realizate de mine, insa in limba engleza.

Pe viitor, tablete precum Acer Aspire A510 sau Lenovo Ideapad K2 vor avea si ele cu siguranta un cuvant de spus in acest segment.

iPad-ul 2 este un real competitor, cele doua device-uri avand preturi asemanatoare

iPad-ul 2 este un real competitor, cele doua device-uri avand preturi asemanatoare

Concluzii

In final, recunosc ca mi-a placut Transformerul Pad TF300. Poate nu la fel de mult ca Prime-ul testat acum ceva timp, insa cu siguranta suficient de mult pentru a ii acorda un premiu. Si nu orice orice premiu, ci pe cel de Best Buy, pe care il inhata doar produselor ce ofera un excelent raport pret/dotari.

Pentru mine, Pad-ul TF300 reuseste sa aduca in sfarsit experienta in utilizarea zilnica pe care mi-as fi dorit-o anul trecut, cand mi-am cumparat prima generatie a Transformerului Asus. Iar asta cu un pret atractiv. Tocmai de aceea, pentru aceia dintre voi care doresc o tableta si nu au avut una pana acum, TF300-le va fi o alegere fericita, daca doriti desigur sa mergeti pe calea Android-ului. Altfel, iPad-ul 2 este o alternativa.

Desigur, TF300-le are si hibe, ce tin in mare parte de neajunsurile ecosistemului Android si in oarecare masura de robustetea carcasei, insa pretul este bun. Chiar escelent as pitea zice in acest moment, cand alte dispozitive construite pe o platforma hardware/software asemnatoare inca nu exista pe piata. In viitor, e posibil ca pretul de 1850 de lei sa nu mai fie la fel de imbietor, insa sunt sigur ca cei de la Asus se vor adapta situatiei si vor ajusta preturile daca va fi cazul.

O tableta care a multumit chiar si un pretentios ca mine: Asus Transformer Pad TF300

O tableta care a multumit chiar si un pretentios ca mine: Asus Transformer Pad TF300

Cert este ca apreciez cat de mult au evoluat tabletele cu Android in ultimul an, iar cei de la Asus au fost acolo, la trena in varful plutonului, cu a lor serie Transformer. Iar acest lucru nu poate decat sa ma faca sa astept cu mai mare interes primele Transformeruri cu Windows 8, ce vor aparea probabil spre sfarsitul anului. Acelea vor fi cu adevarat tabletele ce ar putea sa inlocuiasca un laptop portabil si capabile sa faca fata si unor task-uri complexe, nu doar jocurilor, browsingului sau consumului de materiale scrise si multimedia.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri